Primele Noțiuni despre Marketing

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 71 în total
Cuvinte : 44520
Mărime: 284.15KB (arhivat)
Publicat de: Ilarion Albu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popa Mirela

Extras din curs

PRIMELE NOŢIUNI DESPRE MARKETING ŞI PROCESUL DE MARKETING

MARKETINGUL CA MOD DE GESTIONARE A UNOR

RELAŢII PROFITABILE CU CLIENŢII

1. Ce este marketingul?

Marketingul mai mult ca oricare altă funcţiune din firmă, se ocupă de clienţi. Crearea relaţiilor cu clienţii pe baza valorii şi a satisfacţiei pentru client reprezintă însăşi esenţa gândirii şi practicii moderne de marketing. Vom examina definiţii mai detaliate ale marketingului în părţile ulterioare ale acestui capitol, dar cea mai simplă definiţie a marketingului ar putea să fie următoarea: marketingul este managementul unor relaţii profitabile cu clienţii. Scopul dublu al marketingului este acela de a atrage clienţi noi prin promisiunea unei valori superioare şi de a-i păstra pe cei existenţi prin asigurarea satisfacţiei.

Wal-Mart a devenit cel mai mare detailist din lume prin respectarea promisiunii făcute clienţilor: „Întotdeauna preţuri scăzute. Întotdeauna!” Ritz-Carlton promite - şi oferă aşa cum a promis – „experienţe memorabile” pentru oaspeţii hotelurilor sale. AT&T spune: “Puteţi ajunge peste tot, cu o singura conexiune: în cealaltă parte a oraşului, în cealaltă parte a ţării, în cealaltă parte a lumii.” În parcurile tematice Disney, "imaginerii" fac adevărate minuni, în efortul lor de a crea lumi de basm şi a transforma azi un vis în realitate". Dell continuă să conducă în sectorul calculatoarelor personale prin aceea că-şi respectă consecvent promisiunea de "a lucra direct", simplificându-le la maximum sarcina clienţilor care vor sa-şi configureze singuri propriile calculatoare şi asigurându-se că le sunt livrate prompt la uşă, dacă nu chiar direct pe birou. Aceste firme, la fel ca multe altele care se bucură de mare succes, ştiu că, dacă au grijă de clienţii lor, cota de piaţă şi profiturile nu vor întârzia să apară.

Un marketing bine făcut este condiţia decisivă a succesului pentru orice organizaţie - fie ea mare sau mică, comercială sau non-profit, cu rază de acţiune naţională sau mondială. Societăţile comerciale mari, cum ar fi Microsoft, Sony, Wal-Mart, IBM, Charles Schwah şi Marriott apelează la marketing; dar la fel fac şi multe organizaţii non-profit, cum ar fi colegii, spitale, muzee, filarmonici şi chiar biserici. Mai mult decât atât, marketingul este practicat în toată lumea.

Ştiţi deja foarte multe lucruri despre marketing, fiindcă e prezent peste tot în jurul dumneavoastră. Vedeţi rezultatele marketingului în abundenţa de produse a centrului comercial din vecinătate. Vedeţi marketing în reclamele care vă inundă ecranul televizorului, vă "condimentează" revistele preferate, vă umplu până la refuz cutia poştală sau vă însufleţesc paginile Web. Acasă, la şcoală, acolo unde munciţi şi acolo unde vă jucaţi, peste tot sunteţi expuşi la marketing şi vedeşi marketing în aproape tot ce faceţi. Dar marketingul înseamnă mult mai mult decât înregistrează privirea întâmplătoare a unui consumator. În spatele tuturor acestor lucruri se află o reţea urişă de oameni şi activităţi, care se concurează reciproc pentru a vă câştiga atenţia şi banii.

Definiţia marketingului

Ce înseamnă marketing? Mulţi oameni cred despre marketing că se rezumă doar la vânzare şi publicitate. Nici n-ar trebui să ne mire: în fiecare zi suntem bombardaţi cu reclame de televiziune, reclame în ziare, oferte directe prin poştă, apeluri telefonice de vânzare şi oferte comerciale pe Internet. Dar vânzarea şi publicitatea nu reprezintă decât „vârful aisbergului” în materie de marketing. Deşi importante, ele nu constituie decât două dintre multele funcţii ale marketingului şi) de multe ori, nici măcar cele mai importante.

Astăzi, marketingul trebuie înţeles nu doar în sensul clasic de "realizare a unei vânzări" ("zis şi făcut-vândut"), ci şi în sensul nou) de satisfacere a nevoilor clientului. Dacă marketerul face o treabă bună din a înţelege nevoile consumatorului, realizează produse care furnizează o valoare superioară şi apoi le stabileşte un preţ, le distribuie şi le promovează cu eficacitate, aceste produse se vor vinde foarte uşor. Prin urmare, vânzarea şi publicitatea sunt doar o parte dintr-un "mix de marketing" mai amplu - un ansamblu de instrumente de marketing care funcţionează împreună pentru a influenţa piaţa.

Vom defini marketingul ca pe un proces social şi managerial prin care indivizii şi grupurile obţin lucrurile de care au nevoie şi pe care le doresc, prin crearea şi schimbul de produse şi valoare cu alte grupuri şi persoane. Penrru a explica aceasta definiţie, vom examina următoarele concepte fundamentale de marketing:nevoi, dorinţe şi cereri; oferte de marketing (produse, servicii şi experienţe); valoare şi satisfacţie; schimburi, tranzacţii şi relaţii; şi pieţe. În figura 1.1 puteţi vedea coralaţia dintre aceste concepte fundamentale de marketing, fiecare plecând de la cel dinaintea lui.

Figura 1.1 Conceptele fundamentale de marketing

Nevoi, dorinţe şi cereri

Conceptul elementar aflat la baza ideii de marketing este cel al nevoilor umane. Nevoile umane sunt stări de conştientizare a unei senzaţii de lipsă. Aici intră nevoile fizice de hrană, îmbrăcăminte, căldură şi siguranţă. Nevoile sociale de apartenenţă şi afecţiune; şi nevoile individuale de cunoaştere şi şi exprimare a sinelui. Asceste nevoi nu sunt inventate de marketeri; ele constituie o componentă esenţială din alcătuirea fiinţei umane.

Dorinţele reprezintă forma pe care o iau nevoile umane modelate de cultura şi personalitatea individului. Un român are nevoie de mâncare, dar îşi doreşte sarmale şi mămăligă. Un american are nevoie de mâncare, dar îşi doreşte un hamburger Big Mac, cartofi prăjiţi şi o băutura răcoritoare. Un locuitor al insulei Mauritius are nevoie de mâncare, dar îşi doreşte un fruct de mango, orez, linte şi fasole. Dorinţele sunt modelate de societatea în care trăieşte individul şi se exprimă sub forma lucrurilor care vor sarisface nevoile resimţite. Când sunt susţinute prin putere de cumpărare, dorinţele devin cereri. Date fiind dorinţele proprii şi resursele de care dispun, oamenii vor cere produse ale căror beneficii însumate să le furnizeze maximum de valoare şi satisfacţie.

Companiile cu un marketing de excepţie fac mari eforturi ca să cunoască şi să înţeleagă nevoile, dorinţele şi cererile clienţilor lor. Derulează studii de cercetare a preferinţelor consumatorilor şi analizează munţi întregi de date referitoare la vânzări, garanţii şi servicii pentru clienţi. Angajaţii lor de la toate nivelurile - inclusiv conducerea superioară - caută să fie aproape de clienţi. De exemplu, directorii superiori de la Wal-Mart petrec câte două zile pe săptămână vizitând magazinele firmei şi amestecându-se printre cumpărători. La Disney World, cel puţin o dată în întreaga sa cariera, fiecare manager petrece o zi făcând turul parcului de distracţii în costum de Mickey, Minnie, Goofy sau alt personaj de desene ammate.

La Procter & Gamble, gigantul produselor de consum, cadrele de conducere chiar se duc în vizitî acasî la consumatorii obişnuiţi şi îi insoţesc la cumpărături. "Studiem şi datele şi ne uităm pe grafice", spune un director superior de la P&G, "dar mai important pentru noi, ca să rămânem în frunte, e să mergem la cumpărături [cu consumatorii] şi să vedem că nevasta va alege alt detailist, dacă aşa economiseşte 10 cenţi la o franzelă, [ca să-i poată] cheltui pe alte lucruri mai importante."

Preview document

Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 1
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 2
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 3
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 4
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 5
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 6
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 7
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 8
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 9
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 10
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 11
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 12
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 13
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 14
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 15
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 16
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 17
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 18
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 19
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 20
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 21
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 22
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 23
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 24
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 25
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 26
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 27
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 28
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 29
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 30
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 31
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 32
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 33
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 34
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 35
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 36
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 37
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 38
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 39
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 40
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 41
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 42
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 43
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 44
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 45
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 46
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 47
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 48
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 49
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 50
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 51
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 52
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 53
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 54
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 55
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 56
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 57
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 58
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 59
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 60
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 61
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 62
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 63
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 64
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 65
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 66
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 67
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 68
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 69
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 70
Primele Noțiuni despre Marketing - Pagina 71

Conținut arhivă zip

  • Primele Notiuni despre Marketing.doc

Alții au mai descărcat și

Plan de Marketing - Deschiderea unui Restaurant

SCURTA INTRODUCERE Motto : A mânca diferit este întotdeauna ceea ce cautam când împingem usa unui restaurant O conjunctura acceptabila, o reala...

Comunicarea de Marketing și Promovarea la Compania Coca-Cola

INTRODUCERE „Nevoia de comunicare reprezintă un element definitoriu pentru orice relaţie interumană. În prezent, multitudinea de canale şi de...

Comunicarea Integrată de Marketing în Lansarea Produsului Coca-Cola Zer0

Introducere Comunicarea integrată de marketing este un concept care se necesita să apără în condiţiile în care există atâtea mărci care comunică...

Strategii de Marketing Folosite de Compania Ursus România

Capitolul 1 Marketingul teorie şi practică Ultimele decenii ale acestui secol au impus un nou concept – MARKETING – ce se vehiculează cu mare...

Politici de Marketing în Domeniul Vinurilor Spumante

CAPITOLUL I ABORDARI CONCEPTUALE PRIVIND POLITICA DE MARKETING A INTREPRINDERII Arta marketingului consta in a sti sa planifici si sa organizezi...

Prezentarea și Promovarea Mixului de Marketing pentru Bunuri Agroalimentare

CAPITOLUL I: PROMOVAREA, COMPONENTĂ A MIX-ULUI DE MARKETING AL FIRMEI I.1. IMPORTANŢA ŞI FORMELE PROMOVĂRII Tehnicile de promovare sunt foarte...

Planul de marketing - apa minerală Căciulata

I. MISIUNEA SI OBIECTIVELE FIRMEI Misiunea firmei Misiunea firmei este de a regasi in fiecare pahar cu apa Caciulata armonia, energia minerala,...

Mixul de marketing al companiei Nestle studiu de caz comparativ pentru țările România, Pakistan, Italia și Japonia

Istoria Nestlé In anii 1860, productia de mancare era o activitate la scara mica. Dar pe masura ce conditiile de trai au inceput sa se schimbe...

Te-ar putea interesa și

Mixul de Marketing - Politica de Distribuție

Introducere “Firmele au nevoie de noi concepte referitoare la modul în care trebuie să-şi organizeze activitatea, în general, şi cea de marketing,...

Cercetarea Preferințelor Consumatorilor din Pitești fata de Produsele coca-cola

Astazi, când suntem cu totii martorii unei transformari extraordinare care are loc în societatea româneasca, este important pentru dezvoltarea...

Gestiunea forței de vânzare - studiu de caz la SC Wrigley România

INTRODUCERE O firmă poate să împartă responsabilităţile specifice activităţii de vânzare în mai multe moduri. Decizia va fi simplă, dacă firma nu...

Marketing-Mix Analyse Bankprodukte

Der Marketing – Mix bedeutet die Gesamtheit oder Menge von Variablen welche von jedwelche Gesellschaft benutzt werden kann um den Konsumenten...

Plan de afaceri al înființării unei noi societăți comerciale

ARGUMENTARE Am ales tema “Planul de afaceri a unei societati comerciale” deoarece intentionez ca in viitorul apropiat sa-mi infiintez o firma....

Strategia de Branding a Japoniei

I. Abordari teoretice privind brandul si brandingul de tara Conform American Marketing Asociation (AMA) „Un nume, termen, design, simbol sau orice...

Criterii de întocmire a meniurilor

ARGUMENT Posibilitatea de a alege este unul dintre atributele societăţii moderne. Racordându-se la cerinţele actuale, industria serviciilor de...

Raport de practică pentru firma Asirom

Motivatie Am ales firma ASIROM pentru a efectua acest raport de practica, deoarece este o firma cunoscuta pe plan local cat si pe plan national,...

Ai nevoie de altceva?