Scalarea și Eșantionarea în Cercetarile de Marketing

Curs
7.1/10 (7 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 4792
Mărime: 32.25KB (arhivat)
Publicat de: Emanuil Bodea
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Golovco Vasile

Extras din curs

I. Masurarea si scalarea în cercetarile de marketing

1. Măsurarea si scalarea. Tipurile de scale.

2. Metodele de scalare in marketing.

--- 1 --- Masurarea si scalarea. Tipurile de scale

Masurarea - reprezinta o exprimare simbolica, numerica sau nenumerica a gradului in care un obiect sau fenomen poseda o anumita caracteristica sau proprietate.

Aceasta expresie simbolica ne permite sa comparam obiecte si fenomene concrete intre ele. Ca exemple fizice de masurare larg utilizate servesc: masurarea greutatii, vitezei, lungimii, tensiunii, etc., etc.

Instrumentul cu ajutorul caruia se realizeaza masurarea se numeste scala (de exemplu, scala metrica sau metrul), iar procedura de construire a scalei - scalare.

In marketing procedura scalarii este mai dificila decat in fizica deoarece se opereaza mai degraba cu fenomene si procese de natura calitativa. In fapt, ceea ce se masoara aici sunt preferintele, motivatiile, perceptiile - ca reactii fata de produse, marci, firme, magazine, anunturi publicitare etc., etc.

Pentru scalarea datelor ce se folosesc in cercetarile de marketing pot fi utilizate patru tipuri de scale: nominale, ordinale, interval si proportionale.

Scala nominala permite clasificarea subiectilor in doua sau mai multe grupe ai caror membri difera dupa proprietatea ce a fost scalata. De ex., se studiaza preferintele populatiei pentru un produs alimentar. In rezultat se obtin 3 grupuri pentru fiecare caracteristica (culoare, gust, etc.):

- cei care o prefera

- cei care nu o prefera

- cei indecisi.

Fiecare grup de subiecti va primi acelas simbol numeric: 1,2,3 sau -1,0,1

Acest tip de scala este pe larg utilizat in cazul gruparii dupa criterii socio-economice: starea civila, varsta, sex, statut socio-profesional, etc.

Distantele dintre grupuri nu sunt cunoscute si, de obicei, sunt diferite.

Scala ordinala permite ordonarea unor produse (sau alte elemente) in functie de un anumit criteriu (preferinta) in: primul, al doilea, etc.

Distantele dintre locul I, II, III, etc nu sunt cunoscute si e posibil ca aceasta distanta sa fie diferita sa zicem intre locul I si II in comparatie cu cea dintre IV si V.

Scala interval se bazeza pe utilizarea unor unitati de masura egale, care fac posibila nu numai ordonarea variantelor analizate, dar si pastrarea distantei dintre ele.

Semnificatia originii (punctului zero) si marimea unitatii de masura se stabileste de catre cercetator (comparati cu scala proportionala). Ca exemplu elocvent reprezinta scala Celsius (a temperaturii). Orice transformare a scalei de tipul f(x) = ax +b nu modifica scala in intregime (valoarea aplicativa a ei). Astfel daca inmultim toate valorile scalei sa zicem la 4 - vom obtine o noua scala ce poate fi utilizata. Dar efectuarea unor operatiuni matematice asupra unor valori concrete ale scalei o distorsioneaza (de ex., nu putem spune ca 40 C inseamna de 5 ori mai frig decat 200C ). Exemple de scale interval utilizate în marketing: diferenţiala semantică, scala Likert.

Scala proporţională – este asemănătoare cu scala interval, dar se deosebeşte prin aceea că are un zero unic pentru toţi cercetători (nu poate fi stabilit de fiecare din ei). Exemple: unităţile băneşti, de greutate, lungime, volum, viteză, timp.

--- 2 --- METODE DE SCALARE

Pentru măsurarea fenomenelor, având la bază cele patru tipuri de scale, se poate face apel la diverse metode de scalare. Alegerea uneia sau alteia ia în consideraţie cantitatea şi calitatea informaţiei dorite, caracteristicile obiectului sau fenomenului supus măsurării, capacitatea subiecţilor de la care se culeg informaţiile, contextul în care se realizează măsurarea şi posiblităţile de analiză post-măsurare a datelor cule¬se.

a) Diferenţiala semantică reprezintă una dintre metodele de scalare cel mai frecvent utilizate. În esenţă, în acest caz, persoanei cercetate i se solicită să-şi exprime opiniile des¬pre stimulul supus investigaţiei (un produs, un serviciu, un magazin etc.), caracteri¬zat printr-o serie de perechi de atribute bipolare, între cele două componente adjec¬tivale ale fiecărei perechi se înserează o scală — care de obicei are 3,5 sau 7 nivele direcţia şi intensitatea opiniei persoanei stabilindu-se pe baza nivelului pe care aceasta îl indică pe scala respectivă. De exemplu, imaginea cumpărătorilor referitoa¬re la un produs poate fi cuantificată cu ajutorul unei scale cu 5 nivele, care se află între perechea de atribute bipolare: foarte favorabilă — foarte nefavorabilă, în for¬ma sa originală, diferenţiala semantică ar fi avut, în exemplul considerat, următoarea formă grafică:

foarte 5 4 3 2 1 foarte

favorabilă nefavorabilă

După ce fiecare persoană investigată a încercuit numărul care exprimă imaginea sa, cercetătorul are posibilitatea să facă o medie a tuturor opiniilor, stabilind un punct final pe scală, sintetizând imaginea eşantionului cercetat cu privire la produsul respectiv. Această medie poate fi comparată apoi cu mediile obţinute pentru alte produse sau servicii, cu mediile altor eşantioane sau cu media aceluiaşi eşantion obţinută în altă perioadă de timp.

b) Scala lui Stapel reprezintă o variantă similară în multe privinţe cu diferenţiala se¬mantică şi care, cu timpul, s-a impus în cer¬cetarea de marketing.

c) Scala lui Likert. Principalele etape de lucru cu această scală sunt următoarele:

- se alcătuieşte un set de propoziţii care reprezintă afirmaţii cu caracter favorabil sau nefavorabil la adresa stimulului care face obiectul investigaţiei;

- propoziţiile sînt prezentate fiecăruia dintre subiecţii ale căror opinii urmează să fie scalate; în legătură cu afirmaţia cuprinsă în fiecare propoziţie, subiectul este solicitat să-şi exprime acordul sau dezacordul, încercuind una din cele cinci gradaţii ale scalei:

acord total : acord : indiferent : dezacord : dezacord total

- dacă este vorba de o afirmaţie cu caracter favorabil, fiecărei gradaţii i se ataşează, după administrarea chestionarului, următoarele valori numerice:

+2 ; +1 ; 0 ; -l ; -2 (în cazul unei afirmaţii nefavorabile ordinea valorilor numerice este inversată);

- scorul realizat de un subiect se calculează făcând suma algebrică a valorilor numerice care caracterizează opinia sa referitoare la fiecare propoziţie componentă a setului.

De exemplu, într-o cercetare a preferinţelor privind un produs alimentar „X", un anumit subiect al eşantionului răspunde la cele 3 întrebări de mai jos, după cum ur¬mează:

1) Produsul „X" are un gust plăcut:

Acord total : acord : indiferent : dezacord : dezacord total

2) Produsul „X" este un produs de calitate:

Acord total : acord : indiferent : dezacord : dezacord total

3) Ambalajul produsului „X" este corespunzător:

Acord total : acord : indiferent : dezacord : dezacord total

În baza aprecierilor consumatorilor intervievaţi se determină scorul global realizat de produsul X.

Preview document

Scalarea și Eșantionarea în Cercetarile de Marketing - Pagina 1
Scalarea și Eșantionarea în Cercetarile de Marketing - Pagina 2
Scalarea și Eșantionarea în Cercetarile de Marketing - Pagina 3
Scalarea și Eșantionarea în Cercetarile de Marketing - Pagina 4
Scalarea și Eșantionarea în Cercetarile de Marketing - Pagina 5
Scalarea și Eșantionarea în Cercetarile de Marketing - Pagina 6
Scalarea și Eșantionarea în Cercetarile de Marketing - Pagina 7
Scalarea și Eșantionarea în Cercetarile de Marketing - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Scalarea si Esantionarea in Cercetarile de Marketing.doc

Alții au mai descărcat și

Eșantionarea și modalități de eșantionare

Un eşantion se constituie dintr-un număr de unităţi care sunt selectate din rândurile acelei populaţii care face obiectul cercetării, cu scopul de...

Motivația plecării studenților în străinătate după terminarea studiilor

1. Stabilirea Scopului Ccercetarii Studiul de fata contine o gama larga de aspecte ce privesc intentiile si motivele care îi determina pe români...

Măsurarea și Scalarea Fenomenelor în Cercetările de Marketing

Măsurarea şi scalarea fenomenelor în cercetările de marketing 1.Diferenţiala semantică Un sondaj asupra unui eşantion de 100 persone desfăşurat...

Eșantionarea

In completarea exploatarii prin cercetare,o buna intelegere va fi castigata atat prin tipurile de intrebari care trebuie puse,cat si prin tipul de...

Seminarii Marketing

SEMINARUL 1 FISELE POSTURILOR PENTRU FUNCTII DIN DOMENIUL TRANSPORTURILOR NAVALE 1.1. FUNCTII LA COMPANIA DE NAVIGATIE MARITIMA 1.1.2. FISA...

Metode de Cercetare de Marketing

Capitolul 1 Măsurarea şi scalarea fenomenelor în cercetarea de marketing Măsurarea este un proces prin care se prezintă într-o formă simbolică,...

Utilizarea Mărcilor

Utilizarea marcilor circumscrie ansamblul semnelor distinctive menite sa individualizeze un produs, o gama de produse, o firma etc., în raport cu...

Cercetări de Marketing

Introducere Cursul intitulat Cercetări de marketing îsi propune să familiarizeze tinerii antreprenori, dar si pe cei mai experimentati cu...

Te-ar putea interesa și

Studierea Comportamentului de Cumpărare al Consumatorilor de pe Piața Sibiană pentru Produsul Cafea

Introducere Marketingul urmăreşte, prin funcţiile sale ca orice activitatea economică să genereze şi să fie fundamentată de creşterea eficienţei...

General și Particular în Aplicarea Marketingului Financiar Bancar

CAP.1 REFLEXIA IMAGINII UNEI BANCI DIN PUNCT DE VEDERE AL IMPACTULUI ASUPRA POPULATIEI 1.1.Importanta efectuarii unui studiu in randul populatiei...

Cercetarea Imaginii Magazinului Adrian Comservice SRL

INTRODUCERE Cercetarea de marketing reprezintă o activitate formală prin care, cu ajutorul unor concepte, metode şi tehnici de investigare, în mod...

Atitudini, opinii și comportamente de cumpărare ale șoferilor din Miercurea Ciuc cu privire la produsele oferite de rețeaua Petrom

Introducere: justificarea necesitatii realizarii cercetarii Reteaua Petrom din Miercurea Ciuc cuprinde trei benzinarii si un depozit de...

Grile cercetări de marketing - master anul 1

1. Datele obţinute special pentru realizarea obiectivelor cercetării de marketing în derulare se numesc: a) informaţii statistice; c) informaţii...

Cercetări de Marketing

U1.1. Introducere Marketingul Plaseaza Clientul În Centrul Preocuparilor Unei Firme, Având Ca Obiectiv Principal Satisfacerea Nevoilor Si...

Cercetări de marketing

Cap 1 1. Cum pot fi definite cercetarile de markeing? R: activitatea de proiectare culegere snsliza si raportare sistematica a datelor si...

Cercetări de Marketing

Introducere Cursul intitulat Cercetări de marketing îsi propune să familiarizeze tinerii antreprenori, dar si pe cei mai experimentati cu...

Ai nevoie de altceva?