Mecanică

Curs
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 11760
Mărime: 4.50MB (arhivat)
Publicat de: Melinda Ciobotaru
Puncte necesare: 0

Extras din curs

I.Statica

Mecanica este ştiinţa fundamentală a naturii care studiază legile obiective ale echilibrului şi a mişcării mecanice a corpurilor materiale, cu scopul aplicării lor în activitatea productivă a omului.

STATICA se ocupă cu studiul forţelor ce acţionează asupra corpurilor, determinând sistemul de forţe echivalent şi de asemenea, se ocupă de sistemele de forţe care îşi fac echilibrul.

CINEMATICA se ocupă cu studiul mişcări corpurilor fără a ţine seama de forţele ce acţionează asupra lor şi masele corpurilor.

DINAMICA. este esenţa mecanicii. Ea studiază mişcarea corpurilor sub influenţa forţelor ce acţionează asupra lor, ţinând seama de masele acestora. Dinamica face legătura între forţe şi mişcare, prin intermediul ecuaţiei fundamentale.

1. NOŢIUNI ŞI PRINCIPII FUNDAMENTALE

Spaţiul este o entitate abstractă care reflectă forma obiectivă de existenţă a materiei, care caracterizează dimensiunile corpurilor şi poziţia lor relativă. Mecanica clasică adoptă modelul spaţiului euclidian tridimensional conceput ca fiind omogen, continuu şi izotrop.

Timpul este tot o entitate abstractă a Mecanicii, reflectând obiectiv existenţa materiei, care caracterizează durata, succesiunea sau simultaneitatea fenomenelor. În Mecanica clasică timpul se consider infinit, continuu, omogen şi ireversibil, având un singur sens de curgere. Spaţiul şi timpul sunt forme obiective de existenţă a materiei; ele sunt infinite şi veşnice ca şi materia.

Masa, cea de-a treia noţiune fundamentală, este considerată o mărime fizică scalară, care reflect proprietăţile de inerţie şi gravitaţie ale materiei. În Mecanica clasică masa este considerată constantă, spre deosebire de Mecanica relativistă în care masa este funcţie de viteză.

Principiul inerţiei: “ Un punct material îşi păstrează starea de repaus sau de mişcare rectilinie şi uniformă, atât timp cât asupra lui nu intervine vreo forţă care să-i modifice această stare”.

Principiul acţiunii forţei: “Variaţia mişcării (acceleraţia) este proporţională cu forţa motrice aplicată şi este îndreptată după linia dreaptă de-a lungul căreia acţionează forţa”.

Principiul paralelogramului forţelor: “Dacă asupra unui punct material acţionează simultan două forţe cu suporturi diferite, efectul produs este acelaşi ca şi cum asupra sa ar acţiona o singură forţă având modulul, direcţia şi sensul diagonalei paralelogramului, cu cele două forţe ca laturi “.

Principiul acţiunii şi reacţiunii: “ La orice acţiune îi corespunde întotdeauna o reacţiune egală şi de sens contrar; sau acţiunile reciproce a două corpuri sunt totdeauna egale şi îndreptate în sens contrar “.

Acest principiu se exprimă prin relaţia:

Principiul se explică atât în cazul contactului direct între corpuri cât şi în cazul acţiunii de la distanţă prin intermediul unui câmp (atracţia universală, forţe magnetice, etc.).

2. Momentul polar al Fortei.

Prin definiţie, momentul unei forţe Fîn raport cu un punct O, este produsul vectorial dintre vectorul de poziţie al punctului de aplicaţie A al forţei şi vectorul forţă:

Din această definiţie rezultă că momentul MO este un vector legat de punctul O, perpendicular pe planul definit de cei doi vectori, având sensul dat de regula surubului drept, iar mărimea egală cu produsul dintre braţul forţei, d şi forţa F, astfel:

unde d = OA. sinα, este braţul forţei F reprezentând distanţa de la polul

O la suportul (D) al forţei.

Pentru a afla sensul vectorului moment cu regula şurubului drept, se aşează şurubul drept cu axa perpendiculară pe planul definit de cei doi vectori, r şi F şi se roteşte în sensul indicat de forţă; sensul de înaintare al şurubului ne dă sensul vectorului moment.

Proprietăţi ale momentului polar:

1) Momentul polar este nul când punctul în raport cu care se calculează momentul, se află pe suportul forţei, dică cei doi vectori din produsul vectorial sunt coliniari.

2) Momentul polar nu depinde de caracterul de vector alunecător al forţei. Într-adevăr, presupunând forţa eplasată pe suportul ei din punctual A în punctul B (fig. 2.3), momentul ei în raport cu polul O va fi:

3) Momentul polar se modifică atunci când se schimbă punctul în raport cu care se calculează după relaţia:

Expresia analitică a momentului polar

Dacă în polul O faţă de care se calculează momentul forţei F se consideră un sistem de referinţă cartezian drept (fig. 2.4), expresiile analitice ale vectorilor M0 şi F , r sunt:

Momentul axial al Fortei:

Prin definiţie, momentul unei forţe în raport cu o axă, este proiecţia pe acea axă a momentului forţei calculat in raport cu un pol arbitrar ales pe axă. În figura 2.5 se consideră o forţă F având suportul (D) şi o axă (Δ) de versor e , în raport cu care ne propunem să calculăm momentul axial MΔ . Acest moment este o măsură a efectului de rotire a forţei F , în jurul axei (Δ). Conform definiţiei:

Unde α - reprezintă unghiul dintre vectorul moment polar MO şi axa (Δ). Rezultă că momentul axial se exprimă prin produsul mixt al vectorilor r,F,e şi este un scalar, semnul scalarului depinzând de unghiul α . Mărimea momentului axial este egală cu volumul paralelipipedului având ca muchii cei trei vectori.

Momentul axial poate fi scris şi ca vector:

2) Momentul axial este invariant faţă de schimbarea poziţiei forţei pe suportul ei. Acest lucru s-a demonstrat, deoarece momentul polar al forţei nu depinde de caracterul de vector alunecător al forţei.

3) Momentul axial este nul când forţa F şi axa (D) sunt coplanar (adică în cazul când intersectează axa sau în cazul când este paralelă cu axa).

4) Momentul unei forţe în raport cu o axă este egal cu suma momentelor componentelor forţei, calculate în raport cu aceeaşi axă, dacă forţele componente au acelaşi punct de aplicaţie.

Preview document

Mecanică - Pagina 1
Mecanică - Pagina 2
Mecanică - Pagina 3
Mecanică - Pagina 4
Mecanică - Pagina 5
Mecanică - Pagina 6
Mecanică - Pagina 7
Mecanică - Pagina 8
Mecanică - Pagina 9
Mecanică - Pagina 10
Mecanică - Pagina 11
Mecanică - Pagina 12
Mecanică - Pagina 13
Mecanică - Pagina 14
Mecanică - Pagina 15
Mecanică - Pagina 16
Mecanică - Pagina 17
Mecanică - Pagina 18
Mecanică - Pagina 19
Mecanică - Pagina 20
Mecanică - Pagina 21
Mecanică - Pagina 22
Mecanică - Pagina 23
Mecanică - Pagina 24
Mecanică - Pagina 25
Mecanică - Pagina 26
Mecanică - Pagina 27
Mecanică - Pagina 28
Mecanică - Pagina 29
Mecanică - Pagina 30
Mecanică - Pagina 31
Mecanică - Pagina 32
Mecanică - Pagina 33
Mecanică - Pagina 34
Mecanică - Pagina 35
Mecanică - Pagina 36
Mecanică - Pagina 37
Mecanică - Pagina 38
Mecanică - Pagina 39
Mecanică - Pagina 40
Mecanică - Pagina 41
Mecanică - Pagina 42
Mecanică - Pagina 43
Mecanică - Pagina 44
Mecanică - Pagina 45
Mecanică - Pagina 46
Mecanică - Pagina 47
Mecanică - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Mecanica.doc

Alții au mai descărcat și

Mecanică anul I

1. Elemente de algebra vectorilor liberi 1.1. Definirea vectorului liber • Doi vectori v1 şi v2 sunt echivalenţi dacă au acelaşi modul, suporturi...

Sudarea Metalelor și Aliajelor

Definitie Sudarea este procedeul tehnologic de asamblare nedemontabila a metalelor si aliajelor,prin topire locala,cu sau fara,metal de adaos....

Cotarea unui desen în AutoCAD

Scopul cotãrii este acela de a furniza utilizatorului informatii concrete despre modul în care se construieste un element sau un ansamblu de...

Materiale Metalice

1. Notiuni generale Fierul este unul din cele mai raspândite metale, fiind folosit pe scara larga în numeroase domenii ale tehnicii. Fierul este...

Lagăre cu alunecare

13. ASAMBLARILE ELASTICE (ARCURILE) 13.1. Consideratii generale 13.1.1. Definitii Asamblarile elastice se realizeaza prin interpunerea pieselor...

Mentenanța și fiabilitatea mașinilor -1-

1.1 Noiuni generale Fiabilitatea este o caracteristic` de calitate, ce ast`zi reprezint` una dintre principalele cerine ale beneficiarilor....

Mentenanța și fiabilitatea mașinilor -2-

3.1 Expresia general` a fiabilit`ii Funcia de fiabilitate R(t) reprezint`, conform definiiei, probabilitatea funcion`rii f`r` defectare a unui...

Te-ar putea interesa și

Proces tehnologic de prelucrare mecanică a sculei Freza frontala

Analizând desenul de execuție vedem că avem de proiectat procesul tehnologic a unei scule de tip Freză frontală, cod CT.2407-03 cu o lungime de 190...

Elaborarea sectorului secției mecanice pentru producerea sculei așchietoare

La momentul dat avem de proiectat o sculă de tip freza disc modul pentru frezarea roţilor dinţate, ea are o construcţie destul de complicată,...

Constatarea medico-legală a asfixiilor mecanice prin comprimarea gâtului

INTRODUCERE Analizând rapoartele de activitate ale institutelor de medicină legală din ţară ,se poate observa creşterea numărului de decese ca...

Bazele Proiectării Subansamblurilor Mecanice

OBIECTIVELE Proiectului Işi propune evidenţierea elementelor de bază ale proiectării subansamblurilor mecanice, utilizate la autovehicule rutiere....

Consultanța în proiectarea sistemelor mecanice de presare cu consum energetic optim

Introducere OBTINEREA PIESELOR PRIN DEFORMARE PLASTICA Prelucrarea materialelor metalice prin deformare plastica se bazeaza pe proprietatea de...

Mână Mecanică cu Mecanism bielă-manivelă

TEMA DE PROIECTARE Sa se proiecteze o mâna mecanica cu mecanism biela manivela si actionare hidraulica cu motor liniar cu urmatoarele date: a)...

Proiectarea unei transmisii mecanice, din construcția unui dispozitiv de amestecare

Introducere Organele de mașini sunt piese (eventual ansambluri de piese), având rol funcțional utilitar care intră în compunerea...

Proiectarea unei transmisii mecanice

1.TEMA DE PROIECTARE 1.Sa se proiecteze o transmisie mecanica compusa dintr-un motor electric, o transmisie prin curele trapezoidalee, un reductor...

Ai nevoie de altceva?