Rezistența materialelor

Curs
9.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Mecanică
Conține 5 fișiere: doc
Pagini : 92 în total
Cuvinte : 26809
Mărime: 1.54MB (arhivat)
Publicat de: Iosif Gal
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: S.l. Dr. Ing. Alina Dimache
Anul III Inginerie Mecanica – sem. I

Extras din curs

ECUAŢIILE PLĂCILOR PLANE

Introducere. Scurt istoric

Plăcile sunt elemente de structură cu o dimensiune mică în comparaţie cu celelalte două. Ele se întâlnesc în construcţii civile, industriale, marine, aerospaţiale etc.

Elementele geometrice care definesc o placă sunt suprafaţa mediană şi grosimea – măsurată pe normala la suprafaţa mediană, de care este împărţită în două părţi egale. De obicei grosimea este constantă dar se întâlnesc şi plăci a căror grosime este variabilă, continuu sau în trepte. Considerând grosimea constantă, se poate da plăcilor şi următoarea definiţie: corpuri ce ocupă volumul cuprins între două suprafeţe între care se află aceeaşi distanţă.

Din punct de vedere al formei suprafeţei mediane, plăcile pot fi plane şi curbe.

Plăcile plane sunt limitate de unul sau de mai multe contururi cilindrice cu generatoare perpendiculare pe planul lor median. Intersecţia contururilor cilindrice cu acest plan se numeşte contur. El poate avea cele mai diverse forme. Tot în categoria plăcilor plane se includ şi acele plăci care au o curbură mică intenţionată (de exemplu plăcile care urmăresc selatura punţii la nave) sau produsă de procese tehnologice de asamblare prin sudură sau de solicitări plastice anterioare.

Plăcile curbe care nu au graniţe, adică sunt definite geometric de suprafeţe închise se numesc învelişuri. Frecvent, se utilizează noţiunea de înveliş şi pentru plăcile curbe mărginite de unul sau de mai multe contururi. Faţă de plăcile plane, plăcile curbe judicios utilizate se pretează mai bine la preluarea şi transmiterea încărcărilor. În componenţa corpului navei, se întâlnesc plăci curbe la extremităţi (prova, pupa) şi în zona gurnei. Ele joacă un rol important la impactul cu valuri, gheaţă etc.

Obiectul de studiu al teoriei plăcilor este determinarea stărilor de tensiune şi deformaţie care apar în acestea datorită acţiunilor exterioare.

În studiul clasic al plăcilor şi învelitorilor sunt cunoscute două moduri de abordare.

Primul mod de abordare, datorat lui Cauchy, se bazează pe dezvoltările în serie ale funcţiilor deplasare şi tensiune, după coordonata z (măsurată normal pe suprafaţa mediană a plăcii). Prin păstrarea în aceste serii a unui număr minim posibil de termeni s-a obţinut ecuaţia Sophie-Germaine. Majorând numărul de termeni reţinuţi, se pot obţine ecuaţii care conduc la soluţii mai exacte. Dacă s-ar considera un număr infinit de termeni, este de aşteptat să se obţină soluţia exactă. Folosind acest mod de abordare, Navier a rezolvat problemele încovoierii şi stabilităţii pentru placa dreptunghiulară simplu rezemată pe contur. Analiza comportării plăcilor în cazul general a fost făcută de Poisson, care a introdus o condiţie suplimentară pentru impunerea condiţiilor la limită pe contur. Deşi se părea că abordarea Cauchy-Poisson de calcul a plăcilor este universală, în jurul ei a apărut o polemică dusă pe două direcţii. Prima reclama lipsa unei argumentări riguroase a convergenţei seriilor utilizate, motiv pentru care a fost contestată de Saint-Vénant în comentariile la traducerea în limba franceză a lucrării de teoria elasticităţii a lui Clebsch. A doua direcţie se referă la neelucidarea satisfăcătoare a problemei privind numărul condiţiilor la limită necesare pentru fiecare latură a unei plăci dreptunghiulare.

Al doilea mod de abordare, care a condus la o teorie tehnică a plăcilor, se datorează lui Kirchhoff. Acesta a introdus ipoteza normalei drepte – similară ipotezei secţiunilor plane a lui Bernoulli din teoria elementară a încovoierii barei. Abordarea Kirchhoff a căpătat rapid recunoaştere unanimă, fiind larg folosită datorită avantajelor sale; dintre acestea se menţionează claritatea semnificaţiei fizice a ipotezei normalei drepte (în bună măsură verificată experimental), posibilitatea introducerii şi la plăci (ca la bare) a eforturilor secţionale precum şi faptul că a permis lui Thomson şi Tait să clarifice definitiv controversata problemă a condiţiilor la limită. O teorie similară cu cea a lui Kirchhoff, aplicată învelitorilor cu dublă curbură, aparţine lui H. Aron . Autorul ecuaţiilor generale ale teoriei învelitorilor bazată pe ipoteza Kirchhoff este A. E. H. Love (1863 1940), care a elaborat şi o strălucită monografie de elasticitate.

Multă vreme s-a apreciat că abordarea Kirchhoff prezintă inconvenientul că, spre deosebire de abordarea Cauchy-Poisson, nu poate fi în continuare dezvoltată către o teorie exactă. În calculul învelitorilor s-au adăugat inconsecvenţele privind considerarea micilor mărimi: unele sunt ignorate iar altele – de acelaşi ordin de mărime, sunt păstrate. S-au dezvoltat astfel mai multe variante ale ecuaţiilor învelitorilor, diferite între ele şi faţă de forma iniţial obţinută de Love numai prin prezenţa sau absenţa unor termeni cu pondere mică. Folosind ecuaţiile elasticităţii şi coordonatele curbilinii, Galerkin a propus o metodă de obţinere a ecuaţiilor generale ale învelitorilor groase cu deformaţii mici. Deşi au avut în vedere plăcile groase, metoda originală a lui Galerkin a avut un rol important în dezvoltarea teoriei învelitorilor şi plăcilor. Contribuţii de seamă în dezvoltarea teoriei generale a învelitorilor au avut-o V. Z. Vlasov , A. Lurie, E. Meissner, W. Flugge , E. Reissner A. L. Goldenveizer, V. V. Novojilov ş.a. Studiile acestora au permis clasificarea plăcilor d. p. d. v. al metodelor de calcul şi stabilirea principiilor de simplificare a relaţiilor generale ale elasticităţii în vederea obţinerii ecuaţiilor inginereşti ale plăcilor şi învelitorilor având curbură mică. Astfel Mindlin a creat o teorie tehnică inginerească pentru plăci groase, care ia în considerare şi forfecarea transversală, înlocuind ipoteza normalei drepte a lui Kirchhoff cu ipoteza conform căreia un segment de dreaptă normal pe planul median înainte de deformaţie, după deformaţie rămâne tot segment de dreaptă, de aceeaşi lungime dar nu şi normal la suprafaţa mediană a plăcii deformate. Această teorie a fost emisă de Reissner (1945) şi Mindlin (1951). Teoria Mindlin-Reissner generalizează teoria lui Kirchhoff. Ea poate fi aplicată evident plăcilor având orice grosime. Problemele elementare de încovoiere a plăcilor plane descrise de ecuaţiile Laplace-Sophie Germaine au fost rezolvate cu succes prin metodele Navier şi M. Levy. În rezolvarea problemelor mai complicate (d. p. v. al condiţiilor la limită şi încărcărilor) privind plăcile plane şi învelitorile, contribuţii de seamă au avut A. Nadai, Galerkin ş.a. iar pentru plăci plane în stare plană se remarcă lucrările lui Kolosov şi Mushelişvili, care au introdus şi utilizat funcţiile de variabilă complexă la rezolvarea acestora.

1.1 ECUAŢIILE DIFERENŢIALE ALE PLĂCILOR PLANE SUBŢIRI

1.1.1 Ipoteze. Deplasări. Deformaţii specifice

În teoria tehnică a plăcilor utilizată în calcule inginereşti, în afara ipotezelor clasice folosite în mecanica solidului deformabil se introduc ipoteze suplimentare specifice plăcilor. Rămân valabile ipotezele continuităţii şi omogenităţii materialului. De asemenea, deşi în plăci reale aparţinând structurilor sudate există tensiuni şi deformaţii remanente (iniţiale), în teoria tehnică se face abstracţie de ele. De asemenea se are în vedere comportarea în domeniul deformaţiilor liniar elastice, acceptându-se valabilă legea lui Hooke (pentru materiale izotrope/ortotrope).

Se prezintă ipotezele suplimentare specifice teoriei tehnice a plăcilor plane subţiri şi consecinţele care rezultă din acestea.

1) Ipoteza normalei drepte sau ipoteza lui Kirchhoff (uneori se întâlneşte ca ipoteza Love-Kirchhoff), conform căreia un segment de dreaptă normal pe planul median înainte de deformaţie rămâne segment de dreaptă şi după deformaţie, normal la suprafaţa mediană a plăcii deformate şi de aceeaşi lungime. Ipoteza lui Kirchhoff este analoagă ipotezei secţiunilor plane a lui Bernoulli din calculul barelor. Una din cele mai importante consecinţe ale acestei ipoteze este satisfacerea automată a continuităţii în tot volumul plăcii, cu condiţia să fie satisfăcută continuitatea în suprafaţa mediană a ei. O altă consecinţă este obţinerea unor relaţii simple pentru descrierea geometriei deformaţiilor, prin ignorarea deformaţiile unghiulare transversale.

Preview document

Rezistența materialelor - Pagina 1
Rezistența materialelor - Pagina 2
Rezistența materialelor - Pagina 3
Rezistența materialelor - Pagina 4
Rezistența materialelor - Pagina 5
Rezistența materialelor - Pagina 6
Rezistența materialelor - Pagina 7
Rezistența materialelor - Pagina 8
Rezistența materialelor - Pagina 9
Rezistența materialelor - Pagina 10
Rezistența materialelor - Pagina 11
Rezistența materialelor - Pagina 12
Rezistența materialelor - Pagina 13
Rezistența materialelor - Pagina 14
Rezistența materialelor - Pagina 15
Rezistența materialelor - Pagina 16
Rezistența materialelor - Pagina 17
Rezistența materialelor - Pagina 18
Rezistența materialelor - Pagina 19
Rezistența materialelor - Pagina 20
Rezistența materialelor - Pagina 21
Rezistența materialelor - Pagina 22
Rezistența materialelor - Pagina 23
Rezistența materialelor - Pagina 24
Rezistența materialelor - Pagina 25
Rezistența materialelor - Pagina 26
Rezistența materialelor - Pagina 27
Rezistența materialelor - Pagina 28
Rezistența materialelor - Pagina 29
Rezistența materialelor - Pagina 30
Rezistența materialelor - Pagina 31
Rezistența materialelor - Pagina 32
Rezistența materialelor - Pagina 33
Rezistența materialelor - Pagina 34
Rezistența materialelor - Pagina 35
Rezistența materialelor - Pagina 36
Rezistența materialelor - Pagina 37
Rezistența materialelor - Pagina 38
Rezistența materialelor - Pagina 39
Rezistența materialelor - Pagina 40
Rezistența materialelor - Pagina 41
Rezistența materialelor - Pagina 42
Rezistența materialelor - Pagina 43
Rezistența materialelor - Pagina 44
Rezistența materialelor - Pagina 45
Rezistența materialelor - Pagina 46
Rezistența materialelor - Pagina 47
Rezistența materialelor - Pagina 48
Rezistența materialelor - Pagina 49
Rezistența materialelor - Pagina 50
Rezistența materialelor - Pagina 51
Rezistența materialelor - Pagina 52
Rezistența materialelor - Pagina 53
Rezistența materialelor - Pagina 54
Rezistența materialelor - Pagina 55
Rezistența materialelor - Pagina 56
Rezistența materialelor - Pagina 57
Rezistența materialelor - Pagina 58
Rezistența materialelor - Pagina 59
Rezistența materialelor - Pagina 60
Rezistența materialelor - Pagina 61
Rezistența materialelor - Pagina 62
Rezistența materialelor - Pagina 63
Rezistența materialelor - Pagina 64
Rezistența materialelor - Pagina 65
Rezistența materialelor - Pagina 66
Rezistența materialelor - Pagina 67
Rezistența materialelor - Pagina 68
Rezistența materialelor - Pagina 69
Rezistența materialelor - Pagina 70
Rezistența materialelor - Pagina 71
Rezistența materialelor - Pagina 72
Rezistența materialelor - Pagina 73
Rezistența materialelor - Pagina 74
Rezistența materialelor - Pagina 75
Rezistența materialelor - Pagina 76
Rezistența materialelor - Pagina 77
Rezistența materialelor - Pagina 78
Rezistența materialelor - Pagina 79
Rezistența materialelor - Pagina 80
Rezistența materialelor - Pagina 81
Rezistența materialelor - Pagina 82
Rezistența materialelor - Pagina 83
Rezistența materialelor - Pagina 84
Rezistența materialelor - Pagina 85
Rezistența materialelor - Pagina 86
Rezistența materialelor - Pagina 87
Rezistența materialelor - Pagina 88
Rezistența materialelor - Pagina 89
Rezistența materialelor - Pagina 90
Rezistența materialelor - Pagina 91
Rezistența materialelor - Pagina 92
Rezistența materialelor - Pagina 93

Conținut arhivă zip

  • 1 Ecuatiile lui Karmann_studenti.doc
  • 2 Placa in stare plana_studenti.doc
  • 3 Incovoierea Placii dreptunghiulare cu sageti mici_studenti.doc
  • 4 Placa circulara_studenti - 18.doc
  • COPERTA_CURS_RMIII.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea Tehnologiei de Fabricație a Principalelor Repere ale unui Robinet

INTRODUCERE Exploatarea zăcămintelor de petrol din ţara noastră se face prin mai multe sisteme şi anume: erupţie naturală, erupţie artificială,...

Lucrare licență - inginerie economică industrială

PARTEA I.PROIECTAREA TEHNOLOGIEI DE FABRICAŢIE 1. Analiza funcțional - constructivă a piesei 1.1 Codificarea și clasificarea suprafețelor piesei...

Asamblări nedemontabile

1. Introducere 2. ASAMBLARI NEDEMONTABILE Asamblarile nedemontabile sunt acele asamblari la care,pentru desfacerea pieselor este necesar sa se...

Calculul și filmul tehnologic racord tip flanșă

CAPITOLUL I. Analiza şi completarea datelor iniţiale (de bază) provind proiectarea tehnologică a aparatului şi subansamblului precizate în tema...

Stand Experimental pentru Determinarea Deformațiilor Remanente la Sudarea prin Topire

1.Introducere Sudarea este un proces tehnologic prin care două sau mai multe materiale sunt îmbinate nedemontabil prin scoaterea lor din...

Mașini și instalații pentru protecția mediului - proiectare amestecător

1.1. PROIECTAREA DISPOZITIVELOR DE AMESTECARE Generalitati In aparatele destinate realizarii proceselor de amestecare, mediul primeste energie...

Metoda elementului finit în construcții năvale

Capitolul 1 Etapele analizei prin metoda elementului finit. Generalitati Metoda elementului finit a fost iniţial aplicată la construcţia...

Teoria Propulsorului

TEMA DE PROIECT Sa se proiecteze o elice pentru nava cu următoarele caracteristici: - Lungimea intre perpendiculare: Lpp = 133.89 m - Lungimea...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea unui Rezervor Cilindric Vertical cu Capac Fix

CAPITOLUL 1 ANALIZA CONSTRUCTIV-FUNCTIONALA A PRINCIPALELOR TIPURI DE REZERVOARE ATMOSFERICE UTILIZATE LA DEPOZITAREA PRODUSELOR PETROLIERE 1.1....

Rezistența Materialelor

1. Solicitarea la forfercarea pură 1.1. Definiţie Această solicitare este mai rar întâlnită şi se produce atunci când forţele exterioare...

Mașina de Balotat Deșeuri de Sârmă

CAP.1 INTRODUCERE Prelucrarea materialelor prin trefilare îsi gaseste o larga utilizare în industria metalurgica si constructoare de masini....

Rezistența materialelor

Problemele rezistentei materialelor Rezistenta materialelor este o stiinta în cadrul Mecanicii tehnice care studiaza cu ajutorul anumitor metode...

Probleme Rezistența Materialelor

1. ENUNŢ Se consideră o bară dreaptă de arie constantă pe lungimea sa (rigiditate EI constantă) care este supusă la încovoiere simplă prin...

Rezistența materialelor

R.M-rezistenta materialelor E.R-element de rezistenta OBIECTUL SI PROBLEMELE REZISTENTEI MATERIALELOR R.M este o disciplina de cultura tehnica...

Elemente de Rezistența Materialelor

SUB. R1: DEFINIŢII ŞI NOŢIUNI INTRODUCTIVE DE REZISTENŢA MATERIALELOR. SISTEMUL ŞI STAREA MECANICĂ 1. Obiectul de studiu al RM Siguranţa în...

Rezistența Materialelor

INTRODUCERE 1. Obiectul Rezistentei materialelor si locul acesteia în ansamblul disciplinelor ingineresti. Scurt istoric. În practica de toate...

Ai nevoie de altceva?