Cardiovascular Urinar

Curs
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 86 în total
Cuvinte : 60137
Mărime: 208.13KB (arhivat)
Publicat de: Sanda Stroe
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Capitolul 1. BOLILE APARATULUI CARDIOVASCULAR

1. Sindromul de insuficienţă cardiacă congestivă

Prin sindrom de insuficienţă cardiacă se înţelege incapacitatea miocardului de a se mai adapta la efort şi în cele din urmă la necesităţile obişnuite ale organismului, fapt care se soldează cu reducerea debitului cardiac şi cu un deficit acut sau cronic de perfuzie tisulară. Pentru a sublinia faptul că nu toate cardiopatiile echivalează cu insuficienţa cardiacă propriu-zisă, trebuie acceptată evoluţia stadială a bolilor de inimă, al căror epilog numai, poate fi constituit de insuficienţa cardiacă congestivă. Aceasta se exteriorizează clinic nu numai prin simptome proprii organului afectat (cordul), ci şi prin simptome la distanţă, corespunzând fazei de „visceralizare” a insuficienţei cardiace.

Faza I Sunt prezente simptomele unei boli cardiace, dar activitatea fizică normală nu provoacă

oboseală, dispnee sau tuse.

Faza a II-a Sunt prezente simptomele unei boli cardiace, iar activitatea fizică normală provoacă

oboseală, dispnee şi tuse.

Faza a III-a Sunt prezente simptomele unei boli cardiace, iar un exerciţiu minim provoacă oboseală

extremă, dispnee şi tuse (aceste simptome pot evolua şi în caz de decubit).

Faza a IV-a Sunt prezente simptomele unei boli cardiace şi cele ale insuficienţei cardiace congestive,

cu dispnee şi tuse în repaus.

@ Fazele cardiopatiilor (mai puţin aplicabile la animalele aflate în stabulaţie permanentă)

Tablou clinic. Insuficienţa cardiacă acută se caracterizează printr-o seamă de simptome care au fost descrise la şoc. Ea este legată mai ales de eforturi fizice excesive, unele boli infectocontagioase, stări carenţiale acute (miodistrofie, hipotiaminoză) şi intoxicaţii.

Insuficienţa cardiacă congestivă poate evolua subacut sau cronic (mai ales la carnasiere). Dacă în fazele iniţiale (I şi II) ale bolii cardiace simptomele extracardiace sunt moderat exprimate sau absente, ele devin tot mai accentuate în fazele ulterioare (III şi IV).

Simptomele principale ale insuficienţei cardiace sunt: dilataţie sau hipertrofie cardiacă (detectată prin percuţie, radiografie şi EKG), sufluri endocardice organice (detectate la ascultaţie sau prin palpaţie), frecătura pericardică, diminuarea zgomotelor cardiace până la dispariţie, prezenţa zgomotului de picătură, modificări ale pulsului arterial (hiper- sau hipodinamic, aritmic, inegal), turgescenţa jugularelor (cu sau fără puls venos retrograd), aritmii şi sensibilitate crescută la palpaţia ariei cardiace. Toate aceste simptome nu pot fi întrunite în orice cardiopatie, întrucât diferitele boli de inimă (endocardite, miocardite, pericardite, afecţiuni congenitale) îşi păstrează totuşi individualitatea. Alături de simptomele cardiace amintite se întâlnesc simptomele suferinţei altor sisteme, care complică nu numai tabloul clinic, ci şi evoluţia propriu-zisă a bolii. Dacă în fazele iniţiale (I şi II) ale insuficienţei cardiace, simptomele extracardiace sunt moderate sau absente, ele devin tot mai accentuate în fazele III şi IV.

Hipoxia este responsabilă de unele semne nervoase mai ales după efort, constând în titubări, uneori tremurături musculare şi chiar tetanie şi fenomene de excitaţie cerebrală. În rest, subiecţii sunt caracterizaţi prin adinamie persistentă. Simptomele respiratorii constau, alături de dispnee şi tuse, în apariţia ralurilor umede declive (congestia pulmonară pasivă şi apoi chiar edemul pulmonar pasiv) şi uneori, după efort, a jetajului spumos bilateral, de regulă discret. Staza renală, asociată desigur şi cu reducerea hemodinamicii, implică unele simptome urinare constând în oligurie, proteinurie mai ales de filtraţie şi mai rar cilindrurie şi hematurie.

Un loc important îl ocupă simptomele digestive, a căror patogeneză şi expresie clinică în insuficienţa cardiacă nu este unitară. Staza venoasă se soldează cu hepatomegalie, stază biliară, hiperbilirubinemie şi uneori chiar subicter. Pe de altă parte, insuficienţa circulatorie se soldează cu o diminuare a secreţiilor digestive, cu veritabile stări dispeptice exprimate printre altele prin inapetenţă, constipaţie sau diaree. De altfel, coprostaza este una dintre complicaţiile cele mai redutabile ale insuficienţei cardiace. Foarte semnificativă este apariţia edemelor periferice şi a revărsărilor (ascită, lichidotorax şi lichidopericard). Aceste simptome, care denotă un stadiu avansat al insuficienţei cardiace, nu sunt localizate identic la toate speciile: la bovine (submandibular, la nivelul salbei şi al intrării pieptului), la cabaline (la nivelul membrelor posterioare, al furoului şi subabdominal), la câini (subabdominal şi la membre, precum şi sub formă de ascită). În orice caz, particularităţile edemelor cardiace, cum ar fi localizarea declivă şi simetrică, consistenţa păstoasă şi temperatura cutanată redusă la nivelul lor, precum şi accentuarea lor la efort, sunt criterii suficient de sugestive pentru diferenţierea faţă de alte boli cu expresie similară (edeme inflamatorii, staze vasculare locoregionale, nefropatii cronice).

Modificările mucoaselor aparente şi/sau ale tegumentelor depigmentate constau în injectarea vaselor sclerale şi cianoză mai mult sau mai puţin accentuată. La porcine în special, petele cianotice situate pe abdomen, uneori confluante, ca şi cianoza urechilor şi a extremităţii membrelor sunt sugestive şi pentru insuficienţa cardiacă. Pielea este în general rece.

Temperatura internă poate urca în subfebrilitate, iar când insuficienţa cardiacă este secundară unor procese inflamatorii acute se poate decela febră. Dimpotrivă, în dismetabolii şi mai ales în intoxicaţii, precum şi în stadiile avansate ale bolii, există tendinţa la hipotermie.

Toate simptomele enumerate ilustrează în general insuficienţa cardiacă globală, a întregului miocard. Cu toate acestea, există unele particularităţi simptomatologice impuse nu numai de specie, ci şi de localizarea iniţială a deficienţei la cordul stâng sau cel drept, chiar dacă aceasta nu reprezintă decât un fenomen vremelnic (epilogul fiind generalizarea ei). Trebuie însă menţionată predispoziţia unor specii pentru o anumită localizare a cardiopatiilor şi mai ales a valvulopatiilor. Astfel, majoritatea suferinţelor mitrale se întâlnesc la câini şi cai, în timp ce bovinele şi porcinele fac mai frecvent endocardopatii tricuspide. Cu toate că ipotezele care caută să explice aceste predilecţii sunt numeroase, s-ar părea că la cabaline şi carnasiere suprasolicitarea ventriculului stâng în cursul eforturilor fizice ar avea o semnificaţie în privinţa incidenţei mari a cardiopatiilor stângi, în timp ce la bovine şi porcine cordul drept ar fi mai frecvent afectat datorită unor metastaze de la numeroase procese supurative pe care aceste specii le suferă (ex. metrite, mastite, omfalite, pododermatite).

Simptomatologia insuficienţei cardiace stângi este dominată, pe lângă modificările cardiace propriu-zise (boală mitrală, boală aortică, hipertensiune arterială, coronaropatii, miocardite etc.), de consecinţele creşterii volumului sanguin în circulaţia pulmonară şi a hipertensiunii venoase şi capilare asupra pulmonului: tusea (uneori cu caracter paroxistic, emetizant la câini), dispnea de efort (şi apoi ortopnee în repaus), care uneori dobândeşte şi ea un caracter paroxistic, având caracterul de astm cardiac (raluri subcrepitante, iminenţă de asfixie), edemul pulmonar (însoţit uneori de jetaj spumos şi putând fi atât de sever încât subiecţii se „îneacă în propriile secreţii”), cianoza (coincide cu instalarea complicaţiilor pulmonare).

Preview document

Cardiovascular Urinar - Pagina 1
Cardiovascular Urinar - Pagina 2
Cardiovascular Urinar - Pagina 3
Cardiovascular Urinar - Pagina 4
Cardiovascular Urinar - Pagina 5
Cardiovascular Urinar - Pagina 6
Cardiovascular Urinar - Pagina 7
Cardiovascular Urinar - Pagina 8
Cardiovascular Urinar - Pagina 9
Cardiovascular Urinar - Pagina 10
Cardiovascular Urinar - Pagina 11
Cardiovascular Urinar - Pagina 12
Cardiovascular Urinar - Pagina 13
Cardiovascular Urinar - Pagina 14
Cardiovascular Urinar - Pagina 15
Cardiovascular Urinar - Pagina 16
Cardiovascular Urinar - Pagina 17
Cardiovascular Urinar - Pagina 18
Cardiovascular Urinar - Pagina 19
Cardiovascular Urinar - Pagina 20
Cardiovascular Urinar - Pagina 21
Cardiovascular Urinar - Pagina 22
Cardiovascular Urinar - Pagina 23
Cardiovascular Urinar - Pagina 24
Cardiovascular Urinar - Pagina 25
Cardiovascular Urinar - Pagina 26
Cardiovascular Urinar - Pagina 27
Cardiovascular Urinar - Pagina 28
Cardiovascular Urinar - Pagina 29
Cardiovascular Urinar - Pagina 30
Cardiovascular Urinar - Pagina 31
Cardiovascular Urinar - Pagina 32
Cardiovascular Urinar - Pagina 33
Cardiovascular Urinar - Pagina 34
Cardiovascular Urinar - Pagina 35
Cardiovascular Urinar - Pagina 36
Cardiovascular Urinar - Pagina 37
Cardiovascular Urinar - Pagina 38
Cardiovascular Urinar - Pagina 39
Cardiovascular Urinar - Pagina 40
Cardiovascular Urinar - Pagina 41
Cardiovascular Urinar - Pagina 42
Cardiovascular Urinar - Pagina 43
Cardiovascular Urinar - Pagina 44
Cardiovascular Urinar - Pagina 45
Cardiovascular Urinar - Pagina 46
Cardiovascular Urinar - Pagina 47
Cardiovascular Urinar - Pagina 48
Cardiovascular Urinar - Pagina 49
Cardiovascular Urinar - Pagina 50
Cardiovascular Urinar - Pagina 51
Cardiovascular Urinar - Pagina 52
Cardiovascular Urinar - Pagina 53
Cardiovascular Urinar - Pagina 54
Cardiovascular Urinar - Pagina 55
Cardiovascular Urinar - Pagina 56
Cardiovascular Urinar - Pagina 57
Cardiovascular Urinar - Pagina 58
Cardiovascular Urinar - Pagina 59
Cardiovascular Urinar - Pagina 60
Cardiovascular Urinar - Pagina 61
Cardiovascular Urinar - Pagina 62
Cardiovascular Urinar - Pagina 63
Cardiovascular Urinar - Pagina 64
Cardiovascular Urinar - Pagina 65
Cardiovascular Urinar - Pagina 66
Cardiovascular Urinar - Pagina 67
Cardiovascular Urinar - Pagina 68
Cardiovascular Urinar - Pagina 69
Cardiovascular Urinar - Pagina 70
Cardiovascular Urinar - Pagina 71
Cardiovascular Urinar - Pagina 72
Cardiovascular Urinar - Pagina 73
Cardiovascular Urinar - Pagina 74
Cardiovascular Urinar - Pagina 75
Cardiovascular Urinar - Pagina 76
Cardiovascular Urinar - Pagina 77
Cardiovascular Urinar - Pagina 78
Cardiovascular Urinar - Pagina 79
Cardiovascular Urinar - Pagina 80
Cardiovascular Urinar - Pagina 81
Cardiovascular Urinar - Pagina 82
Cardiovascular Urinar - Pagina 83
Cardiovascular Urinar - Pagina 84
Cardiovascular Urinar - Pagina 85
Cardiovascular Urinar - Pagina 86

Conținut arhivă zip

  • Cardiovascular Urinar.doc

Alții au mai descărcat și

Bolile aparatului cardiovascular, sângelui și organelor hematopoetice

CAPITOLUL I ARGUMENT Cardio si angiopatiile acute si cronice sunt destul de frecvent întâlnite la toate speciile, producând pierderi sensibile...

Jigodia - Boală infecțioasă

Medicina veterinară este știința care se ocupă cu cercetarea și vindecarea bolilor animalelor, cu protecția și îngrijirea corespunzătoare a lor, de...

Boli Dermatologice la Animale de Companie

Astenia cutanata Cutaneous asthenia (dermatosparaxis, Ehlers-Danlos syndrome) is a group of syndromes characterized by defects in collagen...

Tumorile glandei mamare la câini

Tumorile glandei mamare la cîini - locul 2 după tumorile cutanate la specia canină; - la mascul → incidentă redusă → 1%; - locul 1 la femele; -...

Boli virale, rickettsiale și protozoarice ale pielii

PAPILOMATOZA Etiologie Este o boală infecțioasă, sporadico-enzootică, cu evoluție cronică, de tip oncogen, manifestate anatomoclinic prin...

Bursita infecțioasă aviară

1. Introducere Denumită și „boala de Gumboro‟, bursita infecțioasa aviară este o viroză a puilor de găină, caracterizată prin distrugerea...

Manifestările clinice și anatomo-patologice ale zoonozelor la animale și om - Tuberculoză

I.Generalitati Tuberculoza este o boala infectocontagioasa intalnita la om si la numeroase specii de animale (mamifere si pasari) domestice si...

Efectele antibioticelor în hrana animalelor

Efectele antibioticelor in hrana animalelor Ce sunt antibioticele? Antibioticile sunt substante chimice organice produse de microorganisme sau...

Te-ar putea interesa și

Medicația Aparatului Urinar

ARGUMENT În viziunea medicinii chineze,rinichii dețin/depozitează energia reproductivă și prenatală și distribuie această energie crucială,după...

Deterioararea sănătății sub influența nicotinei și combaterea ei cu ajutorul tratamentelor medicamentoase

De mii de ani, oamenii fumează sau mestecă frunze de tutun (Nicotiana Tabacum). Tutunul a fost descoperit şi cultivat pentru prima dată pe...

Apendicita Acută

APENDICITA ACUTĂ 1. ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE Apendicele cecal - vermicular - este situat la 2-4 cm sub valvula ileocecală, pe faţa laterală şi...

Aspecte Clinice și Evolutive în Sepsisul Neonatal

Motivaţia alegerii temei Osler spunea cândva: “Să cunoşti Sifilisul înseamnă să ştii medicină”. Parafrazând această afirmaţie, se poate spune că...

Turismul Balnear și de Agrement în Stațiunea Buziaș

“B U Z I A Ş” Staţiune balneoclimaterică, altitudine 128 m ; funcţionează în tot cursul anului ; situată în plină câmpie a Banatului, aproximativ...

Îngrijirea pacientului cu glomerulonefrită acută difuză

MOTTO: ,,Viața trăită în plin nu e aceea în care omul își preocupă cea mai mare plăcere, cei mai mulți bani, cea mai multă putere, onoare și...

Managementul vânzărilor Antibiotice A+

Partea I I. Descrierea companiei I.1. Scurt istoric 1955-1959 – În luna decembrie 1955 a luat ființă prima companie farmaceutică din România și...

Transilvania - tezaur de valoare și cultură a istoriei noastre

Programul se desfăşoară pe traseul : FĂGĂRAŞ – ŞINCA VECHE – BRAN – RÂŞNOV – POIANA BRAŞOV – BRAŞOV – PREJMER – TUŞNAD – SIGHIŞOARA – BIERTAN –...

Ai nevoie de altceva?