Psihologie experimentală

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Psihologie
Conține 8 fișiere: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 15750
Mărime: 99.07KB (arhivat)
Publicat de: Sorin Iliescu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX, conceptul de Psihologie stiintifica este, in mod curent, frecvent identificat cu cel de psihologie experimentala.

Desprinderea Psihologiei de Filosofie, constituirea ei ca stiinta a avut loc in urma unui proces cu lunga desfasurare in timp care incepe din prima jumatate a secolului XIX odata cu folosirea metodei experimentale.

Se trece de la metafizica sufletului la masurarea fenomenelor psihice, psihologia lui Herbardt propune prima acest lucru. Posibilitatea aplicarii calculului matematic a intemeiat trecerea spre exactitate, spre masurabil : „intensitatea senzatiei creste proportional cu logaritmul intensitatii stimulului (excitatiei), Legea lui Fechner (1860).

Masurarea timpului de reactie, descoperirea centrului vorbiri (1870 – Broca) creaza independenta Psihologiei ca stiinta ( de la metafizica idealista – la muschi, nervi, materie).

Psihologia ca termen apare in 1590 ca titlu al lucrarii „Psihologia Antropologica” de Goclenius.

Christian Wolff (1679 – 1754) matematician si filosof german iluminist moderat rationalist, discipol a lui Leibintz introduce termenul de psihologie si fapt notabil, distinge intr o „psihologie empirica – menita sa studieze fenomenele sufletesti observabile – si o „ psihologie rational speculativa dedicata „inaccesibilului, problemelor originilor si naturii sufletului.” Publica doua tratate de Psihologie empirica (1732 ) si Psihologie Rationalista (1734).

Th. Ribot (1870) in prefata cartii Psihologia Engleza Contemporana arata ca : „Pshilogia Experimentala singura constituie intreaga psihologie, restul fiind filosofie sau metafizica si prin urmare in afara stiintei”.

Primul laborator de Psihologie Eperimentala a fost organizat la Leipzig de catre Wundt (1879) si al doilea de G.E. Muller la Gottingen (1881). Dupa acest model numerosi elevi a lui Wundt s-au imprastiat in toate colturile : Munchen, Hamburg, Wolsburg, Sua, Franta, Elventia, Italia.

La Iasi (1893) Eduard Gruber, Cluj (1992) Florin Stefanescu Goanga si 1906 la Bucuresti C. Radulescu–Motru - primele laboratoare din Romania.

Prima universitate romaneasca 1960 Iasi - Mihail Kogalniceanu.

Ritmul cel mai accelerat de dezvoltare il cunoaste Psihologia Experimentala in SUA, primul laborator oficial ( 1883) creat de Stanley Hall la Universitatea John Hopkins (Baltimore) .

In Franta, primul laborator (1889) la Sorbona condus de H. Beauris, apoi de Alfred Binet (aici a lucrat si Constantin Radulescu- Motru).

Titu Maiorescu – Eforturi de identificare a psihologiei in 1870, dupa propria-i marturisire il impedica „greutatea fireasca de a explica pasiunile”. In 1882 il retine „dificultatea stapanirii unei metode experientale rodnice”. Preocupat de filosofia lui Herbart isi da teza de doctorat cu aceasta tema si aduce un elogiu fundamentelor identificate de Herbart in Psihologia Experimentala a lui Wundt.

La curent cu scrierile psihofizice ale vremii (Huxley, Claude Bernard, Strumpell, Fechner, Wundt, Lazarus) redacteaza patru cicluri de prelectii (tinute de Titu Maiorescu in Iasi 1868 – 1869 si Bucuresti 1880 – 1882, sub titlul „Cercetari Psihologice”).

„Inteligenta exista in noi si in animale independenta de encefal” sau „Sorgintea inteligentei nu poate fi organismul material al omului”. In prelectiunea despre frenologie si fiziognomie, conferentiarul critica sistemul lui Gall si Spurzheim, apreciind preponderent valoarea istorica si impulsul puternic pe care l-au dat „studiului fiziologiei creierului”. In „rezumatul” conferintelor din 1869, Maiorescu exprima mai clar, mai precis ca „Sufletul trebuie considerat ca o functiune fisiologica a trupului, a sistemului nervos”.

Preocupat de evolutia fiziologiei ca stiinta, fin teoretician in Logica, Titu Maiorescu elaboreaza o teorie a perceptiei, a reprezentarii si a notiunilor si subliniaza ca cercetarea procesului de trecere de la o treapta la alta spre esentializare reprezinta una din problemele dificile ale Psihologiei.

Titu Maiorescu se situeaza in problema raporturilor dintre viata psihica si materie pe pozitiile unui materialism echilibrat care respinge tendintele reductioniste ale psihologiei la fiziologie.

Cunoasterea mecanismelor de functionare a creierului, a fiziologiei sistemului nervos nu este suficienta pentru a intelege intreaga complexitate si varietate a vietii psihice, a produselor ideale.

„Cine cunoaste studiul, mecanismul clavinului nu poate sa cunoasca, sa ghiceasca, felurimea nemarginita a melodiilor ? (R Carnap celebrul logician pozitivist, Scoala de la Viena analizeaza diferentele dintre cele doua metode: structurala si comportamentala. El ajunge la concluzia ca pot fi descoperite adevaruri izomorfe fie plecand de la partea analitica spre intreg (structuralism) fie plecand de la studiul intregului spre parte (Behavorism functional).

Abilitat cu astfel de rationamente si pregatit pentru interpretarea stiintifica nuantata, Titu Maiorescu sublineaza legatura stransa dintre cuvant si notiune, aratand ca de fapt orice cuvant reprezinta o abstractiune.

Preview document

Psihologie experimentală - Pagina 1
Psihologie experimentală - Pagina 2
Psihologie experimentală - Pagina 3
Psihologie experimentală - Pagina 4
Psihologie experimentală - Pagina 5
Psihologie experimentală - Pagina 6
Psihologie experimentală - Pagina 7
Psihologie experimentală - Pagina 8
Psihologie experimentală - Pagina 9
Psihologie experimentală - Pagina 10
Psihologie experimentală - Pagina 11
Psihologie experimentală - Pagina 12
Psihologie experimentală - Pagina 13
Psihologie experimentală - Pagina 14
Psihologie experimentală - Pagina 15
Psihologie experimentală - Pagina 16
Psihologie experimentală - Pagina 17
Psihologie experimentală - Pagina 18
Psihologie experimentală - Pagina 19
Psihologie experimentală - Pagina 20
Psihologie experimentală - Pagina 21
Psihologie experimentală - Pagina 22
Psihologie experimentală - Pagina 23
Psihologie experimentală - Pagina 24
Psihologie experimentală - Pagina 25
Psihologie experimentală - Pagina 26
Psihologie experimentală - Pagina 27
Psihologie experimentală - Pagina 28
Psihologie experimentală - Pagina 29
Psihologie experimentală - Pagina 30
Psihologie experimentală - Pagina 31
Psihologie experimentală - Pagina 32
Psihologie experimentală - Pagina 33
Psihologie experimentală - Pagina 34
Psihologie experimentală - Pagina 35
Psihologie experimentală - Pagina 36
Psihologie experimentală - Pagina 37
Psihologie experimentală - Pagina 38
Psihologie experimentală - Pagina 39
Psihologie experimentală - Pagina 40
Psihologie experimentală - Pagina 41
Psihologie experimentală - Pagina 42
Psihologie experimentală - Pagina 43
Psihologie experimentală - Pagina 44
Psihologie experimentală - Pagina 45
Psihologie experimentală - Pagina 46
Psihologie experimentală - Pagina 47
Psihologie experimentală - Pagina 48
Psihologie experimentală - Pagina 49
Psihologie experimentală - Pagina 50
Psihologie experimentală - Pagina 51
Psihologie experimentală - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Curs 1 ( Introducere ).doc
  • Curs 2 (Judecatile de valoare si comportament ).doc
  • Curs 3 (Influenta sociala).doc
  • Curs 4 (Obedienta fata de autoritate).doc
  • Curs 5 (A percepe si a gandi lumea - mecanisme, structuri, analiza).doc
  • Curs 6 (Categorizarea-studii experimentale de perceptie a persoanei ).doc
  • Curs 7 (Etapele experimentului).doc
  • Curs 8 (Experimentul in psihologia sociala).doc

Alții au mai descărcat și

Psihanaliza lui Sigmund Freud

1.INTRODUCERE Orientarea analitică (dinamică) este prima propunere de intervenţie psihoterapeutică sistematică, ce se dezvolta la începutul...

Asistența psihologică a militarilor - factor de creștere a capacității de luptă a armatei

1. Generalităţi Pentru evitarea traumelor psihice, a stersului de luptă, dar şi pentru mărirea gradului de rezistenţă la militari, se impune...

Psihologia Copilului

INTRODUCERE Psihologia copilului reprezinta studiul stiintific al comportamentului si al dezvoltarii copiilor, studiaza legile de dezvoltare a...

Psihologie Experimentală

Fechner, Gustav Theodor (1801-1887), psiholog german, a fost matematician şi fizician, deopotrivă filozof, autor al mai multor lucrări, unul dintre...

Rolul și specificul actualului sistem de evaluare propus în cadrul reformei învățământului

1. Evaluarea este o componenta esentiala a procesului instructiv/educativ, a triadei predare-invatare-evaluare, avand ca scop cunoasterea efectelor...

Psihologie Experimentală și Statistică

OBSERVATIA O cercetare concreta îsi are originea – de regula- într-un proces de observatie. Dupa cum spune Piaget într-un interviu: “Pleci de la...

Etape în dezvoltarea comunicării umane

Diferite forme de primate au evoluat în urmîtoarele epoci. Majoritatea erau mici si traiau în copaci. Dupa si mai multe epoci, o anumita specie, de...

Gândirea

Intelectul desemneaza un sistem de relatii, activitati si procese psihice superioare (inteligenta, gândire, memorie imaginatie, atentie,...

Te-ar putea interesa și

Psihologie experimentală

Tipuri de cercetari in psihologie 1) Tipul de relatie intre cercetator si subiect a) Cercetari experimentale – cecetatorul manipuleaza o...

Psihologie experimentală

Cercetarea psihologica cu un singur subiect 1. Studiul de caz a) Studiile de caz naturale b) Studiile de caz asupra unui cadru unic 2....

Psihologie Experimentală

Fechner, Gustav Theodor (1801-1887), psiholog german, a fost matematician şi fizician, deopotrivă filozof, autor al mai multor lucrări, unul dintre...

Psihologie experimentală

DEMERSUL STIINTIFIC IN PSIHOLOGIE De regula stiinta este definita global ca o forma structurata de rezolvare de probleme sau ca o metoda...

Psihologie Experimentală și Statistică

OBSERVATIA O cercetare concreta îsi are originea – de regula- într-un proces de observatie. Dupa cum spune Piaget într-un interviu: “Pleci de la...

Psihologie Experimentală

CURS NR. 1. OBIECTUL PSIHOLOGIEI EXPERIMENTALE 1. Introducere Se pare că sunt consacrate două modalităţi de a aborda psihologia experimentală....

Psihologie experimentală

Scopuri si postulate ale stiintei Cuvântul stiinta deriva din latinul scio, si înseamna a sti. Dorinta de cunoastere si acumularea de cunostinte...

Psihologie Experimentală

Posibilitatea masurarii si-a facut loc cu greu în psihologie. Conceptul de psihometrie apare pentru prima data la filosoful german Cr. Wolf în...

Ai nevoie de altceva?