Psihosociologia Conducerii

Curs
7.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 39 în total
Cuvinte : 16130
Mărime: 160.37KB (arhivat)
Publicat de: Roxana Pașca
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf.Univ.Dr. Rosemarie Haines

Extras din curs

STRUCTURA ORGANIZAŢIONALĂ A SOCIETĂŢII

1. Conceptul de structură organizaţională

2. Niveluri organizaţionale

3. Clasificarea structurilor organizaţionale

O organizaţie apare atunci când sunt îndeplinite cel puţin două condiţii:

1) există persoane capabile să comunice între ele;

2) doresc să contribuie, prin acţiune, la realizarea unui scop comun (Chester Barnard 1938, teza acţiunii sociale de cooperare);

H.G. Hicks (1967) referindu-se la raţiunea apariţiei şi existenţei organizaţiilor sintetizează principalele avantaje care determină oamenii să se organizeze. Prin organizaţii omul poate face cel puţin trei lucruri pe care nu le poate face singur:

1) îşi poate dezvolta şi potenţa propriile capacităţi;

2) îşi poate reduce timpul necesar realizării unui obiectiv:

3) se poate bucura de avantajele cunoaşterii acumulate de generaţiile anterioare.

Dincolo din cauzele obiective sau pragmatice care au determinat apariţia organizaţiilor au existat şi cauze referitoare la satisfacerea unor necesităţi umane. De ex. satisfacerea unei necesităţi sociale: omul este o fiinţă socială, apartenenţa la o organizaţie îi conferă, poate, un confort psihosocial, îi poate procura satisfacţii prin relaţiile stabilite cu ceilalţi, poate comunica cu ceilalţi. (Cele două dimensiuni fundamentale ale fiinţei umane sunt comunicarea şi organizarea).

Există foarte multe definiţii ale organizaţiilor. Câteva elemente comune, însă, ale tuturor ar fi:

1) o organizaţie include persoane care interacţionează în vederea realizării unui scop sau obiectiv comun;

2) interacţiunile dintre oameni pot fi ordonate într-o structură ;

3) structura unei organizaţii descrie rolurile, relaţiile, activităţile, obiectivele, ierarhia de autoritate şi, responsabilităţi specifice organizaţiei respective.

- Definiţie: O organizaţie este un sistem structurat de interacţiune în scopul

realizării unor obiective comune.

sau

Definiţie: Ansamblul coerent de reguli de acţiune colectivă, care conferă protecţie normativă cooperării eficiente a indivizilor specialişti (ca urmare a diviziunii muncii) constituie o structură organizaţională.

În prezent abordarea structurilor organizaţionale se face conform a două tipuri de demersuri:

- metodologia sistemică de cercetare, potrivit căreia toate nivelurile structurale ale sistemului social se condiţionează reciproc atât cauzal, cât şi funcţional. Un posibil risc real al acestei abordări îl constituie exagerea rolului dependentelor funcţionale, în detrimentul explicaţiilor cauzale;

- cercetările acţionaliste contemporane: acestea consideră structurile organizaţionale ca instrumente ale acţiunii sociale şi condiţii de eficientă totodată ale activităţii oamenilor.

Identificând în scop o componentă structurală a tuturor organizaţiilor, un expert român al problemei (C. Zamfir) atrage atenţia asupra faptului că, uneori, alegerea scopurilor se face în raport cu o schemă; menită să orienteze deciziile şi activitatea membrilor, dar care aproximează prin simplificare situaţia reală. „Schema” fiind o construcţie raţională a celor ce aleg, elaborarea ei face din scop un act de cunoaştere prin care devine posibilă corectarea sau chiar schimbarea scopurilor, în situaţii de criză.

Scopurile organizaţiilor pot fi:

- temporare: generate de dinamica universului profesional. Ex.: echipe operative, comisii de expertiză;

- permanente: integrează funcţional activitatea mai multor generaţii, obiectivând încărcătura valorică a mentalului colectiv. Ex.: şcoala, biserica, armata. Formulând obiective strategice, această categorie de scopuri este reeşaluată, de obicei, în scopuri secundare, tactice, pe termen scurt.

Analiza sociologică a organizaţiilor a relevat tendinţa de multiplicare a scopurilor prin scopuri adiţionale. Armata, de ex., îşi propune, în price condiţii, să desfăşoare activităţi de apărare, dar, adiţional, îndeplineşte şi, obiective moral-educative compatibile cu opţiunile valorice etnico-sociale concret – determinate.

Caracteristica esenţială a organizaţiilor moderne este că au scopurile multiple.

Când organizaţiile funcţionează într-un spaţiu social caracterizat de schimbări rapide şi cu arie mare de cuprindere, frecvenţa acestor schimbări trebuie anticipată în structura scopului pentru a-i creşte gradul de împlinire. Aceste variabile constituie factorii exogeni ai existenţei şi funcţionării organizaţiilor.

Pentru ca scopurile organizaţionale să poată fi realizate, deci pentru ca organizaţia să poată fi eficientă, este necesar ca aceste scopuri să fie cunoscute şi acceptate de toţi membrii organizaţiei.

Cea mai importantă modalitate prin care aceste scopuri sunt făcute cunoscute tuturor membrilor organizaţiei este „traducerea” scopurilor general la nivelul unităţilor funcţionale ale organizaţiei (departamente, secţii, servicii etc.), ca şi la nivelul indivizilor.

Se impune, deci, formularea unor scopuri specifice pentru fiecare nivel organizaţional sau membru al organizaţiei. Pentru ca membrii unei organizaţii să coopereze este necesar ca scopul să fie acceptat şi considerat ca relevant, atât pentru ţelul organizaţiei ca întreg, cât şi pentru fiecare individ în parte. Aceasta cu atât mai mult cu cât prin realizarea scopurilor organizaţionale, indivizii îşi urmăresc şi satisfacerea propriilor interese şi a obiectivelor personale.

Este necesar ca obiectivele personale să fie integrate în scopul sau obiectivul general organizaţional. Cu toate că obiectivele personale pot fi diferite de cele organizaţionale, este necesar totuşi, ca primele să fie într-o anumită măsură legate de cele din urmă. Dacă individul nu va sesiza nici o compatibilitate între propriile lui obiective şi cele organizaţionale este foarte probabil ca activitatea lui să fie lipsită de eficienţă, iar organizaţia să aibă de suferit. Pentru ca obiectivele organizaţionale să poată fi realizate eficient, ele trebuie să fie obiective comune tuturor membrilor organizaţiei, iar acest fapt nu poate fi îndeplinit fără antrenarea membrilor organizaţiei în procesul de stabilire a obiectivelor şi de implementare a lor.

Practica de stabilire a obiectivelor trebuie să fie, deci, o practică participativă, ceea ce presupune consultarea şi implicarea membrilor organizaţiei, pe cât de mult posibil, atât în formularea obiectivelor, cât şi în găsirea modalităţilor de realizare a lor.

Succesul sau eşecul unei organizaţii, în realizarea obiectivelor sale depinde în ceea mai mare măsură de calitatea interacţiunilor dintre membri. Procesul de interacţiune dintre membrii unei organizaţii poate influenţa modul de formulare, conţinutul, direcţia sau intensitatea, atât a obiectivelor personale cât şi a celor organizaţionale.

Interacţiunile dintre oameni se realizează în cadrul unei structuri organizaţionale specifice, al cărei scop este acela de integrare şi cooperare a tuturor resurselor necesare atingerii obiectivelor organizaţionale. Structura organizaţională de regulă, descrie caracteristicile şi principiile de funcţionare a organizaţiei ca întreg, ca şi relaţiile dintre diferitele sale subunităţi: mărimea organizaţiei, obiectivele, numărul nivelelor ierarhice (diferenţiere verticală), numărul departamentelor sau unităţilor funcţionale (diferenţiere orizontală), numărul de activităţi diviziunea muncii sau specializarea), ierarhia de autoritate şi responsabilitate, gradul de descentralizare în procesul de luare a deciziei etc.

Preview document

Psihosociologia Conducerii - Pagina 1
Psihosociologia Conducerii - Pagina 2
Psihosociologia Conducerii - Pagina 3
Psihosociologia Conducerii - Pagina 4
Psihosociologia Conducerii - Pagina 5
Psihosociologia Conducerii - Pagina 6
Psihosociologia Conducerii - Pagina 7
Psihosociologia Conducerii - Pagina 8
Psihosociologia Conducerii - Pagina 9
Psihosociologia Conducerii - Pagina 10
Psihosociologia Conducerii - Pagina 11
Psihosociologia Conducerii - Pagina 12
Psihosociologia Conducerii - Pagina 13
Psihosociologia Conducerii - Pagina 14
Psihosociologia Conducerii - Pagina 15
Psihosociologia Conducerii - Pagina 16
Psihosociologia Conducerii - Pagina 17
Psihosociologia Conducerii - Pagina 18
Psihosociologia Conducerii - Pagina 19
Psihosociologia Conducerii - Pagina 20
Psihosociologia Conducerii - Pagina 21
Psihosociologia Conducerii - Pagina 22
Psihosociologia Conducerii - Pagina 23
Psihosociologia Conducerii - Pagina 24
Psihosociologia Conducerii - Pagina 25
Psihosociologia Conducerii - Pagina 26
Psihosociologia Conducerii - Pagina 27
Psihosociologia Conducerii - Pagina 28
Psihosociologia Conducerii - Pagina 29
Psihosociologia Conducerii - Pagina 30
Psihosociologia Conducerii - Pagina 31
Psihosociologia Conducerii - Pagina 32
Psihosociologia Conducerii - Pagina 33
Psihosociologia Conducerii - Pagina 34
Psihosociologia Conducerii - Pagina 35
Psihosociologia Conducerii - Pagina 36
Psihosociologia Conducerii - Pagina 37
Psihosociologia Conducerii - Pagina 38
Psihosociologia Conducerii - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • Psihosociologia Conducerii.doc

Alții au mai descărcat și

Plan de consiliere pentru adolescenții cu părinți plecați la lucru în străinătate

Planul de consiliere pentru copiii cu parinti plecati la lucru in strainatate a fost realizat in Scoala cu clasele I – VIII. Nr 5. ”Bogdan Voda”,...

Studiu de Caz - Diagnosticarea Stilului de Conducere

I. STUDIU DE CAZ _ DIAGNOSTICAREA STILULUI DE CONDUCERE I.1. Tema studiului Studiul îşi propune să identifice şi să evalueze stilurile de...

Stimularea comunicării în vederea managementului conflictelor într-o organizație

In vederea eficientizarii activitatilor si relatiilor interpersonale ale membrilor dintr-o organizatie mi-am propus sa realizez un cadru de...

Liderul Charismatic

Charisma este un cuvant frumos si alunecos! Cum putem defini simplu si practic acest termen pentru a-l folosi cu eficienta? Daca nu ai suficienta...

Factori Determinanți în Coeziunea Grupului Militar

A intra în Armata Română nu înseamnă doar a-ţi defini personalitatea, a te maturiza, a-ţi întări trupul şi spiritul, nu doar a-ţi face datoria faţă...

Rolul și specificul actualului sistem de evaluare propus în cadrul reformei învățământului

1. Evaluarea este o componenta esentiala a procesului instructiv/educativ, a triadei predare-invatare-evaluare, avand ca scop cunoasterea efectelor...

Etape în dezvoltarea comunicării umane

Diferite forme de primate au evoluat în urmîtoarele epoci. Majoritatea erau mici si traiau în copaci. Dupa si mai multe epoci, o anumita specie, de...

Gândirea

Intelectul desemneaza un sistem de relatii, activitati si procese psihice superioare (inteligenta, gândire, memorie imaginatie, atentie,...

Te-ar putea interesa și

Managementul muncii în echipă

INTRODUCERE Lucrarea de faţă a fost concepută plecând de la importanţa deosebită pe care cred că munca în echipă o are pentru succesul unei...

Abordări Teoretice privind Conflictul în Organizații

INTRODUCERE „ Lumea a devenit paradisul crizelor şi al conflictelor” . Interesul pentru cercetarea conflictelor şi crizelor a fost demonstrat...

Dinamica structurii populației studiu de caz - Județul Vrancea

Introducere „Vrancea, ţara minunilor naturale, ţara poveştilor bătrâneşti, ţara cântecului strămoşesc şi a poeziei neîntrecute de nici un ţinut...

Managementul în asistența socială

I. DELIMITARI TEORETICE ALE CONCEPTELOR STIL DE CONDUCERE – STIL DE MANAGEMENT Prin prezenta lucrare de licenta am incercat sa alcatuiesc o...

Teorii ale Contingenței

I. Evoluţia istorică a teoriei contingenţei Teorii implicite despre leadership au existat din cele mai vechi timpuri sub forma diferitelor sfaturi...

Diagnostic Comportamental Individual și de Grup

Gândirea contemporană preocupată de acţiunea umană s-a orientat pe cercetarea raportului dintre valorile psihice şi morale pe de o parte şi...

Sociologie

l.1. Începuturile sociologiei. De la cunoasterea presociologica la cunoasterea sociologica. Stiinta este conceputa ca ansamblu sistematic de...

Psihologie managerială

Provocarile mileniului trei si ale tranzitiei cer un nou tip de manager Forta care se afla în spatele organizatiilor de succes este capacitatea de...

Ai nevoie de altceva?