Testarea psihologică

Curs
9.2/10 (8 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 116 în total
Cuvinte : 52519
Mărime: 175.72KB (arhivat)
Publicat de: Sandu Gabi Ifrim
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1.Cerinţe generale şi etape generale în construirea unui chestionar

În construirea unui chestionar de evaluare a personalităţii există două probleme esenţiale cu care se confruntă orice psiholog:

1. definirea constructului, deci a trăsăturii care trebuie măsurată;

2. construirea unui set de itemi prin care subiectul este „întrebat“ în legătură cu acele comportamente care sunt relevante pentru trăsătura respectivă sau în legătură cu situaţiile relevante pentru acea trăsătură. Răspunsurile subiectului la aceşti itemi vor servi ca indicatori ai constructului.

Un tip de cerinţe în prima etapă de construire a unui chestionar priveşte alegerea tipului de probă sau chestionar. Ce probă alegem depinde de: 1. scopul testării (ce testăm) şi 2. definirea domeniului de aplicare (de ce testăm: consiliere vocaţională, expertiză clinică, expertiză judiciară, psihoterapie, selecţie profesională sau reorientare profesională etc.). Acest gen de probleme apare în măsura în care testarea trebuie să răspundă, desigur, unor probleme specifice care apar uneori într-un context specific ce trebuie definit, la rândul lui, iar pe de altă parte psihologul porneşte de la bun început avertizat în legătură cu tipul de expectaţii ale subiectului (motivaţii, stări afective, atitudini, prejudecăţi şi idiosincrasii) care pot distorsiona comunicarea prin chestionar.

Alegerea tipului de probe înseamnă, în această etapă, în acelaşi timp, construirea itemilor experimentali cu un set de cerinţe care ţin intrinsec de construirea chestionarului: adecvarea conţinutului itemilor, numărul de itemi, omogenitatea sau neomogenitatea acestora. Aceste cerinţe vor influenţa calităţile psihometrice ale itemilor şi ale chestionarului, aspecte pe care le vom discuta mai pe larg în alt subcapitol.

O a doua etapă, ulterioară constituirii unui prim eşantion de itemi, priveşte aplicarea experimentală a acestora. Iniţial, aplicarea se poate realiza pe un minim de 20 subiecţi (Meili, 1964), pentru a răspunde unor întrebări ce se referă la factori care pot influenţa aleatoriu rezultatele, diminuând fidelitatea.

Dintre sursele de eroare posibile ce pot fi avute în vedere şi corectate în această etapă menţionăm: 1. standardizarea corectă a instructajului şi a condiţiilor specifice de răspuns; 2. standardizarea tipului de răspuns; 3. formularea unor itemi sau scale de „validare“ a chestionarului în raport cu atitudinea subiectului (supra- sau subestimare a unor simptome sau situaţii, atitudini de faţadă, gradul de dezirabilitate la diferite genuri de subiecţi); 4. construirea unor exemple introductive.

A treia etapă a experimentării priveşte analiza statistică preliminară, pentru eliminarea itemilor care nu sunt omogeni, nu sunt semnificativi, dublează un anumit aspect investigat etc. Se realizează, în genere, pe un număr de subiecţi care să permită clarificarea următoarelor aspecte: 1. nivelul de dificultate al itemilor; 2. repartiţia corectă a răspunsurilor în funcţie de diferite posibilităţi (precizarea grilei); 3. capacitatea de discriminare.

A patra etapă are ca scop standardizarea interpretării prin standardizarea chestionarului. O primă cerinţă este constituirea, conform etapelor anterioare, a chestionarului în forma lui definitivă. O a doua este de a construi un eşantion sau lot de subiecţi cât mai diversificat, în funcţie de criteriile specifice categoriei de persoane testate cu acest instrument. Pe aceşti subiecţi vom aplica: consemnele definitive, exemplele care ajută la familiarizarea subiectului cu tipul de probleme, experimentarea limitei de timp avute în vedere (dacă este cazul acestui din urmă aspect, se va cere subiecţilor să încercuiască numărul itemului la care răspund, apoi, din minut în minut, acelaşi lucru, până când ultimul subiect termină de răspuns).

Etapa care urmează cere aplicarea tuturor tipurilor de aspecte metrologice discutate la disciplina Bazele evaluării psihologice: analiza de item, calcului fidelităţii, cercetări privind diferitele faţete ale validităţii instrumentului (în măsura în care ne interesează şi consecinţele deciziilor, generalizarea testului pe alte populaţii sau alte culturi şi societăţi, ori felul în care testul prezent corelează cu alte modalităţi de a măsura trăsătura avută în vedere şi specificitatea instrumentului, determinarea unor faţete specifice trăsăturii prin încercarea de a găsi subfactori care contribuie la variaţia comportamentului în cadrul aceleiaşi trăsături, validitatea deciziilor în diferite contexte aplicative) şi cu procesul de normare în funcţie de populaţia ţintă.

2. Strategiile de construire a chestionarelor de personalitate

Megargee, discutând în 1972 problemele antrenate de construirea Inventarului de personalitate California, modul de selectare a variabilelor, strategia de construire a testului propriu-zis, realizează şi o analiză sistematică a metodelor de construcţie a unui chestionar. Această clasificare face obiectul unui acord cvasi-general printre cercetătorii şi constructorii de chestionare. În mod fundamental, în funcţie de modalitatea de construire şi selectare a itemilor, metodele generale de construire a unui chestionar sunt trei: 1. metoda intuitivă sau abordarea raţională; 2. metoda criteriului extern sau metoda empirică; 3. metoda criteriului intern sau metoda factorială. Desigur, pot exista şi diferite combinări între elementele specifice celor trei tipuri de strategii, deci şi metode mixte. Vom urmări pe rând caracteristicile demersului experimental şi consecinţele fiecărei opţiuni în termenii limitelor şi avantajelor.

2.1.Metoda intuitivă

Metoda intuitivă se bazează pe abordarea raţională a construirii unui chestionar care pune autorul în postura creatorului care decide ce itemi trebuie incluşi şi ce conţinuturi sunt relevante pentru a traduce trăsătura într-un comportament, decizie care antrenează în special experienţa sa de viaţă, cunoaşterea psihologiei umane în general şi a tipului de probleme psihice antrenate de trăsătura-ţintă, în special.

Un posibil demers intuitiv poate cuprinde, în genere, următorii paşi:

1. selecţia intuitivă a conţinutului itemilor şi a lotului iniţial de itemi;

2. administrarea întregului lot de itemi unui grup de subiecţi;

3. calcularea scorurilor totale la această scală preliminară;

4. calculul corelaţiilor dintre scorurile la itemi şi scorurile totale pentru toţi itemii din lotul preliminar;

5. aceşti coeficienţi de corelaţie vor servi drept criteriu pentru selecţia finală a itemilor care prezintă cele mai înalte corelaţii între scorurile proprii şi scorurile totale. Deci, într-un astfel de demers mixt, datele empirice pot fi utilizate pentru a creşte validitatea discriminativă a testului prin eliminarea itemilor care fie au paternuri de răspuns ambigui, fie au corelaţii semnificative cu scale care măsoară altă trăsătură.

Megargee consideră ca principal avantaj al strategiei intuitive validitatea de conţinut ridicată. Un al doilea avantaj constă dintr-o coerenţă intrinsecă, în măsura în care un asemenea instrument este urmarea unei consistenţe în abordare şi/sau reflectă un cadru teoretic univoc.

Principalele dezavantaje, două la număr, ţin pe de o parte de faptul că omogenitatea şi conţinutul itemilor depind de abilitatea autorului de a-şi imagina şi anticipa răspunsurile la problemele itemilor a persoanelor caracterizate prin trăsătura respectivă. Pe de altă parte, la fel de simplu va fi şi pentru subiect să înţeleagă sensul şi modelul de răspuns expectat de autor sau de chestionar, ceea ce îi va facilita posibilitatea de a distorsiona voit răspunsurile pentru a simula ori disimula reacţii convenabile sau dezirabile.

Preview document

Testarea psihologică - Pagina 1
Testarea psihologică - Pagina 2
Testarea psihologică - Pagina 3
Testarea psihologică - Pagina 4
Testarea psihologică - Pagina 5
Testarea psihologică - Pagina 6
Testarea psihologică - Pagina 7
Testarea psihologică - Pagina 8
Testarea psihologică - Pagina 9
Testarea psihologică - Pagina 10
Testarea psihologică - Pagina 11
Testarea psihologică - Pagina 12
Testarea psihologică - Pagina 13
Testarea psihologică - Pagina 14
Testarea psihologică - Pagina 15
Testarea psihologică - Pagina 16
Testarea psihologică - Pagina 17
Testarea psihologică - Pagina 18
Testarea psihologică - Pagina 19
Testarea psihologică - Pagina 20
Testarea psihologică - Pagina 21
Testarea psihologică - Pagina 22
Testarea psihologică - Pagina 23
Testarea psihologică - Pagina 24
Testarea psihologică - Pagina 25
Testarea psihologică - Pagina 26
Testarea psihologică - Pagina 27
Testarea psihologică - Pagina 28
Testarea psihologică - Pagina 29
Testarea psihologică - Pagina 30
Testarea psihologică - Pagina 31
Testarea psihologică - Pagina 32
Testarea psihologică - Pagina 33
Testarea psihologică - Pagina 34
Testarea psihologică - Pagina 35
Testarea psihologică - Pagina 36
Testarea psihologică - Pagina 37
Testarea psihologică - Pagina 38
Testarea psihologică - Pagina 39
Testarea psihologică - Pagina 40
Testarea psihologică - Pagina 41
Testarea psihologică - Pagina 42
Testarea psihologică - Pagina 43
Testarea psihologică - Pagina 44
Testarea psihologică - Pagina 45
Testarea psihologică - Pagina 46
Testarea psihologică - Pagina 47
Testarea psihologică - Pagina 48
Testarea psihologică - Pagina 49
Testarea psihologică - Pagina 50
Testarea psihologică - Pagina 51
Testarea psihologică - Pagina 52
Testarea psihologică - Pagina 53
Testarea psihologică - Pagina 54
Testarea psihologică - Pagina 55
Testarea psihologică - Pagina 56
Testarea psihologică - Pagina 57
Testarea psihologică - Pagina 58
Testarea psihologică - Pagina 59
Testarea psihologică - Pagina 60
Testarea psihologică - Pagina 61
Testarea psihologică - Pagina 62
Testarea psihologică - Pagina 63
Testarea psihologică - Pagina 64
Testarea psihologică - Pagina 65
Testarea psihologică - Pagina 66
Testarea psihologică - Pagina 67
Testarea psihologică - Pagina 68
Testarea psihologică - Pagina 69
Testarea psihologică - Pagina 70
Testarea psihologică - Pagina 71
Testarea psihologică - Pagina 72
Testarea psihologică - Pagina 73
Testarea psihologică - Pagina 74
Testarea psihologică - Pagina 75
Testarea psihologică - Pagina 76
Testarea psihologică - Pagina 77
Testarea psihologică - Pagina 78
Testarea psihologică - Pagina 79
Testarea psihologică - Pagina 80
Testarea psihologică - Pagina 81
Testarea psihologică - Pagina 82
Testarea psihologică - Pagina 83
Testarea psihologică - Pagina 84
Testarea psihologică - Pagina 85
Testarea psihologică - Pagina 86
Testarea psihologică - Pagina 87
Testarea psihologică - Pagina 88
Testarea psihologică - Pagina 89
Testarea psihologică - Pagina 90
Testarea psihologică - Pagina 91
Testarea psihologică - Pagina 92
Testarea psihologică - Pagina 93
Testarea psihologică - Pagina 94
Testarea psihologică - Pagina 95
Testarea psihologică - Pagina 96
Testarea psihologică - Pagina 97
Testarea psihologică - Pagina 98
Testarea psihologică - Pagina 99
Testarea psihologică - Pagina 100
Testarea psihologică - Pagina 101
Testarea psihologică - Pagina 102
Testarea psihologică - Pagina 103
Testarea psihologică - Pagina 104
Testarea psihologică - Pagina 105
Testarea psihologică - Pagina 106
Testarea psihologică - Pagina 107
Testarea psihologică - Pagina 108
Testarea psihologică - Pagina 109
Testarea psihologică - Pagina 110
Testarea psihologică - Pagina 111
Testarea psihologică - Pagina 112
Testarea psihologică - Pagina 113
Testarea psihologică - Pagina 114
Testarea psihologică - Pagina 115
Testarea psihologică - Pagina 116

Conținut arhivă zip

  • Testarea Psihologica.doc

Alții au mai descărcat și

Influențe Motivaționale ale Factorilor Subiectivi ai Evaluării

Introducere Motivaţia poate susţine învaţarea în cel puţin patru moduri: influenţează măsura în care este probabil ca un individ să se angajeze...

Burnout și Satisfacție

Abstract Ţinând cont de faptul că oboseala şi stresul la locul de muncă reprezintă o problemă de actualitate în statele europene iar satisfacţia...

Probleme Psihologice ale Discernământului

Argument Din punct de vedere etimologic și al conținutului semantic în general, discernământul este definit ca o “facultate esențiala a...

Practică de specialitate

1.”Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine.” (Abraham Lincoln) Prezenta lucrare se centreaza in jurul temei...

Bateria de teste psihologice de aptitudini cognitive - BTPAC

1.1. SPRE O NOUA GENERATIE DE TESTE. BATERIA DE TESTE PSIHOLOGICE DE APTITUDINI COGNITIVE – BTPAC Bateria de teste psihologice de aptitudini...

Metode de autocunoaștere

Exerciţii de facilitare a interacţiunii şi comunicării dintre elevi Jocul numelor Simbolul Jocul secretelor Vocabularul emoţiilor Magazinul...

Etape în dezvoltarea comunicării umane

Diferite forme de primate au evoluat în urmîtoarele epoci. Majoritatea erau mici si traiau în copaci. Dupa si mai multe epoci, o anumita specie, de...

Gândirea

Intelectul desemneaza un sistem de relatii, activitati si procese psihice superioare (inteligenta, gândire, memorie imaginatie, atentie,...

Te-ar putea interesa și

Profilul Psihoprofesional al Experților din Departamentele de Resurse Umane

CAP. 1. CADRUL TEORETIC 1. Delimitarea şi prezentarea conceptelor 1. 1. Procesul de recrutare şi selecţie profesională 1. 1.1 Definirea...

Rolul examenului psihologic în reorientarea profesională a persoanelor disponibilizate

CAPITOLUL I. Educaţia adulţilor, educaţia permanenta, educaţia de-a lungul întregii vieţi 1.1 Noţiuni introductive Terminologia care descrie...

Evaluare psihologică

EVALAUARE PSIHOLOGICA GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR.44 TIMISOARA I. Descrierea postului propus pentru selectie 1. Diagnoza mediului intern...

Bateria de teste psihologice de aptitudini cognitive - BTPAC

1.1. SPRE O NOUA GENERATIE DE TESTE. BATERIA DE TESTE PSIHOLOGICE DE APTITUDINI COGNITIVE – BTPAC Bateria de teste psihologice de aptitudini...

Prezentarea unui instrument de testare psihologică - ghidul ocupațiilor

1. Introducere. “Ghidul ocupatiilor” este un instrument de testare psihologica care poate fi aplicat de orice persoana care are o pregatire in...

Bazele Teoretice ale Evaluării Psihologice

1. Care sunt principalele diferenţe dintre testarea psihologică şi evaluarea psihologică? În literatura de specialitate nu există un consens în...

Definirea și clasificarea testelor psihologice

Testul este una dintre metodele diagnostice ale psihologiei, elaborate pe baza unor cercetari sistematice.Termenul de test este legat de cel de...

Informatică cu Aplicații în psiho-pedagogie

În loc de introducere Despre calculatoare şi utilizarea acestora s-au scris şi se vor mai scrie încă multe cărţi. Unele pentru începători, altele...

Ai nevoie de altceva?