Stratificare Socială

Curs
8.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 58 în total
Cuvinte : 36636
Mărime: 140.61KB (arhivat)
Publicat de: Zaharia Simion
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Traian Rotariu

Extras din curs

1. Precizari preliminare

De foarte multe ori, atunci când se încearca definirea si delimitarea fenomenului de stratificare sociala, se porneste de la o notiune ceva mai larga, un soi de gen proxim, care este cea de diferentiere sociala. Diferentierea este un proces universal si se datoreaza simultan unor factori naturali (înnascuti), care conduc la infinita varietate a indivizilor umani (ca de altfel ai oricarei alte specii), din cele mai diverse puncte de vedere - forta, inteligenta, sanatate etc. - si unor factori sociali, care, la rândul lor, diferentiaza oamenii dupa multiple criterii ca, de exemplu, activitatea desfasurata, modul de a fi, de a se comporta, de a consuma etc.

Fireste ca distinctia dintre cele doua categorii de factori este putin fortata caci, traind în societate, oamenii sunt modelati de aceasta, de pozitia lor sociala, de grupurile carora le apartin etc., astfel încât nu este întotdeauna simplu de spus daca o anumita însusire a unor-persoane umane este un dat natural sau social, sau în ce proportie este de un fel sau de altul. Oricum ar sta lucrurile, este limpede ca, în chestiunea ce ne intereseaza aici, adica legat de problema stratificarii, calitatile naturale conteaza doar în masura în care societatea le valorizeaza, oferind indivizilor ce le poseda avantaje / dezavantaje care decurg din respectivele însusiri naturale (forta, inteligenta, agilitate etc.), dar numai dupa ce acestea sunt trecute prin filtrele aprecierii sociale.

Un al doilea concept preliminar ce trebuie introdus este cel de ierarhizare. Diferentele dintre indivizi pot fi concepute ca rezultat al utilizarii unor criterii neierarhice (diferentiere orizontala) sau al unora ierarhice (diferentiere verticala), respectiv al unora care nu introduc o relatie de ordine între categoriile de indivizi sau pozitii sociale sau al altora care introduc o astfel de relatie, prin natura lor. De exemplu, diferentierea dupa sex este neierarhica; cea dupa vârsta este ierarhica.

În sine, ierarhizarea nu are nici o semnificatie, din punct de vedere social, atâta vreme cât nu intervine si al treilea element: evaluarea (valorizarea). Astfel, faptul ca un om are 25 de ani si altul 50 nu spune, prin asta, decât ca unul are o vârsta de doua ori mai mare decât celalalt; tot asa, daca unul câstiga 100.000 de lei pe luna si altul 200.000 de lei, aceasta nu are nici o semnificatie cât timp nu intra în joc toate elementele sociale legate de bani (functia lor în societate, tara a carei unitate monetara e leul, ce se poate cumpara cu banii / salarul respectiv etc.). Asadar, nu vom putea vorbi de ierarhie sociala sau de inegalitate sociala decât daca criteriul de ierarhizare este completat de o evaluare sociala, prin care se atribuie calificative de bun, superior, preferabil, dezirabil etc. valorilor mai mari (sau mai mici) atinse pe scala ierarhica respectiva. Mai mult, chiar un criteriu neierarhic poate fi transformat într-unul ierarhic prin evaluarea diferita a pozitiilor; de pilda, în multe societati statutul de barbat este considerat superior celui de femeie. Si înca mai mult, o aceeasi ierarhie poate fi evaluata în chip diferit, o data apreciindu-se pozitiv valorile mici, alta data cele mari (de exemplu, vârsta).

Vorbind de evaluare, este limpede ca luam acest termen în acceptia sa cea mai generala, nereducându-l în principiu, la vreun aspect particular: etic, economic, politic etc. Evaluarea este, de asemenea, un act ce nu se confunda cu o judecata particulara a cuiva, ci capata un caracter social prin consensul judecatii respective si prin mecanismele mobilizate de societate pentru a întari respectiva apreciere: recompense morale, materiale, putere, prestigiu. În cele ce urmeaza vom folosi expresia de ierarhie pentru a desemna aceasta situatie ce contine deja valorizarea.

În concluzie, vorbim de stratificare sociala atunci când apare, pe baza unui criteriu, o ierarhie socialmente recunoscuta, conform careia indivizii sau pozitiile sociale sunt judecati (judecate) în termeni de superior / inferior, deci când se manifesta inegalitati sociale. Propunând aceasta definitie de lucru pentru notiunea centrala a capitolului de fata, se cuvin facute imediat câteva precizari:

a) În cadrul definitiei s-a specificat ca stratificarea poate viza fie indivizii, fie pozitiile sociale. Nu a fost vorba de o simpla figura de stil, ci de sublinierea unei distinctii extrem de importante, care, din pacate, este omisa în multe studii de stratificare, mai cu seama teoretice, desi tocmai la acest nivel ea este cardinala. În practica, fireste, între ierarhia indivizilor si cea a pozitiilor sociale - când se pot face asemenea paralele - exista corelatii strânse, desi este clar ca nu coincid perfect. Mai mult, sunt situatii când un criteriu de ierarhizare functioneaza la nivel de pozitii, dar nu si la nivel individual si viceversa. De regula, studiile concrete de stratificare uzeaza de situatia pozitiilor sociale, dar nu în mod exclusiv. Este de observat ca centrarea pe indivizi are inconvenientul pulverizarii straturilor, putând gasi practic atâtea straturi câti indivizi sunt.

b) Evaluarea nu este neaparat un act subiectiv sau intersubiectiv. Ea are la baza o serie de elemente foarte concrete de genul celor mentionate mai sus (putere, prestigiu, recompense, privilegii, îndatoriri) care caracterizeaza fiecare pozitie sociala si care confera - asa cum se va vedea - o relativa similitudine sistemelor de stratificare caracteristice unor societati destul de diferite din alte puncte de vedere.

c) Stratificarea se manifesta la toate nivelurile de organizare sociala: macro, mezo, micro. Ea îsi gaseste forma cea mai transparenta în cadrul organizatiilor, unde, prin regulamentele de functionare, se stabilesc sarcinile fiecarui post, ca si drepturile si recompensele aferente. La urma urmei, se poate vorbi de stratificare începând cu cele mai mici grupuri (de pilda, în interiorul familiei) si pâna la cel mai înalte niveluri (de exemplu, la scara planetara, între natiuni sau state).

d) Sistemele de stratificare sunt întotdeauna complexe, în sensul ca ele îmbina simultan mai multe aspecte de stratificare, pe criterii diferite.

e)Asa cum subliniaza definitia, stratificarea semnifica existenta unor inegalitati sociale. Dar nu toate inegalitatile dintre oameni - nici chiar cele carora le putem atribui fara rezerva eticheta de sociale - sunt interpretabile în termeni de stratificare. Exista, prin traditie, un numar restrâns de variabile, criterii, caracteristici, care se folosesc în studiile concrete sau teoretice de stratificare.

f) Desi societatile stratificate reprezinta regula si toate sistemele de stratificare presupun mai multe feluri de inegalitati, nu toate inegalitatile sunt - socialmente - egal acceptate. Mai exact vorbind, trebuie sa spunem ca exista si un al doilea sens al termenului de valorizare (pe lânga cel invocat mai sus în legatura cu pozitia de pe scala sociala), si anume cel care se refera la aprecierea inegalitatilor sociale. Practic, o societate nu poate exista daca inegalitatile din sânul ei nu. sunt acceptate de majoritatea populatiei. Pentru ca ele sa fie acceptate, trebuie sa-si gaseasca justificarea într-un sistem de valori, prin care se ajunge la calificarea unor inegalitati ca echitabile, acceptabile (de pilda, cele ce rezulta ca urmare a unor merite personale) si altele ca inechitabile, injuste (de exemplu, în societatile moderne, cele derivate din mostenirea unor situatii). E clar ca acest sistem de valori se schimba sensibil în cursul istoriei si variaza de la societate la societate, la un moment dat.

Preview document

Stratificare Socială - Pagina 1
Stratificare Socială - Pagina 2
Stratificare Socială - Pagina 3
Stratificare Socială - Pagina 4
Stratificare Socială - Pagina 5
Stratificare Socială - Pagina 6
Stratificare Socială - Pagina 7
Stratificare Socială - Pagina 8
Stratificare Socială - Pagina 9
Stratificare Socială - Pagina 10
Stratificare Socială - Pagina 11
Stratificare Socială - Pagina 12
Stratificare Socială - Pagina 13
Stratificare Socială - Pagina 14
Stratificare Socială - Pagina 15
Stratificare Socială - Pagina 16
Stratificare Socială - Pagina 17
Stratificare Socială - Pagina 18
Stratificare Socială - Pagina 19
Stratificare Socială - Pagina 20
Stratificare Socială - Pagina 21
Stratificare Socială - Pagina 22
Stratificare Socială - Pagina 23
Stratificare Socială - Pagina 24
Stratificare Socială - Pagina 25
Stratificare Socială - Pagina 26
Stratificare Socială - Pagina 27
Stratificare Socială - Pagina 28
Stratificare Socială - Pagina 29
Stratificare Socială - Pagina 30
Stratificare Socială - Pagina 31
Stratificare Socială - Pagina 32
Stratificare Socială - Pagina 33
Stratificare Socială - Pagina 34
Stratificare Socială - Pagina 35
Stratificare Socială - Pagina 36
Stratificare Socială - Pagina 37
Stratificare Socială - Pagina 38
Stratificare Socială - Pagina 39
Stratificare Socială - Pagina 40
Stratificare Socială - Pagina 41
Stratificare Socială - Pagina 42
Stratificare Socială - Pagina 43
Stratificare Socială - Pagina 44
Stratificare Socială - Pagina 45
Stratificare Socială - Pagina 46
Stratificare Socială - Pagina 47
Stratificare Socială - Pagina 48
Stratificare Socială - Pagina 49
Stratificare Socială - Pagina 50
Stratificare Socială - Pagina 51
Stratificare Socială - Pagina 52
Stratificare Socială - Pagina 53
Stratificare Socială - Pagina 54
Stratificare Socială - Pagina 55
Stratificare Socială - Pagina 56
Stratificare Socială - Pagina 57
Stratificare Socială - Pagina 58
Stratificare Socială - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Stratificare Sociala.doc

Alții au mai descărcat și

Stratificarea socială

Stratificare sociala Stratificarea este universala si omniprezenta. In aceasta situatie se gasesc atat societatile primitive aparent cele mai...

Teorii Sociologice

Dublul principiu durkheimian al disocierii si identitatii între faptul social si faptul individual, remarca E. Stanciulescu în 1996, este reluat T....

Natura Organizațiilor

Natura organizaţiilor O primă privire asupra organizaţiilor s-a realizat, în cele de până acum, din perspectiva teoriei generale a sistemelor....

Sărăcia o Problemă Mondială

SĂRĂCIA O PROBLEMĂ MONDIALĂ În 2005, Banca Mondială publica rezultatele cercetărilor făcute în 27 de ţări (pentru a obţine un indicator comparabil...

Teoria Grupului Social

Conceptul de grup social.Particularitatile. Putem evidentia 2 acceptiuni ale conceptului de grup: 1)Una generala,care desemneaza prin grup orice...

Devianță

Dicţionar de concepte: ROL SOCIAL Definit în termeni de modele sau norme de comportament pretinse în cazul ocupanţilor diverselor poziţii în...

Metoda Observației

Dintre toate tehnicile de cercetare utilizate în sociologie, observaţia este poate cea mai importantă. Nimic nu poate înlocui contactul direct al...

Introducere în Sociologie

Capitolul 1 Obiectul şi problematica sociologiei 1. De la conştiinţa comună la cunoaşterea ştiinţifică a socioumanului 1.1. Virtuţile...

Te-ar putea interesa și

Influența sistemului de educație în procesul de stratificare socială

INTRODUCERE Motivul pentru care am ales să studiez tema „Influența sistemului de educație în procesul de stratificare socială” este determinat de...

Marketing Muzeal

Marketingul muzeal reprezintă un domeniu de activitate foarte slab dezvoltat la noi în ţara. De altfel, acest tip de activităţi, şi aici putem să...

Studierea influenței statutului social individual dezirabil asupra comportamentului consumatorului

INTRODUCERE Din totdeauna, în vremuri de schimbări, oamenii s-au aflat confruntați cu probleme inedite. Ceea ce desemnăm azi îndeobște prin...

Protecția Consumatorului și Impactul asupra Comportamentului de Consum

INTRODUCERE În prezent, firmele sunt tot mai obligate să-şi restructureze radical obiectivele şi strategiile de piaţă. De unde ele anterior operau...

Stratificarea Socială

STRATIFICAREA SOCIALA Teoriile despre stratificare sunt destinate analizei ierarhiilor sociale ale indivizilor si grupurilor.Ele încearca sa...

Stratificarea socială

Stratificare sociala Stratificarea este universala si omniprezenta. In aceasta situatie se gasesc atat societatile primitive aparent cele mai...

Bazele științei politice

III. NOTE DE CURS BAZELE STIINTEI POLITICII Politica şi puterea. Aristotel definea omul drept “animal politic” (Politica - Casa şcoalelor,...

Ai nevoie de altceva?