Instituții Comunitare

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 56 în total
Cuvinte : 38125
Mărime: 123.95KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Laura Marinas
curs anul 4 - Ase - IDD

Extras din curs

TEMA 1.

CONCEPTE ŞI ABORDĂRI INSTITUŢIONALE ALE INTEGRĂRII ECONOMICE EUROPENE

CONCEPTE DE BAZĂ ALE INTEGRĂRII REGIONALE

Expresia integrare economică acoperă mai multe categorii economice. Ea se poate referi la absorbirea unei companii într-un concern mai mare. Integrarea poate avea o dimensiune spaţială referindu-se, spre exemplu, la includerea unei economii regionale într-o economie naţională. În această lucrare, integrarea economică va fi îndeobşte utilizată cu referire specială la relaţiile economice internaţionale, pentru a indica participarea economiilor unor state la o entitate mult mai cuprinzătoare. Fără a fi un scop în sine, integrarea economică serveşte o serie de alte obiective foarte generoase. Cel mai important obiectiv economic este creşterea prosperităţii entităţilor integrate. Un alt obiectiv generos este câştigul în planul stabilităţii politice zonale, fiind maximizat când "armele tac şi disensiunile se atenuează". Polacheck , folosind o analiză a 30 de ţări în perioada 1958 - 1967, a arătat că o dublare a comerţului dintre două ţări a condus la un declin cu 20 % a frecvenţei cu care apar aspectele conflictuale.

Folosită într-o accepţiune statică, categoria economică de integrare economică reprezintă o stare de fapt în care componentele naţionale ale unei economii compozite nu mai sunt semnificativ separate prin frontiere economice, ci funcţionează interdependent maximizând efectele sinergice. Utilizând accepţiunea dinamică, integrarea economică desemnează eliminarea treptată a frontierelor economice dintre statele participante (ceea ce poate echivala cu înlăturarea multora dintre formele discriminării), fostele state naţionale separate economic fuzionând într-un ansamblu funcţional mai cuprinzător. Trecerea de la componenta statică la cea dinamică derivă din stadiile pe care le-a parcurs integrarea europeană.

Referindu-se la economiile moderne J. Timbergen distingea integrarea negativă (eliminarea obstacolelor) şi integrarea pozitivă (crearea de condiţii egale pentru funcţionarea componentelor economice integrate). Dacă prima va fi relativ mai simplă (de reglementare structurală, liberalizare comercială), cea de-a doua se dovedeşte mai dificilă întrucât implică forme mai complicate de intervenţie şi armonizare a politicilor guvernamentale (armonizare, coordonare). Integrarea negativă implică aparent o serie de paşi aparent mai uşor de parcurs şi poate fi titrată prin ideea "şterge nu tipări". Măsurile de integrare negativă pot fi clar definite şi, odată negociate şi înscrise în tratate, devin în viitor obligatorii pentru guverne, companii, cetăţeni. Nu mai sunt necesare decizii permanente ale maşinăriei decizionale. Respectarea acestor angajamente devine o sarcină a organismelor create şi abilitate pentru a răspunde la sesizările actorilor economici ce apreciază că le-au fost lezate interesele. Integrarea pozitivă implică o participare mai activă, permanentă şi flexibilă. Ea îmbracă deseori forma unor obligaţii definite generic. Presupune instituţii publice, care trebuie să adopte numeroase măsuri, uneori dureroase la nivel naţional. Astfel de obligaţii lasă un larg spaţiu de joc pentru interpretarea lor prin prisma scopurilor şi mijloacelor necesare. Integrarea pozitivă este mai degrabă domeniul politicii şi al birocraţiei decât al rigurozităţii. Nu totdeauna trebuie să existe temerea că integrarea pozitivă nu va fi un stimul constructiv în direcţia integrării. Totuşi, deoarece politicienii optează mai des pentru integrarea pozitivă decât pentru cea negativă, progresele par să fie mai lente.

PROCEDURI DE CONLUCRARE ÎNTRE STATELE PARTICIPANTE LA GRUPĂRI REGIONALE

Tranziţia de la o formă de integrare la alta şi de la un stadiu la altul este extrem de flexibilă şi nu poate fi, de obicei, bine definită. Primele stadii integraţioniste(zona de liber schimb şi uniunea vamală) par a se referi doar la integrarea pieţelor, în timp ce stadiile mai evoluate, UE , UM şi UEC, comportă un grad mai mare de coordonare macroeconomică. În practică, ultimele stadii integraţioniste nu par a dobândi soliditate şi perspective fără anumite forme de integrare politică. Astfel, în stadiile ce apar între UE şi integrarea completă, este probabil să apară o serie de probleme referitoare la soluţiile practice ce se impun a fi adoptate. Indiferent de stadiul de integrare atins, grupările regionale au două caracteristici comune. Ele înlătură discriminarea între agenţii economici din ţările partenere (scopul intern). Pe de altă parte, în forme diferite menţin sau introduc anumite forme de discriminare cu privire la agenţii economici din ţările terţe (scopul extern). Toate formele de integrare descrise mai sus implică un permanent proces de conlucrare între statele participante cu privire la procedurile de armonizare a intereselor, obţinerea consensului, elaborarea şi aplicarea noilor forme de conduită economică. Cu alte cuvinte, ele implică acordul partenerilor cu privire la regulile de desfăşurare a demersului integraţionist. Prin urmare, cu cât este mai înalt stadiul de integrare, de la piaţa comună în sus, cu atât devine insuficientă armonizarea instituţională şi se dovedeşte necesară transferarea unor abilităţi decizionale de la nivel naţional la nivelul unor instituţii unionale. Se impune astfel crearea unor instituţii decizionale integraţioniste comune de tipul organismelor internaţionale. Toate formele de integrare reduc libertatea de acţiune a decidenţilor macroeconomici (policy makers) din ţările membre cu efecte atât pozitive cât şi negative. Cu cât este mai înalt pragul de integrare cu atât sunt mai mari restricţiile şi diminuarea competenţelor naţionale. Se desprinde, din analiza fenomenelor integraţioniste, următoarea ierarhie în politicile de conlucrare :

- informarea - partenerii convin să se informeze reciproc cu privire la instrumentele şi mecanismele de politică economică pe care intenţionează să le pună în aplicare. Aceste informaţii pot servi la o schimbare profitabilă a propriilor strategii macroeconomice pentru a le face mai coerente cu ale celorlalţi. Totuşi, partenerii îşi rezervă deplina libertate de acţiune pe care o consideră dezirabilă, competenţele naţionale fiind practic neatinse.

- consultarea - partenerii îşi declară acordul de a se considera obligaţi nu numai să se informeze reciproc ci şi să ceară opinia şi sprijinul celorlalţi cu privire la pachetele decizionale pe care le intenţionează. Prin analiza comună şi tratativele purtate se promovează activ politici macroeconomice coerente. Şi în acest caz, în mod formal suveranitatea autorităţilor naţionale rămâne nealterată, cu toate că, în practică, unele interese sunt afectate.

- coordonarea - reprezintă un pas în faţă, întrucât obligă partenerii să-şi declare acordul cu privire la pachetul de acţiuni cerute de elaborarea şi aplicarea unor politici comune coerente. Dacă se stabilesc şi anumite obiective comune, unii autori numesc procesul "cooperare". Deseori, coordonarea înseamnă adoptarea unor reguli care să sporească componenta internaţională a conlucrării (spre exemplu, drepturile de securitate socială a emigranţilor). Ea poate să implice armonizarea (adică limitarea diversităţii) legislaţiilor naţionale şi a regulilor administrative. Coordonarea poate conduce la convergenţa variabilelor ţintă ale politicilor structurale (spre exemplu, reducerea diferenţelor dintre ratele naţionale ale dobânzii). Totuşi, acordurile la care se ajunge prin coordonare nu dobândesc totdeauna forţa aplicabilă şi nu sunt însoţite de modalităţi de sancţionare a neîndeplinirii lor, deoarece ele nu limitează dezideratele şi tipurile de acţiuni politice naţionale, nelimitând semnificativ competenţele naţionale.

Preview document

Instituții Comunitare - Pagina 1
Instituții Comunitare - Pagina 2
Instituții Comunitare - Pagina 3
Instituții Comunitare - Pagina 4
Instituții Comunitare - Pagina 5
Instituții Comunitare - Pagina 6
Instituții Comunitare - Pagina 7
Instituții Comunitare - Pagina 8
Instituții Comunitare - Pagina 9
Instituții Comunitare - Pagina 10
Instituții Comunitare - Pagina 11
Instituții Comunitare - Pagina 12
Instituții Comunitare - Pagina 13
Instituții Comunitare - Pagina 14
Instituții Comunitare - Pagina 15
Instituții Comunitare - Pagina 16
Instituții Comunitare - Pagina 17
Instituții Comunitare - Pagina 18
Instituții Comunitare - Pagina 19
Instituții Comunitare - Pagina 20
Instituții Comunitare - Pagina 21
Instituții Comunitare - Pagina 22
Instituții Comunitare - Pagina 23
Instituții Comunitare - Pagina 24
Instituții Comunitare - Pagina 25
Instituții Comunitare - Pagina 26
Instituții Comunitare - Pagina 27
Instituții Comunitare - Pagina 28
Instituții Comunitare - Pagina 29
Instituții Comunitare - Pagina 30
Instituții Comunitare - Pagina 31
Instituții Comunitare - Pagina 32
Instituții Comunitare - Pagina 33
Instituții Comunitare - Pagina 34
Instituții Comunitare - Pagina 35
Instituții Comunitare - Pagina 36
Instituții Comunitare - Pagina 37
Instituții Comunitare - Pagina 38
Instituții Comunitare - Pagina 39
Instituții Comunitare - Pagina 40
Instituții Comunitare - Pagina 41
Instituții Comunitare - Pagina 42
Instituții Comunitare - Pagina 43
Instituții Comunitare - Pagina 44
Instituții Comunitare - Pagina 45
Instituții Comunitare - Pagina 46
Instituții Comunitare - Pagina 47
Instituții Comunitare - Pagina 48
Instituții Comunitare - Pagina 49
Instituții Comunitare - Pagina 50
Instituții Comunitare - Pagina 51
Instituții Comunitare - Pagina 52
Instituții Comunitare - Pagina 53
Instituții Comunitare - Pagina 54
Instituții Comunitare - Pagina 55
Instituții Comunitare - Pagina 56

Conținut arhivă zip

  • Institutii Comunitare.doc

Alții au mai descărcat și

Incidența idealului modelului european de administrație asupra spațiului administrativ din România

Introducere Actualitatea temei investigate. Reforma Administraţiei Publice din România, este o prioritate de necontestat a oricărei guvernări....

Rolul Procesului Decizional în Administrația Publică

1. Noțiuni introductive 1.1. Conceptul de administrație publică Din punct de vedere etimologic, termenul de administrație provine din cuvintele...

Știința Administrației

sa cunoasca continutul notiunii de administratie publica prin prisma acceptiunilor date în literatura de specialitate; Obiective cognitive: O1 -...

Managementul Instututiilor Publice

I. INSTITUTIILE PUBLICE ÎN CADRUL SISTEMULUI ECONOMICO-SOCIAL 1.1.Conceptul, rolul si clasificarea institutiilor publice Pentru realizarea...

Relații publice în administrație

1.1 Introducere În natura si societate comunicarea exista atât la nivelul sistemelor, cât si la nivelul subsistemelor care le compun. Nu exista...

Managementul Serviciilor Publice

CAPITOLUL 1 EVOLUTIA SI DEZVOLTAREA CONCEPTULUI DE MANAGEMENT PUBLIC Aparitia si dezvoltarea notiunii de management public corespunde unei...

Contabilitatea instituțiilor publice

Capitolul 1- Contabilitatea- menirea, locul si rolul acesteia în fata cerintelor cunoasterii si realitatii (existentialitatii) actuale I.1. Puncte...

Te-ar putea interesa și

Privire Specială Asupra Sistemului Instituțional Comunitar European

CAPITOLUL I. EUROPA Şl CONSTRUCŢIA COMUNITARĂ "Actul unic european, prima revedere generală a tratatelor comunitare, confirmă că, indiferent de...

Evoluția instituțiilor comunitare de la CECO la Tratatul de la Lisabona

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate: În condiţiile şi împrejurările în care ne aflăm este imposibil să rămânem indiferenţi sau...

Sistemul Insituțional al Uniunii Europene

1. Sistemul insituţional al Uniunii Europene 1.1. Scurt istoric al sistemului instituţional comunitar Construcţia europeană a fost marcată, până...

Construcția și extinderea Uniunii Europene

1. Precizări introductive Prin "Comunităţile europene", "Comunitatea europeană" sau "Uniunea europeană" se înţelege, în limbajul comun, sistemul...

Curtea Europeană de Justiție

CURTEA EUROPEANA DE JUSTITIE 1.Sistemul institutional al Uniunii Europene 1.1. Prezentare generala Uniunea Europeana a fost si ramâne una dintre...

Sistemul Instituțional al Uniunii Europene

CAPITOLUL I NOTIUNI SI PRINCIPII ALE SISTEMULUI INSTITUTIONAL AL UE 1.1. Noţiuni introductive. Uniunea Europeana dispune de un cadru...

Delimitări conceptuale cu privire la Uniunea Europeană

Capitolul I - CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE Secţiunea I - Scurt istoric 1. Premizele ideilor de unitate europeană Construcţia europeană la care...

Instituții Comunitare Europene

1. Obiectul de studiu si definirea cursului “Institutii comunitare europene” Cursul “Institutiilor comunitare europene” se raporta la modulul...

Ai nevoie de altceva?