Potențialul turistic al României

Curs
6.8/10 (4 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 31727
Mărime: 100.53KB (arhivat)
Publicat de: Vasile Pintea
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Laura Comanescu

Extras din curs

Cadru teoretic privind turismul si potenţialul turistic

România prin varietatea elementelor cadrului natural, prin multiple dovezi ale unei istorii şi culturi milenare, ca şi prin construcţiile dobândite de-a lungul anilor, dispune de un bogat potenţial turistic valorificat într-o oarecare măsură. În timp, s-au scris multe articole şi cărţi, s-au întocmit hărţi turistice ale României sau destinate masivelor montane, litoralului, Deltei Dunării, majorităţii oraşelor, monumentelor naturii etc. Comun la toate, este dorinţa de a prezenta cât mai pe larg tot ceea ce era considerat ca având însemnătate pentru activitatea turistică. Ceea ce le deosebeşte sunt - concepţia în tratarea problemelor şi în realizarea reprezentărilor cartografice, folosirea unei terminologii variate, dar de multe ori cu sens greşit, încercări de diferenţieri turistice regionale, fără a avea la bază criterii justificate. Iată câteva din motivele pentru care se impun la începutul acestei lucrări, clarificarea conţinutului unei terminologii şi a unor principii de regionare turistică în concordanţă cu specificul activităţilor turistice şi cu realităţile potenţialului din România.

Turistul poate fi oricare om ce se deplasează de la domiciliu spre unul sau mai multe locuri sau obiective având ca scop recreerea, odihna, cunoaşterea, realizarea de activităţi, altele decât cele pe care le îndeplineşte în mod curent. Deci o sferă a noţiunii foarte largă care s-a extins treptat pe măsura amplificării scopurilor ce determină deplasarea, situaţii favorizate de multiplicarea dorinţelor şi necesităţilor, de sporirea veniturilor, de creşterea nivelului de pregătire culturală, de accentuarea stresului într-o societate din ce în ce mai complexă. În sfera acestei noţiuni în prezent se regăsesc atât drumeţul ce străbate potecile muntelui una sau mai multe zile, excursionistul ce foloseşte mijloace auto, motociclete sau biciclete pentru a parcurge trasee în locurile şi punctele care îl interesează, vizitatorul unor muzee, cetăţi, grădini botanice din propria localitate dar şi din afară, cât şi participantul la acţiuni de vânătoare, pescuit, nataţie, sporturi de iarnă, conferinţe, în afara localităţii de reşedinţă, la tratamentul balnear, la manifestări folclorice sau festivaluri artistice, pelerinaje, etc.

Deci, o multiplicare a sensului acordat acestei noţiuni (simplul călător în afara localităţii de domiciliu pentru un interval de timp minim condiţionat şi de o cazare în afara acesteia) acceptate la mijloculul secolului XX, la o situaţia nouă, a prezentului în care s-a amplificat înţelegerea acestei noţiuni în mai multe direcţii:

- spaţială (de la vizitarea unor locuri interesante în propriul oraş sau recreere, distracţie în pădurea limitrofă, la cunoaşterea unor elemente din mediul natural, cultură, etc. dintr-o ţară situată la mari depărtări);

- temporară (de la câteva zile la mai multe săptămâni);

- motivaţie (de la clasica excursie sau întrunire de afaceri, la acţiuni complexe însoţite şi de momente de destindere sau divertisment);

- nivelul de satisfacere a scopului (este dependent de volumul bugetului alocat pentru a realiza acest act).

În acest sens în structura acestei noţiuni se includ acţiuni ce par în mare măsură a fi diferite (drumeţie, călătorie, vizitare, recreere, destindere, balneoterapie, participare) dar care pentru toţi cei care le efectuează există comun cel puţin trei lucruri- deplasarea, durata şi realizarea altor activităţi în afara preocupărilor de servici sau a unor cerinţe administrative şi gospodăreşti.

Evoluţia preocupărilor turistului român s-a diversificat treptat. Astfel, până în 1960 turistul era drumeţul montan, vizitatorul ocazional al unor locuri inedite din natură, muzee, cetăţi medievale şi în mică măsură călătorii în străinătate.La ele participau dominant tineri şi o parte restrânsă a populaţiei ce dispunea de venituri. Între 1960 şi 1990, câmpul preocupărilor s-a mărit, pe prim plan situându-se drumeţiile, excursiile la final de săptămână, activităţile balneare şi chiar călătoriile în ţările sistemului socialist. Turiştii erau din toate categoriile socio-profesionale şi de vârstă cu diferenţierea predominării persoanelor până în 50 de ani la deplasările lungi şi a celor care soliciatu efort şi a vârstnicilor la excursii, balneoterapie etc. Deci era un turism de masă, cu colective largi antrenate în acţiuni de ONT, BTT sau de către organizaţii sindicale, pioneri, pensionari etc. Se adaugă în plan secund şi forme de turism individual în week-end şi mai ales în drumeţii pe munte.

După revoluţie se menţin ca prioritare drumeţiile, se afirmă puternic călătoriile în statele din vestul şi sudul Europei şi chiar în America şi Asia, dar se micşorează excursiile în fostele state socialiste, slăbeşte mult participările la activităţile balneo-climaterice şi se dezvoltă forme noi precum întrunirile de afaceri, politice, ştiinţifice, pelerinajele, etc. Resursele financiare reduse pentru o mare parte din populaţie au condus la micşorarea numărului celor care participă la efectuarea unor activităţi de turism în afara localităţii de domiciliu, aceştia limitându-se la puncte de agrement, recreere, vizitare în cadrul acestora (parcuri, lacuri, muzee, păduri). Treptat forma de "turism de masă" pentru excursii în ţară slăbeşte foarte mult. Se păstrează însă activă doar în excursiile din diferite ţări pentru care agenţiile de turism oferă programe cât se poate de ieftine şi tot mai mult depărtate de un turism civilizat (trasee extrem de lungi-uneori şi cu rulaj în timpul nopţii, pe care sunt înşirate oraşe cu interval de vizitare de câteva ore, cazări la depărtare de centrul localităţii şi cu condiţii de cazare relativ bune, lipsa sau o prezentare necorespunzătoare a informaţiilor de natură turistică pe parcurs). În schimb s-au diversificat formele de turism alternativ care implică familia sau grupuri restrânse de prieteni şi care preferă să-şi organizeze programe după gustul şi puterea economică a fiecăruia. În afară de week-end, recreere, tratament balnear în concedii se dezvoltă forma de agroturism valorificată cu orice prilej (mai ales în concedii vara şi la sărbătorile de iarnă, paşte) datorită a doi factori (servicii tot mai bune şi cadrul natural deosebit) apoi turismul de "pelerinaj" la mânăstiri sau biserici prilejuite de diferite sărbători (Sf. Andrei în Dobrogea, Patriarhie de Sf.Dumitru, Mitropolia din Iaşi de Sf.Paraschiva), excursii individuale în străinătate pentru odihnă şi vizită în diverse staţiuni climaterice sau oraşe etc.

Turism este cuvântul utilizat cel mai frecvent. El exprimă o activitate complexă care presupune deplasarea, staţionarea de la câteva ore la mai multe zile şi realizarea într-o localitate, pe un traseu sau într-o regiune a unui scop precum recreerea, odihna, tratamente balneare, instrucţia specifică, manifestări ştiinţifice sau de afaceri. Deci, el exclude prestarea de servicii şi activităţi pe care turistul le desfăşoară cotidian prin meserie, calificare etc (exemplu un constructor care ridică o casă în altă localitate, vânzătorii de diverse bunuri, un lucrător navetist într-o policlinică balneară sau unitate comercială, bancară)

El reprezintă un proces social complex cu puternice implicaţii economice iar în ultimul timp şi de protejare şi conservare a mediului. Implică cel puţin trei direcţii distincte care se interferează spaţial, temporal şi ca scop. Prima se referă la deplasarea turistului într-un alt loc decât domiciliul, pe o anumită durată în vederea satisfacerii unor cerinţe în timpul călătoriei.

Preview document

Potențialul turistic al României - Pagina 1
Potențialul turistic al României - Pagina 2
Potențialul turistic al României - Pagina 3
Potențialul turistic al României - Pagina 4
Potențialul turistic al României - Pagina 5
Potențialul turistic al României - Pagina 6
Potențialul turistic al României - Pagina 7
Potențialul turistic al României - Pagina 8
Potențialul turistic al României - Pagina 9
Potențialul turistic al României - Pagina 10
Potențialul turistic al României - Pagina 11
Potențialul turistic al României - Pagina 12
Potențialul turistic al României - Pagina 13
Potențialul turistic al României - Pagina 14
Potențialul turistic al României - Pagina 15
Potențialul turistic al României - Pagina 16
Potențialul turistic al României - Pagina 17
Potențialul turistic al României - Pagina 18
Potențialul turistic al României - Pagina 19
Potențialul turistic al României - Pagina 20
Potențialul turistic al României - Pagina 21
Potențialul turistic al României - Pagina 22
Potențialul turistic al României - Pagina 23
Potențialul turistic al României - Pagina 24
Potențialul turistic al României - Pagina 25
Potențialul turistic al României - Pagina 26
Potențialul turistic al României - Pagina 27
Potențialul turistic al României - Pagina 28
Potențialul turistic al României - Pagina 29
Potențialul turistic al României - Pagina 30
Potențialul turistic al României - Pagina 31
Potențialul turistic al României - Pagina 32
Potențialul turistic al României - Pagina 33
Potențialul turistic al României - Pagina 34
Potențialul turistic al României - Pagina 35
Potențialul turistic al României - Pagina 36
Potențialul turistic al României - Pagina 37
Potențialul turistic al României - Pagina 38
Potențialul turistic al României - Pagina 39
Potențialul turistic al României - Pagina 40
Potențialul turistic al României - Pagina 41
Potențialul turistic al României - Pagina 42
Potențialul turistic al României - Pagina 43
Potențialul turistic al României - Pagina 44
Potențialul turistic al României - Pagina 45
Potențialul turistic al României - Pagina 46
Potențialul turistic al României - Pagina 47
Potențialul turistic al României - Pagina 48
Potențialul turistic al României - Pagina 49
Potențialul turistic al României - Pagina 50
Potențialul turistic al României - Pagina 51
Potențialul turistic al României - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Potentialul Turistic al Romaniei.doc

Alții au mai descărcat și

Prospectare turistică - Grupa Retezat-Godeanu-Parâng

Muntii Retezat 1.Fond morfoturistic : Muntii Retezat se afla in Carpatii Meridionali , fiind considerati cei mai inalti si mai stancosi din sirul...

Valențe ale Turismului Cultural în Orașul Curtea de Argeș

ARGUMENT Turismul este o activitate umană aflată într-o permanentă dezvoltare, care a luat naştere şi a evoluat în interacţiune atât cu mediul...

Turism rural - satul moldovenesc

INTRODUCERE Republica Moldova, ca destinatie turistica, dispune de un bogat potential pentru vizitatorii sai. Turismul are toate sansele de a...

Prospectarea resurselor turistice ale Carpaților Meridionali

Carpatii Meridionali Grupa Retezat-Godeanu-Parang. Aprecierea valorii potentialului turistic Analiza detaliata a fondului turistic si a bazei...

Proiect de finanțare complex turistic - Perla Carpaților

Prin realizarea acestui proiect de finantare, ne propunem sa readucem la viata Borsecul. Statiunea balneoclimaterica Borsec a fost pana nu de mult...

Județul Hunedoara

1.Localizarea si caracterizarea judetului Scurt istoric Istoria acestei regiuni este extrem de bogata in evenimente, din paleoliticul mijlociu,...

Turism religios și premizele dezvoltării lui

CAP. 1. NOTIUNI INTRODUCTIVE 1.1 Originea numelui In mai toate dictionarele aparute pana acum se precizeaza ca din unct de vedere...

Organizarea și amenajarea turistică a spațiului geografic

Organizarea si amenajarea turistica a spatiului geografic din localitatea Bicaz, judetul Neamt, Pensiunea Balad``or Asezarea geografica Orasul...

Te-ar putea interesa și

Sistem informațional pentru promovarea potențialului turistic românesc

Prefata Turismul reprezinta pentru Romania sectorul economic care dispune de un valoros potential care trebuie dezvoltat, neexploatat inca...

Potențialul turistic al litoralului românesc

Cap 1. Activitatea de turism 1.1 Concepte de turism Apariţia turismului se pierde în negura timpurilor şi este greu de stabilit o data certa...

Potențialul turistic al litoralului românesc

CAPITOLUL I I.1. Potentialul turistic al litoralului romanesc Aflate in posesia de sud-est a Romaniei, judetul Constanta ocupa jumatatea sudica a...

Studiul privind evoluția potențialului turistic în România după 1990

Introducere Lucrarea propune o analiză statistică a potențialului turistic din România după anul 1990 până în prezent, deoarece turismul a devenit...

Potențialul Turistic al României

CAPITOLUL I. COMPONENTELE TURISMULUI Turismul se referă la activitatea desfăşurată de o persoană, pe durata călătoriilor şi sejururilor, în locuri...

Potențialul turistic al Carpaților Românești

ROMANIA - LOCURI UNICE Potentialul turistic ar putea fi definit astfel: totalitatea factorilor de atractie apartinand cadrului natural sau...

Potențialul Turistic al României

POTENŢIALUL TURISTIC AL ROMÂNIEI Consider că România dispune de un potenţial turistic de o mare complexitate şi valoare turistica, recunoscute pe...

Protejarea și Conservarea Resurselor Turistice din România

Argument Turismul este ansamblul relatiilor si faptelor constituite din deplasarea si sejurul persoanelor pentru care locul de sejur nu este nici...

Ai nevoie de altceva?