Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale

Disertație
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 4 fișiere: doc
Pagini : 60 în total
Cuvinte : 31437
Mărime: 145.64KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect.univ. Dr.dumitru Barbu Corina
Facultatea de Stiinte Economice
Universitatea din Pitesti, Pitesti
Specializare: Sisteme Bancare Europene

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL I. CREDITUL - CONCEPT, CLASIFICARI, PRINCIPII 5
  3. I.1. Principiile fundamentale ale creditării specifice economiei de piaţă 5
  4. I.2. Garanţiile privind creditul bancar 14
  5. I.3. Dobânda creditului bancar 19
  6. I.4. Portofoliul de credite al unei bănci comerciale. Provizioanele specifice pentru riscul de credit 20
  7. I.5. Creditul - pârghie de dezvoltare a activităţii economice 23
  8. I.6. Particularităţile structurii organizatorico-funcţionale a băncilor comerciale româneşti 24
  9. I.7. Tipuri principale de credite acordate de bănci 31
  10. CAPITOLUL II. CREDITAREA - PRINCIPALUL TIP DE OPERATIUNI ACTIVE ANGAJATE DE BANCI 37
  11. II.1. Fundamentarea deciziilor de creditare 37
  12. II.2. Principiile generale ale activităţii de creditare 41
  13. II.3. Credite neperformante şi operaţiuni de recuperare 42
  14. CAPITOLUL III. STUDIU DE CAZ PRIVIND OPERAŢIUNILE ACTIVE DE CREDITARE ALE BĂNCILOR COMERCIALE ÎN RELAŢIILE CU CLIENŢII 46
  15. III.1. Analiza diagnostic a activităţii clienţilor 46
  16. III.1.1. Analiza economico-financiară a activităţii clienţilor creditati de banci 46
  17. III.1.1.1. Analiza structurii şi conţinutului bilanţului contabil 47
  18. III.1.1.2. Analiza structurii şi conţinutului contului de profit şi pierdere 50
  19. III.1.1.3. Indicatorii de analiză a bonităţii clienţilor 51
  20. III.2. Aspecte nonfinanciare privind clienţii băncii 56
  21. BIBLIOGRAFIE 58

Extras din disertație

I.1. Principiile fundamentale ale creditării specifice economiei de piaţă

Cum bine se ştie, creditul, la modul general vorbind, este noţiunea ce defineşte o relaţie cu caracter special, ce apare între un vânzător şi partenerul său cumpărător, în cazul în care transferul de valoare, respectiv de mijloace băneşti, are loc după ce s-a realizat transferul material de unităţi, aceste două tipuri de transferuri fiind, de fapt, decalate în timp.

Din punctul de vedere al teoriei, dar şi cel al practicii, creditul presupune o dublă abordare. În accepţiune juridică, de pildă, creditul este perceput drept o convenţie ce intervine între un creditor şi debitorul său, de regulă materializată într-un înscris(contract), referitoare la producerea, livrarea şi plata contravalorii unor utilităţi.

De altfel, prin mulţimea unor astfel de convenţii încheiate şi derulate între diverşi întreprinzători este vizată şi asigurată buna desfăşurare a procesului reproducţiei sociale În accepţie economică, creditul exprimă relaţii ce se manifestă în cadrul mecanismului economic al unei ţări prin intermediul cărora sunt mobilizate şi apoi distribuite, după reguli bine definite, resurse de capital temporar disponibile, pentru a se satisface nevoile de finanţare ale întreprinzătorilor, generate de actele de comerţ pe care aceştia le derulează, potrivit intereselor lor, fie ele cu caracter productiv sau neproductiv.

Necesitatea existenţei şi manifestării creditului în orice economie are un caracter obiectiv, acesta fiind, la rândul său, generat de caracterul obiectiv al reproducţiei micro şi macro economice.

Derularea procesului reproducţiei presupune în mod necesar existenţa si în mod implicit, satisfacerea unor nevoi suplimentare de capital cu caracter temporar, prin mobilizarea şi apoi distribuirea unor resurse băneşti devenite, la rândul lor ,pentru moment, disponibile.

Mobilizarea şi repartizarea unor astfel de resurse de capital prin intermediul creditului este, în ultimă instanţă, legată de nevoia obiectivă de a se folosi cât mai eficient resursele financiare ale economiei.

Ceea ce este caracteristic relaţiilor de credit este faptul că ele definesc un transfer de valoare cu caracter rambursabil, pentru un orizont de timp limitat şi cu obligaţia plăţii dobânzii, drept preţ al capitalului împrumutat.

Prin intermediul creditului , practic, sunt mobilizate capitalurile temporar disponibile din economie, metamorfozate într-un capital de împrumut, care apoi este dirijat , prin redistribuire, sore diferite sectoare de activitate, ramuri şi subramuri, zone geografice şi colectivităţi etc. cu scopul de a satisface nevoile suplimentare de finanţare generate de derularea reproducţiei sociale.

Legat de capitalul de împrumut, de altfel generic numit aşa, găsim necesar a fi subliniate aici cel puţin trei aspecte. Primul, care constă în aceea că prin transferul de valoare al capitalului de împrumut, de apt, creditorul nu transferă debitorului şi proprietatea, ci numai valoarea de întrebuinţare, adică folosinţa, respectiv însuşirea acestuia de a produce profit, printr-o utilizare eficientă. De aici şi dubla calitate atribuită capitalului de împrumut, cea de „capital-proprietate” văzută fiind din punctul de vedere al creditorului şi cea de „capital de folosinţă”, apreciere realizată din punctul de vedere al debitorului, respectiv al celui ce îl utilizează efectiv.

Un al doilea aspect îl constituie forma specifică în care îşi săvârşeşte rotaţia. Spre deosebire de capitalul productiv, unde rotaţia sa este definită prin relaţia „bani- marfă- bani”, în cazul capitalului de împrumut avem de a face cu relaţia „bani-bani”.

Forma specifică de înstrăinare face ca cele două transferuri de valoare să fie de dimensiuni diferite şi decalate în timp, primul fiind dat de capitalul iniţial împrumutat şi având ca sens mişcarea de la creditor la debitor, iar al doilea reprezentând capitalul împrumutat (principalul) plus dobânda, având ca sens mişcarea de la debitor(utilizator) către creditor.

In fine, un al treilea aspect, asupra căruia vrem să stăruim, este acela că în structurile economiei creditul acţionează şi, în consecinţă, trebuie să fie abordat ca un sistem activ, ale cărui elemente componente se manifestă distinct şi deplin, ele intercondiţionându-se, cu scopul de a se înfăptui , în condiţii de eficienţă crescândă, obiectivele ce ţin de constituirea şi utilizarea fondului de împrumut al societăţii.

O astfel de abordare permite a se realiza multiple corelaţii cu alte elemente(sisteme) ale complexului economic naţional şi internaţional, dă posibilitatea de a se recurge la reglări şi autoreglări, la perfecţionări continue, la adaptabilitate vis a vis de cerinţele specifice fiecărei etape de dezvoltare a economiei naţionale.

Creditul specific economiei de piaţă prezintă o tipologie extrem de diversificată, aceasta fiind o consecinţă firească a diversităţii nevoilor de finanţare pe care le reclamă derularea actelor de comerţ în economie. Pentru a structura creditul, pentru a defini un tip anume de credit, atât teoria cât şi practica au recurs la o diversitate de criterii. În ce ne priveşte, pentru a continua demersul, facem referire, început, la un prim criteriu, ce ţine seama de calitatea creditorului, potrivit căruia, avem de-a face cu două forme ale creditului specific economiei de piaţă, considerate fundamentale: creditul comercial şi creditul bancar.

Apreciem că este utilă o succintă caracterizare a celor două forme de credit menţionate mai sus, pe care o facem cu scopul unei corecte înţelegeri şi delimitări, dar mai ales pentru a sublinia ceea ce îi este specific creditului bancar.

Creditul comercial prezintă în esenţa lui următoarele caracteristici considerata definitorii:

- subiecţii implicaţi în relaţia de credit sunt întreprinzători din diferite sectoare de activitate ale economiei, care se împrumută reciproc cu copul derulării unor afaceri, potrivit intereselor lor;

- obiectul creditului îl constituie , de regulă, un transfer de capital sub formă de marfă, care este specific „vânzării pe datorie”, transferul bănesc propriu-zis urmând a se face ulterior. Se folosesc în acest scop instrumente adecvate de plată precum cecul, biletul la ordin şi cambia;

- mişcarea creditului comercial este paralelă şi în acelaşi sens cu cea a capitalului industrial, înţelegându-se prin aceasta că o creştere a capitalului comercial, ca efect al dezvoltării afacerilor şi multiplicării actelor de comerţ în economie;

- este considerat elementul de bază în economia de piaţă, cu precizarea că el prezintă totuşi anumite limite ale extinderii sale, ele, generate fiind, în primul rând, de faptul că se rezumă în principal la capitalul de venit temporar disponibil sub formă de marfă, apoi de frecvenţa (viteza) cu care sumele împrumutate revin sistematic la creditor şi nu , în ultimul rând, de faptul că mişcarea lui vizează anumite direcţii, acestea fiind preponderent marcate de natura afacerilor ce se finanţează pe seama lui.

Creditul bancar are drept caracteristici recunoscute următoarele:

- subiecţii participanţi la relaţia de credit sunt băncile care în calitatea lor de entităţi specializate cu scop lucrativ, creditează, pe de o parte, şi clienţii acestora pe de altă parte, persoane fizice şi persoane juridice, ce se împrumută;

- obiectul creditului îl constituie un transfer de capital de împrumut în exclusivitate sub formă bănească, cu respectarea riguroasă a criteriilor de creditare bancară, accentul fiind pus deopotrivă pe prudenţă şi eficienţă;

- mişcarea creditului poate avea loc în orice direcţie, întrucât de această dată mobilizarea şi redistribuirea capitalului are loc numai sub formă bănească şi nu sub forma capitalului-marfă, generat de un anumit tip de afacere , cea ce conferă creditului bancar o mai mare mobilitate şi flexibilitate;

- acţionează ca un factor de eficienţă, cu efecte în multiple lanuri, în sensul că pe seama lui se asigură creşterea capitalului real (proprietăţii) atunci când serveşte la finanţarea unor proiecte de investiţii (creditul de proiect), se susţine desfăşurarea normală a circuitului capitalului circulant al agenţilor economici, atunci când el vizează împrumuturile băneşti pentru trezorerie (creditul pentru trezorerie) şi contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei, atunci când destinaţia acestuia vizează consumurile cotidiene sau bunurile de folosinţă îndelungată (creditul de consum şi creditul ipotecar).

Realităţile din ultimii ani au pus în evidenţă unele mutaţii de ordin cantitativ şi calitativ în ce priveşte creditul în general şi respectiv creditul bancar, în special, cele mai semnificative putând fi formulate astfel:

- a crescut semnificativ ponderea, rolul şi contribuţia creditului bancar, în detrimentul celui comercial, la susţinerea actelor de comerţ, la dezvoltarea afacerilor şi, în consecinţă, la realizarea reproducţiei sociale;

- se constată o împletire mult mai strânsă a creditului comercial cu cel bancar, fenomen înlesnit de utilizarea unor metode şi tehnici adecvate, precum scontarea cambiilor şi biletelor la ordin, factoringul, forfetarea, creditarea pe documente remise spre încasare etc., care permit trecerea cu uşurinţă de la o formă de credit la alta;

Bibliografie

1. Aurel O. Berea, Octavian A. Berea: Băncile - orientări în activitatea bancară contemporană, Editura Expert, Bucureşti, 2008;

2. Nicolae Hoanţă: Bani şi Bănci, Editura Economică, Bucureşti 2009;

3. Gheorghe Manolescu, Adriana Sârbea Diaconescu: Managementul Bancar, Editura Fundaţiei, România de mâine, Bucureşti, 2009;

4. Ion Niţu: Băncile - managementului riscului bancar, Editura Expert, Bucureşti, 2000;

5. Maricica Stoica: Management bancar, Editura Economică, Bucureşti, 2008;

6. Basno Cezar: Operaţiuni bancare, instrumente şi tehnici de plată, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 2009;

7. Ionescu Lucian: Băncile şi operaţiunile bancare, Editura Economică, Bucureşti, 2007;

8. Eugen Ştefan Pecican: Piaţa valutară, bănci şi econometrie, Editura Economică, Bucureşti, 2009;

9. Cerna Silviu: Sistemul monetar şi politica monetară, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2007;

10. Ion Roşu Hamzescu: Dicţionar financiar bancar-formule şi indici, Editura Mondo Ec. Craiova, 2008.

Preview document

Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 1
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 2
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 3
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 4
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 5
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 6
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 7
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 8
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 9
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 10
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 11
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 12
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 13
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 14
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 15
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 16
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 17
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 18
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 19
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 20
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 21
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 22
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 23
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 24
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 25
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 26
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 27
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 28
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 29
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 30
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 31
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 32
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 33
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 34
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 35
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 36
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 37
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 38
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 39
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 40
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 41
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 42
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 43
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 44
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 45
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 46
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 47
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 48
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 49
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 50
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 51
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 52
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 53
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 54
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 55
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 56
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 57
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 58
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 59
Operațiuni de creditare derulate de băncile comerciale - Pagina 60

Conținut arhivă zip

  • Pag 1 + Pag 2.doc
  • lucrare de disertatie.doc
  • Introducere.doc
  • CUPRINS.doc

Alții au mai descărcat și

Creditul Bancar

INTRODUCERE Prezenta lucrare reprezintă o sinteză a elementelor fundamentale ce caracterizează creditul bancar, care a cunoscut o amplă evoluţie...

Creditul Bancar

INTRODUCERE Aparitia creditului este strâns legata de dezvoltarea productiei si circulatiei marfurilor; evolutia acestor fenomene a impus...

Operațiuni de creditare

Sebeşul este un oraş cu tradiţie în activitatea bancară. Cea mai veche bancă din oraş a fost Muhlbancher tpar und Vorschussvereen - Asociaţia...

Piața întreprinderii

Cunoaşterea pieţei este etapa cea mai importantă de marketing şi din structura mediului unei întreprinderi. 0 piaţă nu poate fi definită în mod...

Auditul situațiilor financiare la o firmă din domeniul construcțiilor

INTRODUCERE Auditul situațiilor finanicare în țara noastră este încă în fazele sale incipiente, dar normele legale cu referire la această...

Structura portofoliului de credite la BRB - analiza creditelor neperformante

INTRODUCERE Economia de schimb este acea formă de organizare şi desfăşurare a activităţii economice în care agenţii economici produc bunuri în...

Procesul de Creditare în România

INTRODUCERE Problema creditului în jurul anului 1900 avea o vechime de aproximativ un secol. Primele încercări de organizare a lui datează din...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Te-ar putea interesa și

Sistemul de Plăți Interbancare

INTRODUCERE Schimbările profunde care au apărut în structura şi activitatea sistemelor de plăţi şi decontări au reflectat îndeaproape...

Studiu privind Creditarea Societăților Comerciale

Capitolul I Creditul - conţinut şi forme de manifestare în economia de piaţa 1.1. Creditul – definire; elemente şi trăsături caracteristice;...

Decontări Comerciale și Necomerciale în Valută

Banca este institutia financiara care se ocupa cu mijlocirea creditului si instrumentelor cu putere de plata, in scopul circulatiei monetare. Tot...

Credite neperformante - modalități de recuperare și reflectarea lor în contabilitate

ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA ACTIVITĂŢII DE CREDITARE 1.1. Banca concept şi funcţiile băncii în economie În esenţă, o bancă poate fi definită ca o...

Banca Comercială Romană

INTRODUCERE Lucrarea mea de practică se intitulează „BANCA COMERCIALӐ ROMÂNӐ”, realizată ȋn cadrul sucursalei BCR-Mioveni. Această lucrare...

Rolul Trezoreriei Publice pe Piețele Financiare

CAPITOLUL I FUNDAMENTELE TEORETICE ALE SISTEMULUI DE ORGANIZARE A TREZORERIEI STATULUI 1.1. Necesitatea înființării trezorerie statului...

Relația Banca Centrală - bănci comerciale în contextul economiei de piață

Cap 1. Sistemul bancar în contextul economiei de piaţă Tranziţia la economia de piaţă reprezintă un proces amplu şi complex, multidimensional...

Tehnici de Plată și de Finanțare în Comerțul Exterior

Unul dintre cele mai importante momente în desfasurarea schimburilor internationale îl constituie încasarea contravalorii marfurilor exportate sau...

Ai nevoie de altceva?