Extras din licență
Puţine societăţi dispun de lichiditate suficientă pentru a-şi asigura continuitatea activităţii şi mai puţine sunt cele care îndeplinesc criteriile necesare pentru a se împrumuta de la instituţii specializate, precum băncile.
Apariţia firmelor specializate, dar şi diversificarea cererii şi a ofertei de bunuri şi servicii au dus la eliminarea monopolurilor, societăţile comerciale fiind nevoite să încheie parteneriate, atât cu persoane juridice ce îşi desfăşoară activitatea în aval cât şi cu cele din amonte. Astfel, prin promovarea încrederii şi prin dezvoltarea relaţiilor cu terţii, a apărut creditul comercial, venind în ajutorul celor fără disponibilităţi monetare imediate.
Realizarea tranzacţiilor în această manieră nu este doar în interesul debitorului, ci aduce multiple beneficii şi creditorului. Lupta continuă pentru a câştiga o cotă cât mai mare din piaţă care să asigure venituri în creştere, face din renunţarea la câştigul imediat obţinerea unui câştig sigur în viitor. Astfel, cel ce oferă cele mai multe facilităţi precum creditul comercial, reduceri comerciale şi financiare, are posibilitatea să-şi crească cifra de afaceri considerabil. Fiind în interesul ambelor părţi, această modalitate de realizarea a tranzacţiilor a devenit foarte populară, fiecare având de câştigat prin realizarea propriilor obiective fără a leza interesele celeilalte părţi implicate în tranzacţie.
Deşi prezintă nenumărate beneficii, riscurile creditului comercial nu pot fi trecute cu vederea, trezoreria firmei fiind afectată negativ în cazul în care conducerea nu reuşeşte să realizeze un echilibru între momentul încasării creanţelor şi cel al plăţii datoriilor, menţinerea unui nivel optim al acesteia, fiind vital pentru firmă.
Creditul comercial are menirea de a întări relaţiile dintre parteneri şi de a creşte valoarea tranzacţiilor dintre ei. Tot în acest scop sunt utilizate şi avansurile încasate de la clienţi, aceştia din urmă făcând dovada seriozităţii intenţiilor şi activităţii lor prin achitarea unei părţi din valoarea tranzacţiei înainte ca aceasta să aibă loc.
Tema lucrării de faţă este reprezentată de „Contabilitatea datoriilor comerciale la o societate comercială” şi vine în susţinerea ideilor mai sus amintite. Structurarea lucrării se realizează pe trei capitole, şi anume: „Prezentarea generală a S.C. OTED GRUP S.A.”, amintind de contextul în care a luat fiinţă societatea, modul de organizare al acesteia şi în mod special a compartimentului financiar-contabil, precum şi evoluţia sa din punct de vedere financiar-contabil; „Consideraţii generale privind datoriile comerciale” ce cuprinde o delimitare a datoriilor comerciale, a mijloacele de decontare, precum şi modalităţile de evaluare a datoriilor şi „Tratamente contabile privind datoriile comerciale”, capitol ce reflectă datoriile comerciale în contabilitatea firmei S.C. OTED GRUP S.A. atât prin conturi cât şi prin documente.
Capitolul I
Prezentarea generală a S.C. OTED GRUP S.A.
Lucrarea de faţă are ca obiectiv prezentarea contabilităţii datoriilor comerciale la o societate comercială pe acţiuni. Strategia firmei, modul de realizare a acesteia şi rezultatele activităţii firmei sunt relevate prin studiul istoricului firmei, a structurii organizatorice a acesteia, modul de organizare a compartimentului financiar-contabil şi evoluţia economico-financiară a firmei studiate.
1.1. Scurt istoric şi obiectul de activitate
Societatea pe acţiuni S.C. OTED GRUP S.A. a fost înfiinţată în anul 2002. La formarea capitalului social, capital integral românesc, au participat cinci acţionari, cu ponderi ale aportului diferite. Durata funcţionării societăţii este nelimitată în timp, cu începere de la data înregistrării acesteia în Registrul Comerţului, cu numărul de înregistrare J/22/692/2002. Firma este înregistrată la Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, iar cifra de afaceri realizată în exerciţiul financiar 2011 este de peste 64 milioane de lei.
S.C. OTED GRUP S.A. este preocupată de creşterea satisfacţiei clienţilor săi şi a celorlalte părţi interesate prin îmbunătăţirea continuă a personalului, obţinerea prin negociere a celor mai bune preţuri, consiliere şi asigurarea transportului mărfii. Valori precum: satisfacţia clienţilor, lucrul în echipă, responsabilitate, adaptare la noile condiţii ale pieţei fiind susţinute de toţi angajaţii firmei.
Societatea este organizată şi funcţionează în conformitate cu statutul propriu, în care este definit clar obiectul de activitate: comerţ în sistem en-gros al băuturilor, cod CAEN 4634 şi din anul 2006 comerţ en-detail, cod CAEN 4711.
În anul 2006, pentru a continua să-şi ducă la îndeplinire planurile de expansiune pe piaţă, administratorul a hotărât să îşi extindă activitatea şi în zona en-detail. Astfel, a deschis un supermarket alimentar într-un spaţiu cu o suprafaţă de 370 mp în cartierul Nicolina, unul dintre cele mai mari cartiere din Iaşi, iar în septembrie 2008 a deschis cel de-al doilea supermarket în cartierul C.U.G. Din păcate, Supermarket Smart 2 şi-a încheiat activitatea la sfârşitul anului 2010. Zona aleasă, cu un vad comercial scăzut, precum şi managementul defectuos al şefului de magazin, au fost principalele motive ale eşecului.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Contabilitatea Datoriilor Comerciale.doc