Cultura Organizațională

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 17586
Mărime: 78.47KB (arhivat)
Publicat de: Amza Danciu
Puncte necesare: 0

Extras din licență

INTRODUCERE

Alegerea acestei teme se bazează pe faptul că acest concept de cultură, ca temă, este destul de vastă şi foarte interesantă, la îndemâna oricui ca şi bibliografie, însă pentru mulţi, un mister.

Teoriile organizaţionale şi manageriale au debutat în mare parte o dată cu descoperirea importantei oamenilor şi a climatului socio-uman pentru funcţionarea eficientă a unei organizaţii. Este însă necesar să facem distincţie între cele două universuri ale organizaţiei. Pe de o parte, maşinile şi tehnologia, fluxurile productive şi piaţa de desfacere, productivitatea şi competitivitatea produselor iar pe de altă parte universul reprezentat de oameni individuali şi de relaţiile dintre ei, de cunoaşterea pe care oamenii o stochează, o produc şi o aplică, de miturile pe care le generează şi le acţionează sau de valorile la care aderă şi pe care le propun ca referinţă în relaţiile cu lumea din jur.

Aşadar, pe lângă structură, procese economice şi oameni, un element important organizaţiei este cultura. Trebuie să facem distincţie între, cultura” văzută ca un concept foarte larg (mentalitatea fiind o componentă a acesteia) şi cultura organizaţională. Cultura în sensul ei larg, poate fi definită ca ansamblul de valori care condiţionează comportamentele şi atitudinile acceptabile sau nu ale membrilor unei societăţi. Cultura organizaţională poate fi definită ca reprezentând un sistem de valori, tradiţii, credinţe, proceduri, concepte şi atitudini care creează contextual activităţii în organizaţii. De asemenea ea mai poate fi definită ca un ansamblu de convingeri şi aşteptări comune membrilor unei organizaţii, care produc norme de natură să modeleze comportamentul membrilor sau grupurilor ce fac parte din această.

După o documentaţie de durată, am ajuns la concluzia că această cultură organizaţională este un sistem de valori, prezumţii, credinţe şi norme împărtăşite de membrii unei organizaţii care îi unesc. Cultura organizaţională în mod obişnuit reflecta viziunile sau puctele de vedere privind, modalitatea în care lucrurile sunt executate aici. Cultura organizaţională este uneori numită şi cultura corporaţiei deoarece conceptul de cultura este frecvent folosit pentru a descrie mediul intern al corporaţiilor principale. Cultura este importantă pentru organizaţie deoarece indivizii acţionează pe baza valorilor împărtăşite de ei şi alte aspecte ale culturii organizaţionale, comportările lor putând avea un impact semnificativ asupra eficacităţii organizaţiei.

Mai ştim că organizaţiile au culturi “tot aşa cum oamenii au personalitate”. Cultura este miezul întregii reţele organizaţionale. Ea influenţează şi este influenţată de strategie, structura, sistem, personal şi deprinderi. Este elementul de identificare a unei organizaţii.

Am fost atrasă de acest lucru, nou de altfel pentru mine deoarece am citit şi ca toate organizaţiile au propria lor cultura individualizată. Cultura unei companii cuprinde colecţia ei de convingeri şi reacţii organice aproape instinctive, de eroi şi personaje negative, de realizări, de interdicţii şi porunci. Unele dintre acestea, ca şi nevrozele oamenilor, sunt atât de profund înrădăcinate, încât originea lor se pierde în negura evenimentelor trecute, în timp ce altele au cauze vii, vizibile.

Aspectul important referitor la cultura unei organizaţii este acela că oamenii pot să se familiarizeze mai bine ci organizaţia sau chiar să-i anticipeze modul de comportare dacă reuşesc să înţeleagă “chimia” alcătuirii ei. Fiecare organizaţie este “impregnată cu valori în spatele regulilor tehnice, care produc o identitate distinctă a fiecărei organizaţii”.

CAPITOLUL I: CONSIDERAŢII GENERALE ASUPRA CONCEPTULUI DE CULTURA

1.1 Ce se înţelege prin cultură

Termenul de "cultură" (lat. "cultura"), etimologic, desemna cultivarea pământului. Sensul de cultivare a spiritului a fost conferit de Cicero (106-44 î.Hr.), care făcea o distincţie între "cultura animi" (cultura umană, cultura spiritului) şi "cultura agri" (cultura pământului), ca rezultat al influenţei concepţiei greceşti despre educaţie. În decursul istoriei acestei discipline, s-au enunţat şi propus diverse concepţii despre sensul conceptului de cultură; nu de puţine ori contradictorii. Unii o integrează şi o asimilează civilizaţiei, alţii îi oferă o accepţie restrictivă integrând-o doar în sfera spiritualului, a conştiinţei. Conceptul a fost introdus de E.B.Tylor, prin lucrarea "Cultură primitivă", apărută în 1871. Cultura, remarca Tylor, semnifică un "ansamblu complex al cunoştinţelor, credinţelor religioase, al artei, moralei, obiceiurilor şi al tuturor celorlalte capacităţi şi obişnuinţe pe care le dobândeşte omul ca membru al societăţii". Cultură se referă la acele lucruri nebiologice care sunt transmise de om în procesul comunicării interumane, prin mijloace negenetice. În continuare vom evoca diverse puncte de vedere cu privire la acest termen: Kroeber şi Kluchohn (în "Cultură. O privire critică asupra conceptelor şi definiţiilor") subliniau interesul crescut al teoreticienilor pentru acest domeniu şi formulau definiţia care li se părea cea mai sugestivă: "Cultura constă din modele implicite şi explicite ale comportării şi pentru comportare, acumulate şi transmise prin simboluri, incluzând şi realizarea lor în unelte"; Malinowski (în "Teoria ştiinţifică a culturii şi alte eseuri") defineşte cultura ca un tot consituit din "instrumente, bunuri de consum, drepturi organice ale diferitelor grupuri sociale, idei şi arte, meşteşuguri, credinţe şi obicieiuri".

Bibliografie

Bibu N.A. , Management comparat, Timişoara, Editura Mirton, 2000

Burduş E., Fundamentele managementului organizaţional, Ed. Economică, Bucureşti, 1999

Burduş E. , Management comparat internaţional, Bucureşti, Editura Economică, 2001

Căprărescu G. Fundamentele managementului organizaţional, Ed. Economică, Bucureşti, 1999.

Căprărescu G. ,Mangement, Editura Prounverstară, Bucureşti, 2007

Dumbrăveanu L. „Către o societate interculturală”, în Revistă de Pedagogie, anul LI, nr. 1-6, 2003, Bucureşti, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei

Filip R., Management internaţional, Bucureşti, Editura Economică, 1999

Istocescu A. , Managementul organizaţiei - o abordare contextualizată. Studii de caz, Bucureşti, Editura ASE, 2004

Istocescu A. , „Simboluri culturale în spaţiul european”, Revista Economia, seria Management, Bucureşti, Editura ASE, nr. 1-2, 2001

Istocescu A. „Simboluri culturale în spaţiul european”, Revista de Management comparat internaţional, Bucureşti, ASE, C.N.E.S.M.C., nr. 3, 2005

Istocescu A., Management comparat internaţional, Bucureşti, Editura ASE, 2005

Ionescu Gh. , Cultura organizaţională şi managementul tranziţiei, Bucureşti, Editura Economică, 2001

Ionescu Gh. , Dimensiunile culturale ale managementului, Bucureşti, Editura Economică, 1996

Ionescu Gh. ,Cultura organizaţională şi managementul tranziţiei, Bucureşti, Editura Economică, 2001

Ionescu Gh., Dimensiunile culturale ale managementului, Bucureşti, Editura Economică, 1996

Istocescu Gh. „O analiză cultural-managerială comparativă a ţărilor latine din Europa”, în Revistă de Management comparat internaţional, Bucureşti, ASE, C.N.E.S.M.C., nr. 5, 2004

Năstase M., Cultura organizaţională şi managerială, Bucureşti

Năstase M. Managementul organizatiilor militare, Buletinul invatamantului militar, nr 2-3, Bucuresti, 1997

Năstase M. , Cultura organizaţională şi managerială, Bucureşti

Nicolescu O. , Management comparat, Bucureşti, Editura Economică, 2001

Popa I. , Management internaţional, Bucureşti, Editura Economică, 1999

Russu C. , Management, Bucureşti, Editura Expert, 1993

Toma A. , Cultura organizaţională şi managementul tranziţiei, Bucureşti, Editura Economică, 2001

Preview document

Cultura Organizațională - Pagina 1
Cultura Organizațională - Pagina 2
Cultura Organizațională - Pagina 3
Cultura Organizațională - Pagina 4
Cultura Organizațională - Pagina 5
Cultura Organizațională - Pagina 6
Cultura Organizațională - Pagina 7
Cultura Organizațională - Pagina 8
Cultura Organizațională - Pagina 9
Cultura Organizațională - Pagina 10
Cultura Organizațională - Pagina 11
Cultura Organizațională - Pagina 12
Cultura Organizațională - Pagina 13
Cultura Organizațională - Pagina 14
Cultura Organizațională - Pagina 15
Cultura Organizațională - Pagina 16
Cultura Organizațională - Pagina 17
Cultura Organizațională - Pagina 18
Cultura Organizațională - Pagina 19
Cultura Organizațională - Pagina 20
Cultura Organizațională - Pagina 21
Cultura Organizațională - Pagina 22
Cultura Organizațională - Pagina 23
Cultura Organizațională - Pagina 24
Cultura Organizațională - Pagina 25
Cultura Organizațională - Pagina 26
Cultura Organizațională - Pagina 27
Cultura Organizațională - Pagina 28
Cultura Organizațională - Pagina 29
Cultura Organizațională - Pagina 30
Cultura Organizațională - Pagina 31
Cultura Organizațională - Pagina 32
Cultura Organizațională - Pagina 33
Cultura Organizațională - Pagina 34
Cultura Organizațională - Pagina 35
Cultura Organizațională - Pagina 36
Cultura Organizațională - Pagina 37
Cultura Organizațională - Pagina 38
Cultura Organizațională - Pagina 39
Cultura Organizațională - Pagina 40
Cultura Organizațională - Pagina 41
Cultura Organizațională - Pagina 42
Cultura Organizațională - Pagina 43
Cultura Organizațională - Pagina 44
Cultura Organizațională - Pagina 45
Cultura Organizațională - Pagina 46
Cultura Organizațională - Pagina 47
Cultura Organizațională - Pagina 48
Cultura Organizațională - Pagina 49
Cultura Organizațională - Pagina 50
Cultura Organizațională - Pagina 51
Cultura Organizațională - Pagina 52
Cultura Organizațională - Pagina 53
Cultura Organizațională - Pagina 54
Cultura Organizațională - Pagina 55
Cultura Organizațională - Pagina 56
Cultura Organizațională - Pagina 57
Cultura Organizațională - Pagina 58
Cultura Organizațională - Pagina 59
Cultura Organizațională - Pagina 60
Cultura Organizațională - Pagina 61
Cultura Organizațională - Pagina 62
Cultura Organizațională - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Cultura Organizationala.doc

Alții au mai descărcat și

Infracțiuni informatice

Tipuri de infractiuni din domeniul informatic 1.Furtul – frauda informatica Intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Cultura organizațională - instrument al schimbării

CAPITOLUL I 1.1 INTRODUCERE Cultura organizaţională reprezintă ansamblul de valori, modalităţi de gândire şi comportamente ale membrilor unei...

Cultura organizațională la două societăți comerciale de servicii

Cultura organizationala este ca personalitatea unui om: se construieste greu, se schimba si mai greu. Diferenta este ca organizatiile, pentru a...

Schimbarea Culturii Organizationale în Institutiile Publice

INTRODUCERE În procesul transformărilor care au loc în societatea contemporană, un rol aparte îi revine culturii organizaţionale. Fiind un factor...

Analiza Culturii Organizaționale la SC Dr Oetker România

1. CONCEPTE SI TIPOLOGII ALE CULTURII ORGANIZATIONALE Noţiunea de “cultură organizaţională” a fost lansată pentru prima data de A. Jay, care...

Globalizare vs Diversitate Culturala. Impactul Asupra Afacerilor

INTRODUCERE Globalizarea este o temă care provoacă reacţii puternice şi mai puţin obişnuite. Şi asta, poate, din pricina că globalizarea, plasând...

Aspecte ale culturii organizaționale în contextul managementului eficient

INTRODUCERE Cultura organizationala reprezinta unul dintre conceptele importante care s-au afirmat relativ recent si au influentat de o maniera...

Cultura organizațională ca resursă de sporire a performanțelor întreprinderii

Introducere Cultura este un tipar de ipoteze pe care grupul le-a invatat, dobindit pe masura ce si-a rezolvat problemele de adaptare exteriora...

Cultura organizațională - conținut, forme, tipuri în instituții și autorități publice

Cultura organizationala: conţinut, forme, tipuri în instituţii şi autorităţi publice I. Cultura organizationala-definitie, concept, continut 1.1...

Ai nevoie de altceva?