Extras din proiect
2. Conditiile de fond
Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. ). Dintre acestea numai capacitatea si obiectul prezinta unele derogari de la regimul de drept comun.
Capacitatea partilor de a încheia o conventie de arbitraj se determina an functie de legea lor nationala.
În unele legislatii, persoanele juridice de drept public nu pot subscrie la o conventie de arbitraj.3 Între partile contractante, interdictia a fost însa îndepartata de Conventia de la Geneva din 1961.
Potrivit art.II, par.1, persoanele juridice de drept public, au facultatea de a încheia în mod valabil conventii de arbitraj. Interdictia dreptului de a încheia conventii arbitrale este de ordine interna si nu de ordine publica internationala.4
Conventia de arbitraj fiind un act de dispozitie, art.340 C. proc. civ. Stabileste ca persoanele care au capacitate deplina de exercitiu al drepturilor pot conveni sa solutioneze pe calea arbitrajului litigiile patrimoniale dintre ele, în afara de acelea care privesc drepturi asupra carora legea nu permite a se face tranzactie.
În cazul în care conventia de arbitraj se încheie de catre un împuternicit se cere ca mandatul sa fie special. Potrivit art.1537C. civ., facultatea de a face o tranzactie cuprinde si dreptul de a consimti o conventie de arbitraj.
Obiectul conventiei de arbitraj consta în obligatia partilor de a supune solutionarea litigiului cu privire, la relatiile lor contractuale unei proceduri arbitrale.
Pentru a constitui obiectul unei conventii de arbitraj, litigiul dintre parti trebui sa fie arbitrabil. Prin arbitrabilitate se întelege ca litigiul este susceptibil de solutionare pe calea arbitrajului.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Conventia de arbitraj.doc