Crizele din Economia Mondială

Licență
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 47789
Mărime: 976.26KB (arhivat)
Publicat de: Eduard Zaharia
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihaela Neculita
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea Dunarea de Jos, Galati
Specializare: Afaceri Internaționale

Cuprins

  1. Introducere 6
  2. CAPITOLUL 1. Conceptul de criză în literatura de specialitate 9
  3. 1.1 Tipuri de criză economică 15
  4. 1.2 Cauzele și răspândirea crizei economice globale 22
  5. CAPITOLUL 2 - EVOLUTIA CRIZELOR MONDIALE 1929 - 2000 25
  6. 2.1 Criza din 1929 si prabusirea bursei 28
  7. 2.2 Criza petrolului din anul 1973 41
  8. 2.3 Criza financiară asiatică 1997 66
  9. CAPITOLUL 3 - EVOLUTIA CRIZELOR MONDIALE 2000-2022 86
  10. 3.1 Criza financiară 2007-2008 86
  11. 3.2 Criza COVID-19 105
  12. 3.3 Criza din Ucraina 113
  13. Concluzii 134
  14. Bibliografie 137

Extras din licență

Introducere

Pe parcursul dezvoltării noastre, crizele pot fi înțelese ca circumstanțe care se caracterizează printr-o instabilitate severă, însoțită de o volatilitate și incertitudine tot mai mare. Nu suntem într-o stare persistentă de anxietate și nesiguranță legată de viitor, frică sau chiar panică atunci când ne confruntăm cu un scenariu de criză.

Pentru că fiecare dintre noi, cu capacitatea cognitivă pe care o avem, filtrează informația și înțelege fenomenul în felul nostru unic, iar apoi îl traduce într-un anumit comportament, instinctul nostru de apărare și conservare ne îndeamnă să ne comportăm uneori irațional și să accentuăm. această volatilitate și mai mult. Acest lucru se datorează faptului că fiecare dintre noi traduce informațiile într-un anumit comportament. referitoare la sectorul de afaceri.

Provocarea care apare atunci când se încearcă definirea acestor crize este de a determina cât de sever trebuie să fie declinul pieței sau gradul de volatilitate a pieței pentru a clasifica situația rezultată drept criză. În ce măsură trebuie să scadă rata inflației, rata șomajului sau procentul din PIB a unei națiuni înainte de a fi considerată a fi într-o stare de criză? Când PIB-ul unei țări sau regiuni a scăzut timp de două trimestre consecutive, se spune că suntem într-o recesiune, deoarece aceasta este definiția care a fost definită de teoria economică convențională. Potrivit definiției oferite de Biroul Național de Cercetare Economică (NBER), criza este „o reducere mare a activității economice pentru unii ca urmare a reducerii PIB-ului, scăderii veniturilor individuale, scăderii ocupării forței de muncă și scăderii producției și consumului industrial”.

Există profesioniști care clasifică aceste crize drept crize sociale (inflație în creștere, șomaj și sărăcie), crize financiare (volatilitate crescută pe piețele de capital, scăderea piețelor de valori și revenirea lor spectaculoasă), crize politice (care pot degenera în războaie), crize. care sunt fie crize locale, fie internaționale, crize cauzate de dezastre naturale sau crize economice larg răspândite. Unii dintre acești experți consideră că cauzele acestor crize sunt următoarele: este imposibil să se determine dacă o criză financiară se va transforma într-una economică, dacă o criză economică va provoca o criză financiară sau dacă o criză financiară va produce o criză economică. criză. În general, ori de câte ori discutăm despre o criză economică, ne referim la una care a fost precipitată de factori politici, financiari sau sociali.

Criza economică este cauza principală a crizei financiare, care reflectă o lipsă de încredere în sistemul financiar, o scădere semnificativă a volumului tranzacțiilor la bursă și o dezordine a mecanismelor pieței. Criza financiară este doar o formă de manifestare a crizei economice. Piața de valori acționează ca un indicator pentru economie și este locul în care pot fi tranzacționate întreprinderi de dimensiuni diferite și dintr-o varietate de industrii. Atunci când o piață pentru unul dintre aceste tipuri de afaceri se confruntă cu perturbări sau ajustări semnificative, acele schimbări se vor reflecta în profitabilitatea afacerilor care sunt tranzacționate public și, implicit, , în prețul activelor financiare care depind direct de așteptările investitorilor. Anxietatea pe care oamenii o simt cu privire la economie servește doar pentru a face amploarea acestor corecții mai severă și produce o nouă incertitudine pe piață.

Este doar un pas de aici până la o scădere a dorinței oamenilor de a economisi și de a investi, ceea ce va duce în cele din urmă la o creștere a ratelor dobânzilor de pe piață. O situație este considerată criză doar atunci când are potențialul de a afecta un număr semnificativ de persoane sau întreprinderi. Cu toate acestea, crizele pot rămâne, de asemenea, într-o formă latentă și pot fi mai puțin anticipate, ceea ce face ca existența noastră să fie deteriorată constant în timp. Există o probabilitate scăzută ca încălzirea globală să provoace o criză, cu excepția cazului în care nivelul apei oceanului crește brusc cu 5 metri și îngreunează găsirea imediată a remediilor adecvate.

Într-o ordine similară, strategia expansionistă a băncii centrale va produce o criză abia atunci când recunoaștem cu toții acest lucru, moment în care ne va fi de încredere să ajungem (în teama noastră), fie la un consens, fie la un echilibru pe piață. A prezice o criză nu este dificil, dar majoritatea dintre noi va avea dificultăți să creadă pe oricine o face, deoarece ne pasă prea puțin de repercusiunile unor lucruri precum încălzirea globală sau expansiunea monetară și ne pasă mai mult de modul în care putem profita la maximum de noi. poziție privilegiată.

Această lucrare de cercetare este împărțită în trei capitole, fiecare dintre ele concentrându-se pe un aspect distinct al subiectului general. Primul capitol oferă câteva informații teoretice privind numeroasele tipuri de credințe și efectele pe care aceste credințe le au asupra economiei lumii întregi. Al doilea capitol începe cu o analiză a crizelor care au avut loc în economia mondială începând cu 1927 și continuând până la sfârșitul secolului al XX-lea. Acesta acoperă trei crize cheie care au avut un impact semnificativ asupra economiei.

Analiza crizelor care au început la începutul secolului al XXI-lea și vor continua până în 2022 este continuată în capitolul 3, care acoperă criza care a avut loc în 2007, COVID-19 și criza care are loc în prezent în Ucraina.

Bibliografie

Cărți:

- Blustein, Paul. 2001. The Chastening: Inside the Crisis that Rocked the Global Financial System and Humbled the IMF.

- Brogan, Patrick. 1989. The Fighting Never Stopped. London:: Bloomsbury Publishing.

- Eccleston, Bernard, Michael Dawson, și Deborah J. McNamara. 1998. The Asia-Pacific Profile. Routledge (UK).

- Frum, David. 2000. How We Got Here: The '70s. New York: Basic Books.

- Hughes, Helen. 1999. Crony Capitalism and the East Asian Currency Financial 'Crises'. Policy.

- Kaufman, GG., Krueger, TH., Hunter, WC. 1999. The Asian Financial Crisis: Origins, Implications and Solutions. Springer.

- Noland, Markus, Li-gang Liu, Sherman Robinson, and Zhi Wang. 1998. Global Economic Effects of the Asian Currency Devaluations. Policy Analyses in International Economics, no. 56. Washington, DC: nstitute for International Economics.

- Pempel, T. J. 1999. The Politics of the Asian Economic Crisis. NY: Cornell University Press.

- Radelet, Steven, Jeffrey D. Sachs, Richard N. Cooper, și Barry P. Bosworth. 1998. "The East Asian Financial Crisis: Diagnosis, Remedies, Prospects". Brookings Papers on Economic Activity.

- War, he Gulf. 1989. Gulf War. London: Methuen.

- Yergin, Daniel. 1991. The Prize: The Epic Quest for Oil, Money, and Power. New York: Simon and Schuster.

Alte Resurse:

- "Energy Crisis (1970s) - Facts & Summary". The History Channel.

- "Financial Crisis and Global Governance: A Network Analysis"

- "Gas Fever: Happiness Is a Full Tank". Time Magazine. February 18, 1974, disponibil la https://web.archive.org/web/20100922191457/http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,942763,00.html

- "GDP per capita, PPP (constant 2011 international $)". World Bank, International Comparison Program database.

- "Key Indicators of Developing Asian and Pacific Countries 2003", disponibil la https://www.adb.org/publications/key-indicators-2003

- "Residential and Low-Income Electric Customer Protection". The LIHEAP Clearinghouse. February 2, 1998, disponibil la https://liheapch.acf.hhs.gov/pubs/txreport.htm

- "Spotty Local Starts". Time Magazine. February 25, 1974, disponibil la https://archive.ph/20130204125230/http://www.time.com/time/printout/0,8816,879272,00.html

- "The NBER's Business Cycle Dating Procedure: Frequently Asked Questions". Nber.org. Archived from the original on 8 October 2012. Retrieved 7 September 2012.

- "When Did the Great Depression Receive Its Name? (And Who Named It?)". Archived from the original on 1 September 2013. Retrieved 9 May 2018.

- (Stanley Fischer, "The IMF and the Asian Crisis," Forum Funds Lecture at UCLA, Los Angeles on 20 March 1998)

- ***Bloomberg; IEA (2022); World Bank Change in crude oil production compared to target set by OPEC countries for February 2022.

- ***Bloomberg; IEA (2022); World Bank. Dependency is defined as imports from Russian Federation over consumption. Data for 2020. F. Data for 2020

- ***https://en.wikipedia.org/wiki/1973_oil_crisis#cite_ref-113

- ***https://internationalbanker.com/history-of-financial-crises/asian-financial-crisis-of-1997/

...

Preview document

Crizele din Economia Mondială - Pagina 1
Crizele din Economia Mondială - Pagina 2
Crizele din Economia Mondială - Pagina 3
Crizele din Economia Mondială - Pagina 4
Crizele din Economia Mondială - Pagina 5
Crizele din Economia Mondială - Pagina 6
Crizele din Economia Mondială - Pagina 7
Crizele din Economia Mondială - Pagina 8
Crizele din Economia Mondială - Pagina 9
Crizele din Economia Mondială - Pagina 10
Crizele din Economia Mondială - Pagina 11
Crizele din Economia Mondială - Pagina 12
Crizele din Economia Mondială - Pagina 13
Crizele din Economia Mondială - Pagina 14
Crizele din Economia Mondială - Pagina 15
Crizele din Economia Mondială - Pagina 16
Crizele din Economia Mondială - Pagina 17
Crizele din Economia Mondială - Pagina 18
Crizele din Economia Mondială - Pagina 19
Crizele din Economia Mondială - Pagina 20
Crizele din Economia Mondială - Pagina 21
Crizele din Economia Mondială - Pagina 22
Crizele din Economia Mondială - Pagina 23
Crizele din Economia Mondială - Pagina 24
Crizele din Economia Mondială - Pagina 25
Crizele din Economia Mondială - Pagina 26
Crizele din Economia Mondială - Pagina 27
Crizele din Economia Mondială - Pagina 28
Crizele din Economia Mondială - Pagina 29
Crizele din Economia Mondială - Pagina 30
Crizele din Economia Mondială - Pagina 31
Crizele din Economia Mondială - Pagina 32
Crizele din Economia Mondială - Pagina 33
Crizele din Economia Mondială - Pagina 34
Crizele din Economia Mondială - Pagina 35
Crizele din Economia Mondială - Pagina 36
Crizele din Economia Mondială - Pagina 37
Crizele din Economia Mondială - Pagina 38
Crizele din Economia Mondială - Pagina 39
Crizele din Economia Mondială - Pagina 40
Crizele din Economia Mondială - Pagina 41
Crizele din Economia Mondială - Pagina 42
Crizele din Economia Mondială - Pagina 43
Crizele din Economia Mondială - Pagina 44
Crizele din Economia Mondială - Pagina 45
Crizele din Economia Mondială - Pagina 46
Crizele din Economia Mondială - Pagina 47
Crizele din Economia Mondială - Pagina 48
Crizele din Economia Mondială - Pagina 49
Crizele din Economia Mondială - Pagina 50
Crizele din Economia Mondială - Pagina 51
Crizele din Economia Mondială - Pagina 52
Crizele din Economia Mondială - Pagina 53
Crizele din Economia Mondială - Pagina 54
Crizele din Economia Mondială - Pagina 55
Crizele din Economia Mondială - Pagina 56
Crizele din Economia Mondială - Pagina 57
Crizele din Economia Mondială - Pagina 58
Crizele din Economia Mondială - Pagina 59
Crizele din Economia Mondială - Pagina 60
Crizele din Economia Mondială - Pagina 61
Crizele din Economia Mondială - Pagina 62
Crizele din Economia Mondială - Pagina 63
Crizele din Economia Mondială - Pagina 64
Crizele din Economia Mondială - Pagina 65
Crizele din Economia Mondială - Pagina 66
Crizele din Economia Mondială - Pagina 67
Crizele din Economia Mondială - Pagina 68
Crizele din Economia Mondială - Pagina 69
Crizele din Economia Mondială - Pagina 70
Crizele din Economia Mondială - Pagina 71
Crizele din Economia Mondială - Pagina 72
Crizele din Economia Mondială - Pagina 73
Crizele din Economia Mondială - Pagina 74
Crizele din Economia Mondială - Pagina 75
Crizele din Economia Mondială - Pagina 76
Crizele din Economia Mondială - Pagina 77
Crizele din Economia Mondială - Pagina 78
Crizele din Economia Mondială - Pagina 79
Crizele din Economia Mondială - Pagina 80
Crizele din Economia Mondială - Pagina 81
Crizele din Economia Mondială - Pagina 82
Crizele din Economia Mondială - Pagina 83
Crizele din Economia Mondială - Pagina 84
Crizele din Economia Mondială - Pagina 85
Crizele din Economia Mondială - Pagina 86
Crizele din Economia Mondială - Pagina 87
Crizele din Economia Mondială - Pagina 88
Crizele din Economia Mondială - Pagina 89
Crizele din Economia Mondială - Pagina 90
Crizele din Economia Mondială - Pagina 91
Crizele din Economia Mondială - Pagina 92
Crizele din Economia Mondială - Pagina 93
Crizele din Economia Mondială - Pagina 94
Crizele din Economia Mondială - Pagina 95
Crizele din Economia Mondială - Pagina 96
Crizele din Economia Mondială - Pagina 97
Crizele din Economia Mondială - Pagina 98
Crizele din Economia Mondială - Pagina 99
Crizele din Economia Mondială - Pagina 100
Crizele din Economia Mondială - Pagina 101
Crizele din Economia Mondială - Pagina 102
Crizele din Economia Mondială - Pagina 103
Crizele din Economia Mondială - Pagina 104
Crizele din Economia Mondială - Pagina 105
Crizele din Economia Mondială - Pagina 106
Crizele din Economia Mondială - Pagina 107
Crizele din Economia Mondială - Pagina 108
Crizele din Economia Mondială - Pagina 109
Crizele din Economia Mondială - Pagina 110
Crizele din Economia Mondială - Pagina 111
Crizele din Economia Mondială - Pagina 112
Crizele din Economia Mondială - Pagina 113
Crizele din Economia Mondială - Pagina 114
Crizele din Economia Mondială - Pagina 115
Crizele din Economia Mondială - Pagina 116
Crizele din Economia Mondială - Pagina 117
Crizele din Economia Mondială - Pagina 118
Crizele din Economia Mondială - Pagina 119
Crizele din Economia Mondială - Pagina 120
Crizele din Economia Mondială - Pagina 121
Crizele din Economia Mondială - Pagina 122
Crizele din Economia Mondială - Pagina 123
Crizele din Economia Mondială - Pagina 124
Crizele din Economia Mondială - Pagina 125
Crizele din Economia Mondială - Pagina 126
Crizele din Economia Mondială - Pagina 127
Crizele din Economia Mondială - Pagina 128
Crizele din Economia Mondială - Pagina 129
Crizele din Economia Mondială - Pagina 130
Crizele din Economia Mondială - Pagina 131
Crizele din Economia Mondială - Pagina 132
Crizele din Economia Mondială - Pagina 133
Crizele din Economia Mondială - Pagina 134
Crizele din Economia Mondială - Pagina 135
Crizele din Economia Mondială - Pagina 136
Crizele din Economia Mondială - Pagina 137
Crizele din Economia Mondială - Pagina 138
Crizele din Economia Mondială - Pagina 139
Crizele din Economia Mondială - Pagina 140
Crizele din Economia Mondială - Pagina 141
Crizele din Economia Mondială - Pagina 142

Conținut arhivă zip

  • Crizele din Economia Mondiala.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Fondul monetar internațional și rolul sau în economia mondială

În cadrul economiei mondiale moderne, una din cerinţele fundamentale, care conduce la progresul fiecărei economii naţionale, este reprezentată de...

Rolul FMI în economia mondială

CAP. I FONDUL MONETAR INTERNATIONAL - ISTORIC, OBIECTIVE, STRUCTURA ORGANIZATORICA SI TRASATURI ALE ACTIVITATII 1.1 Conferinta monetara mondiala...

FMI

CAPITOLUL 1 : Un scurt istoric al apariţiei FMI 1.1.Necesitatea apariţiei FMI După primul război mondial statele europene au întâmpinat mari...

China, Brazilia, India - comparație

INTRODUCERE Ţările în dezvoltare reprezintă miracolul secolului XXI . Am ales această temă din dorinţa de a cunoaşte mai multe despre ţările în...

Criza economică din 1929-1933 și actuala criză economică mondială

1. Introducere Evenimentele din ultima vreme îmi oferă prilejul unei analize, care este, înainte de toate, o paralelă privind două procese majore,...

Istorie economică

PUNCTUL 1 Periodizarea istoriei economice: a) Perioada cuprinsa intra aparitia omului in spatiu carpato-danubiano-pontic si incheierea procesului...

Cadrul General al Apariției Crizei Actuale

În momentul de faţă, suntem martorii celei mai spectaculoase crize, din 1930 încoace. Preţurile cresc exponenţial sau scad inexplicabil de mult,...

Implicațiile crizei economico-financiare asupra contabilității și profesiei contabile în SUA

I.Consideratii generale privind contabilitatea in SUA 1.1.Factorii de mediu si influenta lor asupra contabilitatii americane Daca procedam la o...

Ai nevoie de altceva?