Cuprins
- INTRODUCERE 4
- I. NOȚIUNI DE ANATOMIE ȘI FIZIOLOGIE ALE APARATULUI DIGESTIV 5
- 1. APARATUL DIGESTIV 5
- 2. GLANDELE ANEXE ALE APARATULUI DIGESTIV 8
- 3. PROCESUL DIGESTIV 10
- II. DATE DESPRE ULCERUL GASTRIC 13
- 1. Definiție 13
- 2. Simptomatologie 13
- 3. Etiopatogenie 14
- 4. Fiziopatologie 15
- 5. Aspectul macroscopic al ulcerului gastric 16
- 6. Aspectul histopatologic al ulcerului gastric 17
- 7. Tabloul clinic 17
- 8. Examenul obiectiv 17
- 9. Diagnosticul paraclinic al leziunii de ulcer gastric 18
- 10. Diagnosticul diferențial al ulcerului gastric 18
- 11. Tratament 19
- III. PROCESUL DE ÎNGRIJIRE 23
- CAZURI PRACTICE 25
- CAZUL I 26
- CAZUL II 34
- CAZUL III 41
- IV. CONCLUZII 48
- BIBLIOGRAFIE 49
Extras din licență
INTRODUCERE
Ulcerul gastric continuă să fie o problemă medicală majoră. Provoacă dureri puternice și tulburări digestive la aproximativ 10% din oameni în anumite perioade ale vieții lor, iar în urma unora complicații severe.
Suferințele tardive care succed uneori chirurgiei gastrice sunt cel puțin în egală măsură urmarea stabilirii tardive ale unor indicații operatorii, a efectuării nejustificate de prelungire a unor tratamente medicale conservatoare și aplicarea acțiunii chirurgicale în stadii avansate de îmbătrânire sau constituirea complicațiilor grave ale bolii.
Trebuie să ne dăm seama de răspunderea pe care o avem, nu numai față de bolnavul de sub îngrijirea noastră ci față de societatea în mijlocul căreia trăim.
Să nu uităm ca omul operat de ulcer va trebui poate, să renunțe la activitatea sa zilnică, să-și schimbe obiceiurile de viață sau chiar locul de muncă, deci să tratăm pacientul așa cum nouă ne-ar plăcea sa fim tratați dacă am fi in locul lui.
I. NOȚIUNI DE ANATOMIE ȘI FIZIOLOGIE ALE APARATULUI DIGESTIV
1. APARATUL DIGESTIV
Aparatul digestiv cuprinde un grup de organe a căror funcție principală este digestia. Tubul digestiv este alcătuit din urmatoarele segmente: gură, faringe (cu dubla apartenență), esofag , stomac , intestinul subțire și intestinul gros, organe la nivelul cărora se realizează digestia alimentelor și ulterior absorția lor. În același timp, la nivelul ultimului segment al tubului digestiv, rectul, se realizează eliminarea resturilor neabsorbite - prin actul defecației.
Cavitatea bucală: este porțiunea inițială a tubului digestiv, alcătuită din organe și diverse țesuturi. Superior este limitată de bolta palatina, inferior de planșeul bucal, lateral de obraji, anterior de buze și posterior se continuă cu faringele. Cavitatea bucală este căptusită cu mucoasa bucală, în interiorul cavitații bucale se gasesc arcadele dentare, limba. Funcțiile pe care le îndeplinește gura sunt:
funcția de masticație pentru formarea bolului alimentar, începutul digestiei glucidelor sub acțiunea ptialinei salivare, funcția de fonație, funcția receptoare, funcția de apărare și funcția fizionomică.
Faringele: este un organ care aparține atât aparatului digestiv, cât și aparatului respirator. El se află situat în partea posterioară a cavitații bucale și se continuă cu esofagul. Căptușit cu o mucoasă, este bogat în țesut limfoid. În faringe se găsesc amigdalele palatine, amigdala faringiană pe peretele posterior și amigdala linguală la radăcina limbii legate între ele prin numeroase vase limfatice și formând inelul limfatic Waldeyer.
Funcția faringelui: funcția de conducere a bolului alimentar către esofag și funcția de apărare împotriva infecțiilor, care pot patrunde pe cale digestivă sau pe cale respiratorie .
Esofagul: este legătura tubulară dintre faringe și stomac. Prin el trece bolul alimentar, nu are rol în digestie sau absorbție.
Structura esofagului conține patru straturi de la interior la suprafață:
- Tunica mucoasă : are culoare albicioasă și prezintă cute longitudinale care se șterg prin distensia esofagului , cauzată de trecerea bolului alimentar. Mucoasa are în structura sa un epiteliu pluristratificat pavimentos necheratinizat.
- Tunica submucoasă : este bine dezvoltată și conține glande esofagiene de tip acinos , ce secretă mucus ce ușurează înaintarea bolului alimentar.
- Tunica musculară: este formată dintr-un strat de fibre longitudinale la exterior și un strat de fibre circulare la interior. În treimea superioară ambele straturi de fibre sunt striate , în timp ce în treimea inferioară fibrele striate sunt înlocuite de cele netede.
- Tunica externă (adventicea) este o tunică conjunctivă care se continuă în sus cu adventicea faringelui.
Bibliografie
1. „Medicină internă” - L.Gherasim, vol.III, ed. Medicală, București 2000
2. „Boli digestive” - I.Gherman, ed. Medicală, București 1987;
3. „Totul despre ulcer” - R. Ostrov, ed. Polimark, București 2000;
4. „Ulcer gastric și duodenal” - I. Pușcaș, ed. Medicală;
5. „Manual de medicină internă pentru cadre medii” - C. Borundel, ed. Medicală, București 1974;
6. „Îngrijiri speciale acordate pacienților de asistență medicală” - L. Titircă, ed. Viața medicală românească, București 2008.
7. „Atlasul corpului uman” - P. Abrahams, Ed. Corint, Buc. 2011;
8. „Manual de dietetică în practica medicală curentă” - A.F. Creff, Ed. Polirom, Buc. 2010;
9. „Îngrijirea omului bolnav si sanatos” - Chiru Florian, Editura Medicala - 1998”
10. „Urgente medico-chirurgicale” - Lucretia Titirca, Editura medicala, Bucuresti - 1999
Preview document
Conținut arhivă zip
- Ingrijirea pacientului cu ulcer gastric.docx