Cuprins
- Argument ...2
- Scurt istoric despre vitamine .4
- Capitolul 1 Noțiuni despre vitamine ..5
- 1.1. Generalități ..5
- 1.2. Rolul vitaminelor în organism 5
- 1.3. Clasificarea vitaminelor ..6
- Capitolul 2 Vitaminele liposolubile ..7
- 2.1. Vitamina A 8
- 2.2. Vitamina D 13
- 2.3. Vitamina E 17
- 2.4. Vitamina F 22
- 2.5. Vitamina K ...24
- Capitolul 3 Vitaminele hidrosolubile ...27
- 3.1. Complexul de vitamine B .28
- 3.1.1. Vitamina B1 ...28
- 3.1.2. Vitamina B2 ...31
- 3.1.3. Vitamina B5 ...33
- 3.1.4. Vitamina B6 ...35
- 3.1.5. Vitamina B12 .37
- 3.1.6. Vitamina B3 ...43
- 3.1.7. Alte vitamine din grupa B ..50
- 3.2. Vitamina C 53
- 3.3. Vitamina P 57
- Concluzii ..59
- Bibliografie ..61
Extras din licență
ARGUMENT
„Medicus curat, natura sanat”
Hipocrat
Alegerea subiectului “ Vitamine” pentru proiectul de diplomă prezentat este argumentat prin larga popularitate de care se bucură aceste mijloace terapeutice, ceea ce motivează importanța cunoașterii cât mai aprofundate a acestora.
Lucrarea aduce în atenție sursele naturale ale diferitelor vitamine liposolubile și hidrosolubile, proprietăți și acțiune farmacodinamică,elemente esențiale pentru alegerea judicioasă a acelor vitamine indicate pentru corectarea fenomenelor de carență apărute la un moment dat.
O altă motivație a alegerii subiectului menționat o constituie utilizarea multilaterala și largă a vitaminelor în toate compartimentele medicale.
Vitaminoterapia este în primul rând o medicație de substituție. Administrarea vitaminelor se face selectiv, scopul fiind acela de a furniza organismului acea vitamină care este responsabilă de apariția manifestărilor ce se încadrează în hipovitaminoze sau avitaminoze specifice.
Vitaminele sunt utile în limita necesităților organismului obișnuit, satisfăcute prin aport alimentar. Stări de hipovitaminoze moderate pot apărea la copiii mici și la femeile gravide, la care starea fiziologică crește necesitatea în vitamine.
Anumite boli specifice, unele medicamente, alcoolismul cronic și tulburările de comportament ale vârstei înaintate sau ale bolnavilor psihotici constituie alte cauze de hipovitaminoze. În aceste cazuri este necesară suplimentarea medicamentoasă, prin preparate polivitaminice echilibrate și în cazuri speciale prin anumite vitamine.
De asemenea, vitaminele sunt folosite și ca adjuvante în tratamentul diferitelor boli, influențând favorabil evoluția lor.
Acțiunea benefică a vitaminelor în asemenea cazuri are mai multe explicații.
În unele afecțiuni se produc și hipovitaminoze care intră în complexul patologic al afecțiunii respective, participând mai mult sau mai puțin la fiziopatologia ei. Vitaminoterapia vine să corecteze deficitul latent și să influențeze pe această cale desfășurarea tulburării în care este folosită.
În alte stări patologice, vitaminele acționează direct, chiar daca nu e vorba de o hipovitaminoza. Prin unele acțiuni farmacodinamice proprii, ca activatoare ale metabolismelor celulare, activatoare ale vitalității unor organe, ca protectoare ale acestora prin acțiunile lor antibiotice, antiinfecțioase , influențează favorabil evolutția bolii.
Se poate spune că vitaminele reprezintă o armă puternică în mâna medicului, care e dator să le asocieze sistematic celorlalte tratamente pentru că, în ultimă instanță, viața este un proces de ordin biochimic, caracterizat printr-o continuă uzură și eliminare de substanțe, care trebuie înlocuite în permanență pentru asigurarea proceselor de refacere și creștere ( ca hematopoeza , secrețiile glandulare, formarea de anticorpi, s.a.).
Este important de reținut că vitaminele, ca orice medicament, pot provoca și efecte toxice. Atrag atenția vitaminele liposolubile care, administrate în doze mari, conduc la hipervitaminoze, al căror tablou clinic este, de cele mai multe ori, mai sever decât cel al carenței.
Din toate acestea rezultă că alimentația trebuie să fie echilibrată pentru a reduce cât mai mult apariția bolilor de carență. De reținut că acest echilibru nu este însă posibil fără prezența vitaminelor.
În cadrul acestei lucrări s-au tratat în amănunt rolul vitaminelor în organism, clasificarea, calea de administrare și surse de proveniență ale acestora.
Lucrarea este structurată în trei capitole.
Primul capitol reprezintă o incursiune în lumea vitaminelor, unde se detaliază principalele tipuri de vitamine și efectele utilizării acestora.
Cel de-al doilea capitol este concentrat pe caracterizarea în detaliu a grupelor de vitamine liposolubile, vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina F, vitamina K, cât și farmacodinamica și farmacocinetica lor.
Capitolul al treilea este concentrat pe caracterizarea în detaliu a grupelor de vitamine hidrosolubile, complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina P, cât si pe farmacodinamica și farmacocinetica acestora.
Bibliografie
***, Agenda medicală, Editura Medicală, București, 1998;
- **, Agenda medicală, ediția de buzunar, Editura Medicală, 2009;
Bouchard, Mande, Terapie prin vitamine, Editura Niculescu, București, 2003;
Cristea, Aurelia Nicoleta, Tratat de farmacologie, Editura Medicală, București, 2004;
Erzsebet, Varga, Vitaminele și mineralele. Elemente esențiale ale vieții, Editura Farmedia, 2006.
Le Cren, Frederic, Vitamine și minerale pentru sănătate și longevitate. Antioxidanții, Editura Polirom, București, 2006;
Liberman, Shari, Biblia vitaminelor, Editura Paralela 45, București, 2004;
Medvetki, Viorel, Enciclopedia vitaminelor și a substanțelor minerale, Editura Vladimed, București, 2002;
Rusu, Valeriu, Dicționar medical, ediția a III-a revizuită și adăugită;
Suzanne, Gallat, Vitaminele, Editura Medicală, București, 2002;
Preview document
Conținut arhivă zip
- Vitamine.doc