Cuprins
- PARTEA TEORETICĂ 5
- Argument 5
- Capitolul I Stima de sine a adolescenţilor 7
- 1.1 Adolescenţa, perspectivă istorică 7
- 1.2. Problemele specifice adolescenţei 8
- 1.3. Stadiile adolescenţei 10
- 1.4. Relaţiile sociale 11
- 1.4.1. Prietenii 11
- 1.4.2. Familia 13
- 1.5. Stima de sine la adolescenţi 15
- 1.5.1. Definiţiile stimei de sine 15
- 1.5.2. Dezvoltarea stimei de sine 16
- 1.5.3. Stima de sine a adolescenţilor 17
- 1.5.4. Caracteristici ale stimei de sine 18
- 1.5.5. Componentele stimei de sine 19
- 1.5.5.1. Iubirea de sine 19
- 1.5.5.2. Concepţia despre sine 20
- 1.5.5.3. Încrederea în sine 20
- 1.5.6. Echilibrul stimei de sine 21
- Capitolul 2 Fenomenul drogodependenţei 22
- 2.1. Precizări terminologice 22
- 2.1.1 Drogul 22
- 2.1.2. Toxicomania 23
- 2.2. Clasificarea drogurilor 26
- 2.3. Clasificarea tulburărilor induse de substanţele psihoactive 27
- 2.4. Istoricul consumului de droguri 28
- 2.5. Teorii şi modele explicative ale consumului de droguri 31
- 2.6. Mecanismele de formare ale dependenţei de droguri 36
- 2.7. Factorii implicaţi în formarea drogodependenţei 40
- 2.7.1. Predispoziţia psihologică a adolescenţilor spre folosirea substanţelor narcotice 40
- .2.7.2. Motivele folosirii drogurilor 42
- 2.7.3. Familia ca factor determinant al drogodependenţei 45
- 2.8 Particularităţile personalităţii adolescenţilor drogodependenţi 49
- 2.8.1. Trăsături de personalitate predispozante pentru consumul de droguri 50
- 2.8.2. Modificările produse de toxicodependenţă în structura personalităţii 51
- 2.9. Consumul de droguri – un factor major de marginalizare 52
- PARTEA PRACTICĂ 56
- Introducere 56
- Scopul şi obiectivele cercetării 57
- Ipotezele cercetării 58
- Variabilele şi planul cercetării 58
- Metoda 59
- Instrumente 60
- Desfăşurarea cercetării 60
- Rezultate 61
- Concluzii 71
- Bibliografie 73
- ANEXA 1 75
- ANEXA 2 77
- ANEXA 3 79
- ANEXA 4 80
- ANEXA 5 81
Extras din licență
Adolescenţii şi fenomenul drogodependenţei
PARTEA TEORETICĂ
Argument
Trăim într-o societate care se schimbă din ce în ce mai repede. Nu mai avem timp să ne cunoaştem pe noi înşine pentru că trebuie să îndeplinim obligaţii care de multe ori ne depăşesc capacităţile. Acest lucru este cel mai evident la adolescenţi şi la tineri, care în plin proces de maturizare, trebuie să-şi formeze personalitatea, într-o lume fără repere şi fără modele, dar, cu cerinţe din ce în ce mai complexe. Pe cale de consecinţă, refugiul este grupul de prieteni unde autoritatea părinţilor şi cea a profesorilor nu se manifestă, iar, în anumite cazuri, printre alte „activităţi” consumă alcool sau droguri. Consecinţele sunt evidente şi extrem de mediatizate: accidente sau chiar decese în urma conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, agresiuni fizice în incinta şcolii sau în afara ei, scăderea performanţelor şcolare, etc.
Motivele pentru care adolescenţii consumă alcool şi droguri sunt diverse de la curiozitatea specifică vârstei, dorinţa de a face parte dintr-un grup valorizat social, presiunea grupului de prieteni, modele din familie sau pur şi simplu plăcerea de a consuma aceste substanţe.
Drogurile constituie o problemă majoră cu care se confruntă tânăra generaţie. Părinţii şi profesorii sunt total nepregătiţi pentru a face faţă acestei situaţii. De aceea, asaltul traficanţilor de droguri asupra locurilor fecventate de adolescenţi, asupra liceelor şi campusurilor universitare devine foarte greu de controlat.
Am stabilit ca temă de cercetare “Adolescenţii şi fenomenul drogodependenţei”.
Acest fenomen al consumului de droguri a devenit din păcate o problemă din ce în ce mai acută pentru societatea românească. În ultimii ani s-a constatat faptul că România a devenit din o ţară de tranzit a drogurilor de provenienţă asiatică către Europa Centrala şi de Vest în o ţară consumatoare. Acest lucru este evidenţiat şi de confiscările care au fost făcute de autorităţile române. Aceste confiscări arată o creştere alarmantă a drogurilor existente pe teritoriul României: de la 5.668,9 Kg în 1996 la 25.199 kg în 2001 .De asemenea, alte cercetări au adus la cunostinţă că peste 25.000 de persoane sunt consumatoare de heroina numai în Bucureşti, adică peste 1% din populaţia Capitalei. În plus, s-a constatat o creştere alarmantă a consumului în rândul adolescenţilor, pragul de vârstă la care începe consumul de droguri scăzând din ce în ce mai mult, ajungând în jurul vârstei de 12 ani. Toate aceste lucruri arată amploarea fenomenului ce se desfaşoară în România şi de aceea este foarte important să se acţioneze cât mai rapid şi mai eficient posibil în găsirea şi implementarea unor acţiuni concrete împortiva consumului de droguri, şi în special consumului în rândul adolescenţilor care sunt cei mai vulnerabili şi mai predispuşi să experimenteze lucruri noi fără să cunoască consecinţele acţiunilor lor.
Cercetarea consumului de droguri ilegale în rândul adolescenţilor poate fi considerată o provocare, nu doar prin noutate şi interes, ci, mai ales, prin dificultatea de a obţine date valide.
Consumul de droguri în România are toate atributele unei probleme sociale. El este un mod indezirabil de existenţă pentru un număr mare de cetăţeni, iar factorii de decizie din societate sunt tot mai îngrijoraţi de amploarea fenomenului. Paradoxul face ca pe măsură ce creşte preocuparea pentru consumul de droguri în rândul cetăţenilor activi să crească şi tentaţia în rândul acelora pentru care consumul de droguri este o modalitate de satisfacere a unor nevoi şi frustrări psihosociale toxice pentru ei şi de asemenea pentru societate. Consumul de droguri şi întreaga subcultură deviantă pe care o propagă (toxicomani, furnizori de droguri, reţele de crimă organizată, etc.) atacă nu numai în plan biologic, al sănătăţii persoanelor consumatoare, dar reprezintă un atentat la sănătatea morală şi la viitorul grupurilor şi comunităţilor umane. Prin dependenţa pe care o creează şi prin faptul că rădăcinile sale se pot dezvolta încă de la vârstele cele mai inocente, consumul de droguri este o problemă socială care necesită intervenţii rapide bazate pe o profundă cunoaştere a naturii sale.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Adolescenta si Fenomenul Drogodependentei.doc