Extras din licență
În ansamblul economiei europene a turismului, turismul rural se definește ca fiind valorificarea turistica a spatiilor rustice, a resurselor natural, a patrimoniului cultural, a imobilelor culturale, a tradițiilor sătești, a produselor agricole, prin intermediul unor produse de marca ilustrative ale identităţii regionale, care sa acopere nevoile consumatorilor în materie de primire, alimentație, activităţi recreative, divertisment şi diverse servicii, în scopul unei dezvoltări locale, durabile şi a unui răspuns adecvat la nevoile de recreere din societatea europeană, într-o noua viziune socială oraș - sat.
Este cunoscut faptul ca pentru a anticipa şi a pregăti rezolvarea problemelor ce se pot ivi în viitor, este necesară cunoaşterea cât mai temeinică a trecutului şi a prezentului turismului rural în Europa. Numeroşi specialişti din multiple domenii sunt preocupaţi astfel în analiza turismului în mediul rural, precum şi a dezechilibrelor ce se manifestă în cadrul acestora. Au fost astfel identificate probleme de mediu, probleme sociale, situaţii conflictuale, incertitudini legate de viitor şi altele.
Actualitatea temei.
Dezvoltarea spaţiului rural în Europa a devenit un obiectiv de importanţă internaţională, fapt ce a determinat intensificarea preocupărilor teoretice şi practice în acest domeniu. Multe din abordările tradiţionale nu mai sunt adecvate economiei de piaţă şi, în special, mediului rural, având în vedere cerinţele dezvoltării turismului în mediul rural european. Acest lucru impune o abordare modernă a acestuia, ţinând cont că, spaţiul rural deţine o mare varietate de resurse locale care pot fi valorificate superior pe baza durabilităţii pentru a avea loc dezvoltarea spaţiului rural.
Obiectul de studiu al lucrării.
În această lucrare am abordat spaţiul rural în toată complexitatea lui, punând accent pe programele de dezvoltare a spaţiului rural; importanţa industriei şi a producţiei de bunuri materiale în dezvoltarea acestuia şi nu în ultimul rând, pe rolul organismelor internaţionale în dezvoltare turismului rural. Tot odată în această teză de an pun accentul şi pe cererea şi oferta turismului ruralm în UE, caracterizez şi analizez circulația turistică pe piața turismului rural în uniunea europeană
Scopul lucrării.
Prezentarea şi discutarea noilor abordări şi a soluţiilor teoretice şi practice cu care se confruntă turismul în spaţiului rural este şi scopul acestei lucrări, un scop nu mai puţin important în lucrare este şi prezentarea şi caracteristica programelor europene privind dezvoltarea turismului rural ca factor determinant al economie rurale în uniunea europeană.
Obiectivele lucrării.
Complexitatea activităţii turismului în mediul rural european este determinată şi se răsfrânge şi asupra obiectivelor urmărite. Având în vedere importanţa acestor obiective nu doar la nivel individual dar şi general se impune problema să înaintezi spre cercetare atât obiective generale cât şi secundare.
Ca obiective generale în cercetarea temei alese urmăresc:
- caracteristica politicii uniunii europene în dezvoltarea turismului rural
- caracteristica şi analiza programelor europene privind dezvoltarea turismului rural ca factor determinant al economie rurale
- analiza cererii şi ofertei turismului în mediul rural european
- şi nu în ultimul rând circulația turistică pe piața turismului rural în uniunea europeană
Ca obiective secundare în cercetarea temei alese urmăresc:
- analiza iniţiativelor la nivelul Uniunii Europene privind turismul rural
- analiza politicii regionale în statele din UE şi rolul ei în dezvoltarea turismului rural.
- rolul asociaţiilor şi organisme internaţionale în turismul în mediul rural
- analiza potenţialului de cazare din UE ca factor primordial în dezvoltarea turismului în mediul rural
Bibliografie
Bran Fl. Economia turismului şi protecţia mediului, Bucureşti: Editura Ştiinţifică, 1996 – 145p.
Bran Fl. Turismul Rural Modelul European, Bucureşti: Editura Economică, 1997 – 190p.
Buciuman E. Economia turismului rural şi a agroturismului, Alba Iulia: Editura SC Grup, 1999 – 210p.
Cetină I. Marketingul competitiv în sectorul turistic serviciilor rurale, Bucureşti: Editura Teora, 2001 – 180p.
Cristureanu C. Economia şi politica turismului internaţional, Bucureşti: Editura Abeona, 2009 – 240 p.
Cristureanu C. Economia şi politica turismului internaţional, Bucureşti: Editura Abeona, 1992 – 250p.
Cristureanu C., Neaşcu M., Băltăreţu A. Turism internaţional, Bucureşti: Editura Oscar Print, 2002 - 246 p.
Diamantis D. The concept of tourism: evolution and trends. Current Issues in Tourism , London: Book Publishing, 2000 – 102p.
Florescu C., Mîlcomete P., Pop N. Marketing, Dicţionar explicativ. Editura Economică Bucureşti 2003 - 816 p.
Gherasim T. Marketing turistic, Bucureşti: Editura Economică, 1999 – 120p.
Gherasim T., Gherasim D. Marketing touristic, Bucureşti: Editura Economică, 1999- 149 p.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Practica Turismului Rural in Spatiul European
- prezentare promovarea turismului moldovenesc pe piata mondiala.ppt
- teza master.docx