Cuprins
- INTRODUCERE . 3
- CAPITOLUL I: PARTICULARITĂŢILE TURISMULUI DE LITORAL . 5
- 1.1Esenţa dezvoltării turismului de litoral. 5
- 1.2Potenţialul dezvoltării turismului de litoral . 10
- 1.3.Tendinţele de dezvoltare a acestei forme de turism . 18
- CAPITOLUL II: BRAZILIA - FORME DE DEZVOLTARE A TURISMULUI DE LITORAL. 21
- 2.1. Date generale despre Brazilia . 21
- 2.2Situaţia pe piaţa de dezvoltare a turismului Brazilian . 29
- 2.3. Analiza SWOT a Braziliei . 35
- CAPITOLUL III: PERSECTIVELE DE DEZVOLTARE A TURISMULUI DE LITORAL ÎN BRAZILIA . 40
- 3.1. Turismul de litoral în Brazilia . 40
- 3.2.Posibilităţi de creştere a fluxului de turişti . 47
- 3.3.Căile de atragere a turiştilor pe litoralul Brazilian . 58
- CONCLUZII . 60
- BIBLIOGRAFIE . 62
- ANEXE
Extras din licență
INTRODUCERE
Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte sectoare-chei din economia mondială (industrie, agricultură, comert). Fenomenul turistic este extrem de greu de delimitat deoarece, ca orice activitate umană, cade sub incidenţa studiului interdisciplinar, antrenînd deopotrivă ecomomişti, geografi, psihologi şi sociologi. Turismul în Brazilia este un sector în creştere şi un element cheie în economia a mai multor regiuni ale ţării. Brazilia a avut 4,8 milioane de vizitatori în 2011, clasînd-o pe locul 4 în topul destinatiilor turistice din America, principala destinaţie turistică din America de Sud şi a 2-a după Mexic în america Latina. Turismul a contribuit cu 3,2% din venitul naţional rezultat din exporturile de bunuri şi servicii, responsabil pentru crearea 7% din locuri de muncă directe şi indirecte în economia braziliana.
Brazilia oferă atît pentru turismul domestic cît şi pentru cel international o paletă extinsă de opţiuni, zonele naturale fiind cele mai căutate, o combinatie de ecoturism cu cel de plăcere, aventură, cultural sau istoric. Printre cele mai populare destinaţii turistice se număra pădurea Amazonia, plajele din regiunea de Nord – Est , zona Pantanal, plajele din Rio de Jeneiro şi Santa Catarina, turismul cultural şi istoric din Minas Gerais şi călătoriile de afaceri în Sao Paolo.
Produsul turistic brazilian este caracterizat de oferta turistică braziliana în străinătate, o gamă diversă de opţiuni, cu accent pe atractii naturale, aventură şi istorie culturală. În ultimii ani, guvernul s-a concentrat asupra politicilor publice de dezvoltare a turismului în Brazilia, încercând să reducă deplasarile interne, să dezvolte infrastructura de turism şi să împuternicească forţa de muncă pentru sector, să creasca substanţial difuzarea ţării în străinătate . Acestea sunt cereri notabile în Regiunea Amazon şi Regiunea de Nord, coasta de nord-est, Platoul Central şi Nord-Vest.
Deşi oferă o diversitate extraordinară din punct de vedere al resurselor turistice, un loc aparte îl ocupă turismul litoral, Brazilia bucurîndu-se de aproape 7.500 de km de coastă cu ieşiri la Oceanul Atlantic şi o clima tropicală şi sub – tropicală, condiţii care în mod evident au adus la o explozie a acestui tip de turism. Pe cuasta Braziliei, plajele cu renume mondial se amesteca cu petice de nisip care n-au avut de suferit pe urma industrializării.
Litoralul Brazilian este vizitat de turişti, dornici să savureze băile solare şi frumuseţile ce le oferă natura. Destinaţiile de litoral ale Braziliei sunt cunoscute şi pentru viaţa dinamică de noapte, precum şi pentru varietatea mare de modalităţi de petrecere a timpului liber.
În ultimii patru ani, utilizarea de transport aerian în Brazilia a devenit foarte popularǎ şi a prezentat o excepţionalǎ creştere. Din 2008 pânǎ în 2012, 156.7 milioane sosiri interne au fost raportate în ţară, o creştere de 23% faţă de precedenta perioadă de patru ani .
În 2012 s-au înregistrat 46.3 milioane de pasageri sosiri pe zboruri interne, cu 7.54% mai mult fatǎ de aceeaşi perioadă a anului precedent, în cazul în care numărul de sosiri a pasagerilor a fost de 43.1 milioane.
Brazilia este o destinaţie minunată de vacanţă ,perfectă din toate punctele de vedere şi va fi capabilă să satisfacă pînă şi gusturile celor mai pretenţioşi turişti. Astfel ei vor putea beneficia de clima mereu caldă a ţării ceea ce înseamnă că vor putea practica turism de litoral pe tot parcursul anului. Hotelurile sunt întradevăr numeroase iar locurile de cazare nu vor constitui o problemă. Deoarece coasta Braziliei este atît de întinsă încît turiştii vor avea mereu o gama variată de plaje de unde să aleagă. Numeroasele restaurante cu specific pot oferi noi experienţe în ceea ce priveşte segmentul gastronomic, iar barurile şi cluburile vor garanta atît în timpul zilei cît şi a nopţilor distracţie amatorilor. Cei care vor alege această destinaţie spre vizitare vor rămâne placut impresionaţi .
Scopul acestei lucrari constă în acumularea unor noi cunoştinte competente şi familiarizarea asupra obiectului de studiu.
Teza este alcatuita din 3 capitole, care la rîndul lor cuprind subcapitole, astfel: Cap. I – 3 subcapitole; Cap. II – 3 subcapitole; Cap. III – 3 subcapitole. Conţinutul de bază al tezei are ca scop desfăşurarea temei alese. Descrierea dezvoltării turismului în Brazilia, cercetarea tuturor laturilor pozitive şi negative a acestui fenomen.
Ca suport teoretic au fost utilizate cărţi, reviste, articole, site-uri. Din autorii acestor surse putem menţiona: sunt scriitori europeni şi români, cărţile fiind publicate de edituri de peste hotare.
De-a lungul lucrării am încercat să evidenţiez rolul Braziliei în turismul mondial de litoral. In primul capitol, am decis sa caracterizez particularitaţile turismului de litoral, esenta şi potentialul dezvoltarii turismului de litoral pe plan international.
In cel de-al doilea capitol am realizat o prezentare generala a Braziliei , am analizat situaţia pe piata de dezvoltare a turismului în aceasta tara.
In al treilea capitol am prezentat perspective de dezvoltare a turismului de litoral în Brazilia, o serie de indicatori şi norme de gestionare, dezvoltare turistica care se refera la turismul de litoral.
CAPITOLUL I: Particularităţile turismului de litoral
1.1 Esenţa dezvoltării turismului de litoral
Cel mai important, dintre toate tipurile de turism internaţional, este turismul litoral sau balneo-maritim, care concentreaza cca 80% din fluxurile anuale. În unele regiuni de pe Glob (Brazilia) turismul de litoral se practică tot timpul anului datorită climei favorabile.
Relieful litoral este rezultat în urma acţiunii apelor marine asupra uscatului ţărmurilor, prezintă atracţie din doua motive principale: pe de o parte prin formele specifice rezultate (golfuri, estuare, faleze, plaje, capuri, strîmtori, peninsule şi insule), pe de altă parte prin suportul oferit amenajării de staţiunile balneo-maritime, prezente pe întreaga planetă la latitudini tropicale şi temperate, remarcîndu-se adevărate lanţuri de asemenea puncte de atracţie. Într-o perioadă destul de scurtă varietatea staţiunilor balneo-maritime, concentrate intr-un spaţiu a condos la formarea a adevărator orăşele ca destinaţii pentru turismul de litoral.
La nivel metodologic au avut loc o serie de procese care au urmărit întelegerea şi fundamentarea unor termini din turism. Au apărut o serie de criterii de clasificare, de factori de influenţă, de metode de evaluare a componentelor pieţei turistice.
Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Turismului turismul de litoral face parte din grupa “loisir, recreere şi vacanţă (odihnă)”. Acest tip de activitate ca presupune un ansamblu de activităţi turistice care se desfăşoară spaţial în imediata apropiere a unei suprafeţe de apă dar şi pe oglinda acesteia. Se include dezvoltarea staţiunilor, hotelurilor, restaurantelor, cateringului, etc.) infrastructura necesară: activităţi de comerţ, drumuri spre plajă amenajate. Ecoturismul şi sporturile acvatice (scufundări, înot, bird-watching) fac parte din turismul de litoral. Turismul de litoral se dezvoltă pe litoralul mărilor, oceanelor. Resursa principală pentru dezvoltarea turismului de litoral este apa mării, oceanului prin compoziţia ei chimică, contrastul termic cu aerul.
Bibliografie
1. Lungu, Marius (2004) (în română). Statele Lumii — Antologie. Constanta: Editura Steaua Nordului (pp. 203–213);
2. Îndrumar de afaceri – república federativă a Braziliei 20092;
3. Avizul comitetului economic si social european privind relațiile Uniunea Europeană – Brazilia 3;
4. Lista statelor federale Brazilia – wikipedia.or;
5. Resurse si destinatii turistice - interne si internationale.Editia a II-a,Nicolae Neacsu, Andreea Baltaretu, Monica Neacsu, Marcela Draghila.
6. Chiotoroiu B.-Amenajarea turistică a teritoriului,Ed. ExPonto, Constanţa 2005, pag. 92
7. Turismul în România, Glăvan V –Ed. Economica, Bucureşti 2000, pag 80
8. Resurse și destinatii turistice interne si internationale, Nicolae Neacsu, Monica Neacsu.
9. Geografia si economia turismului, P. Baron, N. Neacsu, Monica Neacsu, V. Glavan.
10. Resurse si destinatii turistice - interne si internationale.Editia a II-a,Nicolae Neacsu, Andreea Baltaretu, Monica Neacsu, Marcela Draghila.
11. Lungu, Marius (2004) (în română). Statele Lumii — Antologie.
12. Geografia generală a turismului,Coceanu Pompei, Vlăsceanu Gheorghe, Necjoiescu Bebe, Editura Meteor Press, Bucureşti,2005
13. Strategii şi tranzacţii în turismul internaţional, Cristureanu Cristina, Editura C.H.Beck, Bucureşti,2006
14. Geografia turismului, Neguţ Silviu, Edutura Meteor Press,Bucureşti,2003
15. Turismul - Fenomen social-economic şi cultural, Ionescu Ion, Ed Oscar Print, Bucureşti,2000
16. Resurse turistice pe Terra, Glăvan Vasile, Editura Economică, Bucureşti, 2000
17. Economia turismului şi mediul înconjurător, Bran Florina Ed. Economică, Bucureşti, 1999
18. Turismul: Fenomen complex contemporan, Cosmescu Ion, Ed. Economică, Bucureşti, 1999
19. Ghid practic de turism internaţional şi intern, Draica Const. Ed. All Beck, Bucureşti, 2000
20. Introducerea în teoria şi practica turismului, Postelnicu Gheorghe, Ed. Dacia, Cluj Napoca
21. Terminologie turistică, Stăncioiu, Aurelia, Editura Economică Bucureşti 1999
22. Managementul turismului durabil în ţările riverane, Stănciulescu Gabriela Mării Negre Editura Dacia, Cluj Napoca, 1997
23. Internet http://ro.wikipedia.org/wiki/Brazilia.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Rolul Braziliei in Turismul Mondial de Litoral.doc