Bazele legislației

Notiță
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 3 în total
Cuvinte : 3308
Mărime: 19.41KB (arhivat)
Publicat de: Claudiu Radu
Puncte necesare: 3
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Anton Valeriu, Andrei Panea
un rezumat pentru examen la bazele legislatiei

Extras din notiță

1 Putere- relaţiile de supremaţie, dominaţie, supunere, subordonare; Ea este autoritatea ce se caracterizează prin posibilitatea de a da ordine celui ce le primeşte şi totodată are obligaţia de a se supune acestei comenzi (art.16); (Executivă, legislativă, judecătorească.)

2 Răul va fi pedepsit, iar binele răsplătit………..

3 Declaraţia de independenţă a RM a fost adoptată la Chişinău, de Parlamentul RM la 27 august 1991. „RM este un stat suveran, independent şi democratic, liber să-şi hotărască prezentul şi viitorul fără nici un amestec din afară, în conformitate cu idealurile şi năzuinţele sfinte ale poporului în spaţiul istoric şi etnic al devenirii sale naţionale.” Garantează exercitarea drepturilor sociale, culturale şi a libertăţii politice ale tuturor cetăţenilor RM.

Biletul 2

1 Statul este un produs social al istoriei, apărut datorită experienţei acumulate de omenire. Cauzele care au determinat apariţia statului: apariţia proprietăţii private, dorinţa unui popor de a trăi împreună, războaiele de jaf, necesitatea de a menţine o ordine generală pe un anumit teritoriu, apărarea drepturilor şi libertăţilor oamenilor, apărarea teritoriului.

2 Dictatură-formă de guvernămînt în care puterea supremă aparţine unui dictator. 2. regim politic în care societatea nu mia dispune de mecanisme capabile să controleze puterea politică, şi prin urmare, un popor este condus forţat de către o persoană, un partid, etc.

Democraţie-formă de organizare şi conducere a unei societăţi, în care poporul îşi exercită direct sau indirect puterea. Trinomul democraţiei: liberate, legalitate, egalitate.

3 Judecătoriile examinează cauzele penale, litigiile civile, litigiile apărute în cadrul relaţiilor economice ale persoanelor fizice şi juridice la şedinţele judiciare speciale, în ordinea stabilită de lege şi în corespundere cu ea.

Sarcinile principale ale poliţiei: apărarea vieţii, sănătăţii, onoarei, demnităţii, drepturilor, libertăţilor, intereselor şi averii cetăţenilor de atentate criminale şi de alte atacuri nelegitime; prevenirea crimelor şi infracţiunilor; constatarea şi descoperirea infracţiunilor, urmărirea persoanelor care le-au săvîrşit; asigurarea securităţii sociale; acordarea de ajutor, etc.

Biletul 3

1 Statul-putere politică organizată a unui anumit popor sau naţiune oria a mai multor popoare naţiuni pe un anumit teritoriu limitat prin hotare ce include: apele, uscatul, minereurile naturale şi tot spaţiul aerian de la hotar la hotar.

2 Poate fi considerat şomer persoana care are minim 16 ani, aptă de muncă, nu are loc de muncă, nu realizează venituri ori cîştiguri din activităţi autorizate potrivit legii, este disponibilă să înceapă lucrul imediat, este înregistrată la oficiul forţei de muncă.

3 Izvoarele dreptului penal sînt Constituţia RM şi Codul penal. Pot constitui izvoare ale dreptului penal, în anumite condiţii, tratatele şi convenţiile internaţionale în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii, încheiate de ţara noastră cu alte state, ori la care ea a aderat.

Biletul 4

1 In continutul functiilor interne ale statului isi gasesc expresia politica interna, activitatea lor pentru solutionarea ale vietii societatii si statului.

In cadrul functiilor interne un loc major revine functiei legislative, o functie politico juridica, chemata sa fixeze normele si pentru actiunile autoritatilor publice.

Functia executiva caracterizeaza toata activitatea concreta a statului in urmarirea scopurilor sociale. Activitatea executiva se desfasoara in diferite directii care corespund diverselor scopuri sociale.

Functia judecatoreasca are sarcina de a aplica dreptul in cazurile unor litigii in societate.

O alta functie a statului este functia social-economica. Aceasta functie se manifesta in mod diferit de la stat la stat.

Formele de interventie a statului in economie sunt urmatoarele:

- Reglementarea activitatii economice si administrarea proprietatii publice ce-i apartine.

- Protejarea intereselor nationale in activitatea economica financiara si valutara.

- Stimularea cercetarilor stiintifice.

- Explorarea rationala a pamantului si a celorlalte resurse naturale, in concordanta cu interesele nationale.

- Refacerea si protectia mediului inconjurator, precum si mentinerea echilibrului ecologic.

- Sporirea numarului de locuri de munca, crearea conditiilor pentru cresterea calitatii vietii etc.

Functia cultural educativa caracterizeaza atitudinea statului fata de potentialul sau uman, intelectual si spiritual. Activitatea statului langa toate celelalte scopuri, trebuie sa aiba ca finalitate educarea persoanei pentru ca ea sa devina capabila de a avea un rol util in societate.

Functiile externe:

Pe langa toate functiile interne mai exista si functii externe ale statului. Functiile externe au in vedere in general activitatea statului in relatiile sale ca alte state.

Avand in vedere statul contemporan democratic, putem vorbi de doua directii ale functiilor externe.

In primul rand, dezvoltarea relatiilor cu alte state, deci, relatii bilaterale ale statului, care le are, in primul rand, cu vecinii si apoi cu alte state. Aceste relatii trebuie sa se bazeze pe egalitate, respect reciproc, respectarea suveranitatii, independentei nationale, pe neamestec in problemele interne, pe cooperare si colaborare, pe interesul reciproc si avantajos mutual. In aceste conditii relatiile bilaterale se desfasoara in mod normal.

Preview document

Bazele legislației - Pagina 1
Bazele legislației - Pagina 2
Bazele legislației - Pagina 3

Conținut arhivă zip

  • Bazele Legislatiei.doc

Te-ar putea interesa și

Sistemul Public de Pensii

REZUMATUL LUCRĂRII Reforma în domeniul pensiilor în România era nu numai necesară, dar şi urgentă întrucât numai astfel puteau fi înlăturate...

Periurbanizarea în Municipiul Chișinău

I. Introducere 1. Argumentare În condiţiile evoluţiei actuale, pentru municipiul Chişinău se impune o restructurare, reevaluare şi reconsolidare...

Aditivi alimentari

I. INTRODUCERE Aditivii alimentari au fost folositi in prepararea si pastrarea alimentelor inca din cele mai vechi timpuri. Insa, in ultimul...

Delegarea Legislativă în Lumina Constituției

CAPITOLUL I EVOLUŢIA ISTORICĂ A DELEGĂRII LEGISLATIVE Ideea unor multiple puteri în stat, a unor tipuri distincte de activitǎţi şi a necesitǎţii...

Sistemul Financiar Public în Republica Moldova

INTRODUCERE Timp de mai bine de două secole, una din problemele cele mai controversate ale teoriei economice a fost şi rămîne a fi problema...

Aditivi alimentari

I. INTRODUCERE Aditivi alimentari si efectele lor asupra organismului, voi încerca să dau un răspuns cât mai practic, şi util bazat pe date...

Constituirea, organizarea și funcționarea societăților de asigurare

Introducere În contextul economiei de piaţă, asigurările constituie o ramură de activitate, un sector al serviciilor cu multiple valenţe. Dincolo...

Proiectarea și dezvoltarea fermelor de bovine Rasa Brună cu efectiv total de 150 capete

Capitolul I 1.1 Justificarea temei. Proiectul are ca scop inființarea unei ferme de vaci de lapte, rasa Bruna, cu o capacitate de 150 de capete...

Ai nevoie de altceva?