Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 9624
Mărime: 53.40KB (arhivat)
Publicat de: Adinaa
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Capitolul I - Evoluția și dezvoltarea achizițiilor publice 4
  3. 1.1. Considerații generale 4
  4. 1.2. Cadrul legislativ european și național 6
  5. 1.3. Cadrul instituțional românesc 8
  6. Capitolul II - Analiza procesului de achiziție publică în sistemul românesc actual 10
  7. 2.1. Etapele procesului de achiziție publică 10
  8. 2.2. Organizarea și desfășurarea procedurii de atribuire 14
  9. 2.3. Probleme și soluții identificate în procesul de achiziție publică 19
  10. Capitolul III - Concluzii și propuneri 22
  11. Bibliografie 24

Extras din proiect

Introducere

Procesul de achiziții publice este o temă de actualitate și de o importanță deosebită. Diversificarea legislației în domeniul achizițiilor publice demonstrează importanța acestuia în determinarea creșterii economice, stimulată de cunoaștere și coeziune economică și socială. Legislația națională a fost aliniată de-a lungul timpului, legislației Uniunii Europene, care a adoptat acte normative, bazate pe directive, ale căror obiect de reglementare a fost atribuirea contractelor de concesiune, achizițiile publice și achizițiile efectuate de entități care își desfășoară activitatea în domeniul apei, energiei și transporturilor. Ca urmare a obligației României, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, de a transpune în legislația națională cadrul legal în materia achizițiilor publice, concesionare de lucrări și servicii, legiuitorul național a implementat începând cu anul 2016 acte normative adoptate la nivel de lege, pe care le voi detalia în capitolul 1 al acestei lucrări.

Procesul de achiziții publice a devenit în ultimii ani o misiune strategică deoarece la nivelul administrației publice achizițiile publice reprezintă modalitatea de a obține lucrări, produse și servicii, prin respectarea unor proceduri clare de atribuire a acestor contracte. Regulile cărora se supun aceste procese asigură transparența, libertatea de mișcare a bunurilor și serviciilor și respectarea principiului concurenței. Achizițiile publice pot fi interpretate și ca esența investițiilor publice care antrenează toate sectoarele economiei naționale și contribuie la dezvoltarea acestora. Investițiile realizate pe baza procesului de achiziții publice au rolul de a îmbunătăți calitatea vieții, indiferent de domneiul investițional. Creșterea investițiilor conduce la crearea de noi locuri de muncă, la modernizarea tehnologică, îmbunătățirea condițiilor de muncă și a calității vieții.

Privit din acest punct de vedere, procesul de achiziții publice este o etapă foarte importantă în realizarea investițiilor în sectorul public. Modificările legislative din ultimii ani au determinat schimbări în desfășurarea activității de achiziții, în modalitățile de analiză a ofertelor și de organizare a administrațiilor publice astfel încât să existe compartimente dedicate care să se ocupe de această activitate. Am analizat în lucrarea de față și situații deosebite întâlnite în procesele de achiziții publice și soluțiile identificate în aceste probleme, aplicând metoda cercetării științifice.

Capitolul I - Evoluția și dezvoltarea achizițiilor publice

1.1. Considerații generale

Nevoia de reformare și de actualizare a sistemului de achiziții publice are o istorie îndelungată la nivel european. Pentru prima dată, problema achizițiilor publice a fost corelată cu funcționarea pieței comune în cadrul Comunității Economice Europene (CEE). Importanța acestui domeniu a avut înceutul marcat în anul 1962, când Consiliul de Miniștri a adoptat programe pentru eliminarea restricțiilor comericale între statele membre, având ca obiectiv principal acordarea dreptului de a comercializa produse și servicii liber, cu respectarea prevederilor Tratatului Comunității Europene. În acele vremuri existau reguli care nu respectau principiul discriminalității, deoarece atribuirea contractelor de achiziții publice se baza pe criteriul de naționalitate, intreprinderile străine fiind discriminate. S-a ajuns încă de atunci la atribuirea de contracte de achiziții publice și persoanelor sau instituțiilor care făceau parte din alte state membre, prin eliminarea restricțiilor cae expludeau sau restricționau accesul celor din afara statului.

Piața comună instituită la nivel european a impus ca achizițiile publice să capete o importanță deosebită și în anul 1966 Comisia Europeană a aprobat o directivă prin care s-au eliminat diferențele dintre modalitatea de a trata produsele naționale și produsele care proveneau din alte state membre. A urmat apoi directiva aprobată în anul 1970 , care interzicea măsurile restrictive cu privire la furnizarea de bunuri către stat, autoritățile locale și altor organisme. S-a urmărit totuși prin aceste documente legislative prevenirea și limitarea favorizării produselor naționale și eliminarea discriminării împotriva mărfurilor străine. Principiile fundamentale stabilite la început au fost interzicerea discriminării pe motive de naționalitate, libera circulație a mărfurilor, libertatea de a presta servicii și libertarea de stabilire. Alături de aceste principii fundamentale, au decurs din jurisprudența Curții Europene de Justiție și câteva principii generale de drept în contextul achizițiilor publice: transparența, egalitatea de tratament, recunoașterea reciprocă și proporționalitatea.

Bibliografie

1. Drobotă, E., M., Pârvu, D., V., (2020), Achiziții publice. Idei noi, practici vechi, Ed.Universitară, București.

2. Lăzăroiu, P., Cochințu, I., Popescu, M., A., Cârlan, M., V., (2018), Curs de achiziții publice - aspecte teoretice și aplicații practice, ediția a-2-a revizuită și adăugită, Ed.Hamangiu, București.

3. Manual de curs pentru achiziții publice - noul pachet legislativ, disponibil la adresa https://www.anfp.gov.ro /bnr/file/2_Manual_achizitii_publice.pdf, accesat în data de 19.04.2023.

4. Directiva 66/683/CEE a Comisiei din 7 noiembrie 1966 de eliminare a tuturor diferențelor dintre tratamentul produselor naționale și cel al produselor care, în temeiul articolelor 9 și 10 din tratat, trebuie să fie admise pentru libera circulație, în ceea ce privește actele cu putere de lege sau actele administrative interzicerea utilizării produselor menționate și prescrierea utilizării produselor naționale sau subordonarea acestei utilizări la rentabilitate.

5. Directiva 70/32/CEE a Comisiei din 17 decembrie 1969 privind furnizarea de bunuri către stat, autorităților locale și altor organisme oficiale.

6. Directiva 2014/23/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind atribuirea contractelor de concesiune.

7. Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE.

8. Directiva 2014/25/UE a Parl. European și a Cons. din 26 februarie 2014 privind achizițiile efectuate de entitățile care își desfășoară activitatea în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale și de abrogare a Directivei 2004/17/CΕ.

9. Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, publicată în Monitorul Oficial nr.390 din 23 mai 2016, cu modificările și completările ulterioare.

10. Legea nr.99/2016 privind achizițiile sectoriale, publicată în Monitorul Oficial nr.391 din data de 23 mai 2016, cu modificările și completările ulterioare.

11. Legea nr.100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, publicată în Monitorul Oficial nr.392 din 23 mai 2016, cu modificările și completările ulterioare.

12. Legea nr. 101 din 19 mai 2016 privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii, precum și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, publicată în Monitorul Oficial nr.393 din 23 mai 2016, cu modificările și completările ulterioare.

13. Ordonanța de urgență nr.13 din 20 mai 2015 privind înființarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, publicată în Monitorul Oficial nr.362 din 26 mai 2015, cu modificările și completările ulterioare.

14. http://www.cnsc.ro.

15. https://achizitiipublice.gov.ro.

16. https://commission.europa.eu.

17. https://curia.europa.eu.

18. https://europa.eu.

19. https://european-union.europa.eu.

20. https://www.e-licitatie.ro/pub.

21. https://www.juridice.ro.

Preview document

Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 1
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 2
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 3
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 4
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 5
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 6
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 7
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 8
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 9
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 10
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 11
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 12
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 13
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 14
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 15
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 16
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 17
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 18
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 19
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 20
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 21
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 22
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 23
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 24
Probleme și soluții ale procesului de achiziții publice în sistemul românesc actual - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Probleme si solutii ale procesului de achizitii publice in sistemul romanesc actual.docx

Te-ar putea interesa și

Proiecte economice - firma Infosoft Group SRL

1. Analiza macromediului 1.1.Mediul politic 1.1.1. ForCele politice ce acCioneaza si consecinCele acestora 1.1.1.1. Partidele politice...

Politici Comerciale pentru Dezvoltarea Comerțului Electronic

Atitudinea Uniunii Europene cu privire la comerţul electronic a fost întotdeauna consistentă şi constructivă la nivel internaţional cu scopul...

Politica medicamentului din cadrul serviciului sanitar românesc

Introducere Sănătatea reprezintă o valoare fundamentală atât pentru individ cât şi pentru societate, fiind premisa principală a îndeplinirii...

Marketingul Relațional

ISTORIC Marketingul relaţional[1] a apărut în contextul evoluţiei economiei capitaliste, când unele concepte de marketing au devenit inoperante şi...

Ai nevoie de altceva?