Cuprins
- I. Piaţa lactatelor, respectiv a iaurturilor 2
- 1. Generalitãţi 2
- 2. Analiza ofertei de piaţã 3
- 2.1. Concurenţa 3
- 2.2. Ritmul de creştere al pieţei 3
- 2.3. Factori de marketing 5
- 2.4. Principalii producãtori 7
- 2.4.1. Danone 8
- 2.4.2. Friesland Romania 9
- 2.4.3. Tnuva 9
- 2.4.4. Muller 11
- 2.5. Portofoliul de produse ale principalilor producători 11
- 3. Analiza cererii 13
- 3.1. Identificarea principalelor segmente de piaţă şi analiza acestora 13
- 3.2. Elemente de natură cantitativă a pieţei 16
- II. Stabilirea cadrului cercetării 17
- III. Analiză pe rezultatele studiului 27
- 1. Centralizarea chestionarelor 27
- 2. Comentarii pe baza rezultatelor centralizãrii 31
- 3. Calcule si observatii 33
- 3.1. Metoda ordonãrii rangurilor 33
- 3.2. Diferenţierea semanticã 34
- 3.3. Scala Liket 37
- 4. Corelarea întrebãrilor 40
- 5. Concluzii 44
Extras din proiect
. Piaţa lactatelor, respectiv a iaurturilor
1.Generalitãţi
Piaţa lactatelor din România reprezintã un sector în continuã dezvoltare.
Conştienti de valoarea acestuia, producãtorii de profil investesc sute de mii de euro în modernizarea şi tehnologizarea fabricilor de procesare, precum şi în strategii de marketing pentru atragerea consumatorilor.
Aproape în fiecare an, un nume mare din domeniu îşi face intrarea în România, în speranţa cã sectorul lactatelor va creşte şi se va apropia de nivelul existent în majoritatea ţãrilor din Uniunea Europeanã. Cum, cel puţin deocamdatã, consumul nu creşte spectaculos, producãtorii sunt nevoiţi sã lupte din greu pentru câştigarea şi menţinerea cotelor de piaţã.
Consumul de lactate din Romãnia este cel mai mic din Uniunea Europeanã. Un român consumã circa 5,4 kilograme de lactate proaspete pe an, în timp ce în Germania consumul este de 33,6 kilograme, iar în Franţa, de 33,7%. Bulgarii consumã în medie 16,2 kilograme de lactate proaspete pe an, în timp ce ungurii mãnâncã 12,7 kilograme pe cap locuitor, iar cehii 18,6 kilograme, potrivit datelor oferite de Danone România. Potrivit estimãrilor producãtorilor, peste zece ani, românii vor ajunge sã manance circa 20 kilograme de lactate proaspete pe an.
Producãtorii se aşteaptã în urmatorii cinci ani la o creştere a consumului de lapte cu circa 50%.
Un element important în industria iaurturilor îl reprezintã materia primã – laptele. Astfel, în perioada 1.I – 30.IX.2009, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 55626 tone (-6,7%), deşi cantitatea de lapte importat a crescut cu 21587 tone (+79,3%)
Producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) s-a menţinut din punct de vedere cantitativ, în perioada 1.I – 30.IX.2009, la valoare apropiată de cea realizată în perioada corespunzătoare din anul precedent.
Referitor la preţul materiei prime, în octombrie, acesta a urcat cu circa 20% faţă de august, trendul fiind în creştere. Se asteaptã ca în acest an tariful la materia primă sã fie influenţat de subvenţiile pe care fermierii le vor primi de la stat şi de numărul de animale din ferme.
În acest an au fost înregistrate 1,7 milioane de vaci, cu 350.000 mai puţine faţă de anul trecut, iar în 2010 asociaţia se aşteaptă la o creştere a numărului de animale sacrificate, în contextul în care, din ianuarie, fermierii nu vor mai primi subvenţia pentru calitatea laptelui, în valoare de 0,3 lei pe litru.
2.Analiza ofertei de piaţã
2.1.Concurenţa
Concurenţa pe piaţa produselor lactate este foarte mare existând cel puţin 10 firme importante producătoare şi distribuitoare. Concurenţa este realizată la nivel de marcă dar şi între produsele aceleaşi mărci.
Consumul regulat de iaurt previne cancerul la stomac, motiv pentru care 30% din populaţia lumii consumă acest produs în mod regulat. Obiceiurile alimentare ale românilor diferă de cele ale consumatorilor mondiali, piaţa iaurtului autohtonă fiind foarte fragmentată din cauza numărului mare de fabricanţi locali. Conform unui studiu GfK, jumătate din cantitatea de iaurt natural comercializat în România este de casă, 75% din aceasta provenind din mediul urban. Piaţa de iaurt natural simplu a crescut din punct de vedere cantitativ cu 10%, iar cea de iaurt de fructe cu 66%.
Frecvenţa medie de achiziţie a iaurtului a crescut de la 6,8 ori/luna la 8,3 ori/luna ceea ce demonstrează faptul că un consumator a cheltuit o sumă mai mică la o achiziţie, preferând să cumpere mai frecvent produsul, fenomen care are drept cauză scăderea puterii de cumpărare.
Cele mai mari consumatoare de iaurt natural şi cu fructe au fost în ultima perioadă gospodăriile formate din trei persoane, 28% la iaurt natural şi 30% la iaurt cu fructe, acestea reprezentând 21% din totalul gospodăriilor din România. Totuşi, o creştere semnificativă s-a înregistrat la consumul de iaurt cu fructe, de la 25% la 37%.
2.2. Ritmul de creştere al pieţei
Principalii jucãtori pe piaţa localã a lactatelor sunt Danone, lider de piaţã pe segmentul iaurturilor, Friesland Foods, Tnuva, Muller, Albalact, LaDorna ( intratã în potofoliul Lactalis), şi Covalact. Piaţa internã a lactatelor este estimatã, în 2008, la circa un miliard de euro, în creştere cu 10-15% faţã de valoarea înregistratã în 2007.
Piaţa româneascã a produselor lactate a crescut anul trecut cu 33% ajungând la douã miliarde de lei (543 milioane euro).
Potrivit datelor companiei de cercetare Nielsen, piaţa iaurtului a fost dominatã în 2008 de producatori strãini, precum Danone, Friesland, Tnuva şi Campina, iaurtul menţinându-se încã în topul preferinţelor consumatorilor, înregistrând vânzãri de 462,32 milioane lei, cu 26% mai mari faţã de 2007. Singura companie autohtona care se regaseşte între principalii producãtori este Albalact Alba-Iulia, care, împreunã cu primele patru au avut anul trecut o cota de piaţã cumulatã de 82,13%, în valoare, şi de 75,1% în volum, potrivit datelor Nielsen.
Piaţa produselor lactate incluzând categoriile iaurt, sana, unt, smântânã, kefir, lapte şi brânzeturi (feta, caşcaval, branzã topitã, telemea, branzã moale, tip mucegai sau Camembert, şi cremã de brânzã), a ajuns în 2007 la valoarea de 1,5 miliarde lei (450 milioane euro, livrãrile crescând astfel în 2008, din punct de vedere cantitativ, cu 16%, de la 420,6 tone la 488 de tone. Asociaţia Patronalã Românã din Industria Laptelui (APRIL) estimeazã pentru 2009 o stagnare a pieţei lactatelor la nivelul din 2008, de 1,15 miliarde de euro, dacã pânã la sfârşitul anului va continua trendul pozitiv consemnat în trimestrele doi şi trei, iar în caz contrar asociaţia prevede o scãdere cu pânã la 5%.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Cercetare de Piata privind Lactatele - Iaurturi
- Cercetare de Piata privind Lactatele - Iaurturi.docx
- Cuprins.docx