Defecte și Necomformități ale Produselor Textile

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4393
Mărime: 38.68KB (arhivat)
Publicat de: Maria R.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

ARGUMENT

Calitatea este o noţiune complexă şi dinamică, pentru ca produsul trebuie să îndeplinească o serie de condiţii (tehnice, economice, estetice, ergonomice) iar caracterul dinamic rezultă din faptul că exigentele societăţii de consum cresc de la o etapa la alta. Atribuirea însuşiriilor calitative ale produselor se face în procesul de producţie, iar manifestarea lor are loc în sfera consumului.

Necesităţile sociale şi personale sunt foarte variate, iar fiecare produs poate servi pentru satisfacerea unei anumite necesităţi. Calitatea produselor având un caracter complex, trebuie luate in considerare un număr mare de însuşiri ale produselor. Dintre insuşirile multiple ale produselor, cele care determină la un moment dat calitatea lor se numesc caracteristici de calitate.

In raport cu natura şi efectul pe care îl au în procesul de utilizare sunt:

• Caracteristici tehnice, care se referă la însuşurile care aparţin esenţei produsului, ale valorii de întrebuinţare a produsului şi se caracterizează prin proprietăţile (fizice, chimice, biologice etc.) intrinseci structurii produsului. Aceste caracteristici sunt în general direct sau indirect măsurabile prin mijloace tehnice;

• Caracteristici de disponibilitate specifice în general produselor de folosinţă indelungată (confecţii textile, ţesături, aţa de cusut etc.), definite prin fiabilitate şi mentenabilitate. Fiabilitatea reprezinta aptitudinea unui produs de a-şi indeplini funcţia specificată, în condiţii date şi de-a lungul unei durate prestabile. Mentenabilitatea este acţiunea de a menţine în stare de funcţionare un produs reparabil;

• Caracteristici psiho-senzoriale, ce au în vedere efectele de ordin estetic, organoleptic (cu ajutorul simţurilor), ergonomic pe care le au produsele asupra consumatorilor (culoare, tuşeu, grad de confort etc.). aceste caracteristici au o mare variabilitate in spţtiu şi în timp, deci aprecierea lor se face sub influenţa unor factori de natura subiectivă;

• Caracteristici economice şi tehnico-economice, exprimate prin următorii indicatori: costul de producţie, preţul produsului, gradul de valorificare al materiei prime, cheltuieli de intreţinere etc.;

• Caracteristici de ordin social general ce au în vedere efectele pe care le au utilizarea produselor şi a proceselor tehnologice de fabricaţie asupra mediului înconjurator, a siguranţei, sănătăţii fizice şi psihice a oamenilor (praf, zgomot, vibraţii degajare de substante nocive etc.)

Insuşirile calitative ale produselor se creeză în procesul de producţie, ele manifestându-se în sfera consumului productiv sau neproductiv.

In această situaţie se observă că există o deosebire între calitatea mărfurilor privită din punct de vedere al procesului de fabricaţie şi pe care o numim calitatea producţiei, şi calitatea acestora privită din punctul de vedere al consumatorului şi care se numeşte calitatea produselor.

Calitatea producţiei reflectă calitatea proceselor de fabricaţie, activitatea de concepţie, tehnologie şi organizare a producţiei.

Calitatea producţiei reprezintă expresia finală a calităţii proceselor de producţie, care sintetizează nivelul tehnic de execuţie, funcţionalitatea şi aspectul de ordin estetic al produsului textil de îmbrăcăminte.

Nu sunt admise calitativ defectele locale, provenite din procesul de filare, tricotare, sau ţesere: lipsa unui fir în urzeală sau în bătătura, fire duble în urzeală sau bătătura, pete de orice natură, găuri etc.

Producţia de confecţii din ţesături şi tricoturi s-a dezvoltat, pe plan mondial şi la noi în ţară, într-un ritm mult mai mare decât celelalte categorii de produse textile, deoarece au gradul cel mai ridicat de prelucrare şi există o cerere susţinută pe piaţa internă şi externă.

Principalele cerinţe de calitate ale oricăror confecţii textile se pot împărţi în trei mari grupe:

• estetice şi de prezentare;

• durabilitate;

• fiziologice şi de confort.

Caracteristicile estetice şi de prezentare ale confecţiilor sunt hotărâtoare în decizia de cumpărare; ele se modifică rapid în timp şi terbuie să fie adaptate sezonului şi grupelor de vârstă, sex şi destinaţiei de utilizare.

Adaptarea confecţiilor la linia modei reprezintă o condiţie hotărâtoare pentru satisfacerea preferinţelor foarte diverse ale cumpărătorilor. De aceea, la realizarea confecţiilor în serie mare trebuie să se aleagă din modă ceea ce corespunde nevoilor, obiceiurilor şi exigenţelor actuale din punct de vedere estetic, al confortului şi purtabilităţii.

Preview document

Defecte și Necomformități ale Produselor Textile - Pagina 1
Defecte și Necomformități ale Produselor Textile - Pagina 2
Defecte și Necomformități ale Produselor Textile - Pagina 3
Defecte și Necomformități ale Produselor Textile - Pagina 4
Defecte și Necomformități ale Produselor Textile - Pagina 5
Defecte și Necomformități ale Produselor Textile - Pagina 6
Defecte și Necomformități ale Produselor Textile - Pagina 7
Defecte și Necomformități ale Produselor Textile - Pagina 8
Defecte și Necomformități ale Produselor Textile - Pagina 9
Defecte și Necomformități ale Produselor Textile - Pagina 10
Defecte și Necomformități ale Produselor Textile - Pagina 11
Defecte și Necomformități ale Produselor Textile - Pagina 12
Defecte și Necomformități ale Produselor Textile - Pagina 13
Defecte și Necomformități ale Produselor Textile - Pagina 14
Defecte și Necomformități ale Produselor Textile - Pagina 15
Defecte și Necomformități ale Produselor Textile - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Defecte si Necomformitati ale Produselor Textile.doc

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Ai nevoie de altceva?