Piețe de asigurări europene - Piața Londrei și Piața Lloyd’s

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3441
Mărime: 59.90KB (arhivat)
Publicat de: Eusebiu Achim
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

1.Piețe de asigurare europene

Dacă ne raportăm la nivel internațional, piața asigurărilor se caracterizează printr-un grad ridicat de eterogenitate ca urmare a diversității evenimentelor cauzatoare de pagube și a activităților pe care le poate afecta. Ca urmare a acestui fapt, practic, nu se poate delimita o singură piață a asigurărilor și reasigurărilor, fiecare dintre ele fiind caracterizate prin preponderența anumitor categorii de asigurări, existenta anumitor societati de asigurări și reasigurări, norme și reglementări specifice.

Piața asigurarilor in anul 1988 era reprezentată în mare parte doar de câteva țări dezvoltate din punct de vedere economic.Prin urmare 66,3 % din totalul mondial al primelor la asigurările de bunuri și răspundere civilă,respectiv 69,4% din totalul primelor la asiguările de viață corespundeau Statelor Unite, Japoniei si Germaniei.La acestea se mai adaugă Marea Britanie, Franța, Italia și Canada, considerate împreuna cu celelalte, marile puteri industriale ale lumii, realizand impreuna 81,4% din primele mondiale ale asigurărilor de bunuri și răspundere civilă și respectiv 83,0 la cele de viață .

De-a lungul anilor, acestea continuă să ramană în fruntea clasamentelor, astfel că în anul 2001 SUA și Japonia își pastrează poziția, având cele mai importante piețe, urmate de Marea Britanie, Germania și Franța.

Tot în acest an cererea de asigurări privind despăgubirile, au ajuns la un nivel record, dat fiind faptul că s-au înregistrat o mulțime de calamități naturale la care se adaugă efectele folosirii azbestului cât și catastrofele produse datorită evenimentelor tragice de la 11 septembrie, care a produs pagube uriașe, având un impact deosebit asupra industriei asigurărilor.Conform Institutului de Informare in Asigurări, costurile industriei de asigurări au fost de 40 milioane de dolari, datorita acestor evenimente, având efecte negative asupra asigurătorilor și reasigurătorilor din 2001.

În conformitate cu Comitetul European al Asigurărilor(CEA),una dintre cele mai prestigioase instituții în domeniul asigurărilor, nivelul primelor înregistrate în anul 2001 în 29 de țări europene au avut o valoare totala de 854,6 miliarde de euro , înregistrând o creștere de 2,5% față de anul 2000.

În general, asigurările de viața dețin locul fruntaș, privind veniturile din prime,dar in anul 1992, pentru prima data veniturile din prime aferente asigurărilor generale, le depașește pe cele ale asigurărilor de viață.

La nivel european se poate preciza că lumea asigurărilor a cunoscut o evoluție de ansamblu, cu anumite caracteristici comune, dar și cu apreciabile diferențieri de la o țară la alta.

În primul rând trebuie precizat că Europa este locul de apariție a asigurărilor moderne și rămâne o piață esențială la nivel mondial, cu o creștere rapidă mai ales în ramurile asigurărilor de viață și de economisire, dar ocupând locul doi dupa Statele Unite.

Dezvoltarea unei piete europene unice a asigurarilor a fost un proces gradual ce a durat mai multi ani. Directivele Uniunii Europene referitoare la asigurari reprezinta principiile general acceptate la nivelul Comunitatii Europene cu scopul de a uniformiza normele de asigurari si de a facilita comertul international, referindu-se în primul rând la activitatea de asigurare , dar si la cea de reasiguare.

În prezent nu există cu adevărat o piață paneuropeană omogenă a asigurărilor, deși Franța, Germania și Anglia continuă să detină acest sector atât din punct de vedere al numarului de companii de asigurare, cât și al veniturilor obținute din prime de asigurare. Nu se poate vorbi de o uniformizare a cadrului legislativ la nivelul Uniunii Europene, deoarece tările membre, cât și cele care aderă își mențin unele legi cu caracter național, care depind de cultură și de piețele financiare ale țării respective.

Piata paneuropeana respectă principiile de bază ale Tratatului de le Roma, și anume libera ciculație a oamenilor, bunurilor, a seviciilor și a capitalului între statele membre.

Pentru constituirea unei piețe unice a asigurărilor, în Uniunea Europeană, o serie de directive au fost promulgate în decursul a 35 de ani, cumulând cu introducerea pasaportului unic european în sectorul de asigurari. Aplicarea acestor măsuri s-a extins prin acordul încheiat cu țările ce formează Zona Economica Europeana, și asupra Islandei, Liechtenstein-ului si Norvegiei, deoarece normele stipulate în acord includ toate directivele pe care se bazează piața europeană a asigurărilor.

Bibliografie

Dan Anghel Constantinescu, Tratat de asigurări, Volumul I, Editura Economică,București,2004;

Marius Drăghici,Asigurătorul- garant al plății,Editura C.H.Beck, București,2009;

Titel Negru,Economia asigurărilor/ Metode, tehnici, soluții, Editura Walters K

Preview document

Piețe de asigurări europene - Piața Londrei și Piața Lloyd’s - Pagina 1
Piețe de asigurări europene - Piața Londrei și Piața Lloyd’s - Pagina 2
Piețe de asigurări europene - Piața Londrei și Piața Lloyd’s - Pagina 3
Piețe de asigurări europene - Piața Londrei și Piața Lloyd’s - Pagina 4
Piețe de asigurări europene - Piața Londrei și Piața Lloyd’s - Pagina 5
Piețe de asigurări europene - Piața Londrei și Piața Lloyd’s - Pagina 6
Piețe de asigurări europene - Piața Londrei și Piața Lloyd’s - Pagina 7
Piețe de asigurări europene - Piața Londrei și Piața Lloyd’s - Pagina 8
Piețe de asigurări europene - Piața Londrei și Piața Lloyd’s - Pagina 9
Piețe de asigurări europene - Piața Londrei și Piața Lloyd’s - Pagina 10
Piețe de asigurări europene - Piața Londrei și Piața Lloyd’s - Pagina 11
Piețe de asigurări europene - Piața Londrei și Piața Lloyd’s - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Piete de Asigurari Europene - Piata Londrei si Piata Lloyd's.docx

Te-ar putea interesa și

Locul și Rolul Asigurărilor în Economia Românească

Introducere “Dacă ar fi după mine, aş scrie cuvântul asigurare pe uşa fiecărei case şi pe fruntea fiecărui om pentru că sunt convins că pentru...

Piețe de asigurare europene - piața Londrei și piața Lloyd

Asigurarile reprezinta un sector cheie al economiei europene, a carui influenta se simte atât în protectia în fata riscurilor în domeniul economic...

Piața Lloyd's

1.1 Introducere Piaţa Lloyd’s este inima pieţei asigurărilor din Londra. Este cea mai importantă şi mai reprezentativă piaţă de asigurări din...

Locul Asigurărilor de Bunuri pe Piața Europeană a Asigurărilor

Capitolul 1. Asigurările de bunuri 1.1. Caracteristici generale ale asigurărilor de bunuri Asigurarea joacă un rol important în protejarea...

Piața internațională a asigurărilor și reasigurărilor

CAP. 1. ASIGURAREA 1.1.Formele de protectie a oamenilor si bunurilor impotriva actiunii fortelor distructive ale naturii, accidentelor, bolilor...

Piețe de asigurări europene - Piața Londrei și Piața Lloyd's

1. Piete de asigurari europene 1.1. Piata de asigurari. Definitie Piata de asigurari reprezinta: 1. totalitatea de relatii economice-sociale ce...

Piețe de asigurare europene - piața Londrei și piața Lloyd’s

Noţiuni introductive Asigurările reprezintă un sector cheie al economiei europene, a cărui influenţă se simte atât în protecţia în faţa riscurilor...

Piața Asigurărilor în Europa și pe Plan Internațional

1. Definiţia pieţei de asigurări Piaţa de asigurare reprezintă un cadru în care se desfăşoară operaţiuni de asigurare numai pe baze contractuale....

Ai nevoie de altceva?