Barclays Capital

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4875
Mărime: 105.95KB (arhivat)
Publicat de: Julia Ene
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. INTRODUCERE .2
  2. 1. EVOLUŢIA ISTORICĂ.2
  3. 2. SPONSORIZARI.4
  4. 3. STRUCTURA ORGANIZATORICĂ .4
  5. 4. BARCLAYS PE PIEŢELE MONDIALE .5
  6. 4.1. INVESTIŢII BANCARE .6
  7. 4.2. PRODUSE ŞI SERVICII .7
  8. 4.3. ALTE SERVICII .9
  9. REZULTATE FINANCIARE PE ANUL 2011- 2012 .10
  10. CONCLUZII .10
  11. ANEXE
  12. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

INTRODUCERE

Proiectul este structurat in patru capitole in cadrul caruia am început prin prezentarea istoriei băncii de investiţii Barclays, prezenţa pe piaţa mondială si activităţile pe care le desfăşoară în domeniul investiţiilor. Am prezentat şi câteva din produsele şi serviciile oferite de bancă clienţilor iar pe final rezultatele financiare pe ultimii doi ani. De asemenea, am prezentat volumul creditelor acordate de întregul grup bancilor, respectiv clientilor, şi sursele atrase de la clienţi la nivel mondial.

1. EVOLUŢIA ISTORICĂ

Barclays este un manager al bogăţiei la nivel mondial, iar în Marea Britanie cel mai mare, cu active totale de client 176.1bn £, la data de 30 iunie 2012. La nivel global, compania Barclays ocupă un loc important în rândul furnizorilor de servicii financiare, activând în domeniile de retail şi banking comercial, carduri de credit, investment banking, servicii de management al investiţiilor şi bunurilor, având o prezenţă internaţională extinsă în Europa, SUA, Africa şi Asia. Având o experienţă de peste 300 de ani în domeniul bancar, Barclays îşi desfăşoară activităţile în peste 50 de ţări, cu un număr de 350.000 de angajaţi. Barclays se ocupă cu transferul, împrumutul, securitatea şi investiţia banilor a peste 30 de milioane de clienţi din întreaga lume.

Această bancă a fost înfiinţată în anul 1690, de către John Frame şi Thomas Gould, în contextul în care aceştia şi-au început activitatea de bancheri Goldsmiths în Strada Lombard din Londra. Numele de “Barclays” a început să fie asociat cu afacerea în 1736, când James Barclay, ginerele lui John Frame, a devenit partener. În 1728, banca şi-a mutat sediul în Strada Lombard nr.54, în dreptul mărcii Black Spread Eagle, care cu anii a devenit un element de bază în identitatea băncii.

În 1896 banca s-a unit cu alte 19 bănci private pentru a forma o bancă pe acţiuni numită Barclay and Company Limited, având 182 de sucursale şi depozite în valoare de 26 de milioane de lire, o suma substantiala in acea perioada. Banca era deseori numită Quaker Bank datorită legăturilor familiale şi religioase dintre parteneri.

În anul 1902, Barclays obţine o primă listare pe bursa din Londra.

Între anii 1905 şi 1916 şi-a extins reţeaua prin achiziţia câtorva mici bănci engleze. În 1918 compania fuzionează cu Banca Londoneză, Banca Provincială şi de Sud–Vest, devenind astfel una dintre primele 5 mari bănci din Marea Britanie.

În anul 1925 banca se extinde pe plan internaţional, formându-se astfel Barclays Bank PLC prin fuzionarea a 3 bănci: Colonial Bank, Anglo Egyptian Bank şi National Bank of South Africa. Operatiunile internationale s-au extins astfel in Africa, Orientul Mijlociu si India de Vest. In 1926, banca avea 1837 sucursale.

În anul 1961 Barclays deschide în Londra, pe strada Drummond, primul centru de calculatoare din Marea Britanie destinat activităţilor bancare. În 1965 Barclays înfiinţează o filială în SUA, Barclays Bank of California cu sediul în San Francisco. Aceasta îşi lansează primul card de credit - Barclaycard, în 1966, iar în 1967 dezvăluie prima maşină de numărat bani din lume intitulată Barclaycash.

În anul 1969 Barclays avea planificată fuziunea cu Martins Bank şi Lloyds Bank, dar aceasta a fost blocată de Mergers and Monopolies Commission. I-a fost însă permisă achiziţia Băncii Martins. În 1980, Barclays Bank International îşi extinde activitatea pentru a include creditul comercial, preluând astfel American Credit Corporation, schimbându-i numele în Barclays American. In 1981 este prima banca straina pe piata de capital din New York, in crestere pe termen lung. In 1986, Barclays devine prima banca britanica cu actiuni listate pe bursele din Tokyo si New York.

În 1985 Barclays a introdus pe piaţa bancară a Marii Britanii primul său card de debit, Connect. Apoi în 1986 compania şi-a vândut afacerea din Africa de Sud în urma unor proteste împotriva implicării băncii Barclays în această zonă.

Tot în anul 1986, Barclays devine prima bancă din Marea Britanie pentru a căror acţiuni figurează atât pe lista New York, cât şi pe Tokyo Stock Exchange.

În 1999 Barclays îşi lansează serviciul de internet banking numit Barclays.net, entitate ce va fi cumpărată de British Telecom în 2001. Tot în 2001 Barclays formează o alianţă strategică cu Legal & General, pentru a vinde produse legate de investiţii, pensii şi asigurări de viaţă în reţeaua sa din Marea Britanie, iar în 2003 preia Banco Zaragozano, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din sectorul privat din Spania, fondat în 1910.

După 315 ani de activitate pe Lombard Street, în anul 2005 compania îşi mută sediul oficial în clădirea Canary Wharf aflată în zona londoneză Docklands. In acelasi an, Barclays PLC a achizitionat un pachet majoritar al companiei ABSA Group Limited, aceasta fiind cea mai mare banca de retail din Africa de Sud, cu un numar de peste 7 milioane de clienti.

Anul 2006 este considerat a fi un an de reper deoarece 50% din profitul băncii este obţinut în afara graniţelor Marii Britanii. De asemenea, în acest an Barclays este onorată să devină sponsorul unui număr mare de evenimente de profil înalt cum ar fi Barclays Premier League şi turneul de golf din Scoţia.

În 2008, Barclays se deschide pentru afaceri în Pakistan, cu filiale în Karachi, Islamabad şi Lahore. De asemenea, dobandeste banca de investitii Lehman Brothers North American precum si activitatile acesteia de pe piata de capital. Aceasta achizitie a intarit pozitia Barclays Capital pentru clientii sai, cu o prezenta pe toate pietele majore si in toate liniile principale de afaceri, inclusiv actiuni, credite, venituri fixe, fuziuni si achizitii, comercializarea marfurilor si schimburi valutare.

În 2009, Barclays a finalizat achiziţia sa, PT Akita, o bancă cu capital integral privat, cu zece pieţe de desfacere în trei oraşe în Indonezia.

În 2011, Barclays achiziţionează MBNA Europe Bank Limited, care deţinea aproximativ 60.000 de conturi cu solduri restante de aproximativ £130 milioane. Tot in acest an, Barclays este de acord să achiziţioneze Egg’s UK care detinea un portofoliu de carduri de credit, constând în aproximativ 1,15 milioane de conturi de card de credit, cu creanţe de aproximativ 2,3 miliarde lire brut.

Anul 2012, este un an inovativ pentru Barclays, astfel este lansat în Marea Britanie, BBarclaycard PayTag. Acesta este un autocolant care poate fi ataşat la partea din spate a unui telefon mobil, permiţând clienţilor să efectueze plăţi contactless. Tot în acest an se lansează o aplicaţie gratuită care permite utilizatorilor de telefon mobil din Marea Britanie pentru a trimite şi primi bani prin telefonul lor, fără a fi nevoie de a împărtăşi detaliile bancare numită Pingit.

Astazi, Barclays este o bancă de nivel mondial cu sedii în întreaga lume: Europa, SUA, America Latina, Africa, Caraibe, Asia, Orientul Mijlociu si Australia.

În Asia, Barclays îşi desfăşoară activitatea în urmatoarele state: Rusia, China, India, Indonezia, Japonia, Malayesia, Pakistan, Insululele Filipine, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan şi Thailanda.

În Africa şi Estul Mijlociu, Barclays are sedii în: Bostwana, Egipt, Etiopia, Ghana, Israel, Kenya, Mauritius, Mozambic, Nigeria, Quatar, Rwanda, Arabia Saudită, Seychelles, Africa de Sud, Tanzania, Uganda, Zimbabwe, Zambia.

În America îşi are şase sedii şi anume în: Brazilia, Canada, Mexic, SUA, Puerto Rico şi în Insulele Cayman.

În Europa, Barclays îşi desfăşoara activitatea pe teritoriul a 16 state şi anume: Cipru, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Monaco, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveţia şi nu în ultimul rând, în Marea Britanie.

Preview document

Barclays Capital - Pagina 1
Barclays Capital - Pagina 2
Barclays Capital - Pagina 3
Barclays Capital - Pagina 4
Barclays Capital - Pagina 5
Barclays Capital - Pagina 6
Barclays Capital - Pagina 7
Barclays Capital - Pagina 8
Barclays Capital - Pagina 9
Barclays Capital - Pagina 10
Barclays Capital - Pagina 11
Barclays Capital - Pagina 12
Barclays Capital - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Barclays Capital.doc

Te-ar putea interesa și

Sistemul Bancar din Elveția

1.Sistemul bancar din Elveţia 1.1. Caracteristici generale Încă din cele mai vechi timpuri se ştie faptul că sistemul economic din Elveţia este...

Globalizarea

INTRODUCERE Globalizarea este în zilele noastre unul dintre fenomenele cele mai discutate şi disputate în acelasi timp, iar plaja discursurilor...

Monografia sistemului bancar al Marii Britanii

Cap. 1 Sistemul bancar englez 1.1 Scurt istoric În cea mai mare parte a secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea oamenii politici britanici au...

Sistemul bancar din Marea Britanie

Cap.I. Caracteristici ale sistemului bancar britanic I.1. Scurt istoric Istoricul sistemului bancar englez este de un real interes, deoarece...

Activitatea Bancară la Nivel Internațional Întreprinsă de Băncile din Marea Britanie

Capitolul I. Activitatea bancară internaţională În secolul al XVI-lea, o dezvoltare evidentă au înregistrat băncile germane: Fugger, Welser,...

Activitatea Bancară la Nivel Internațional Întreprinsă de Băncile din Marea Britanie

Capitoul I. Particularităţi ale sistemului bancar din Marea Britanie 1.1. Evoluţia sistemului bancar din Marea Britanie Sistemul bancar din Marea...

Sistemul Bancar din Elveția

I. DESCRIEREA SISTEMULUI BANCAR ELVEŢIAN 1.1 Descrierea sistemului bancar Elveţian Pentru a putea caracteriza sistemul bancar al Elveţiei...

Monografie - Marea Britanie

CAPITOLUL 1 1.1 Scurt Istoric “ Dă-mi controlul banilor unei naţiuni şi nu-mi va păsa cine va face legile ei” Meyer Rothschild Un sistem...

Ai nevoie de altceva?