Cardurile bancare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 13557
Mărime: 278.90KB (arhivat)
Publicat de: Marin Ștefanescu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Aparitia si evolutia cărţilor de credit

Realizările în domeniul tehnologiei informaţiei au determinat diversificarea serviciilor bancare de plăţi şi a produs importante mutaţii în circulaţia banilor. În acest context, transferul electronic al fondurilor şi apariţia “monedei” electronice pe baza cărţilor de plată, au constituit elemente care au revoluţionat sistemele de plăţi tradiţionale.

Cardurile sub forma cărţilor de credit au apărut pentru prima dată în S.U.A., intenţia fiind aceea de a oferi clienţilor un instrument de plată la nivel naţional care să permită depăşirea restricţiilor în acest domeniu, impuse de legea Bancară Federală a S.U.A.

De atunci, cardurile în diferite variante au început să fie utilizate tot mai mult în ţările cu economie dezvoltată, devenind în scurt timp unul din cele mai răspândite şi utilizate servicii bancare. Cardurile au apărut în 1941 când WESTERN UNION BANK a emis primele “Consumer charge Cards” pentru clienţii săi preferaţi, ele oferind o serie de servicii speciale.

În 1951 FRANKLIN NATIONAL BANK, din LONG ISLAND (S.U.A.) a emis un card acceptat de comercianţii locali. BANK of AMERICA având ca piaţă potenţială întregul stat California şi BANK AMERICARD emis pentru prima dată în 1958, a avut un succes imediat acesta oferind un avantaj nou CREDIT-ul.

În 1965 BANK of AMERICA va încheia contracte de licenţă cu bănci din afara statului California care puteau astfel emite BANK AMERICARD.

În 1970 BANK of AMERICA a renunţat la BANK AMERICARD. În 1974 s-a fondat IBANCO, o companie multinaţională care să administreze programul internaţional BANK AMERICARD.

În anul 1977 BANK AMERICARD a devenit VISA CARD păstrând cele trei benzi distinctive:

- albastru

- alb

- auriu

NBI devine VISA USA şi IBANCO devine VISA INTERNATIONAL. În anii '80 au fost introduse pe piaţă debitcardurile. În prezent, cardurile constituie una din cele mai răspândite metode de plată şi de obţinere de credite.

Expansiunea si diversificarea cardurilor pe plan mondial

Originea americană a marilor reţele de cărţi de plată a modelat organizarea şi chiar funcţionarea acestora, influenţând răspândirea cardurilor în întreaga lume.Astfel, cărţile internaţionale de plată ( VISA, MasterCard, American Express, Diners Club) sunt afiliate, sau chiar aparţin unor reţele de origine americană.

În anul 1988, cărţile VISA şi MasterCard erau acceptate de aproape 7.000.000 de instituţii în mai mult de 160 de ţări, Diners Club este prezentă în 163 de ţări şi mai mult de un milion de instituţii acceptă această carte deţinută de peste 5.500.000 de purtători, iar cardurile American Express sunt acceptate de mai mult de 2.200.000 instituţii din întreaga lume, la data de 31.12.1987, numărându-se 26.600.000 de purtători de cărţi American Express.

O expansiune aproape explozivă a avut dezvoltarea cărţilor bancare în Franţa Astfel, în anul 1971, aproape 130 de bănci franceze au creat grupul “Cartea Albastră“, destinat favorizării şi dezvoltării cărţii cu acelaşi nume. Câţiva ani mai târziu, în anul 1977, grupul respectiv a aderat la reţeaua internaţională VISA. În anul 1977, administraţia P.T.T. a creat şi ea prima sa carte de retragere a numerarului, apoi, a aderat la grupul “Cartea Albastră“, întărind poziţia reţelei “Albastru“. În anul 1978, Creditul Agricol a cumpărat societatea Eurocard France şi a vândut în anul 1983 jumătate din capitalul său societăţii Creditul Mutual,favorizând dezvoltarea celui de-al doilea sistem de plată internaţional Eurocard / MasterCard, şi crearea în Franţa a reţelei “Verzilor”.

Pentru a pune capăt acestei multiplicări a marilor familii de cărţi de plată (în principal “Albaştrii” şi “ Verzii ”) care prejudicia la urma urmelor utilizatorii ce nu puteau să se folosească de cartea lor decât într-un număr limitat de automate bancare iar comercianţii trebuiau să dispună de mai multe tipuri de astfel de echipamente, în 1984, în Franţa, a fost inventată “ interbancaritatea”.

Acest concept s-a concretizat într-o nouă entitate juridică, grupul “Cărţilor Bancare”, format din băncile emiţătoare ale “Cărţii Albastre” şi din gruparea Eurocard France. Primul dintre obiectivele propuse de acest nou grup a fost crearea unui produs care să aibă caracteristicile unui mod de plată adecvat, adică acceptabilitatea şi universalitatea. Era vorba de o extindere a unei idei apărute încă de la începuturile cardului şi anume de a concepe un card interbancar unic, venindu-se astfel şi în întâmpinarea comercianţilor, care nu priveau cu ochi buni perspectiva unei multitudini de carduri incompatibile.

Un mijloc de plată neutru ar fi asigurat deci, libera alegere a comerciantului şi ar fi evitat din partea acestuia investiţii costisitoare şi inutile.

Odată cu apariţia noilor tehnologii (on-line, off-line, card cu memorie, etc ), trebuiau luate decizii şi făcute investiţii care erau la îndemâna unei singure bănci, oricât de puternică ar fi fost ea. De asemenea, trebuia stabilită o legătură între un mijloc de plată folosit în mod curent în Franţa şi asociaţiile internaţionale emiţătoare de carduri.

Sistemul creat în 1984 oferea, din acest punct de vedere, o soluţie originală, asigurând o largă deschidere către sistemele internaţionale de carduri şi păstrând, în acelaşi timp, controlul operaţiunilor interne de către băncile franceze. Se puneau astfel bazele unui sistem naţional de plăţi prin intermediul cardurilor,sistem ce urma să fie gestionat de noul grup.

Bibliografie

Ilieşi, Sabin – Finanţe publice, Editura Mesagerul, Bistriţa, 2000

Ionescu, I Lucian (coordonator) – Băncile şi operaţiunile bancare, Editura Economică, Bucureşti, 1996.

Niţu, Ion – Managementul riscului bancar, Editura Expert, Bucureşti, 2000.

Regulament BNR privind plăţile electronice.

Regulament BNR privind emitera şi utilizarea cardurilor

www.bnr.ro

Preview document

Cardurile bancare - Pagina 1
Cardurile bancare - Pagina 2
Cardurile bancare - Pagina 3
Cardurile bancare - Pagina 4
Cardurile bancare - Pagina 5
Cardurile bancare - Pagina 6
Cardurile bancare - Pagina 7
Cardurile bancare - Pagina 8
Cardurile bancare - Pagina 9
Cardurile bancare - Pagina 10
Cardurile bancare - Pagina 11
Cardurile bancare - Pagina 12
Cardurile bancare - Pagina 13
Cardurile bancare - Pagina 14
Cardurile bancare - Pagina 15
Cardurile bancare - Pagina 16
Cardurile bancare - Pagina 17
Cardurile bancare - Pagina 18
Cardurile bancare - Pagina 19
Cardurile bancare - Pagina 20
Cardurile bancare - Pagina 21
Cardurile bancare - Pagina 22
Cardurile bancare - Pagina 23
Cardurile bancare - Pagina 24
Cardurile bancare - Pagina 25
Cardurile bancare - Pagina 26
Cardurile bancare - Pagina 27
Cardurile bancare - Pagina 28
Cardurile bancare - Pagina 29
Cardurile bancare - Pagina 30
Cardurile bancare - Pagina 31
Cardurile bancare - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Cardurile Bancare.doc

Te-ar putea interesa și

Piața Cardurilor Bancare în România

INTRODUCERE Una dintre cele mai populare tehnologii din lumea bancară este fără îndoială cardul, instrumentul electronic de plată care a făcut...

Piața Cardurilor Bancare în România

Introducere În ultimul deceniu se afirmă tot mai puternic în economiile de piaţă avansate specializarea plăţi fără numerar. Progresul...

Contabilitatea Operațiunilor cu Carduri Bancare la BCR Satu Mare

INTRODUCERE Plăţile electronice sunt un stimulator important al creşterii economice şi al vitalităţii unei economii, iar guvernele trebuie să fie...

Analiza privind operațiunile cu carduri în practica Băncii Comerciale Române Erste Bank, sucursala Brăila

INTRODUCERE Ca mai în toate domeniile, dorinţa de îmbunătăţire şi perfecţionare a rezultatelor prin experienţă şi cercetare au condus spre...

Cardul

INTRODUCERE Lucrarea de fata, ce urmeaza a fi prezentata, se intituleaza Cardul si reprezinta o încercare de a prezenta instrumentul care sta la...

Piața cardurilor bancare în România - studiu de caz pe BCR

INTRODUCERE În condiţiile crizei economice şi chiar a amplificării fluxurilor comerciale, a tendinţei de globalizare şi a accentuării concurenţei,...

Banca Română pentru Dezvoltare

Capitolul 1. Banca Română pentru Dezvoltare – prezentare generală Schimbările profunde apărute în mediul bancar românesc după 1989 au adus pe...

Cardurile puse în circulație la BRD Groupe Societe Generale

INTRODUCERE: Procesul de dezvoltare economică și implementare a noilor tehnologii în Romania este mereu în continuă crestere, sistemul bancar...

Ai nevoie de altceva?