Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 8715
Mărime: 460.46KB (arhivat)
Publicat de: Elisaveta Ștefan
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vasile Cocris
Master Banci si piete financiare, Iasi 2012

Cuprins

  1. Capitolul 1. Abordarea noţiunii de risc în cadrul Piraeus Bank 1
  2. 1.1. Scurtă prezentare a Grupului Piraeus Bank 1
  3. 1.2. Prezentare Piraeus Bank România 4
  4. 1.3. Riscurile aferente activităţii bancare Piraeus Bank 6
  5. 1.4. Riscul de lichiditate 7
  6. 1.4.1. Aspecte generale privind riscul de lichiditate 8
  7. 1.4.2. Factori generatori ai riscului de lichiditate 9
  8. 1.4.3. Indicatori de lichiditate 10
  9. 1.4.4. Analiza lichidității în perioada 2006 – 2010 15
  10. Capitolul 2. Administrarea riscului de lichiditate la Piraeus Bank 20
  11. 2.1. Strategii de contracarare a riscului de lichiditate pe timp de criză 20
  12. 2.2. Adecvarea capitalului 22
  13. 2.3. Metode de protecţie utilizate de către Piraeus Bank împotriva riscului de lichiditate 24
  14. Concluzii 26
  15. Bibliografie 27

Extras din proiect

Capitolul 1. Abordarea noţiunii de risc în cadrul Piraeus Bank

1.1. Scurtă prezentare a Grupului Piraeus Bank

Grupul Piraeus Bank este unul dintre cele mai puternice grupuri financiare de pe mapamond, având rădăcinile în Grecia. În prezent grupul Piraeus Bank reprezintă una dintre cele mai active şi mai dinamice companii financiare din Grecia. A luat fiinţă în anul 1916 şi începând de atunci a trecut printr-o perioadă în care a fost în proprietatea statului, după care în decembrie 1991 a avut loc privatizarea acesteia. Din acel moment, a înregistrat rezultate financiare, continuând să crească atât ca mărime cât şi ca număr de activităţi.

Pe parcursul creşterii sale organice, Piraeus Bank a realizat mai multe mutări strategice cu scopul de a consolida astfel o puternică prezenţă pe diferite pieţe. În acest sens, banca a încorporat în anul 1998, activităţile Chase Manhattan din Grecia, a obţinut controlul intereselor în Macedonia-Thrace Bank şi nu în ultimul rând a preluat banca specializată Credit Lyonnais Hellas. La începutul anului 1999, banca a obţinut Xiosbank şi a absorbit activităţile National Westminster Bank Plc din Grecia. În iunie anul 2000, şi-a unit cele trei bănci comerciale din Grecia (Piraeus Bank, Macedonia-Thrace Bank şi Xiosbank), fuziune ce a luat sfârşit cu success, creând în acest fel una dintre cele 3 mari bănci existente în sectorul privat din Grecia.

La începutul lui 2002, Piraeus Bank a preluat Hellenic Industrial Development Bank (ETBAbank) de la Statul Grec, crescândîn acest fel baza de capital a Grupului dar şi cota de piaţă a acesteia. ETBA bank a fost preluată cu succes de către Piraeus Bank în decembrie 2003. De asemenea, la începutul lui 2002, un acord de alianţă strategică pentru piaţa Greciei a fost semnat între Piraeus Bank Group şi Grupul internaţional bancar şi de asigurări ING Group în domeniul asigurării bancare ce a fost reînnoit pentru încă 10 ani în octombrie 2007. La începutul lui iulie 2009, Piraeus Bank şi BNP Wealth Management au anunţat că au încheiat un parteneriat strategic în domeniul "Wealth Management". În cele din urmă, la începutul lui octombrie 2009, Piraeus Bank a anunţat că a parafat un acord cu Victoria General Insurance Company SA - subsidiară a Ergo International în Grecia şi membră a German Insurance Group Munich Re - pentru implementarea unei cooperări de 10 ani în domeniul asigurărilor.

Începutul anului 2005 a constituit un alt moment important pentru Piraeus Bank Group, deoarece atunci şi-a implementat strategia de expansiune pe mari pieţe din sud-estul Europei, preluând Eurobank din Bulgaria, prin aceasta întărindu-şi prezenţa în Bulgaria, fuziunea din Piraeus Bank şi Eurobank fiind încheiată în anul 2006. De asemenea, tot în anul 2005 Piraeus Bank Group pătrunde pe piaţa din Serbia prin absorbirea băncii Atlas Bank dar şi pe piaţa Egiptului prin preluarea băncii comerciale Egyptian Commercial Bank.

Serviciile puse la dispoziţia clienţilor de către Piraeus Bank sunt transmise printr-o variată reţea de sucursale dar şi online prin intermediul reţelei electronice bancare Winbank. Această reţea electronică a fost pusă în funcţiune începând cu anul 2000, fiind un serviciu foarte eficient ce oferă o gamă completă de servicii prin intermediul a patru diverse canale de distribuţie, cum ar fi: internet, call center, telefonie şi ATM-uri.

Doi ani mai târziu, în 2007, Piraeus Bank a continuat să îşi extindă prezenţa şi pe alte pieţe, precum Ucraina, achiziţionând International Commerce Bank dar şi pe piaţa din Cipru prin preluarea reţelei Arab Bank.

În prezent, Piraeus Bank are în vedere un mare grup de companii ce acoperă aproximativ toate activităţile bancare şi financiare existente pe pieţele din Grecia, având astfel rolul de bancă universal. Banca Piraeus stăpâneşte expertiza de valoare atât în segmentele de retail banking, întreprinderi mici şi mijlocii cât şi pe pieţele de capital şi de leasing.

Ca oricare altă bancă şi Piraeus Bank Group are stabilite anumite obiective pe care îşi doreşte să le atingă după un anumit timp, cele mai importante dintre acestea fiind obţinerea şi păstrarea eficienţei calităţii activelor dar şi păstrarea unui echilibru între creditele acordate şi depozitele atrase.

Grupul Piraeus Bank este prezent în multe pieţe internaţionale, fiind mereu în creştere şi concentrate mai ales pe pieţele dezvoltate din sud-estul Europei şi estul Mediteranei, dar şi pe pieţele din centrele financiare ale Londrei şi New York. De asemenea, grupul este prezent şi pe pieţele din SUA prin bănci precum Marathon Bank, având sediul în New York dar şi în Londra, prin sucursala Piraeus Bank, în Albania prin Tirana Bank, în Bulgaria prin cele 101 sucursale Piraeus Bank, în Serbia prin Piraeus Bank Beograd, în România prin Piraeus Bank România ,în Ucraina prin Piraeus Bank ICB, în Egypt prin sucursalele Piraeus Bank Egipt şi în Cipru prin Piraeus Bank Cyprus.

Piraeus Bank Group, prin combinarea dezvoltării afacerilor cu responsabilitatea social reuşeşte să susţină relaţiile cu partenerii săi de afaceri, oferindu-le încredere, punând mare accent pe protecţia mediului înconjurător. Piraeus Bank este de accord cu faptul că sursele de energie nu sunt inepuizabile şi că ar trebui folosite într-o manieră responsabilă, cu mai mult cap. Banca contribuie la protejarea mediului prin două dimensiuni, una externă şi una internă. Cea externă pune în evidenţă eforturile băncii de a creşte gradul de conştientizare al clienţilor săi şi de a promova investiţiile ecologice, în timp ce cea internă are în vedere eforturile băncii de a scade impactul său operaţional asupra mediului. Piraeus Bank şi-a construit o prezenţă deosebită în domeniul Green Banking prin intermediul unei sucursale speciale GREEN BANKING şi prin produse de creditare pentru RES, economisirea energiei, gestionarea deşeurilor, transportul "verde", agricultura organică, ecoturism-agroturism şi produse chimice "verzi".

Preview document

Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 1
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 2
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 3
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 4
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 5
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 6
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 7
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 8
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 9
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 10
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 11
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 12
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 13
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 14
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 15
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 16
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 17
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 18
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 19
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 20
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 21
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 22
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 23
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 24
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 25
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 26
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 27
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 28
Managementul Riscului de Lichiditate în Cazul Piraeus Bank - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Managementul Riscului de Lichiditate in Cazul Piraeus Bank.doc

Alții au mai descărcat și

Managementul riscului valutar ING Bank

CAPITOLUL 1: PARTICULARITĂȚI ALE RISCULUI VALUTAR 1.1. Scurtă descriere a ING Bank ING Bank România face parte din Grupul ING, o instituție...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Gestiunea Riscului de Lichiditate

Cap. 1. Riscul în activitatea bancară 1.1 Riscul în general În literatura de specialitate riscul este un subiect predilect, ceea ce demonstrează...

Managementul Riscului de Lichiditate la Alpha Bank

Capitolul 1. Abordarea noţiunii de risc la Piraeus Bank 1.1.Scurtă prezentare a Grupului Piraeus Bank Piraeus Bank Group este un grup financiar...

Ai nevoie de altceva?