Studiu asupra conceptului de etică în management

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5039
Mărime: 65.33KB (arhivat)
Publicat de: Ana R.
Puncte necesare: 6
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Materie: Scriere Academica si Cercetare In Management

Cuprins

  1. 1. Concepte generale despre morala si etica 3
  2. 2. Etica manageriala .4
  3. 3. Etica in afaceri ca o necesitate ..6
  4. 4. Principii etice in afaceri 7
  5. 5. Natura eticii in management .9
  6. 6. Etica si deciziile manageriale ..11
  7. 7. Bibliografie ..16

Extras din proiect

1. Concepte generale despre morala si etica

Notiunile de etică și morală, desi sunt inrudite, au radacini și intelesuri diferite: etica este teoria și știința moralei, in timp ce morala prezintă obiectul de studiu al eticii. Semnificatia de etică este de origine greacă în timp ce morala își are originea în cuvîntul latin mos-moris (morav-moravuri), de unde a apărut și termenul moralis, etimonul modern al termenului morală.

Așadar, putem aprecia etica ca fiind o știință a comportamentului, a moravurilor, un cumul de prescripții precise sau o teorie asupra moralei. Acesta prezinta și sensul pe care îl ofera Wundenburger, care confirma că etica reprezintă "ansamblul regulilor de conduită împărtășite de către o comunitate anume, reguli care sunt fundamentate pe distincția între bine și rău, în timp ce morala cuprinde un ansamblu de principii de dimensiune universal-normativă."

Etica reprezintă modul de cunoaștere și legitimare în conștiință cu ajutorul normelor și imperativelor morale, care vizeaza acte și fapte omenești. Etica este caracterizata ca "știința care se ocupă cu analiza principiilor morale, cu legăturile lor de extindere istorică, cu conținutul lor de clasă și cu importanta lor în viața socială; ansamblul normelor de conduită morală atribuita ideologiei unei clase sau societăți".

Rolul eticii este sa sprijine oamenii și instituțiile, să hotarasca ce este mai benefic să facă, pe ce considerente să aleagă și ce motivații morale exista în acțiunile lor.

Morala mai poate fi prezentata ca ansamblul principiilor de dimensiune universal-normativă (adeseori dogmatică), bazate pe distincția dintre bine și rău. Morala este definita ca "totalitatea normelor de conviețuire, de purtare a oamenilor unii fată de ceilalți și fată de comunitate și a căror nerespectare nu este sancționată de lege, ci mai degraba de opinia publică. Morala subliniaza disciplina științifică care vizeaza normele de comportare a oamenilor în societate".

În politică, administrație publică, afaceri, mass-media, educație, medicină ș.a.m.d conceptul acceptat este cel de etică. Unii autori apreciaza că conceptul de morală vizeaza viața privată. Respectăm morala în viața privată și etica în viața publică (politică, civică, profesională etc.).

2. Etica managerială

Etica managerială este prezentată drept „studiul modului in care deciziile afectează

grupurile sociale, domeniul in care se definesc drepturile, îndatoririle si regulile ce trebuie sa le respecte persoanele care decid”.

Oricare decizie in viata de afaceri cuprinde si o componenta etica deorece decizia stabilește si impune o conduita care este necesar sa fie conforma cu anumite valori fundamentale, reguli, principii, legi si norme. In aceste situatii, firescul in management fundamenteaza atitudinea favorabila fata de conceptele, comportamentele, ideile si modelele pe care le-a hotarat etica, știința normativa care expune coordonatele morale ale existentei si activității desfasurate de om.

Mare parte din teoreticieni apreciaza ca fundamentarea afacerilor in raport cu normele etice este imperativa, pentru ca managementul este o disciplina socio-umana, care doar prin scopurile urmărite se înscrie in sfera științelor economice, însă pentru alții etica reprezinta o simpla umbrela a raporturilor interne si externe ale societatii, neputând-se încă diferentia clar ce este corect de ceea ce este incorect.

Etica manageriala impune a se identifica caracteristicile fundamentale de comportamente si sa descopere atitudinile corespunzătoare in patru grupe:

1.Firma prezintă categoria generala fata de care etica manageriala trebuie sa-si arate comportamentul urmarind următoarele aspecte: daca instituțiile de baza ale firmei sunt bine instruite si promovează interesele generale; daca implicarea statului in mecanismele economiei de piața este benefica; daca inegalitățile in „statul putere” pot fi tolerate; etc.

2.Entitatile interesate ocupa un ansamblu important in problemele eticii manageriale, definind drumul corect de urmat pentru rezolvarea problemelor sociale si trebuie sa se stabileasca exact cum contribuie acționarii societatii in gestionarea resurselor; ce indatoriri are entittea fata de furnizori sau clienți si care sunt modurile prin care stabileste o buna relationare cu comunitatea locala.

3. Problemele interne dau nastere unor atitudini manageriale care stabilesc natura relațiilor dintre societate si angajați, inclusiv managerii; termenii de solutionare a contractelor; condițiile de lucru, obligațiile managerilor si a celorlalți angajați; elementele eticii; drepturile; ordinele, comportamentul.

4. Problemele personale subliniaza conexiunile dintre persoane, in cadrul unei organizații: care sunt drepturile si obligațiile rezultate dintr-o structura ierarhica; cum se manifesta cinstea, corectitudinea si onestitatea intr-un proces colectiv.

Bibliografie

1.Ioan Grigoraș, Probleme de etică, Editura Universității „Al. I. Cuza”, Iași, 1999;

Jaques J. Wundenburger, Questions d’etique, Presses Universitaires de France, Paris, 1993 ;

Dicționar explicativ al limbii române, Ed. Academiei RSR, București, 1984;

2. Puiu Alexandru - „Management”, Editura Independenta Economica, Pitești, 2007;

3. Nica Petre - „ Managementul firmei”, Editura Condor, Chișinău, 1999;

4. Petrescu I., - „ Management european”, Editura Expert, București, 2004;

5. Zait D - „Management intercultural”, Ed. Economica, București, 2002;

6. Tierney E., - „Etica in afaceri”, Ed. Rentrop & Straton, București, 1999;

7. Abrudan, Maria-Madela, Opera citata;

8. Ionescu, Gh.Gh., Cultura afacerilor. Modelul american, Ed. Economica, București, 1997;

9. Ionescu, Gh., Gh., Marketizarea, democratizarea si etica afacerilor, București: Editura Economica;

10. https://www.austral.ro/blog/etica-in-afaceri-cele-8-principii-de-etica-in-business 29.01.2021

Preview document

Studiu asupra conceptului de etică în management - Pagina 1
Studiu asupra conceptului de etică în management - Pagina 2
Studiu asupra conceptului de etică în management - Pagina 3
Studiu asupra conceptului de etică în management - Pagina 4
Studiu asupra conceptului de etică în management - Pagina 5
Studiu asupra conceptului de etică în management - Pagina 6
Studiu asupra conceptului de etică în management - Pagina 7
Studiu asupra conceptului de etică în management - Pagina 8
Studiu asupra conceptului de etică în management - Pagina 9
Studiu asupra conceptului de etică în management - Pagina 10
Studiu asupra conceptului de etică în management - Pagina 11
Studiu asupra conceptului de etică în management - Pagina 12
Studiu asupra conceptului de etică în management - Pagina 13
Studiu asupra conceptului de etică în management - Pagina 14
Studiu asupra conceptului de etică în management - Pagina 15
Studiu asupra conceptului de etică în management - Pagina 16
Studiu asupra conceptului de etică în management - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Studiu asupra conceptului de etica in management.docx

Te-ar putea interesa și

Leadership - descoperiri ale cercetărilor - practici și deprinderi

REZUMAT Leadership-ul este un concept cheie în managementul comportamental organizanizaţional şi în psihologia organizaţională. Este subiect de...

Comunicare și Cultură Organizațională

Moto „Majoritatea oamenilor culţi îşi vor folosi ştiinţa ca membrii unor organizaţii. De aceea, omul cult va trebui să fie pregătit să trăiască...

Dileme Etice în Organizații

INTRODUCERE În lumea noastră grăbită şi agitată, din ce în ce mai mulţi oameni sunt ahtiaţi după noutate, din care unii fac un etalon de prim rang...

Deontologia în Procesul Comunicării

ARGUMENT Comunicarea, indiferent de felul său, verbală, scrisă sau nonverbală reprezintă cel mai uzual şi totodată necesar mijloc de relaţionare...

Etică managerială - Condiție esențială

INTRODUCERE “Etica în afacerile economice” este un subiect tot mai important al zilelor noastre şi prezintă interesul unui număr din ce în ce mai...

Etica și Profesionalismul în Afaceri

CAP. I. PROFESIONALISMUL - COMPONENTĂ DE BAZĂ A ETICII ÎN AFACERI Profesionalismul este socotit o ideologie relevantă pentru cei care lucrează în...

Etica în perspectiva interculturală

Mulţi autori subliniază faptul că o organizaţie nu are o etică decât dacă se raportează la un anumit mediu sau la anumite relaţii, etica în sine...

Etică în afaceri

1. Ce este etica? Geneza si consacrarea economiei de piata constituie un proces complex ce presupune mecanisme si institutii purtatoare de valori,...

Ai nevoie de altceva?