Cuprins
- REZUMAT 7
- CUVINTE CHEIE 8
- INTRODUCERE 8
- CAPITOLUL I
- ASPECTELE CĂRŢII 9
- CADRUL TEXTUAL 9
- NATURA ŞI IMPORTANŢA CONDUCERII 10
- SEMNIFICAŢIA CONDUCERII 11
- CONDUCEREA CA ŞI PARTENERIAT 11
- LEADERSHIP VS. MANAGEMENT 12
- IMPACTUL LEADERSHIP-ULUI IN PERFORMANTELE ORGANIZATORICE 13
- CERCETARE ŞI OPINII : LEADERSHIP-UL FACE DIFERENŢA 14
- LIDER IN ACTIUNE 14
- CERCETARE ŞI OPINII :LEADERSHIP-UL NU FACE DIFERENŢA 15
- ROLURILE LEADERSHIP-ULUI 18
- SATISFACŢIILE ŞI FRUSTRĂRILE UNUI LIDER 22
- O SCHEMĂ PENTRU ÎNŢELEGEREA CONDUCERII 24
- CARACTERISTICI PERSONALE 26
- CARISMA ŞI CONDUCEREA TRANSFORMAŢIONALĂ 26
- PRACTICI ŞI COMPORTAMENTE EFICACE DE CONDUCERE 27
- STILUL DE CONDUCERE 27
- CONDUCERE SITUAŢIONALĂ ŞI DE ÎMPREJURARE 28
- POLITICĂ ŞI PUTERE 28
- TACTICI DE INFLUENŢĂ 28
- MUNCA DE ECHIPĂ ŞI ÎMPUTERNICIREA 29
- ABILITĂŢI MOTIVAŢIONALE ŞI DE INSTRUIRE 29
- REZOLVAREA CREATIVĂ A PROBLEMELOR 30
- GHID DE ACŢIUNE ŞI DEZVOLTARE A ABILITĂŢILOR 31
- CAPITOLUL II
- TRĂSĂTURILE, MOTIVAŢIILE ŞI CARACTERISTICILE UNUI LIDER 34
- TRĂSĂTURI DE PERSONALITATE SPECIFI CE CONDUCERII EFICIENTE 35
- TRĂSĂTURILE GENERALE DE PERSONALITATE 36
- TOLERANŢĂ SPORITĂ FAŢĂ DE FRUSTRARE 38
- CONŞTIINŢA DE SINE ŞI OBIECTIVITATEA 39
- ASPECTELE PERSONALITĂŢII LEGATE DE O MISIUNE 40
- INIŢIATIVA 41
- EMPATIA 42
- FLEXIBILITATEA ŞI ADAPTABILITATEA 42
- AUTOCONTROLUL 42
- CURAJUL 43
- AGERIMEA 43
- MOTIVE DE LEADERSHIP 43
- MOTIVUL PUTERII 44
- MOTIVAŢIA CONDUCERII ŞI ATINGEREA SUCCESULUI 45
- ETICA MUNCII 45
- TENACITATEA 46
- FACTORII COGNITIVI ŞI CONDUCEREA 46
- ABILITATEA MINTALĂ ŞI TEORIA RESURSEI COGNITIVE 47
- ŞTIINŢA AFACERII 47
- FACTORI FUNDAMENTALI 48
- INFLUENŢA EREDITĂŢII ŞI A MEDIULUI ASUPRA CONDUCERII 50
- PUNCTELE FORTE ŞI LIMITELE ABORDĂRII CARACTERIZĂRII
- LEADERSHIP ULUI 50
- ÎNDRUMARE PENTRU DEZVOLTAREA ACŢIUNII ŞI A APTITUDINII 51
- ÎNTREBĂRI ŞI ACTIVITĂŢI ÎN DISCUŢIE 52
- SPIRIT DE CONDUCERE. STUDIU DE CAZ 52
- ROLUL UNUI CONDUCĂTOR 54
- SPIRITUL DE UMOR LA LOCUL DE MUNCĂ 54
- CAPITOLUL III
- CONDUCERE CARISMATICĂ ŞI TRANSFORMAŢIONALĂ 55
- CARACTERISTICI ALE LIDERILOR CARISMATICI ŞI TRANSFORMAŢIONALI 55
- STILUL DE COMUNICARE AL LIDERILOR CARISMATICI 56
- CUM SĂ DEVII UN LIDER CARISMATIC ŞI TRANSFORMAŢIONAL 56
- METAFORE ŞI ANALOGII 57
- INVESTIREA MANAGERILOR 57
- AJUNGEREA ÎN VÂRFUL PIRAMIDEI 57
- STUDIU DE CAZ 58
- MANAGEMENTUL PRIN ANECDOTĂ 58
- STUDII ASUPRA LIDERILOR CARISMATICI ŞI TRANSFORMAŢIONALI 59
- LIDERI CARISMATICI ŞI TRANSFORMAŢIONALI 60
- CUM SĂ DEVII UN LIDER CARISMATIC ŞI TRANSFORMAŢIONAL 62
- GHID PENTRU ACŢIUNE ŞI ABILITĂŢI DE DEZVOLTARE 64
- CONCLUZII 65
- BIBLIOGRAFIE 66
Extras din proiect
REZUMAT
Leadership-ul este un concept cheie în managementul comportamental organizanizaţional şi în psihologia organizaţională. Este subiect de dezbateri şi controverse, rolul acestui concept fiind perceput în mod diferit de către şcoli diferite de management.
LEADERSHIP–DESCOPERIRI ALE CERCETĂRILOR, PRACTICI ŞI DEPRINDERI-publicată de Andrew Du Brin este o sursă importantă de documentare pentru realizarea acestui referat. Semnificativ în modul de abordare a temei este viziunea de ansamblu pe care o realizează Du Brin, referirile făcandu-se la maniera de conducere dar şi la conceptul de leadership-echipă competitivă. Acest referat îşi propune în primul rand să creeze o bază comună de discuţii avand în vedere în primul rand tendinţele manifestate că în ultimii ani de a se acorda o atenţie deosebită conceptului de leadership.
Leadership-ul a devenit obiect de studiu la nivel universitar şi postuniversitar organizandu-se cursuri de management în afaceri, administrare afacerilor şi administraţie publică.
Multe facultăţi bazate pe studiul afacerilor sunt convinse că o conducere eficace este necesară pentru a îndeplini provocările organizaţionale. Fără o conducere eficace la toate nivelurile în organizaţiile publice şi private, este dificil să susţii profitabilitatea, productivitatea, calitatea şi o bună deservire a clienţilor.
În nenumărate rânduri cercetătorii şi profesorii au demonstrat faptul că o conducere eficace poate face diferenţa. De aceea multe şcoli cu profil financiar, sau de management al afacerilor au adoptat a o programă bazată pe dezvoltarea calităţilor de lider.
Un motiv la fel de important în fundamentarea creşterii eficienţei studiilor despre conducere este faptul că şcolile privind managementul afacerilor răspund cerinţelor de mediu. Organizaţiile publice şi private, împreună cu publicaţiile de specialitate în domeniul afacerilor au adus în discuţie noi accente privind importanţa conducerii. Sindicatele sunt neclintite în credinţa lor privind necesitatea conducerii efective în atingerea unor scopuri precum creşterea profitului, a productivităţii, a calităţii şi deservirii clienţilor. Managerii din top şi acţionari ai unor organizaţii consideră că fără o conducere eficientă, organizaţia nu poate rămâne competitivă.
Mai mult decât atât, organizaţiile de afaceri recunosc faptul că o conducere eficace depăşeşte chiar nivelul directorilor executivi. De aceea ei cer oamenilor cu calităţi apropiate conducătorilor să inspire şi să influenţeze pe ceilalţi în echipe de lucru şi unităţi de activitate la toate nivelurile organizatorice.
În viziunea lui Andrew Du Brin, a fi lider înseamnă să ai capacitea de a inspira încredere şi să te bucuri de susţinerea membrilor organizaţiei în atingerea ţelurilor pe care aceasta şi le-a propus Conducerea este în bună parte atribuţia managerului, dar un manager are şi rolul de a planifica, organiza şi controla activitatea desfăşurată de organizaţie
A fi lider inseamnă să lucrezi cu inspiraţie şi să poţi influenţa schimbarea în timp ce managementul lucrează mai mult cu menţinerea echilibrului şi a stării de fapt.
Referatul prezintă importanţa teoriei de a e privi conducerea ca pe o relaţie sau un parteneriat pe termen lung, între conducători şi membrii grupului. În acest sens sunt menţionate cercetările ce aduc dovezi care susţin ideea acceptată în mare măsură, aceea că liderul influenţează performanţele organizaţiei
S-a observat că multă lume atribuie succesele organizaţiei acţiunii liderilor.
Un alt concept prezentat în referat este conceptul de substitut pentru conducere. Acesta susţine că factorii din mediul de lucru fac munca liderului de prisos. Sunt resurse umane reprezentate de echipe de lucru cu muncitori bine pregătiţi, cărora munca, tehnologia pe calculator şi normele personale le oferă satisfacţie şi-i motivează Deasemeni, se poate spune din acest punct de vedere că liderul este irelevant în obţinerea unor rezultate din cadrul organizaţiei, deoarece situaţia e considerată mult mai importantă prin oportunităţile pe care le oferă O parte din irelevanţa conducerii e argumentată prin aceea că liderul are control unilateral numai asupra unor resurse. Cealaltă parte ar fi aceea ca noii lideri sunt aleşi după valori care sunt compatibile cu cele ale firmei.
Andrew Du Brin menţionează că o poziţie de conducere este deseori o sursă de satisfacţie pentru cel care o deţine, această poziţie se datorează unor factori cum sunt : puterea, prestigiul, ocazia de a-i ajuta pe ceilalţi, salariu mare şi oportunitatea de a controla resursele. Alteori, a fi lider presupune o serie de frustrări, cum ar fi : autoritate insuficientă, confruntarea cu problemele, cu oamenii şi prea multă politică organizaţională. Contextul de înţelegere a conducerii prezentat şi în referat arată că liderul foloseşte caracteristicile personale, comportamentele de conducere şi tehnicile potrivite pentru a facilita productivitatea, calitatea şi satisfacţia. Componentele din cadrul schemei devin subiecte majore în cercetarea conducerii.
Acestea subiecte majore determină structurarea cărţii în următoarele capitole: (1) caracteristicile personale ale liderilor, (2) charisma şi conducerea transformaţionala, (3) practici şi comportamente eficace de conducere, (4) stilul de conducere, (5) conducerea situaţională şi de împrejurare, (6) tactici de influenţă, (7) putere şi politică, (8) lucru în echipă şi împuternicire, (9) abilităţi motivaţionale şi de instruire, (10) rezolvarea creativă a problemelor, (11) abilităţi de comunicare şi rezolvare a conflictelor, (12) abilităţi multiculturale şi (13) o orientare spre învaţare şi dezvoltare.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Leadership - Descoperiri ale Cercetarilor - Practici si Deprinderi.doc