Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 8998
Mărime: 56.91KB (arhivat)
Publicat de: Petre Preda
Puncte necesare: 7
Universitatea de Vest din Timişoara Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor

Cuprins

  1. INTRODUCERE 1
  2. CAP I. Introducere în comerțul electronic 2
  3. 1.1 Tipuri și faze ale tranzacțiilor comerciale 2
  4. 1.2. Schimbul de date electronice (EDI) 3
  5. 1.3. Vulnerabilități ale Internetului ce afectează comerțul electronic 4
  6. 2.1 Cerințe privind securitatea tranzacțiilor comerciale 8
  7. 2.2 Principalele protocoale de securizare a tranzacțiilor 9
  8. 2.2.1 Securitatea telecomunicațiilor (protocoalele SSL și TLS) 10
  9. 2.2.2 Securitatea tranzacţiilor de plată (protocoalele 3-D Secure, SecureCode şi SET) 10
  10. CAP III. Exemple de e-commerce actual.Piețe electronice, licitații electronice 16
  11. 3.1 Comerţul electronic între consumatori şi companii, sau comerţul electronic cu amănuntul (B2C) 16
  12. 3.2. Pieţe electronice, licitaţii electronice 18
  13. BIBLIOGRAFIE 19

Extras din proiect

INTRODUCERE

Sfarsitul de secol este dominat clar de revolutia informatica desfasurata in Internet, considerat ca reprezinta cea de-a treia revolutie industriala. Internetul este o lume fascinanta si in continua schimbare, fiind in fruntea fenomenelor care influenteaza viitorul economic mondial. Se apreciaza ca Internetul, cea mai flexibila structura pe care a cunoscut-o omenirea, este cel mai important proiect de conectivitate umana creat pe Pamant.

Se spune ca Internetul este al doilea mare sistem, alaturi de sistemul financiar mondial, care a devenit atat de mare incat a scapat de sub un control riguros din partea oamenilor. Internetul a evoluat insa foarte mult in scurta sa istorie. Pornit initial ca un proiect de conectare a centrelorde cercetare din SUA, functionand pe baza unui “gentlemen agreement” stabilit intre utilizatorii din mediul academic, astazi Internetul reprezinta scena unor interese economice, financiare si politice enorme.

Unul din fenomenele care este in plina ascensiune si care va schimba profund societatea anilor viitori este ceea ce se cheama comert electronic (e-commerce). Dar ce este azi comertul electronic? Pentru unii inseamna sa cumpere bunuri de zi cu zi, pentru altii inseamna sa intre in retele private complexe, cu valoare adaugata si , de exemplu, sa rezerve bilete in diferite colturi ale lumii. Pentru unii, e-commerce reprezinta doar simpla coordonare electronic a tranzactiilor financiare de la distanta.Pentru altii, termenul acopera toate aspectelede cumparare si vanzare, inclusive marketing, promotion, advertising, transmiterea ordinelor de plata, servicii clienti. Insa obiectivul fundamental pentru toti este acelasi: sa se faca bani, cat mai multi bani.

E-commerce nu reprezinta altceva decat o noua modalitate de a face afaceri, de a cuceri noi piete, cat mai intinse, de a crea potentialilor client facilitate cat mai atractive de compare de la distanta.Vestea buna in legatura cu comertul electronic este ca el este accesibil nu numai marilor firme prezente pe piata.Oricine are un PC si o conexiune la Internet poate sa-si faca simtita prezenta pe Web.Insa, daca vrea sa faca cu success e-commerce, are nevoie de cunostinte.Asa cum se spune adeseori, informatia(cunoasterea) inseamna putere.

Tranzactiile de afaceri folosind telefonul, card-ul bancar, ghiseele automate de banca(ATM), reprezinta toate niste precursori ai cometului electronic de azi. Insa de abia la implementarea conceptului de EDI( Electronic Data Interchange) in anii ’70 se poate vorbi de adevaratul inceput al e-commerce-ului. Cu ajutor EDI, tranzactiile de afaceri se pot desfasura pe retele, intre calculatoare, reducand sau eliminand necesitatea folosirii hartiei sau interventia umana. EDI a fost dezvoltat tocmai pentru a facilita comunicatiile marilor companii cu furnizorii lor, schimbul electronic al unor ordine de cumparare, plati de produse si servicii.

Comertul electronic a avut o dezvoltare slaba bazat pe EDI, din cauza faptului ca numai companiile mari si avansate tehnologic puteau profita de aceasta noua tehnologie, pana la dezvoltarea Internetului. Lucrurile s-au schimbat rapid si tot mai multe companii, mici sau mari, au realizat ca Internetul este ideal nu numai pentru a informa oamenii, ci si in facilitarea cautarii produselor, comenzii lor, a achizitiei si platii acestor cumparaturi.

CAP I. Introducere în comerțul electronic

Dacă cu câtiva ani în urmă practic comerțul Internet nici nu exista, astăzi acesta reprezinta un loc de atragere a unor enorme interese financiare. Comertul electronic este un concept integrat, creat pentru a unifica o are varietate de servicii in domeniul afacerilor, plecand de la posta electronica transmita intre diferite organizatii, register de adrese, sisteme comerciale commode de la domiciliu, servicii, bunuri si alte produse la alegere, sisteme electronice pentru efectuarea de plati de la distanta.

Dar ce se intelege la ora actuală prin comerț Internet?

• Pentru multe firme, comerțul Internet reprezintă posibilitatea de a se efectua cumpărături prin rețea, consultând cataloage electronice “on” pe Web sau cataloage “off” pe CD-ROM si platind prin intermediul cartilor de credit sau, in viitorul foarte apropiat, prin intermediul unor portmonee electornice.

• Pentru altii, comertul Internet reprezinta relatiile de afaceri care se deruleaza prin retea intre furnizori si clienti, ca o alternative la variantele de comunicatii”traditionale” prin fax, linii de comunicatii dedicate sau EDI pe retele cu valoare adaugata. Aceasta utilizare se mai numeste retea privata virtuala.

• O alta forma a comertului Internet, care se include pe cele anterioare, dar si multe alte utilizari inca neexploatate, o reprezinta autentificarea digitala. Ea implica o serie variata de documente, de la contracte sau comenzi pro forma, pana la imagini sau inregistrari vocale.

1.1 Tipuri și faze ale tranzacțiilor comerciale

Termenul mai larg de afaceri electronice (in engleza Electronic Business) desemneaza multimea afacerilor asistate si bazate pe telecomunicatii si informatica. In acest context, comertul electronic este definit ca multimea activitatilor de vanzare/cumparare a unor bunuri si servicii, folosind mijloace de telecomunicatii si informatice. Scopul comertului electronic poate fi definit ca fiind tranzactia electronica. Cea mai mare parte a discutiilor referitoare la comertul electronic raman focalizate in zona achizitionarii, a cumpararii de bunuri si servicii. In general, in comertul traditional deosebim doua tipuri de tranzactii de cumparare:

1.Cumparaturile majore. Constau din acel tip de procese practicat de firme atunci cand urmaresc achizitii majore.Sunt bazate pe o succesiune de faze, care vor fi descrise in continuare:

• Faza precontractula: Cumparatorul cauta informatii despre vanzarii de bunuri si servicii, despre bunurile si serviciile pe care le doresc si despre preturi, facilitate, termene si conditii aplicabile in cazul cumpararii. Vanzatorul cauta informatii prospective despre potentialii cumparatori ai bunurilor si serviciilor de care dispune.

• Faza contractuala: Pe parcursul acestei faze se stabileste o relatie formala intre cumparator si vanzator, se includ termini si conditii ce vor fi aplicate in tranzactie, prin incheierea unui contract.

Preview document

Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 1
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 2
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 3
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 4
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 5
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 6
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 7
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 8
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 9
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 10
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 11
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 12
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 13
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 14
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 15
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 16
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 17
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 18
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 19
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 20
Considerații privind Securitatea Comerțului Electronic - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Consideratii privind Securitatea Comertului Electronic.docx

Alții au mai descărcat și

Modul de Funcționare a Memoriei Interne

INTRODUCERE În această lucrare de curs va fi analizată atît din punct de vedere logic, cît şi fizic, memoria internă. În lucrarea dată vor fi...

Securitatea în comerțul electronic

Capitolul I. Definirea şi conţinutul comerţului electronic Într-un sens foarte larg, comerţul electronic este un concept care desemnează procesul...

Testarea Interfețelor Grafice

1. Consideraţii generale În cadrul ingineriei software, testarea interfeţelor grafice este procesul de verificare a interfeţei grafice a...

Întretinerea Componentelor Hardware

I. INTRODUCERE Calculatorul este un aparat a carui utilitate nu mai poate fi pusa la indoiala si a carui prezenta in casele oamenilor tinde sa...

Microsoft Power Point

CAPITULUL I: NOŢIUNI DE BAZĂ PowerPoint este un produs software din pachetul Microsoft Office, destinat muncii de birou. PowerPoint realizează...

Componente hardware - plăci video

Prezentare generala Acceleratorul grafic, componenta esentiala a unui computer personal, cel responsabil pentru redarea pe monitor a imaginilor 2D...

Arhitectura calculatoarelor - microprocesorul

Cap. 1. Arhitectura calculatoarelor 1.1. Primele calculatoare. Încercarile oamenilor de a crea instrumente pentru procesarea datelor dateaza înca...

Sisteme și Tehnici Multimedia

1 Introducere Multimedia a deschis noi servicii care asigura o mai convenabila si usoara folosire a mediilor, precum realitatea virtuala pentru...

Te-ar putea interesa și

Comerțul electronic în România din perspectiva integrării în UE

CAPITOLUL 1. COMERTUL ELECTRONIC. CONCEPTE SI DEFINITII 1.1. Definirea activitatii de comert „Comertul reprezinta schimbul de produse prin...

Comerț Electronic

CAPITOLUL1. CONSIDERAŢII PRIVIND COMERŢUL ELECTRONIC 1.1. INTERNETUL - BAZĂ A COMERŢULUI ELECTRONIC Odată cu începuturile Internetului un nou tip...

Tehnologia Portal - Suport pentru Afaceri Electronice

1. CONSIDERAŢII PRIVIND AFACERILE ELECTRONICE 1.1. INTERNETUL - MEDIU DE AFACERI Interferenţele Internetului, în diferite domenii de activitate,...

Comerțul Electronic în Tranzacțiile Internaționale

Introducere Începând cu 1960 până în prezent ce am fi putut crede despre o întreprindere care nu dispunea de telefon? Acelaşi lucru vom crede...

Tendințe Actuale în Comerțul Electronic

1. Componentele comerţului electronic 1.1. Aspecte generale Termenul de „comerţ electronic” (e-comerţ) este din ce în ce mai mult discutat pe...

Comerțul Electronic

CAPITOLUL 1 Aspecte generale privind comerţul electronic Comerţul a reprezentat, încă de la începuturile societăţii umane, o activitate importantă...

Manipularea Cecurilor Electronice în Sistemele de Internet Banking

INTRODUCERE Societatea umanã cunoaşte în momentul de faţã una din cele mai profunde transformãri din întreaga ei existenţã, în care informatica...

Securitate și Aspecte Etice privind Comerțul Electronic

1. Introducere În economia actuală informaţia este unul dintre cele mai importante bunuri ale unei organizaţii, probabil inferioară doar...

Ai nevoie de altceva?