Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 2560
Mărime: 97.71KB (arhivat)
Publicat de: Ana Deaconu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioncica Maria

Extras din proiect

Introducere

Cresterea economica in societatea moderna este conditionata din ce in ce mai mult de dezvoltarea serviciilor de productie. Acestea cuprind ansamblul activitatilor de servicii utilizate ca factori intermediari de productie, atat pentru intreprinderile din sectorul productiei materiale cat si pentru cele din sectorul tertiar.

Transporturile reprezinta un sistem dinamic si rational, constand din mijloace tehnice specifice, utilaje, cai de comunicatie, deservite de un personal specializat si destinate deplasarii in timp si spatiu a marfurilor si persoanelor. De-a lungul timpului transporturile au cunoscut o permanenta dezvoltare cantitativa, calitativa si structurala, tinand pasul cu dezvoltarea productiei, a stiintei si tehnicii, contribuind nemijlocit la dezvoltarea fortelor de productie, la cresterea economica pe plan mondial.

Rolul transporturilor in societate

Transportul reprezinta una dintre cele mai importante ramuri ale economiei nationale. Prin activitatea de transport se realizeaza deplasarea in spatiu a bunurilor sau oamenilor in vederea satisfacerii nevoilor materiale si spirituale ale societatii omenesti. In Romania, transporturile, alaturi de depozitare si comunicatii, reprezinta aproape 10% din PIB.

Dezvoltarea transporturilor, aparitia de noi mijloace de transport perfectionate si specializate a permis specializarea si schimbul de activitati, formarea pietei nationale si a pietei mondiale, dezvoltarea comertului pe plan intern si international. Pe langa impactul asupra economiei unei tari, transporturile au implicatii si asupra aspectelor sociale(turism, sanatate, invatamant, cultura) si politice.

Activitatile de transport, mai ales cele feroviare si aeriene, sunt intensive in capital, cerand investitii masive, accesibile numai marilor corporatii. In acelasi timp, transporturile ofera mari posibilitati de economii de scala, existand o proportie mare a costurilor fixe care distribuite pe un numar mai mare de utilizatori determina reducerea costurilor unitare.

O caracteristica importanta a serviciilor este aceea ca transporturile nu creaza produse materiale ci servicii, adica efecte utile de deplasare in spatiu a marfurilor si produselor.

Alta particularitate a transporturilor este faptul ca serviciul creat in procesul de transport se consuma pe parcursul desfasurarii acestuia. La sfarsitul procesului de transport marfa se afla in sfera circulatiei si nu a productiei, urmand a intra in sfera consumului productiv sau neproductiv. Contravaloarea serviciului de transport se adauga la valoarea marfurilor transportate, ca valoare suplimentara.

Clasificarea transporturilor

La ora actuala exista diverse tipuri de transport: transport rutier, transport feroviar, transport fluvial, transport maritim, transport aerian, transport prin conducte petroliere magistrale.

- transporturile rutiere de persoane si marfuri sunt realizate de un numar mare de intreprinderi mici si mijlocii, in majoritatea tarilor tarifele fiind fixate in mod liber.

In ceea ce priveste transportul rutier de marfuri, autovehiculele se caracterizeaza printr-o mobilitate deosebita putand patrunde in locuri unde alte mijloace de transport nu au accesibilitate. Transportul rutier reprezinta mijlocul de transport privilegiat si pentru transportul de persoane, atat in interiorul localitatilor cat si la nivel national si international, datorita mobilitatii ridicate, accesibilitatii pana in cele mai izolate regiuni, cat si a costurilor mai reduse in comparatie cu alte mijloace de transport.

- transporturile feroviare de persoane si marfuri sunt, in cea mai mare parte, efectuate de intreprinderi foarte mari, nationale, multe dintre ele apartinand in intregime statului. Dintre avantajele transportului feroviar de marfuri mentionam deplasarea marfurilor in cantitati mari, termene de transport relativ reduse datorita vitezelor mari si preturi mai scazute decat cele practicate in transportul auto si aerian.

Referitor la transportul feroviar de persoane, acesta detine un loc important in preferintele calatorilor, in tara noastra devansand chiar transportul rutier in privinta indicatorului “parcursul pasagerilor”.

- transporturile maritime sunt de regula realizate de un numar foarte limitat de intreprinderi mari si mijlocii, multe dintre acestea activand intr-un mediu international. Tarifele sunt stabilite la conferinte, practicandu-se insa si alte tarife in contextul tendintei de liberalizare a schimburilor internationale.

Transportul maritim asigura derularea a cca. 75-80% din totalul traficului mondial de marfuri, intrucat reprezinta modalitatea de transport cea mai ieftina.

- transporturile fluviale se situeaza pe locul doi dupa transporturile maritime, in privinta costurilor de transport, fiind de 2-3 ori mai ieftine decat transportul feroviar, si cu mult mai ieftine decat transportul rutier si aerian. Competitivitatea transportului fluvial se datoreaza in primul rand capacitatii mari de transport a mijloacelor fluviale, ceea ce conduce la cheltuieli mai mici pe tona de marfa transportata.

Printre inconvenientele transportului fluvial se numara faptul ca este mai lent, are o arie de actiune ce se limiteaza la o zona invecinata cailor de navigatie fluviala si poate deveni impracticabil in perioadele de inghet ale cailor de navigatie fluviala.

-transporturile aeriene au revoluţionat transportul global, reducând dramatic timpul necesar călătoriei pe mari distanţe astfel incat călătoriile peste oceane, care ar fi putut dura chiar si cateva luni , acum pot fi făcute în câteva ore. Avioanele sunt vehiculele mai grele decât aerul, care folosesc aripi pentru a produce portanţă. Avioanele transportă oameni, mărfuri, poştă, etc.

- transportul prin conducte este folosit pentru a transporta prin conducte gaze, lichide si a altor marfuri, precum si transportul reziduurilor;este folosit pentru transportul pe distante mari si pentru a reduce costul transportului acestor materiale prin alte mijloace

1.Analiza serviciilor de transport, depozitare si comunicatii in Romania in perioada 2003-2007

a) Produsul intern brut in Transport, depozitare si telecomunicatii

Ponderea PIB-ului in Transport, depozitare si telecomunicatii in PIB-ul total servicii

2003 2004 2005 2006 2007

Abs. % Abs. % Abs. % Abs. % Abs. %

PIB in Transport, depozitare si telecomunciatii (milioane lei) 19470.1 21.00

24827.0 21.85

29345.8 20.91

34803.3 20.80

42676.0 20.62

PIB in total servicii(milioane lei) 92696.9 - 113600.1 - 140344.5 - 167304.1 - 206924.3 -

Comentariu

Pib-ul in Transporturi,depozitare si telecomunicatii reprezinta o mare parte din Pib-ul pe total servicii si anume 21%, asta fiind in 2003. In 2004 se sesizeaza o usoara crestere de 0.85% a Pib-ului din transporturi,dar si Pib-ul total creste semnificativ fata de 2003.In 2005 Pib-ul total creste fata de 2004 cu aprox 30 miliarde lei, iar ponderea Pib-ului Transporturi,depozitare si telecomunicatii creste fata de 2004.In 2006 se observa o mica scadere a Pib-ului Transporturi,depozitare si telecomunicatii, desi Pib-ul total creste, iar in 2007 Pib-ul Transporturi,depozitare si telecomunicatii scade din nou cu aprox 0,2% fata de 2006 desi Pib-ul total creste din nou, depasind pragul de 200 miliarde.

Preview document

Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații - Pagina 1
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații - Pagina 2
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații - Pagina 3
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații - Pagina 4
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații - Pagina 5
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații - Pagina 6
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații - Pagina 7
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații - Pagina 8
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații - Pagina 9
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații - Pagina 10
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații - Pagina 11
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații - Pagina 12
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații - Pagina 13
Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Perspectivele Serviciilor de Transport, Depozitare si Comunicatii.doc

Te-ar putea interesa și

Logistica companiilor moderne - politica de distribuție a companiei Cris-Tim

INTRODUCERE Într-un mediu economic aflat într-o permanentă schimbare,agentii economici recurg din ce în ce mai mult la instrumentele şi tehnicile...

Reconversia forței de muncă în România 2009

Cap.1 Piata muncii in Romania 1.1 Analiza structurala a pietei muncii Piata muncii din Romania s-a confruntat cu schimbari importante in...

Căi de Perfecționare a Serviciilor Destinate Pieței Afacerilor din România

Capitolul 1. Caracterizarea principalelor categorii de servicii pentru întreprinderi Serviciile domină toate sectoarele economice, care devin...

Relația dintre logistică și marketing

I. CONCEPTELE DE LOGISTICA SI MARKETING 1.1. CONCEPTUL DE LOGISTICA Termenul de logistica a fost utilizat pentru prima data in domeniul militar,...

Municipiul Târgoviște

Scurt istoric al oraşului Municipiul Târgovişte este reşedinţa judeţului Dâmboviţa din anul 1968. Atestarea documentară apare târziu, într-un...

Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în regiunea sud-est

Transporturi Situata in centrul Europei, Romania contribuie la realizarea schimburilor economice internationale intre vestul si estul, nordul si...

Turismul pe Valea Prahovei

Turismul reprezintă o activitate permanentă a omului modern, având implicaţii pe multiple planuri, de la cel economic la cel politic, social,...

Perspectivele serviciilor de transport, depozitare și comunicații în România

Perspectivele serviciilor de transport, depozitare şi comunicaţii în România Introducere Serviciile de transport, depozitare şi comunicaţii ca...

Ai nevoie de altceva?