Turismul pe Valea Prahovei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 16963
Mărime: 250.38KB (arhivat)
Publicat de: Cati I.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Turismul reprezintă o activitate permanentă a omului modern, având implicaţii pe multiple planuri, de la cel economic la cel politic, social, cultural şi natural. Constituie un fenomen economic, social şi politic al zilelor noastre. Şi are un rol important atât în viaţa omului, cât şi în economia unei ţări sau regiuni. Contribuie la petrecerea plăcută a timpului liber şi la refacerea sănătăţii oamenilor, la cunoaşterea unor locuri şi civilizaţii noi, la crearea unui climat de pace şi prietenie între naţiuni, dar în acelaşi timp determină şi dezvoltarea economică.

Zona Valea Prahovei reprezintă un important centru turistic, fiind una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din ţara noastră. Acest fapt se datorează în primul rând resurselor naturale şi antropice, dar şi accesibilităţii zonei. Pe Valea Prahovei întâlnim staţiuni ce funcţionează în tot timpul anului, ceea ce sporeşte rolul turismului în economie.

Deşi potenţialul turistic, natural şi antropic, al zonei este extrem de valoros, în foarte puţine locuri este exploatat la maximum.

1.1. Scurt istoric al aparitiei fenomenului turistic

Călătoria a apărut cu mult înaintea erei noastre, când oamenii se deplasau din diferite motive printre care: comerţul, aventură, politică, religie şi sănătate.

De atunci şi până astăzi scopurile călătoriei nu s-au schimbat prea mult, în prezent adăugându-se călătoriile de afaceri şi deplasările la târguri, expoziţii, simpozioane şi sesiuni.

În perioada Imperiului Roman călătoriile s-au dezvoltat foarte mult deoarece aceştia aveau o monedă universală care era acceptată în tot imperiul, precum şi o reţea de drumuri foarte bine dezvoltată pentru acea perioadă.

Stabilitatea politică, prosperitatea economică, moneda universală, sistemul eficient de transport şi timpul liber au favorizat călătoriile în timpul Imperiului Roman.

Începând cu anul 400 e.n., aceşti factori au dispărut, călătoria cunoscând o perioadă de stagnare, deoarece devenise periculoasă şi dificilă.

Comerţul, dorinţa de a cunoaşte alte civilizaţii şi de a vizita locuri noi face ca în secolul al XVI-lea călătoria să capete noi dimensiuni, astfel apare un nou sector specializat destinat primirii şi găzduirii vizitatorilor.

În secolul al XVII-lea apar oraşele balneare, ceea ce marchează o nouă etapă în dezvoltarea turismului.

Revoluţia industrială de la începutul secolului al XIX-lea a transformat călătoria într-un fenomen accesibil maselor datorită dezvoltării clasei de mijloc şi schimbărilor sociale substanţiale. Totodată s-au modernizat şi diversificat mijloacele de transport şi căile de comunicare ceea ce a facilitat călătoriile şi dezvoltarea turismului modern.

În paralel cu dezvoltarea transporturilor şi căilor de comunicare s-au dezvoltat şi cele mai diferite forme de cazare: hanurile, hotelurile, motelurile, cabanele, vilele şi bungalourile.

Turismul a progresat cu diferenţe evidente de la o ţară la alta, de la o zonă la alta în funcţie de: stabilitatea politică, dezvoltarea economică, stabilitatea monedei, eficienţa transporturilor şi bineînţeles timpul liber şi puterea financiară a oamenilor. Astfel putem constata că turismul a fost şi este influenţat de o serie de factori. Aceştia sunt:

-Factori economici: veniturile, tarifele, oferta turistică;

-Factori psihologici: setea de cultură, dorinţa de cunoaştere, sănătatea;

-Factori demografici: creşterea longevităţii;

-Factori tehnici: performanţele mijloacelor de transport;

-Factori sociali: evoluţia numerică a populaţiei, structura pe vârste şi pe categorii socio-profesionale;

-Factori naturali: aşezarea geografică, poziţia faţă de principalele căi de comunicaţie, relieful, clima;

-Factori organizatorici şi politici: formalităţile de frontieră, regimul vizelor, conflicte sociale, etnice, religioase.

În prezent, călătoria îmbracă mai multe forme, printre care:

-Călătoria religioasă: cea mai frecventă formă de călătorie religioasă o constituie pelerinajul;

-Călătoria pentru sănătate: datorită dezvoltării staţiunilor balneo-climaterice şi descoperirilor în domeniul medicinei, călătoria pentru sănătate a căpătat o extindere fără precedent;

-Călătoria de afaceri: îmbracă o mare varietate de forme de manifestare – târguri, expoziţii, congrese ştiinţifice, simpozioane, sesiuni etc.;

-Comerţul internaţional: este cel mai mare generator de turism internaţional;

-Călătoria pentru cunoaşterea artei şi istoriei: este generată de rguri, expoziţii, congrese ştiinţifice, simpozioane, sesiuni etc.;

-Comerţul internaţional: este cel mai mare generator de turism internaţional;

-Călătoria pentru cunoaşterea artei şi istoriei: este generată de „setea de cultură“ a turiştilor;

-Turismul social: reprezintă călătorii internaţionale facilitate de către guvern, patronii unor firme sau organizaţii şi sindicate organizate în acest scop.

1.2 Componentele fenomenului turistic

Cele trei componente esenţiale ce concură la definirea fenomenului turistic sunt: baza materială turistică, circulaţia turistică şi potenţialul turistic.

1. Baza materială turistică cuprinde ansamblul mijloacelor de cazare, balneare, de agrement, alimentaţie, transport şi comunicaţii, destinate satisfacerii cererii turistice.

Până în prima jumătate a secolului XX, realizarea bazei materiale a avut de cele mai multe ori un caracter aleator, neexistând o concepţie unitară, fiind tributară aspectului conjunctural. În ultimele decenii, dotarea cu bază materiale turistică a fost integrată unor proiecte urbanistice complexe care, din păcate, se realizează adeseori prin monotonie, urmărindu-se mai ales funcţionalitatea acestora şi mai puţin integrarea armonioasă în ambianţa naturală sau construită. Dotările turistice sunt cele ce dau personalitate proprie în cazul amenajărilor complexe care sunt staţiunile importante (figura nr.1 ).

Preview document

Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 1
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 2
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 3
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 4
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 5
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 6
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 7
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 8
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 9
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 10
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 11
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 12
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 13
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 14
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 15
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 16
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 17
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 18
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 19
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 20
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 21
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 22
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 23
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 24
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 25
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 26
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 27
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 28
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 29
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 30
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 31
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 32
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 33
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 34
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 35
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 36
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 37
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 38
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 39
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 40
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 41
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 42
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 43
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 44
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 45
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 46
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 47
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 48
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 49
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 50
Turismul pe Valea Prahovei - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Turismul pe Valea Prahovei.doc

Te-ar putea interesa și

Valea Prahovei

Ţinutul cu cea mai mare afluenţă turistică şi, respectiv, cel mai mare renume este ofertantă în toate anotimpurile şi are puncte de interes pentru...

Posibilități și resurse de punere în valoare a potențialului turistic din Valea Prahovei

Introducere Turismul reprezintă o activitate permanentă a omului modern, având implicații pe multiple planuri, de la cel economic la cel politic,...

Interdependența Formelor de Turism în Județul Prahova

Argumentarea alegerii temei “Recunosc aceste locuri, văzute altă dată, cu alt suflet, în altă epocă istorică.E tot Prahova lui Coşbuc, tot...

Valea Prahovei - Cea mai Importanta Destinație Turistică din România

ARGUMENT Turismul reprezintă o activitate permanentă a omului modern, având implicaţii pe multiple planuri, de la cel economic la cel politic,...

Amenajări turistice - Stațiunea Sinaia

I. CONSIDERATII GENERALE • Localizare Pozitionata central in cadrul Romaniei, Sinaia este o statiune montana foarte cunoscuta si apreciata...

Campanie de Promovare Sibiu

I. ANALIZA DE PIATA 1. Analiza turismului in general si particularizarea discutiei 1.1 Analiza turismului in Romania In ultimii ani, Romania a...

Studiu de Caz - Valea Prahovei

I. Argument Valea Prahovei dispune de un potenţial turistic valoros, de o ofertă turistică atractivă pentru turiştii dornici să practice aproape...

Subcarpații Curburii

Subcarpaţii Curburii Introducere Valea Prahovei este plină de turişti străini. Fie că au achiziţionat pachete de câte o săptămână ori două, fie...

Ai nevoie de altceva?