Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 6949
Mărime: 36.25KB (arhivat)
Publicat de: Panait Cojocaru
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA „ANDREI ŞAGUNA” FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE SPECIALIZAREA: CONTABILITATE ŞI INFORMATICĂ DE GESTIUNE

Cuprins

  1. 1. Descrierea entităţii economice pg. 3
  2. 2. Organizarea, evidenţa primară şi contabilitatea activelor imobilizate pg. 4
  3. 2.1 Imobilizări necorporale pg. 4
  4. 2.2 Imobilizări corporale pg. 6
  5. 2.3 Imobilizări financiare pg. 7
  6. 3. Organizarea, evidenta primară şi contabilitatea relaţiilor de decontare cu terţii pg. 9
  7. 3.1 Contabilitatea decontărilor cu terţii pg. 9
  8. 3.2 Contabilitatea decontărilor cu personalul.. pg.12
  9. 4. Balanţa de verificare pg. 15

Extras din proiect

1. Descrierea entităţii economice

S.C. EXCELENT PRODSERV S.R.L. a fost infiinţată în anul 1993 conform Legii 31/1990. Iniţiativa a aparţinut doamnei Timofte Victoria, fiind şi asociat unic al societăţii.

A fost înregistrată în baza actului constitutiv şi a sentinţei judecătoreşti la Registrul Comerţului Constanţa cu nr. J13/1869/1993, cod unic de identificare 4963097.

Sediul social se află în Com. Nicolae Bălcescu jud. Constanţa, str. Carol I, nr. 36.

Capitalul social subscris şi vărsat este de 200 lei, aport în numerar al asociatului.

Forma juridică a societăţii este S.R.L. cu capital provat.

Profilul de bază al societăţii constă în comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun, cod CAEN 4711. Activitatea se desfăşoară într-un spaţiu comercial aflat în centrul localităţii, fiind spaţiu propriu.

Pentru realizarea obiectului de activitate, societatea are personal angajat în număr de 16. Angajarea şi salarizarea se fac în conformitate cu prevederile Codului Muncii şi a Legii Salarizării.

În cazul societăţii S.C. EXCELENT PRODSERV S.R.L. decontul pentru TVA se întocmeşte lunar în urma totalizării fişelor de operaţiuni diverse ale conturilor 4426 – TVA deductibilă şi 4427 – TVA colectată. Regularizarea taxei pe valoare adăugată se face cu ajutorul contului 4423 – TVA de plată şi 4424 – TVA de recuperat.

Registrele de contabilitate precum şi documentele justificative care au stat la baza înregistrării lor în contabilitate se păstrează în arhiva unităţilor timp de 10 ani, cu excepţia ştatelor de salarii care se păstrează timp de 50 de ani.

Ca amortizare a imobilizărilor corporale, societatea comercială foloseşte metoda liniară, iar ca metodă de evidenţă a stocurilor metoda inventarului permanent.

2. Organizarea, evidenţa primară şi contabilitatea activelor imobilizate

Denumite şi active pe termen lung, imobilizări sau bunuri imobile, activele imobilizate cuprind toate acele valori economice de investiţie care au o perioadă de utilitate şi lichiditate mai mare de un an.

În structura imobilizărilor sunt cuprinse : imobilizările necorporale, imobilizarile corporale şi imobilizările financiare.

2.1 Imobilizări necorporale

Imobilizările necorporale, denumite şi imobilizări nemateriale sau active intangibile nu imbracă forma de bunuri fizice concrete.

Cheltuieli de constituire sunt cheltuielile ocazionate de infiinţarea sau dezvoltarea unei entităţi (taxe şi alte cheltuieli de inscriere şi inmatriculare, cheltuieli privind emisiunea şi vanzarea de acţiuni şi obligaţiuni, etc.). Se constată următoarele momente care generează cheltuieli de constituire:

- la infiinţarea entităţii (taxe şi cheltuieli de inmatriculare, prospectarea pieţei, publicitate, emisiunea de acţiuni);

- pe parcursul existenţei şi desfăşurării activităţii cand se decide dezvoltarea capacităţii de finanţare pe termen lung (cheltuieli de prospectarea pieţei, publicitate, cheltuieli cu emisiunea de acţiuni şi obligaţiuni).

Directiva a IV-a CEE şi reglementările contabile din Romania, admit recunoaşterea lor la imobilizări, deci inscrierea lor la active in bilanţ. Contul utilizat pentru evidenţa lor este contul 201 „Cheltuieli de constituire”. Suma reflectată in acest cont trebuie amortizată in cadrul unei perioade de maximum cinci ani.

Cheltuieli de dezvoltare sunt generate de aplicarea rezultatelor cercetării sau a unor cunoştinţe, in scopul realizării de produse sau servicii noi sau produse şi servicii substanţial imbunătăţite. Este vorba despre rezultatele cercetării aplicate in producţie inaintea stabilirii producţiei de serie sau a utilizării propriu-zise a acestor rezultate.

Exemple de activităţi de dezvoltare (Ordinul Ministrului Finanţelor Publice 3055/2009):

a) proiectarea, construcţia şi testarea producţiei intermediare sau

folosirea intermediară a prototipurilor şi modelelor;

b) proiectarea uneltelor şi a matriţelor care implică tehnologie nouă;

c) proiectarea, construcţia şi operarea unei uzine pilot care nu este fezabilă din punct de vedere economic pentru producţia pe scară largă;

d) proiectarea, construcţia şi testarea unei alternative alese pentru aparatele, produsele, procesele, sistemele sau serviciile noi sau imbunătăţite.

Pentru a aprecia dacă cheltuielile de genul celor sus menţionate reprezintă sau nu o cheltuială capitalizată, deci un activ imobilizat necorporal, entitatea va clasifica procesul de creare a imobilizării in:

- faza de cercetare;

- faza de dezvoltare.

In faza de cercetare, pentru că este greu să se identifice cheltuielile specifice aferente anumitor proiecte şi pentru că majoritatea eşuează şi costurile legate de aceste cercetări nu generează beneficii economice viitoare, toate aceste cheltuieli se vor contabiliza ca şi cheltuieli ale perioadei in care au fost angajate, afectand contul de profit sau pierdere.

In faza de dezvoltare, cu ocazia finalizării proiectelor de cercetare, entitatea poate să capitalizeze aceste cheltuieli la contul de active necorporale: 203 „Cheltuieli de dezvoltare” şi să estimeze că acest activ va genera beneficii economice viitoare. In acest caz, cheltuielile de dezvoltare se amortizează pe perioada contractului sau pe durata de utilizare după caz (de regulă in cinci ani). Dacă durata de utilizare depăşeşte cinci ani, acest fapt trebuie semnalat in notele explicative impreună cu motivele care au determinat-o.

Concesiuni, brevete, licenţe, mărci comerciale, drepturi şi active similare in reglementările contabile naţionale, conforme cu Directiva a IV-a a CEE se face precizarea (la punctul 22) „dacă acestea au fost achiziţionate cu titlu oneros” sunt tratate ca imobilizări necorporale.

Directiva a IV-a a CEE (la art. 9) lasă la latitudinea reglementărilor naţionale să considere sau nu ca active imobilizate necorporale şi pe cele (de natura celor de mai sus) create de societatea insăşi (brevete, licenţe create din resurse proprii).

Alte imobilizări necorporale cuprind programele informatice create de entitate sau achiziţionate de la terţi pentru necesităţile proprii şi se evidenţiază la contul 208 „Alte imobilizări necorporale”.

Conturile care reflectă existenta şi mişcarea imobilizărilor necorporale sunt din grupa 20:

201 „Cheltuieli de constituire”

203 „Cheltuieli de dezvoltare”

205 „Brevete, licenţe, concesiuni, mărci comerciale şi alte drepturi şi valori asimilate”

207 „Fond comercial”

208 „alte imobilizări necorporale”.

Preview document

Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 1
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 2
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 3
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 4
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 5
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 6
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 7
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 8
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 9
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 10
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 11
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 12
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 13
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 14
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 15
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 16
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 17
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 18
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 19
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 20
Lucrare de practică la SC Excelent Prodserv SRL - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Lucrare de Practica la SC Excelent Prodserv SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu privind beneficiile angajaților la SC Alabastru Serv SRL Ploiești

INTRODUCERE Originea contabilităţii trebuie căutată în trecutul îndepărtat al omenirii, cele mai vechi însemnări contabile fiind descoperite la...

Contabilitarea decontărilor cu personalul, asigurările sociale și protecția socială pe exemplul SC Sfera Srv SRL Piatra Neamț

INTRODUCERE Economia de piaţă şi succesul unei societăţi comerciale impun acordarea unei atenţii deosebite decontărilor cu salariaţii, asigurările...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Ai nevoie de altceva?