Fenomenul Mortalității în Republica Cehă

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 2618
Mărime: 155.29KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA“ALEX. I. CUZA” IAȘI FACULTATEA DE ECONOMIE ȘI ADMINISTRAREA AFACERILOR SPECIALIZAREA: ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. CAP.I. PREZENTAREA INDICATORILOR MORTALITĂȚII 4
  3. CAP. II. ANALIZA INDICATORILOR MORTALITĂȚII ÎN REPUBLICA CEHĂ 6
  4. CAP. III. COMPARAREA FENOMENULUI MORTALITĂȚII DIN CEHIA CU SITUAȚIA DIN ROMÂNIA ȘI ELVEȚIA 10
  5. CONCLUZII
  6. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

INTRODUCERE

Este necesar studiul fenomenului mortalității deoarece este fenomenul demografic cu implicații în creșterea populației pe structuri de vârstă, este un indicator al stării de sănătate a populației și permite indicarea principalelor probleme de sănătate și stabilirea priorităților în programele de sănătate.

Obiectivele principale ale lucrării sunt: analiza fenomenului în Republica Cehă și compararea situației cu cea din România și Elveția.

Cehia, oficial Republica Cehă, este un stat intracontinental situat în Europa Centrală. Cuprinde trei regiuni istorice — Boemia, Moravia și o parte a Sileziei — iar întreaga suprafață a ei alcătuiește peste 78.000 km². În 2010 număra 10.532.770 de locuitori. Administrativ este împărțită în 14 regiuni cu autoguvernare, iar capitala este Praga.

Motivele pentru care am ales să realizez comparația între Cehia și Elveția sunt: situația diferita din punct de vedere economic, al populației urbane și al densității populației. Având în vedere că PIB-ul pe cap de locuitor în Cehia a crescut între anii 1990-2009 de la 3.366 $/loc. la 18.139 $/loc, în timp ce în Elveția PIB-ul pe cap de locuitor în 2009 cu 71,5% mai mare decât cel din Cehia, de 63.629 $/loc., iar în 1990 era de 35.491 $/loc. În România în 2009 se înregistra un PIB pe cap de locuitor de 7.500$, iar în anul 1990 era de 1650$, reprezentând 11,8% din PIB-ul pe cap de locuitor din același an în Elveția.

Din punct de vedere al populației urbane România se afla pe ultimul loc, între cele 3 state, în anul 2009 având 54% populație urbană din populația totală, crescând de la 53%, Cehia și Elveția având o populație urbană de 74%, Cehia scăzând de la 75% în 1990, Elveția crescând de la 67%.

În cazul densității populații în anii 1990 și 2009 tot România se află pe ultimul loc cu o densitate de 101,2 loc/km^2, respectiv 94 loc/km^2, Cehia avea o densitate de 121 loc/km^2, respectiv 130 loc/km^2, iar Elveția de 167,9 loc/km^2, respectiv 181 loc/km^2.

Perioada utilizată pentru analiza indicatorilor de mortalitate este cuprinsă între 1979-2009. Am ales această perioadă pentru a vedea mai bine modificările acestor indicatori, iar datorită lipsei de informații perioada analizată pentru cauzele de deces este cuprinsă între anii 1994-2009.

CAP.I. PREZENTAREA INDICATORILOR MORTALITĂȚII

Fenomenul demografic denumit “mortalitate” reprezintă suma tuturor deceselor survenite asupra unei populații, într-o anumită perioadă de timp (un an calendaristic), pe un anumit teritoriu.

Indicatorii folosiți pentru a analiza fenomenul mortalității sunt:

Speranța de viața – reprezintă durata medie a vieții unei persoane sau numărul mediu de ani din viața rămași de la o anumită vârstă. Evoluția duratei medii a vieții este condiționată de un complex de factori precum atenția asupra modului de viață, stării de sănătate, alimentației, nivelului educației sanitare, dar și condițiilor economico-sociale. Programele de sensibilizare a populației pentru practicarea unui regim de viață sănătos, accesul și abundența informațiilor privind asigurarea unei alimentații raționale, au determinat evoluția pozitivă a duratei medii a vieții.

Rata generală a mortalității – exprimă numarul de persoane decedate într-un an calendaristic la 1000 de locuitori dintr-un teritoriu. Mortalitatea generală ia în calcul toate decesele fără să se țină cont de vârstă, sex sau cauzele producerii.

m_g=M/P*1000

mg – rata generală a mortalității; M – nr. total de decese; P – nr. efectiv al populației.

Rata medie a deceselor pe sexe – exprimă numarul de persoane, de un anumit sex, decedate într-un an calendaristic la 1000 de locuitori de acel sex.

m_(m/f)=M_(m/f)/P_(m/f) *1000

m_(m/f) – rata mortalității masculin/feminin; M_(m/f) – nr. total de decese masculin/feminin; P_(m/f) – nr. efectiv al populației masculine/feminin.

Preview document

Fenomenul Mortalității în Republica Cehă - Pagina 1
Fenomenul Mortalității în Republica Cehă - Pagina 2
Fenomenul Mortalității în Republica Cehă - Pagina 3
Fenomenul Mortalității în Republica Cehă - Pagina 4
Fenomenul Mortalității în Republica Cehă - Pagina 5
Fenomenul Mortalității în Republica Cehă - Pagina 6
Fenomenul Mortalității în Republica Cehă - Pagina 7
Fenomenul Mortalității în Republica Cehă - Pagina 8
Fenomenul Mortalității în Republica Cehă - Pagina 9
Fenomenul Mortalității în Republica Cehă - Pagina 10
Fenomenul Mortalității în Republica Cehă - Pagina 11
Fenomenul Mortalității în Republica Cehă - Pagina 12
Fenomenul Mortalității în Republica Cehă - Pagina 13
Fenomenul Mortalității în Republica Cehă - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Fenomenul Mortalitatii in Republica Ceha.docx

Te-ar putea interesa și

Situația Demografică a Uniunii Europene

INTRODUCERE Uniunea Europeană este o organizaţie a ţărilor europene dedicată creşterii integrării economice şi intărirea cooperării între state....

Ai nevoie de altceva?