Analiza sistemică în cadrul Spas Slobozia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3829
Mărime: 371.99KB (arhivat)
Publicat de: Sorina S.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ani Matei

Cuprins

  1. 1. Introducere 2
  2. 2. Scurta descriere a instituţiei 3
  3. 3. Structura Serviciului Public de Asistenţă Socială Slobozia 5
  4. 4. Relaţiile instituţiei cu alte elemente 8
  5. 5. Relaţiile din interiorul instituţiei 9
  6. 6. Analiza sistemică din cadrul SPAS 10
  7. 7. Concluzii 14
  8. 8. Bibliografie 16

Extras din proiect

1. INTRODUCERE

Orice proces sau fenomen poate fi privit ca un sistem, că orice activitate în concepţie modernă se comportă ca aparţinând unei tipologii sistemice, teoria contemporană a sistemelor confirmând vechea axiomă că unităţile întregului nu se rezumă la cele ale părţilor sale, ci la unitatea lor organică. Sistemul a fost apreciat de Aristotel ca fiind mai mult decât suma părţilor (compartimentelor); el reprezintă un ansamblu unitar de elemente aflate într-o permanentă legătură, urmărind înfăptuirea unui scop.

Din perspectiva teoriei generale a sistemelor, sistemele sociale sunt privite ca entităţi dinamice, în interacţiune, în continuă transformare şi în permanent legătură cu mediul înconjurător de la care se influenţează şi pe care îl modifică, la rândul lor nemijlocit. Un sistem poate fi considerat un ansamblu de interacţiuni privilegiate între ele, actori sau grupuri de actori şi produsele lor: efecte, acţiuni, procese.

Abordarea sistemică a cadrului organizaţional este general aplicabilă, impune o perspectivă holistă, impune atenţie faţă de complexitatea organizaţiei, trasează legături între cauzele şi efectele ineficienţei, permite o predicţie a evoluţiei viitoare şi nu în ultimul rând permite aplicarea la diferite nivele analitice.

Activitatea specifică administraţiei publice se desfăşoară prin intermediul unei multitudini de forme instituţionale ce constituie un angrenaj instituţional, ale cărui principii de organizare variază în funcţie de problemele puse, de presiunile exterioare şi de preocupările proprii, dar care presupune şi integrarea sa în mediul social, politic şi economic existent cu multiple diferenţieri în spaţiu şi timp. Sistemul administrativ este un subsistem al mediului social, aflat în interacţiune permanentă şi reciprocă cu celelalte componente ale acestuia (sistem politic, sistem bio-social, sistem economic, sistem ecologic, sistem cultural). În acelaşi timp, sistemul administrativ este un sistem integrator şi complex; el poate fi definit ca un ansamblu coerent de structuri, instituţii şi reglementări interdependente prin care se înfăptuieşte activitatea de administraţie publică, ca proces real.

Cunoaşterea şi aprofundarea relaţiilor structurale interne ale administratile publice - instituţiile administrative, autorităţile administrative, colectivităţilor local, regulile juridice sau nejuridice, mijloacele materiale şi umane ale adminitraţiei publice - nu se pot realiza în bune condiţii dacă nu stabilim mai întai care sunt relaţiile, pe de o parte între administraţia publica centrală sau locală ca subsisteme ale sistemului social global şi celelalte elemente ce formează subsisteme disticte şi care, împreună, compun mediul sau cadrul social înconjurator al administratiei publice.

2. Scurta descriere a instituţiei

Asistenţa socială reprezintă componenta protecţiei sociale care, prin reglementări juridice, pune în aplicare programe naţionale şi regionale în vederea susţinerii unor ajutoare, indemnizaţii, alocaţii şi servicii sociale destinate familiilor cu copii, vârstnicilor, copiilor şi adulţilor cu deficienţe şi altor categorii de persoane aflate în dificultate sau în situaţie de nevoie. Nevoia socială pentru unele persoane poate fi stabilită ca un ansamblu de nevoi a căror satisfacere trebuie considerată ca fiind necesară pentru asigurarea unui nivel minim de trai în concordanţă cu cel al membrilor comunităţii.

Dacă nevoile fundamentale nu pot fi satisfăcute – hrană, îmbrăcăminte etc. – înseamnă că avem de-a face cu sărăcia. În mod frecvent termenul de asigurări sociale se substituie celui de asistenţă socială. Dacă sistemul asigurărilor sociale este un sistem contributiv la care participă angajatorii şi angajaţii, sistemul de asistenţă socială este un sistem de ajutorare finanţat de la bugetul de stat şi bugetele locale, în interesul persoanelor care nu sunt apte de muncă şi nu dispun de mijloacele necesare traiului.

Serviciul Public de Asistenţă Socială (S.P.A.S.) funcţionează în baza HCL nr.6 din 27.01.2005. Serviciul Public de Asistenţã Socialã Slobozia este organizat ca unitate cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local al municipiului Slobozia, are ca obiect principal de activitate aplicarea şi realizarea la nivelul localităţii a politicii şi strategiilor de asistenţă socială în domeniul protecţiei familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap sau a celor aflate în nevoie.

Bibliografie

Ani Matei , Analiza sistemelor administraţiei publice, Editura Economică, Bucureşti, 2003

Ani Matei, Introducere în analiza sistemelor administraţiei publice, Editura Economică 2000

Ioan Alexandru,Tratat de administraţie publică, Editura Universul Juridic, Bucureşti 2008

Ioan Alexandru, Administraţie publică, teorii, realităţi şi perspective, Editura Luminalex, ediţia a IV-a revăzută şi adăugită, Bucureşti 2006

Constantin Ilaş, Teoria sistemelor cu reglare automată, Editura Matrixrom, Bucureşti,2006

Legea nr. 292/2011 privind asistenţa socială în România

HCL nr.6 din 27.01.2005 privind înfiinţarea SPAS

Preview document

Analiza sistemică în cadrul Spas Slobozia - Pagina 1
Analiza sistemică în cadrul Spas Slobozia - Pagina 2
Analiza sistemică în cadrul Spas Slobozia - Pagina 3
Analiza sistemică în cadrul Spas Slobozia - Pagina 4
Analiza sistemică în cadrul Spas Slobozia - Pagina 5
Analiza sistemică în cadrul Spas Slobozia - Pagina 6
Analiza sistemică în cadrul Spas Slobozia - Pagina 7
Analiza sistemică în cadrul Spas Slobozia - Pagina 8
Analiza sistemică în cadrul Spas Slobozia - Pagina 9
Analiza sistemică în cadrul Spas Slobozia - Pagina 10
Analiza sistemică în cadrul Spas Slobozia - Pagina 11
Analiza sistemică în cadrul Spas Slobozia - Pagina 12
Analiza sistemică în cadrul Spas Slobozia - Pagina 13
Analiza sistemică în cadrul Spas Slobozia - Pagina 14
Analiza sistemică în cadrul Spas Slobozia - Pagina 15
Analiza sistemică în cadrul Spas Slobozia - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Analiza Sistemica in Cadrul Spas Slobozia.doc

Alții au mai descărcat și

Infracțiuni informatice

Tipuri de infractiuni din domeniul informatic 1.Furtul – frauda informatica Intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Ai nevoie de altceva?