Inginerul Cadastral

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 11730
Mărime: 47.70KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

INTRODUCERE

Actualitatea şi gradul de studiere a temei investigate. Măsurătorile cadastrale nu au fost si nici nu sunt un scop in sine, ci de la inceput au servit primelor forme de impunere fiscală şi au avut, incă din antichitate, drept sarcină mportantă stabilirea limitelor propietăţilor funciare.

Cunoştinţe şi confirmari legate de activitatea organizată de măsurare a terenurilor exista şi se referă în special la zonele în care pământul era cultivat pentru agricultură, în lunca fluviului Nil, în Mesopotamia şi în Orientul Mijlociu.

In Egiptul Antic s-au ţinut evidenţele loturilor repartizate periodic pentru agricultori, iar obligaţiile faţă de faraoni erau plătite după întinderea şi calitatea pământului.

In Grecia Antică impărţirea pământului s-a facut in moduri diferite - in Sparta şi Atena, iar populaţia a fost impărţită in clase in funcţie de avere, lucru care a necesitat măsurarea pământului şi aprecierea capacitâţii de producţie, precum şi ţinerea unor registre de evidenţă.

In imperiul roman măsurătorile erau executate de agrimensori, care redactau harta (forma) terenurilor pe care se aăatau limitele (limites) parcelelor.

In coloniile nou infiinţate se intocmeau pe lângă hărţi, şi registre in care se inscriau parcelele, iar pe baza lor se redactau cărţi de impunere pentru siguranţa perceperii impozitelor.

In Europa Medievală dupa o perioadă de instabilitate au apărut state cu organizare stabilă, capabile să-şi procure veniturile din impozite. După toate probabilităţile, eel mai vechi cadastru a luat naştere in orasul autonom Milano. Activitatile specifice cadastrului s-au desfasurat in spatiul popoarelor germanice si in Anglia, Elvetia, Lituania,etc..

Masuratorile terestre au fost influentate de progresul tehnico-ştiinţific din perioada Renaşterii, folosindu-se planşeta topografică, semne convenţionale, masuratori in sistem zecimal, retele de triangulatie locala.

Data de nastere a cadastrului in Europa poate fi considerată 17 aprilie 1920, cand au inceput lucrările de măsurare pentru principatul Milano aflat sub ocupaţie austriacă.

În Republica oldova admiterea în circuitul civil a proprietatii private a facut necesara revenirea la reglementarile ce aveau ca obiect imobilele, dreptul de proprietate, negat în perioada sistemului de drept sovietic. Pamîntul, principalul bun imobil, era exclus din circuit, inventarierea lui efectuîndu-se numai din rationament economic, nu si în scopul exercitarii si apararii dreptului de proprietate, securizarii tranzactiilor imobiliare. O asemenea stare de lucruri a devenit intolerabila din momentul recunoasterii terenurilor ca marfasi includerii acestora în circuit, situatie ce a generat repunerea în sistemul legislatiei civile a mai multor institutii juridice ignorate anterior: vînzarea-cumpararea imobilelor, locatiunea/arenda, servitutile, superficia etc.

Deci, după cum am observat, inginerii cadastrali deţin un rol important în cadrul lucrărilor cadastrale. Teza de faţă este o prezentare teoretico-legală, cu mai puţine aspecte practice, privind importanţainginerului cadastral, în care autorul încearcă să interpreteze cadrul legal naţional în vigoare şi să analizeze o serie de concepte teoretico-doctrinale în domeniu.

Obiectul şi scopul tezei. Având în vedere actualitatea temei, complexitatea şi caracterul multilateral al investigaţiei în cauză, prezenta lucrare are ca scop elucidarea reglementarilor referitoare la: 1) bunurile imobile ca entitati principale ale cadastrului bunurilor imobile si ca obiecte ale înregistrarii de stat în registrul bunurilor imobile; 2) importanta lucrărilor cadastrale în formarea bunurilor imobiliare; 3)certificarea inginerului cadastral; 4) componenţa lucrărilor cadastralee; 5) efectele si valoarearxamenului de certificare; 6) obligaţiunile, drepturile şi atribuţiile inginerului cadastral etc.

Ipoteza cercetării. Obiectul principal al cercetărilor rezidă din intenţia de aprofundare a cunoştinţelor privind rolul inginerului cadastral în cadrul OCT, importanţa acestuia în procesul de formare a bunurilor imobiliare, esenţa şi conţinutul drepturilor şi obligaţiunilor acestuia. Temelia lucrarii o constituie analiza teoretica si practica: a notiunilor si prevederilor legale, a practicii de aplicare privind lucrările cadastrale ca entitate de baza a cadastrului si a continutului cadastrului general, ce prezuma inventarierea terenurilor si a imobilelor, înscrierea dreptului de proprietate si a altor drepturi reale, publicitatea imobiliara, prin care se asigura transparenta informatiei din registrul bunurilor imobile si care produce efecte juridice: constitutiv de drepturi, de instituire a prioritatii dreptului, opozabilitatii etc.

Preview document

Inginerul Cadastral - Pagina 1
Inginerul Cadastral - Pagina 2
Inginerul Cadastral - Pagina 3
Inginerul Cadastral - Pagina 4
Inginerul Cadastral - Pagina 5
Inginerul Cadastral - Pagina 6
Inginerul Cadastral - Pagina 7
Inginerul Cadastral - Pagina 8
Inginerul Cadastral - Pagina 9
Inginerul Cadastral - Pagina 10
Inginerul Cadastral - Pagina 11
Inginerul Cadastral - Pagina 12
Inginerul Cadastral - Pagina 13
Inginerul Cadastral - Pagina 14
Inginerul Cadastral - Pagina 15
Inginerul Cadastral - Pagina 16
Inginerul Cadastral - Pagina 17
Inginerul Cadastral - Pagina 18
Inginerul Cadastral - Pagina 19
Inginerul Cadastral - Pagina 20
Inginerul Cadastral - Pagina 21
Inginerul Cadastral - Pagina 22
Inginerul Cadastral - Pagina 23
Inginerul Cadastral - Pagina 24
Inginerul Cadastral - Pagina 25
Inginerul Cadastral - Pagina 26
Inginerul Cadastral - Pagina 27
Inginerul Cadastral - Pagina 28
Inginerul Cadastral - Pagina 29
Inginerul Cadastral - Pagina 30
Inginerul Cadastral - Pagina 31
Inginerul Cadastral - Pagina 32
Inginerul Cadastral - Pagina 33
Inginerul Cadastral - Pagina 34
Inginerul Cadastral - Pagina 35
Inginerul Cadastral - Pagina 36
Inginerul Cadastral - Pagina 37
Inginerul Cadastral - Pagina 38
Inginerul Cadastral - Pagina 39
Inginerul Cadastral - Pagina 40
Inginerul Cadastral - Pagina 41
Inginerul Cadastral - Pagina 42
Inginerul Cadastral - Pagina 43
Inginerul Cadastral - Pagina 44
Inginerul Cadastral - Pagina 45
Inginerul Cadastral - Pagina 46
Inginerul Cadastral - Pagina 47
Inginerul Cadastral - Pagina 48
Inginerul Cadastral - Pagina 49
Inginerul Cadastral - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Inginerul Cadastral.doc

Te-ar putea interesa și

Condițiile de valabilitate ale contractului de comodat. aspecte teoretico-practice

INTRODUCERE Actualitatea investigaţiei: În viaţa cotidiană, zilnic au loc premize favorabile pentru naşterea raporturilor juridice civile, care pe...

Publicitatea imobiliară

SCURT ISTORIC Publicitatea Imobiliara De-a lungul timpului, in Romania, publicitatea imobiliara s-a realizat prin mai multe modalitati,...

Analiza contractului de comodat ca novațiune în legislația națională

INTRODUCERE Actualitatea temei. În vița cotidiană, zilnic au loc premize favorabile pentru nașterea raporturilor juridice civile, care pe lîngă...

Tipurile înscrisurilor

INTRODUCERE Actialitatea temei investigate. Actualmente Republica Moldova se află în etapa de tranziţie la economia de piaţă,ce se caracterizează...

Analiza Sistemelor Cadastrale la Nivel Mondial

Capitolul I Definitia, caracteristicile, rolul, scopul, si importanta cadastrului 1.1Noţiuni generale. Originea cuvantului cadastru nu este...

Tarifele pentru Serviciile Prestate de Întreprinderea Specializată în Cadastru și de Filialele Acesteia

Introducere Tarifele la serviciile ce ţin de competenţa exclusivă a Î.S.”Cadastru” şi a filialelor sale sînt calculate conform Metodologiei de...

Cadastrul și Publicitatea Imobiliară

Introducere Actualitatea temei investigate şi gradul ei de studiere Admiterea în circuitul civil a proprietăţii private a făcut necesară...

Importanța registrului imobiliar

INTRODUCERE Actualitatea şi gradul de studiere a temei investigate. Un fenomen natural sau un lucru din natură nu devine bun decât în masura în...

Ai nevoie de altceva?