Tipologia Afaceristului European

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 12315
Mărime: 80.43KB (arhivat)
Publicat de: Constantin Toma
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. I.Tipologia afaceristului european 2
  2. I.1 Afinităţi culturale 2
  3. I.2 Exemple de diferenţe culturale: 4
  4. I.3 Eticheta relaţiilor de afaceri 6
  5. I.4 Profilul intreprinzatorului de succes 10
  6. 1.5 Studiu de caz 12
  7. Povestea lui Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai de succes afaceriști români 12
  8. Povestea afaceristului George Becali.15
  9. Povestea lui Ioan Tecar, un afacerist discret.17
  10. II. Dreptul la imagine 20
  11. II.1 Autonomia dreptului la imagine 23
  12. II.2 Consimţământul 25
  13. II.3 Limitele dreptului la propria imagine 27
  14. II.4 Stingerea dreptului asupra imaginii 28
  15. Concluzii.30

Extras din proiect

I.Tipologia afaceristului european

I.1 Afinităţi culturale

Abordarea interculturală nu are în vedere numai reflectarea deosebirilor dintre culturi, ci şi a asemănărilor dintre acestea. Ea permite identificarea unor grupuri de ţări care împărtăşesc valori comune şi descoperă zone de afinitate culturală pe harta lumii. Adoptând perspectiva lui Hofstede, putem descrie câteva tipuri de culturi, denumite convenţional:

• cultura anglo-saxonă, care se caracterizează prin indici ridicaţi la individualism, evitarea incertitudinii, "masculinitate" şi indice scăzut al distanţei faţă de putere; face parte din această grupă Marea Britanie;

• cultura nordică: individualistă, "feministă", cu slabă evitare a incertitudinii şi distanţa redusă faţă de putere (Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda);

• cultura Europei (occidentale) latine (Franţa, Belgia, Italia) caracterizată prin distanţă (relativ) mare faţă de putere şi indice (relativ) mare de individualism, precum şi, pe de alte coordonate, prin evitare a incertitudinii (relativ) puternică şi indice (relativ) mare de individualism.

În ceea ce priveşte concepţia despre timp, în literatură se distinge între culturile de tip monocronic şi culturile de tip policronic. Timpul are un rol determinant în cultura unei comunităţi şi implicit în practica de afaceri. Pe de o parte, timpul reprezintă, alături de spaţiu, o coordonată a desfăşurării afacerilor internaţionale, putând exista diferite perspective culturale asupra dimensiunii temporale a evenimentelor. Pe de altă parte, timpul reprezintă o resursă economică specifică, de a cărei judicioasă utilizare depinde succesul în afaceri.

În culturile monocronice ("secvenţiale",) timpul este perceput într-un mod linear ca un drum ce se întinde din trecut, prin prezent, spre viitor şi care este segmentat şi ordonat .Exemple de culturi monocronice oferă ţările din Europa nordică.

Această concepţie se transpune în planul relaţiilor de afaceri printr-o serie de elemente caracteristice:

- planificare riguroasă a activităţilor; lipsa de plan, acţiunile întâmplătoare etc. sunt tratate cu circumspecţie sau dezaprobare;

- operativitate în realizarea sarcinilor / activităţilor; "tărăgănarea", amânările repetate sunt percepute negativ;

- punctualitate în relaţiile de afaceri; întârzierile, nerespectarea termenelor sunt interpretate ca lipsă de interes pentru afaceri;

- perseverenţă şi consecvenţă în realizarea scopului; într-o anumită perioadă de timp se angajează o singură acţiune şi aceasta trebuie terminată înainte de angajarea unei noi acţiuni.

Din aceste aceste elemente caracteristice este format si profilul afaceristului din zona nordica a Europei.

Culturile "occidentale" (Europa de Vest) consideră timpul ca o resursă rară şi limitată, care trebuie utilizată în mod eficient. Adagiul "time is money" exprimă această concepţie: fiecare persoană dispune de un "stoc" limitat de timp- viaţa fizică a individului- şi acesta trebuie să fie folosit în mod raţional (deci programare, operativitate, punctualitate etc.)

Spaţiul. Culturile diferă şi în funcţie de modul cum privesc realitatea în jur, spaţiul fizic de existenţă, distanţa. În literatură se vorbeşte despre deosebiri între culturi induse de spaţiul fizic de existenţă al acestora: "mentalitatea de insulă" vs. "spiritul de frontieră".

- Culturile "de insulă" (Marea Britanie) se caracterizează prin introvertire şi autoreferenţialitate, ceea ce se transpune într-un anumit conservatorism, o oarecare rezistenţă la schimbare.

- Culturile "de frontieră" (Rusia) sunt mai degrabă extravertite şi dinamice; ele se caracterizează prin tendinţe expansioniste în zonele limitrofe, dar şi prin capacitate mai mare de inovare.

Limbajul. Cultura se caracterizează printr-un anumit grad de complexitate după cum procesul de comunicare a mesajelor şi modul de interpretare a acestora implică mai multă sau mai puţină informaţie contextuală.

- Culturile slab contextuale (exemplu Germania, Elveţia) sunt mai clare şi mai deschise în procesele de comunicaţie şi interacţiune socială. Comunicarea este explicită şi directă; iar relaţiile interpersonale tind să aibă un caracter temporar şi, uneori, superficial.

- În culturile intens contextuale, comunicarea şi interacţiunea socială sunt implicite şi indirecte. O mare cantitate de informaţie este transmisă prin mijloace nonverbale sau este interiorizată în oameni; iar, fără familiarizarea cu această informaţie ascunsă, interpretarea mesajelor va fi incompletă sau incorectă. Relaţiile interpersonale, odată stabilite, tind să devină durabile şi intense.

Preview document

Tipologia Afaceristului European - Pagina 1
Tipologia Afaceristului European - Pagina 2
Tipologia Afaceristului European - Pagina 3
Tipologia Afaceristului European - Pagina 4
Tipologia Afaceristului European - Pagina 5
Tipologia Afaceristului European - Pagina 6
Tipologia Afaceristului European - Pagina 7
Tipologia Afaceristului European - Pagina 8
Tipologia Afaceristului European - Pagina 9
Tipologia Afaceristului European - Pagina 10
Tipologia Afaceristului European - Pagina 11
Tipologia Afaceristului European - Pagina 12
Tipologia Afaceristului European - Pagina 13
Tipologia Afaceristului European - Pagina 14
Tipologia Afaceristului European - Pagina 15
Tipologia Afaceristului European - Pagina 16
Tipologia Afaceristului European - Pagina 17
Tipologia Afaceristului European - Pagina 18
Tipologia Afaceristului European - Pagina 19
Tipologia Afaceristului European - Pagina 20
Tipologia Afaceristului European - Pagina 21
Tipologia Afaceristului European - Pagina 22
Tipologia Afaceristului European - Pagina 23
Tipologia Afaceristului European - Pagina 24
Tipologia Afaceristului European - Pagina 25
Tipologia Afaceristului European - Pagina 26
Tipologia Afaceristului European - Pagina 27
Tipologia Afaceristului European - Pagina 28
Tipologia Afaceristului European - Pagina 29
Tipologia Afaceristului European - Pagina 30
Tipologia Afaceristului European - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Tipologia Afaceristului European.docx

Alții au mai descărcat și

Infracțiuni informatice

Tipuri de infractiuni din domeniul informatic 1.Furtul – frauda informatica Intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Ai nevoie de altceva?