Analiza Apei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 14265
Mărime: 197.29KB (arhivat)
Publicat de: Otilia Vasilescu
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

ARGUMENT

Am realizat aceasta lucrare de atestat pentru a obtine certificatul de calificare nivel 3 pentru profilul “Resurse naturale si protectia mediului” specializarea “Tehnician ecolog in protectia calitatii mediului”

Scopul prezentei lucrari este acela de a evidentia compozitia complexa a apei , de a sublinia diferentele ce apar in compozitia apei provenite din diferite surse precum si de a evidentia proprietatile organoleptice, fizice si fizico-chimce ale apei,de a trage semnale de alarma privind afectarea calitatii apei prin poluarea chimica.

Am ales “Analiza apei” deoarece o consider importanta pentru noi, pentru intreaga civilizatie, pentru ca este un domeniu foarte accesat in zilele noastre,ne poate ajuta sa ducem o viata mai sanatoasa.

,,Oamenii- arata Commoner – s-au smuls din cercul vietii imbolditi nu de nevoi biologice, ci de organizarea sociala pe care au nascocit-o pentru a cuceri natura; un mijloc de a dobandi bogatii care satisfac cerinte aflate in conflict cu cele care guverneaza natura. Rezultatul final este criza mediului ambiant, o criza a supravietuirii. Pentru a supravietui, trebuie sa inchidem cercul. Trebuie sa restituim naturii bogatia imprumutata de la ea.”

Solutia preconizata de Commoner, si care vad este incredere in progresul civilizatiei contemporane, sustinand pozitia optimista opusa atit „pesimismului ecologic”, cat si conceptiilor „optimismului tehnologic”, nu consta in renuntarea la avantajele procesului sau la reducerea numarului populatiei- ceea ce ar conduce la o reducere a poluarii- ci in renuntarea la programele militare si alocarea fondurilor acestora reorganizarii economiei conform cu cerintele ecologice.

Apa pura H2O este combinatia chimica dintre Hidrogen si Oxigen care la presiunea de 760 coloana Hg si temperaturi cuprinse intre ) si 100º C se prezinta ca un lichid incolor,inodor,insipid,in strat gros apa e usor colorata in albastru.

Multe secole apa a fost considerata ca un element.

In 1781, fizicianul englez H. Cavendish a aratat ca apa se formeaza prin explozia unui amestec de hidrogen si oxigen, cu ajutorul scanteii electrice.

In 1783, Lavoisier a repetat experienta, realizand pentru prima oara sinteza cantitativa a apei. S-a stabilit atunci ca 2g de hidrogen se combina cu 16g oxigen pentru a da 18g apa.

In 1805, Humboldt si Gay-Lussac au aratat ca apa este formata din doua volume de hidrogen si un volum de oxigen.

Daca apa joaca un rol atat de important pentru viata, in mod firesc se pune intrebarea: care este rezistenta organismelor in conditiile lipsei apei?Camilele traversand desertul isi pot produce aproximativ 40 l apa prin oxidarea grasimilor ce se gasesc in cocoasa. In conditii normale, camila se hraneste insa cu plante verzi, ce contin multa apa.

Se cunosc insecte ce iau apa de la vegetale uscate dar higroscopice (absorb umiditatea din aer).Carnivorele care au nevoie imediata de apa, pentru a-si elibera reziduurile azotoase se hranesc cu erbivore ale caror tesuturi contin multa apa.

Omul s-a adaptat la conditiile mediului inconjurator- populatia nomada a deserturilor consuma o cantitate mai mica de apa decat populatia sedentara.

Se cunosc si plante care au o rezistenta mare la deshidratare- cacteele contin tesuturi imbibate cu apa, asa-zis ‚‚suculente''.

Toate animalele de pe glob, ca si omul, poseda modalitati de procurare a apei.

In timpul activitatilor zilnice, in organismul uman sunt ‚‚arse'' zaharuri si grasimi. Prin arderea lor se formeaza CO2 si H2O; CO2, toxic, este inlaturat iar H2O se poate utiliza pentru diferite necesitati ale organismului.

Din 1g zaharuri rezulta 0,56 g H2O, iar din 1g grasimi se formeaza 1,07 g apa. Zilnic, un adult sintetizeaza 300 g apa.

Viata nu ar fi fost posibila in zonele de desert daca animalele din aceste zone nu ar fi invatat sa se ascunda ziua de caldura si daca nu ar fi avut posibilitatea de a impiedica evaporarea apei din organism.

Extrem de interesant este experimentul realizat cu 300 de ani in urma de un savant- Sanctorius- care a observat ca greutatea organismului uman se modifica neincetat. El a construit un cantar mare si asezat ore in sir pe acest cantar isi urmarea propria greutate. Peste noapte, Sanctorius pierdea aproape un kg.Cauzele sunt multiple: prin indepartarea CO2 din organism, greutatea omului scade cu 75-85 g in 24 ore. Pe cale pulmonara se evapora 150-500 g apa zilnic, iar prin piele si mai multa.

Prin transpiratie, pe vreme rece, se evapora 250-1700 g apa. In cazul unei munci fizice dificile, prestata pe vreme uscata si calda, cantitatea de transpiratie poate atinge chiar 10-15 l in 24 ore. Pe aceasta cale, organismul combate de fapt supraincalzirea. Pentru evaporare se consuma o cantitate de caldura de 600 calorii pentru 1 l sudoare. Daca aceasta caldura ar fi toata furnizata de corpul omenesc, temperatura lui ar cobori cu aproximativ 10ºC.

Corpul omenesc furnizeaza pentru evaporare doar o cantitate mica de caldura; astfel transpiratia nu poate asigura racirea corpului, dar permite evitarea supraincalzirii. Numai datorita evaporarii apei la nivelul plamanilor si pielii, temperatura corpului uman se mentine la valori in jurul a 37ºC, chiar daca temperatura ambientala este de 40-50ºC.

Se stie ca arsita din zonele de desert este mai suportabila decat cea din padurile tropicale umede. Aceasta se explica prin faptul ca in atmosfera umeda sudoarea se evapora lent, se aduna in picaturi ce se preling pe corp si nu apare senzatia de usurare.

De ce nu putem bea apa de mare?

Raspunsul este la indemana daca se cunoaste compozitia apei de mare. Aceasta contine saruri.

O cantitate de 100 g saruri provenite prin consumarea apei de mare, ajunse in sange pot genera adevarate accidente. Daca limita normala de saruri in sange este depasita, organismul tinde sa se debaraseze de cantitatea suplimentara de saruri, un rol important in aceasta curatire jucandu-l rinichii.

Un adult elimina aproximativ 1,5 l urina in decursul unei zile, adica jumatate din cantitatea de apa primita in 24 de ore. Cu apa sunt eliminate simultan si Na, Ca, K.

Concentratia sarurilor in apa de mare fiind mult mai mare decat a sarurilor din urina, pentru ca organismul sa elimine aceste saruri patrunse odata cu apa de mare, ar fi necesara o cantitate mult mai mare de apa decat cea bauta.

Pestii au un aparat de desalinizare, ce se afla la nivelul branhiilor unde, celulele specializate preiau din sange sarurile si impreuna cu un mucus foarte concentrat le elibereaza in mediul inconjurator.

Bibliografie

Colectie STAS “Protectia Calitatii Apei”

D. Calugaru, I. Savinescu, N. Nedea “Un prim pas in educatia pentru mediu” Ed. Spanda, Iasi 2000

3.Internet.

4.Manualul de Geografie,clasa a-XI-a,editura Humanitas

5.Arborele lumii

Preview document

Analiza Apei - Pagina 1
Analiza Apei - Pagina 2
Analiza Apei - Pagina 3
Analiza Apei - Pagina 4
Analiza Apei - Pagina 5
Analiza Apei - Pagina 6
Analiza Apei - Pagina 7
Analiza Apei - Pagina 8
Analiza Apei - Pagina 9
Analiza Apei - Pagina 10
Analiza Apei - Pagina 11
Analiza Apei - Pagina 12
Analiza Apei - Pagina 13
Analiza Apei - Pagina 14
Analiza Apei - Pagina 15
Analiza Apei - Pagina 16
Analiza Apei - Pagina 17
Analiza Apei - Pagina 18
Analiza Apei - Pagina 19
Analiza Apei - Pagina 20
Analiza Apei - Pagina 21
Analiza Apei - Pagina 22
Analiza Apei - Pagina 23
Analiza Apei - Pagina 24
Analiza Apei - Pagina 25
Analiza Apei - Pagina 26
Analiza Apei - Pagina 27
Analiza Apei - Pagina 28
Analiza Apei - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Analiza Apei.doc

Te-ar putea interesa și

Gestionarea Poluării Solului Contaminat cu Deșeuri Petroliere

INTRODUCERE Gestionarea deşeurilor, cunoscută și ca managementul deșeurilor, se referă la educația privind colectarea, transportul, tratarea,...

Analiza Apelor Industriale în Ecosistemul Urban Pitești

CAPITOLUL I: ARGUMENT Calitatea mediului este o noţiune complexă care cuprinde numeroase aspecte ale raportului om - natură. Utilizând acest...

Analiza calității senzoriale a apei minerale - Borsec vs Dorna

INTRODUCERE Încă din cele mai vechi timpuri, apa minerală a constituit o sursa de energie, cu multiple funcții benefice atât în a-ți potoli setea,...

Analiza Apei din Diferite Sortimente de Ciocolată prin Metoda Karl Fischer

I. STUDIU DE LITERATURĂ 1.1.INTRODUCERE. PRODUSE ZAHAROASE Acestea sunt produse alimentare în care zahărul este utilizat ca materie primă de...

Analiza calitativă a apei potabile din satul Slobozia, comuna Boghicea, județul Neamț

Rezumat Acestă lucrare prezintă monitorizarea .i analiza calită.ii apei freatice din satul Slobozia, jude.ul Neam., evaluând 11 parametrii...

Indicatori Biologici Ape Uzate

ARGUMENT Apa are o importanţă deosebită pentru existenţa vieţii. Este foarte bine ştiut că pe pământ nu există organisme vegetale sau animale...

Analiza Apelor Utilizate în Tehnologia Berii

I. Memoriu justificativ Berea este o băutură aparte, chiar specială. O tăbliţă sumeriana de acum 6000 de ani aducea omenirii secretul fabricării...

Epurarea apelor menajere în Pitești

Argument Apa are o deosebită importanţă atât pentru fiinţele vii, cât şi pentru industrie. O sursă de apă, de bună calitate poate asigura: apă...

Ai nevoie de altceva?