Conservarea Biodiversității Parcului National Ceahlau

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4212
Mărime: 34.44KB (arhivat)
Publicat de: Anton Miu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Radulescu Carmen
Academia de Studii Economice Economia Agroalimentara si a Mediului

Extras din proiect

Identificarea si descrierea sursei de finantare

Proiectul “Dezvoltarea corespunzatoare a activităţii de pază si ecologizare pentru conservarea biodiversităţii Parcului National Ceahlau“ are drept obiectiv principal imbunatatirea starii de conservare a habitatelor si speciilor din Parcul National Ceahlau, prin intermediul unui ansamblu de interventii strategice, inclusiv colectarea de date, constientizarea publica, actualizarea planului de management si desemnarea intregii suprafete a parcului ca sit Natura 2000. Proiectul contine prevederi specifice aplicarii masurilor de conservare in siturile propuse. Proiectul a avut de asemenea scopul de a intari capacitatea echipei de management a parcului in ceea ce priveste cunostintele despre reteaua Natura 2000, si de a transmite cunostintele despre Natura 2000 la specialistii interesati si la public.

Proiectul contine un set de actiuni pregatitoare in vederea colectarii si organizarii informatiilor in mod corespunzator.

Programul LIFE - este un instrument financiar comunitar ce are ca scop protecţia mediului, prin promovarea activităţilor de conservare a naturii, prin promovarea practicilor şi tehnologiilor industriale nepoluante, amenajarea teritoriului şi planificarea dezvoltării zonelor.

În 2009 alocarea prevăzută pentru România este de 10,90 milioane €.

Programul LIFE are trei componente diferite : LIFE - Mediu, LIFE - Natura şi LIFE - State Terţe. LIFE este singurul instrument financiar comunitar în domeniul protecţiei mediului care este deschis participării şi Statelor Candidate la Uniunea Europeană, în baza unei contribuţii financiare a acestora. Deşi toate cele trei domenii de acţiune urmăresc să îmbunătăţească situaţia mediului înconjurător, fiecare dintre acestea are priorităţi specifice.

Pentru a conserva mostenirea naturala, Uniunea Europeana a pus la punct o retea de arii protejate extinsa la nivelul fiecarui stat membru, numita "Reteaua Natura 2000". Dezvoltarea acestei retele se bazeaza pe doua directive UE principale: "Directiva Habitate 92/43 din 1992 referitoare la plante si animale salbatice si habitate naturale" si "Directiva Pasari 79/409 din 1979 referitoare la conservarea speciilor de pasari".

Directiva Habitate a fost creata pentru a conserva atat speciile de plante si animale salbatice, cat si habitatele naturale din Uniunea Europeana, prin infiintarea Ariilor Speciale de Conservare. Toate actiunile bazate pe aceasta directiva sunt axate pe mentinerea unui statut de conservare favorabil sau pe reabilitarea speciilor si habitatelor propuse. Toate masurile de conservare ar trebui sa aiba in vedere si aspectele economice si sociale la nivel regional si local.

Directiva pasari se refera la conservarea speciilor de pasari care se gasesc in mod natural in salbaticie pe teritoriul european al statelor membre. Principalele obiective ale acestei directive sunt protectia, managementul si controlul acestor specii si stabilirea regulilor pentru conservarea lor. Aceasta directiva se va aplica in cazul pasarilor, oualor lor, cuiburilor si habitatelor lor. Statele membre ar trebui sa declare Zone Speciale de Protectie pentru conservarea speciilor si habitatelor propuse.

Astfel, reteaua Natura 2000 este compusa din Zone Speciale de Conservare si Zone Speciale de Protectie.

Principalul scop al proiectului Life "Situri Natura 2000 in Parcul National Ceahlau" este acela de a stabili aceste Zone Speciale de Conservare si Zone Speciale de Protectie si de a include Parcul National Ceahlau in "Reteaua Natura 2000".

Parcul National Ceahlau adaposteste: 17 specii de peşti, 10 specii amfibieni , 8 specii reptile, 121 specii pasări si 30 specii de mamifere

Pe langa cele doua directive mentionate anterior, mai exista si alte conventii internationale, axate pe conservarea pasarilor si habitatelor acestora, la care si Romania a aderat. Dintre aceste mentionam: Conventia de la Berna, Conventia de la Ramsar si Conventia de la Bonn.

Conventia de la Berna (1979; Legea 77/1998) are drept scop principal conservarea speciilor europene de flora si fauna si a habitatelor. Este una dintre cele mai vechi si cea mai importanta conventie referitoare la conservarea biodiversitatii din Europa.

Conventia de la Ramsar (conventie referitoare la importanta zonelor umede in special pentru protectia speciilor de pasari de apa - 1971; Legea Romana 5/1991). Principalul scop al conventiei este mentinerea, conservarea si folosirea rationala a resurselor de apa si a zonelor umede (ca zone de coasta si zone din interiorul uscatului, naturale sau artificiale, etc.). Aceasta conventie prezita o importanta deosebita intrucat, in prezent, zonele umede sunt printre cele mai periclitate ecosisteme. Suprafetele lor se afla in continua descrestere si degradare fizica, chimica si biologica.

Conventia de la Bonn (1979; Legea romana nr. 13/1998) se refera la conservarea si managementul speciilor de animale salbatice migratoare, pe cuprinsul zonelor de reproducere, migratie si iernat, datorita vulnerabilitatii acestor specii.

Scopul programului Natura 2000 este de a proteja biodiversitatea Europei si de a promova activitati economice benefice pentru biodiversitate.

Reteaua Natura 2000 este instrumentul principal al Uniunii Europene pentru conservarea naturii. Este o retea de zone desemnate de pe teritoriul Uniunii Europene, unde specii vulnerabile de plante si animale si habitate importante trebuie protejate.

Se preconizeaza ca reteaua Natura 2000 va acoperi aproximativ 18% din teritoriul Uniunii Europene. In Romania va reprezenta o parte integrala din peisajul rural. Selectia unei zone Natura 2000 inseamna recunoasterea importantei zonei la nivel European – este o sursa de mindrie pentru localnici , dar le poate oferi si oportunitati economice semnificative.

Solicitanţi eligibili:

Programul LIFE este deschis tuturor persoanelor juridice din Uniunea Europeana şi din statele candidate asociate la programul LIFE. Proiectele trebuie să îndeplinească criteriile din Articolul 3(5) al Reglementării, pentru LIFE - Natura, sau din Articolul 4(6) pentru LIFE- Mediu. Proiectele vor fi selectate în conformitate cu procedura prezentată în Articolul 3(7) pentru LIFE - Natura, sau Articolul 11 pentru LIFE - Mediu.

Activităţi eligibile:

Proiectul include următoarele acţiuni: acţiuni de natură intelectuală, studii, investigaţii, colectarea datelor. Poate include de asemenea şi acţiuni pilot.

Condiţii de finanţare:

Sprijinul financiar standard al Comunităţii este de maximum 50% din totalul costurilor eligibile. Cu titlu de excepţie, acesta poate fi crescut la 75%.Bugetul Programului Pregătitor Life Mediu cuvenit pentru 2006 este de 6.6 milioane Euro.

Analiza factorilor interesati

1. Comunităţile locale

Din punct de vedere al relaţiei cu Parcul Naţional Ceahlău comunităţile locale se grupează în trei categorii:

- comunităţi care deţin terenuri sau dreptul de folosinţă a terenurilor din Parcul Naţional Ceahlău şi care se află în imediata vecinătate a Parcului (proprietari şi vecini);

- comunităţi care deţin terenuri sau drept de folosinţă a terenurilor din Parc dar care se află la distanţă apreciabilă de Parc (proprietari);

- comunităţi care nu deţin terenuri sau drept de folosinţă a terenurilor din Parc, dar care se află în imediata vecinătate a Parcului (vecini).

2. Localităţile situate în vecinătatea Parcului Naţional Ceahlău:

- oraşul Bicaz cu localităţile componente: Capşa, Dodeni şi Izvorul Muntelui şi satele Izvorul Alb, Secu şi Potoci;

- comuna Ceahlău cu satele componente: Ceahlău - reşedinţă de comună, Bistricioara , Pârâul Mare. Din punct de vedere administrativ comuna Ceahlău are în componenţă şi staţiunea Durău;

- comuna Bicazul Ardelean cu satele componente: Bicazul Ardelean - reşedinţă de comună, Telec şi Ticoş;

- comuna Taşca cu satele componente: Taşca – reşedinţă de comună, Hamzoaia, Neagra, Ticoş – Floarea, Neagra.

Preview document

Conservarea Biodiversității Parcului National Ceahlau - Pagina 1
Conservarea Biodiversității Parcului National Ceahlau - Pagina 2
Conservarea Biodiversității Parcului National Ceahlau - Pagina 3
Conservarea Biodiversității Parcului National Ceahlau - Pagina 4
Conservarea Biodiversității Parcului National Ceahlau - Pagina 5
Conservarea Biodiversității Parcului National Ceahlau - Pagina 6
Conservarea Biodiversității Parcului National Ceahlau - Pagina 7
Conservarea Biodiversității Parcului National Ceahlau - Pagina 8
Conservarea Biodiversității Parcului National Ceahlau - Pagina 9
Conservarea Biodiversității Parcului National Ceahlau - Pagina 10
Conservarea Biodiversității Parcului National Ceahlau - Pagina 11
Conservarea Biodiversității Parcului National Ceahlau - Pagina 12
Conservarea Biodiversității Parcului National Ceahlau - Pagina 13
Conservarea Biodiversității Parcului National Ceahlau - Pagina 14
Conservarea Biodiversității Parcului National Ceahlau - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Conservarea Biodiversitatii Parcului National Ceahlau.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Analiza socio-economică regională

Regiunea acopera partea de Nord-Est al tarii si, conform traditiei, este o parte din vechea regiune istorica a Moldovei. Geografic, regiunea se...

Programe și Proiecte de Dezvoltare Rurală

CAPITOLUL I PROGRAME ȘI PROIECTE DE DEZVOLTARE RURALĂ 1.1.Programe de dezvoltare rurală În condițiile în care în Romania sunt dominante ca număr...

Campanie electorală Tudor Ciuhodaru

I. Introducere Ȋn acest proiect vom realize o campanie a lui Tudor Ciuhodaru având ca scop creşterea capitalului de imagine ȋn vederea ocupării...

Planul de dezvoltare regională nord est 2007-2013

1. Prezentarea principalelor caracteristici ale regiunii Regiunea acoperă partea de Nord-Est al ţării şi, conform tradiţiei, este o parte din...

Analiza sistemului de așezări din Județul Neamț

1. Analiza intrajudeţeanǎ a judeţului Neamţ 1.1. Judeţul Neamţ-prezentare generalǎ Judeţul Neamţ este situat în partea central - estică a...

Dezvoltarea durabilă a regiunilor

PROFILURILE SOCIO-ECONOMICE ALE REGIUNILOR SI DISPARITATI INTRAREGIONALE O particularitate a dezvoltarii regionale în România este structura...

Economie regională - analiza regiunii de dezvoltare nord - est

Caracteristici demo-geografice Regiunea Nord-Est este cea mai întinsă regiune a României, având o suprafaţă de 36.850 kmp (15,46% din suprafaţa...

Inventarierea Sistemelor Ecologice în Parcul Național Piatra Craiului

1 DESCRIEREA STADIULUI ACTUAL AL CUNOASTERII ÎN DOMENIU PE PLAN NATIONAL SI INTERNATIONAL Este unanim recunoscut faptul ca pe întreg globul,...

Ai nevoie de altceva?