Piroliza materialelor textile

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 6679
Mărime: 249.11KB (arhivat)
Publicat de: Ieremia Sabău
Puncte necesare: 7
Universitatea Transilvania Brasov Facultatea Design de Produs si Mediu

Extras din proiect

Introducere

Ce este reciclarea?

Reciclarea reprezinta reprocesarea materialelor in produse noi.

In general, reciclarea previne pierderea unor materiale potential folositoare, reduce consumul de materii prime si reduce consumul de de energie si astfel producerea de gaze cu efect de sera. Reciclarea este un concept modern in gestiunea deseurilor.

Materialele reciclabile pot proveni dintr-o gama larga de surse, incluzand gospodariile particulare dar si industriile. Ele includ sticla, hartia, aluminiul, asfaltul, fierul, textilele si plasticul. Deseurile biodegradabile, cum ar fi cele alimentare sau de gradina sunt de asemenea reciclabile cu ajutorul microorganismelor prin compost sau digestie anaeroba.

Materialele reciclabile trebuie sortate si separate pe tipuri de produse. Contaminarea lor cu alte materiale trebuie prevenita pentru a le creste valoarea si a facilita procesarea. Sortarea poate fi efectuata de producator sau la centrele de colectare. Colectarea deseurilor se poate face in doua moduri: fie firma care le proceseaza le ia direct de la producator (care, in prealabil, le-a pregatit in pungi sau saci, pe categorii), fie producatorul le duce prin mijloace proprii la centrul de colectare.

Reciclarea nu include refolosirea materialelor care isi pastreaza forma initiala pentru alte scopuri decat cele initiale.

Istoria

Stiati ca….?

oamenii sunt obisnuiti sa recicleze din cele mai vechi timpuri? Studii arheologice au arata ca, in perioadele cand resursele de materii prime se diminuau, gropile de gunoi ale oraselor antice contineau mai putine deseuri cu potential pentru reciclare (unelte, ceramica etc).

Un intreprinzator englez, Benjamin Law, a fost primul care a transformat reciclarea hainelor care nu mai puteau fi purtate in materii prime pentru noi materiale textile? Astfel, el a inventat 2 noi materiale: shoddy si mungo, bazate pe lana recuperata din haine vechi, combinata cu lana noua. In 1860, in orasul Batley, Anglia, se produceau peste 7000 de tone din acest material.

perioadele cele mai “propice” reciclarii in masa erau cele de razboi? Germania Nazista este una dintre tarile in care rationalizarea si reciclarea au fost adoptate atat in timpul cat si in perioada pre-razboi. In special se reciclau fierul dar si alte metale rare, fibrele textile sau oasele din care se facea apoi sapun.

Japonia este una dintre tarile in care reciclarea este reglementata prin lege si general accepata de catre locuitori, mai mult decat in celelalte tari? In 2007, in Japonia s-au colectat pentru reciclare 802.036 tone de plastic, cu 429,5% mai mult decat in 2000, adica fiecare locuitor al tarii recicleaza aproximativ 6.4 kg de plastic pe an.

o treime din totalul deseurilor din Statele Unite este reciclat? Astfel, 82 de tone de materiale sunt reciclate dintr-un total de 251 tone de gunoi care se produc anual. Se estimeaza o crestere de 100% a cantitatii de materiale reciclate in SUA in utimii 10 ani.

in SUA exista cea mai mare productie de gunoi pe cap de locuitor din lume? Astfel, in fiecare zi, in medie, un cetatean american produce putin peste 2 kilograme de gunoi.

Austria este “campioana reciclarii” in Uniunea Europeana? Aici se refoloseste aproximativ 60% din cantitatea toatala de gunoi produsa. Grecia, pe de alta parte, recicleaza numai 10% din totalul deseurilor pe care le produce, situandu-se la coada clasamentului.

in anii 70, orasul Woodbury din statul american New Jersey a fost primul din tara care a introdus reciclarea obligatorie? Curand, si alte orase i-au urmat exemplul, principalul motiv al noii pasiuni a americanilor pentru reciclare fiind costul ridicat al energiei. Astfel, se economisea 95% din energie daca se folosea aluminiu reciclat pentru pentru producerea unui produs nou.

Preview document

Piroliza materialelor textile - Pagina 1
Piroliza materialelor textile - Pagina 2
Piroliza materialelor textile - Pagina 3
Piroliza materialelor textile - Pagina 4
Piroliza materialelor textile - Pagina 5
Piroliza materialelor textile - Pagina 6
Piroliza materialelor textile - Pagina 7
Piroliza materialelor textile - Pagina 8
Piroliza materialelor textile - Pagina 9
Piroliza materialelor textile - Pagina 10
Piroliza materialelor textile - Pagina 11
Piroliza materialelor textile - Pagina 12
Piroliza materialelor textile - Pagina 13
Piroliza materialelor textile - Pagina 14
Piroliza materialelor textile - Pagina 15
Piroliza materialelor textile - Pagina 16
Piroliza materialelor textile - Pagina 17
Piroliza materialelor textile - Pagina 18
Piroliza materialelor textile - Pagina 19
Piroliza materialelor textile - Pagina 20
Piroliza materialelor textile - Pagina 21
Piroliza materialelor textile - Pagina 22
Piroliza materialelor textile - Pagina 23
Piroliza materialelor textile - Pagina 24
Piroliza materialelor textile - Pagina 25
Piroliza materialelor textile - Pagina 26
Piroliza materialelor textile - Pagina 27
Piroliza materialelor textile - Pagina 28
Piroliza materialelor textile - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Piroliza Materialelor Textile.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Tehnologiile integrate de producere a energiei și a biocombustibililor din biomasă

ADNOTARE În prezenta teză de licenţă a fost analizat şi valorificat potenţialulu de biomasă din zona de nord a RM şi utilizat în cadrul unei...

Cercetarea Urmelor Formate din Resturi de Obiecte sau Diverse Materii

Capitolul I – Consideraţii preliminare Secţiunea I: Noţiunea de urmă in criminalistică. Clasificarea urmelor. Urmele-materie. „Noţiunea de urmă...

Tehnologii Integrate de Producerea Energie - Conceptul de Biorafinarie

INTRODUCERE Pe plan mondial, există multiple tehnologii de utilizare a biomasei pentru a producerea energie electrică şi termică, Biocombustibili...

Tehnologii Utilizate în Biorafinării

INTRODUCERE Energia este factorul dominant ce determină bunăstarea ţării şi a omului, ce influenţează asupra nivelului de dezvoltare a tuturor...

Cercetări privind piroliza deșeurilor urbane

Deseurile urbane reprezinta totalitatea reziduurilor colectate din aglomerari urbane si cuprind deseuri menajere, deseuri stradale si deseuri din...

Gestionarea Deșeurilor Industriale

DEŞEURI INDUSTRIALE CATEGORII DE DEŞEURI, NOŢIUNI, DEFINIŢII 1.1. GENERALITĂŢI În ţara noastră, noţiunea de deşeu, este definită în anexa nr. 1...

Ai nevoie de altceva?