Cuprins
- Capitolul 1. Caracteristici generale 3
- 1.1. Prezentarea generală a asigurărilor de răspundere civilă auto 3
- 1.2. Prezentarea generală a asigurării de răspundere civilă auto Carte Verde 5
- Capitolul 2. Evoluție. Practici interne și internaționale. 8
- 2.1. Evoluţia și apariția asigurării de tip Carte Verde 8
- 2.2. Practica internă cu privire asigurarea de răspundere civilă de tip Carte Verde 10
- 2.3. Practica internaţională a asigurării Carte Verde 13
Extras din proiect
Capitolul 1. Caracteristici generale
1.1. Prezentarea generală a asigurărilor de răspundere civilă auto
Ca trăsătura principală și generală, prin asigurările de răspundere civilă se acoperă prejudiciul produse de asigurat – persoană fizică sau juridică – unor terțe persoane. În toate cazurile este vorba de prejudiciile ce pot fi produse în anumite împrejurări și pentru care o persoană fizică sau juridică răspunde potrivit legii.
Pagubele materiale și vătămările corporale produse ca urmare a accidentelor de vehicule afectează un număr mare de persoane, precum și bunurile acestora, astfel încât absența acestui produs de asigurare ar obliga majoritatea covârșitorilor a păgubuților să apeleze la instanțele de judecată pentru recuperarea prejudiciilor suferite, punând în situații dificile atât pe vinovați, din cauza sumelor mari de plată, dar și pe păgubuți, care ar fi obligați să aștepte chiar ani pentru recuperarea unor despăgubiri stabilite pe cale judecătorească.
Asigurarea de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, prin implicațiile sale deosebite, nu este un produs ale cărui reglementări sunt lăsate la latitudinea societăților de asigurare sau la libera apreciere a fiecărui deținător de vehicule, practicarea acestei precum și raporturile dintre asigurat și asigurător fiind guvernate de Legea nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, cu modificările și completări ulterioare și de acte normative emise de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.
Prin norme adoptate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, conform legii, se stabilesc:
• Criteriile și condițiile pentru acordarea sau retragerea autorizației de practicare a asigurărilor RCA;
• Aplicarea asigurării obligatorii de răspundere civilă auto;
• Limitele teritoriale de acoperire;
• Durata și perioada de valabilitate;
• Obligațiile asiguraților;
• Stabilirea și plata despăgubirilor;
• Riscurile acoperite și excluderile;
• Limitele minime de despăgubire;
• Precum și alte informații referitoare la acest tip de asigurare.
Prin asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente
de vehicule se înțelege contractul de asigurare care este probat prin documente de asigurare – polița de asigurare RCA. Prin acesta un asigurător RCA, în baza unei prime de asigurare plătită de asigurat. Se obligă să despăgubească prejudiciile cauzate în perioada de valabilitate a documentului de asigurare ca urmare a producerii unui accident de vehicul.
Contractul de asigurare RCA se poate încheia numai cu asigurătorii care au dreptul de a practica asigurarea RCA pe teritoriul României. În acest sens, asigurătorii trebuie să îndeplinească condițiile impuse prin Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare și supravegherea asigurărilor, cu modificările și completările ulterioare, prin Legea nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, cu modificările și completările ulterioare și prin actele normative ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
În conformitate cu prevederile art. 48 din Legea nr.136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, cu modificările și completările ulterioare, ” persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România, precum și tramvaie, au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse din accidente de vehicule în limitele teritoriale de acoperire și să mențină valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare, precum și să aplice vigneta pe parbrizul vehicului sau în alt loc vizibil din exterior”
Începând cu data de 1 ianuarie 2007. Limitele teritoriale de acoperire ale asigurării de răspundere civilă pentru pagubele produse prin accidente de vehicule sunt reprezentate de:
- Teritoriul României;
- Teritoriul statelor membre ale Spațiului Economic European;
- Teritoriul Andorrei și Croației, ca state semnatare ale Acordului Multilateral de Garantare.
Se consideră că un vehicul este asigurat dacă proprietarul sau utilizatorul acestuia are încheiat un contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, cu valabilitate în limitele teritoriale de acoperire, mai sus menționate.
Bibliografie
1. http://www.baar.ro
2. http://www.1asig.ro
3. http://blog.auto1onebroker.ro
4. http://www.csa-isc.ro
5. http://www.asigurareamasinilor.ro
6. http://www.inkbroker.ro
7. http://www.ghid-asigurari.ro
8. http://www.accentnet.ro
9. http://www.cautasigurari.ro
10. http://www.generali.ro/
11. http://klassikaasig.md
12. http://asito.md
13. http://www.moldasig.md/
14. http://www.cea.assur.org/
15. http://www.cobx.org/
Preview document
Conținut arhivă zip
- Asigurarea de Raspundere Civila pentru Prejudicii Produse prin Accidente de Autovehicule.doc