Banca Mondială

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 59 în total
Cuvinte : 38928
Mărime: 148.85KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nistor c.
un proiect muncit, 58 pagini

Extras din proiect

Trăim într-o lume atât de bogată încât venitul global este de peste 31 trilioane dolari pe an. În această lume, persoanele cu venit mediu, în anumite ţări, câştigă anual peste 40.000 dolari. Dar în aceeaşi lume, 2,8 miliarde de oameni – mai mult de jumătate din populaţia ţărilor în curs de dezvoltare – trăiesc cu mai puţin de 700 dolari pe an. Dintre aceştia, 1,2 miliarde câştigă mai puţin de 1 dolar pe zi. Ca urmare, 33.000 de copii mor în fiecare zi în ţările în curs de dezvoltare. În aceste ţări, în fiecare minut, mai mult de o femeie moare la naştere. Sărăcia împiedică peste 100 milioane de copii, majoritatea fete, să meargă la şcoală.

Problema reducerii acestor nivele de sărăcie, în timp ce populaţia continuă să crească - cu circa 3 miliarde de oameni în următorii 50 de ani - este enormă.

Banca Mondială este una dintre principalele surse de asistenţă în domeniul dezvoltării. Principalul său obiectiv este ajutorarea populaţiei celei mai sărace şi a ţărilor celor mai sărace, îndrumându-le pe o cale de creştere economică stabilă, durabilă şi echitabilă.

Banca Mondială acţionează pentru reducerea acestui decalaj şi pentru a transforma resursele ţărilor bogate în creştere economică pentru ţările sărace. Banca Mondială este o sursă vitală de finanţare şi asistenţă tehnică de specialitate pentru dezvoltarea ţărilor lumii, una dintre cele mai mari surse de asistenţă în dezvoltare din lume, Banca Mondială, susţine eforturile guvernelor din ţările în curs de dezvoltare de a construi şcoli şi unităţi sanitare, de a furniza apă şi curent electric, de a lupta contra bolilor şi de a proteja mediul înconjurător. "Banca Mondială" este denumirea folosită pentru Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi Agenţia Internaţională de Dezvoltare (IDA).

Banca Mondială reprezintă o sursă vitală de asistenţă financiară şi tehnică pentru ţările în curs de dezvoltare la nivel mondial. Nu este o bancă în sensul comun al cuvântului, fiind de fapt constituită prin cooperarea a două instituţii de dezvoltare care cumulează 185 de ţări membre, respectiv Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), şi Agenţia Internaţională pentru Dezvoltare (AID). Fiecare dintre cele două instituţii joacă un rol diferit, dar susţinut în misiunea Băncii Mondiale de a reduce sărăcia la nivel mondial şi de a îmbunătăţi standardele de viaţă. BIRD se concentrează pe ţările în curs de dezvoltare şi pe ţările sărace în timp ce IDA se concentrează pe cele mai sărace ţări din lume. Împreună furnizează acestor ţări împrumuturi în condiţii foarte avantajoase, cu dobânzi foarte mici sau fără dobândă, credite nerambursabile pentru investiţii în educaţie, sănătate, infrastructură precum şi servicii de asistenţă şi consiliere. Banca Mondială îşi concentrează eforturile asupra atingerii Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, stabilite de membrii ONU în 2000 şi care ţintesc spre reducerea de durată a sărăciei

Grupul Băncii Mondiale cuprinde 5 agenţii cu funcţii distincte pentru îndeplinirea misiunii Grupului - Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (IDA), Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), Agenţia de Garantare Multilaterală a Investiţiilor (MIGA) şi Centrul Internaţional de Reglementare a Diferendelor din domeniul Investiţiilor (ICSID). Fiecare instituţie are un rol distinct în lupta împotriva sărăciei şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru populaţia din statele în curs de dezvoltare.

Încă din 1944 Banca Mondială s-a extins, de la o singură instituţie la un grup de 5 instituţii care conlucrează pentru dezvoltare. Misiunea Băncii Mondiale s-a dezvoltat prin intermediul Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare care a jucat un rol important în reconstrucţia şi dezvoltarea de după cel de-al doilea Război Mondial, în zilele noastre BIRD şi IDA sunt principalele instituţii ce luptă împotriva sărăciei.

Cândva în cadrul Băncii Mondiale îşi desfăşurau activitatea ingineri, analişti financiari, majoritatea în Washington. Astăzi, personalul Băncii Mondiale acoperă o arie largă de domenii: economişti, experţi în comunicare, financiari, analişti, 30% dintre aceştia lucrând în sediile regionale, în diferite colţuri ale lumii.

Reconstrucţia rămâne un punct central al activităţii Băncii Mondiale, în condiţiile unor dezastre naturale sau a reconstrucţiei după conflicte militare Banca îşi concentrează atenţia pe domenii ca împrumuturi pentru proiecte în sectorul social, eliminarea sărăciei, micşorarea datoriilor şi o guvernare corecta. Misiunea Băncii Mondiale, care înglobează toate aceste activităţi, este reducerea sărăciei.

SCURT ISTORIC

Banca Mondială este cea mai prestigioasă intituţie internaţională de dezvoltare, reprezentând un model pentru majoritatea băncilor de dezvoltare. Procedurile sale de aprovizionare şi aprobare a fost deoseori preluate şi adaptate necesitaţilor instituţiilor regionale. De aceea, studierea metodelor utilizate de Banca Modială este necesară atât pentru înţelegerea acestora, cât şi scopul extrapolării lor.

În perioada de după cel de al doilea război mondial, SUA s-a angajat într-un vast proces de refacere a instituţiilor financiare. Această agendă postbelică a vizat nu numai crearea de instituţii precum ONU şi NATO, ci şi organisme financiare internaţionale proiectate să promoveze reconstrucţia economică, dezvoltarea si prosperitatea.

Pentru a realiza aceste obiective ambiţioase, în vara anului 1944, din iniţiativa ONU, s-a organizat conferinţa financiară şi monetară de la Bretton Woods (din statul american New Hampshire) la care au fost invitaţi miniştrii de finanţe din 44 de ţări. Rezultatul acestei conferinţe a fost înfiinţarea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, organizaţii cunoscute şi sub denumirea de “Instituţiile Bretton Woods”.

Aşadar, cele două instituţii surori, create sub egida SUA şi Marii Britanii, au fost concepute să se completeze una pe cealaltă în implementarea unei economii liberale în lume, care să fie favorabilă expansiunii comerţului şi creşterii economice.

Atât FMI, cât şi Banca Mondială au constituit un răspuns la prăbuşirea economiei internaţionale în anii ‘30, dar nici una dintre ele nu se aştepta să ajungă la rolul global pe care îl deţine astăzi. Crearea FMI a fost grăbită de depresia mondială din anii ‘30 şi de şomaj, iar scopurile sale primare erau de a promova cooperarea monetară multilaterală, monede naţionale stabile şi convertibile, precum şi comerţul şi investiţiile internaţionale. În general se vorbeşte despre FMI ca despre un organism care asigură finanţare pe termen scurt, chiar pe termen mediu( > 10 ani) . În acordarea sprijinului său, FMI se preocupă de politicile financiare ale statului care solicită împrumutul.

Banca Mondială a fost proiectată tot de Statele Unite şi Marea Britanie, iar scopul ei principal era să acorde împrumuturi pentru reconstrucţie şi restaurare, să promoveze investiţiile şi dezvoltarea, în primul rând în ţările Europei distruse de al doilea război mondial. De la început s-a decis ca obiectivul său să fie mai degrabă reconstrucţia decât dezvoltarea. Primele împrumuturi au fost acordate în 1947 Franţei, răvăşită de război, iar primele împrumuturi către ţări mai puţin dezvoltate au fost atribuite Americii Latine, în 1948.

Conducerea Băncii Mondiale

Conducerea Băncii Mondiale este asigurată de cinci organisme:

- Consiliul Guvernatorilor - unde fiecare ţară membră este reprezentată de guvernatorul băncii sale centrale;

- Administratorii executivi, în număr de 24 cu tot atâţia supleanţi

- Preşedintele, care conform tradiţiei este din SUA

- Consiliul Consultativ

- Comitetele de împrumut, care au ca obiect de acţiune analiza şi elaborarea unor rapoarte în ceea ce priveşte recomandarea sau nerecomandarea realizării unor proiecte propuse şi pentru care au fost solicitate finanţări.

Preview document

Banca Mondială - Pagina 1
Banca Mondială - Pagina 2
Banca Mondială - Pagina 3
Banca Mondială - Pagina 4
Banca Mondială - Pagina 5
Banca Mondială - Pagina 6
Banca Mondială - Pagina 7
Banca Mondială - Pagina 8
Banca Mondială - Pagina 9
Banca Mondială - Pagina 10
Banca Mondială - Pagina 11
Banca Mondială - Pagina 12
Banca Mondială - Pagina 13
Banca Mondială - Pagina 14
Banca Mondială - Pagina 15
Banca Mondială - Pagina 16
Banca Mondială - Pagina 17
Banca Mondială - Pagina 18
Banca Mondială - Pagina 19
Banca Mondială - Pagina 20
Banca Mondială - Pagina 21
Banca Mondială - Pagina 22
Banca Mondială - Pagina 23
Banca Mondială - Pagina 24
Banca Mondială - Pagina 25
Banca Mondială - Pagina 26
Banca Mondială - Pagina 27
Banca Mondială - Pagina 28
Banca Mondială - Pagina 29
Banca Mondială - Pagina 30
Banca Mondială - Pagina 31
Banca Mondială - Pagina 32
Banca Mondială - Pagina 33
Banca Mondială - Pagina 34
Banca Mondială - Pagina 35
Banca Mondială - Pagina 36
Banca Mondială - Pagina 37
Banca Mondială - Pagina 38
Banca Mondială - Pagina 39
Banca Mondială - Pagina 40
Banca Mondială - Pagina 41
Banca Mondială - Pagina 42
Banca Mondială - Pagina 43
Banca Mondială - Pagina 44
Banca Mondială - Pagina 45
Banca Mondială - Pagina 46
Banca Mondială - Pagina 47
Banca Mondială - Pagina 48
Banca Mondială - Pagina 49
Banca Mondială - Pagina 50
Banca Mondială - Pagina 51
Banca Mondială - Pagina 52
Banca Mondială - Pagina 53
Banca Mondială - Pagina 54
Banca Mondială - Pagina 55
Banca Mondială - Pagina 56
Banca Mondială - Pagina 57
Banca Mondială - Pagina 58
Banca Mondială - Pagina 59

Conținut arhivă zip

  • Banca Mondiala.doc

Alții au mai descărcat și

Banca Mondială

Comisia pentru probleme economice si ale dezvoltarii a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a elaborat un proiect de raport privind...

OPEC - rolul și locul său în economia mondială

O.P.E.C. sau Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol este o organizatie interguvernamentală permanentă, care coordonează şi uniformizează...

România vs Banca Mondială

Prezenta lucrare nu-şi propune o analiră exhaustivă a situaţiei macroeconomice a României ultimilor cinsprezece ani. Mai mult decât atât această...

OPEC

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC ) este un grup mare de tari format din Algeria,...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Banca Mondială și Proiectul Economiei Bazată pe Cunoaștere

Lucrarea de faţă îşi propune să evidenţieze structura Economiei bazată pe cunoştere şi rolul Băncii Modiale în dezvoltarea unei societăţi...

Grupul băncii mondiale și operațiunile sale în România

Prezenta lucrare îsi propune sa prezinte Grupul Bancii Mondiale, cel mai important creditor al României, si totodata sa analizeze o parte din...

Banca Mondială între Tradiție și Modernitate

Introducere Am ales ca temă a lucrării de licenţă ,,Banca Mondială între tradiţie şi modernitate” datorită multiplelor posibilităţi de abordare pe...

Banca Mondială

INTRODUCERE In aceasta lucrare am prezentat Banca Modiala cu structura, functiile si programele ei, unde tara noasta a devenit membra din anul...

Analiza Proiectelor Finanțate de Banca Mondială în România

CAPITOLUL 1. BANCA MONDIALĂ 1.1. Concept şi structură Banca Mondială a fost înfiinţată la 1 iulie 1944 în urma conferinţei de la Bretton Woods...

Surse de finanțare a investițiilor - Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional

CAPITOLUL I. SURSE DE FINANŢARE A INVESTIŢIILOR 1.1. CONCEPTUL DE INVESTIŢII Investiţiile reprezintă factorul primordial în strategia dezvoltării...

Analiza Proiectelor Finanțate de Banca Mondială în România în Perioada 1990-2013

Capitolul 1: Banca Mondială 1.1. Structura Băncii Mondiale Înființată pe 1 iulie 1944 ca urmare a conferinței de la Bretton Woods, Banca Mondială...

Referat Banca Mondială

1. Introducere Banca Mondială reprezintă o sursă vitală de asistenţă financiară şi tehnică pentru ţările în curs de dezvoltare la nivel mondial....

Ai nevoie de altceva?