BRD - tehnica operațiunilor bancare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 91 în total
Cuvinte : 42234
Mărime: 1.04MB (arhivat)
Publicat de: Mina Jianu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

CAP.1 Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie

BRD - Groupe Société Générale SA este o societate pe acţiuni cu un capital social de 69.690 RON. Ea funcţionează conform Legii nr. 31/1990 cu privire la societăţile comerciale şi Legii bancare nr. 58/1998, cu modificările ulterioare, precum şi conform altor reglementări specifice.

Sediul său se află în Bd. Ion Mihalache nr. 1-7, sectorul 1 Bucureşti. Este inregistrată în Registrul Comerţului cu numărul J40/608/1991, avand codul fiscal R361579/1992 şi simbolul bursier BRD.

BRD - Groupe Société Générale este a doua bancă românească, după activele bancare. Cu o capitalizare de 3,8 miliarde euro la 15 noiembrie 2006, BRD - Groupe Société Générale deţine prima poziţie, conform acestui indicator, între societăţile din domeniul financiar, listate la Bursa de Valori Bucureşti şi a doua poziţie după acelaşi nivel al capitalizării bursiere dacă luăm în considerare toate companiile listate la BVB, indiferent de domeniu.

BRD - Groupe Société Générale este prezentă în toate judeţele României printr-o reţea de peste 350 de agenţii şi peste 800 ATM-uri. La începutul lunii decembrie 2006, BRD număra 2 milioane clienţi activi individuali şi corporativi şi peste 1,8 millioane de posesori de carduri.

BRD işi exercita activitatea pe trei pieţe:

- Persoanelor fizice

- Întreprinderilor

- Investiţii

Obiectivul major al BRD este dezvoltarea fondului sau de comerţ pe aceste pieţe, in cadrul unei strategii de parteneriat pe termen lung cu clienţii săi.

Filialele BRD-GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE sunt:

- BRD Sogelease – leasing

- BRD Securities – intermedierea tranzacţiilor cu valori mobiliare

- BRD / SG Corporate Finance – consiliere in domeniul privatizărilor, fuziunilor şi achiziţiilor

- BRD Finance Credite de Consum – credite de consum

- ALD Automotive – gestiunea flotelor de vehicule

- SGAM BRD – gestiunea activelor

1.1. Istoric şi evoluţie

După încheierea celui de-al doilea război mondial, economia României se găsea într-o situaţie critică, sectoarele vitale fiind distruse. Prevederile armistiţiului din septembrie 1994 au agravat aceasta situaţie, care a impus măsuri deosebite pentru redresarea economică.

În anul 1948, după actul nominalizării, băncile particulare au fost puse în stare de lichidare. Ca o excepţie de la această masură, Societatea Naţionala de Credit Industrial a fost transformata în Banca de Credit pentru Investiţii. Noua banca era conceputa a fi un instrument al statului care să realizeze colectarea fondurilor legiferate de aceasta pentru investiţii şi distribuirea lor potrivit destinaţiilor planificate. Instituţia a devenit un puternic instrument de finanţare a investiţiilor.

1923 Se înfiinţează Societatea Naţională de Credit Industrial, ca instituţie publică. Statul deţinea 20% din capitalul social, Banca Naţională a României 30%, iar restul era deţinut de particulari, dintre care un grup de foşti directori ai Marmorosch Blank & Co., prima bancă modernă din România. Scopul noii instituţii era finanţarea primelor etape ale dezvoltării sectorului industrial din România.

1948

După al doilea război mondial, conform Legii naţionalizării din iunie 1948, Societatea Naţională de Credit Industrial este naţionalizată, devenind Banca de Credit pentru Investiţii.

1957

După reorganizarea sistemului financiar, Banca de Credit pentru Investiţii obţine monopolul în România pentru finanţarea pe termen mediu şi lung a tuturor sectoarelor industriale, cu excepţia agriculturii şi industriei alimentare, şi ia numele de Banca de Investiţii. În toată această perioadă, cea mai mare parte a finanţărilor provenind de la Banca Mondială sunt derulate prin Banca de Investiţii.

1990

Monopolul de care beneficiau băncile specializate în domeniul lor de activitate este suprimat. Banca Română pentru Dezvoltare se constituie ca bancă comercială, sub formă de societate pe acţiuni, si preia activele si pasivele Băncii de Investiţii, primind o autorizaţie de funcţionare generală.

1998

În decembrie se semnează contractul de vânzare - cumpărare de acţiuni între Société Générale şi Fondul Proprietăţii de Stat, autoritatea românească care se ocupa de participaţiile statului, contract prin care SG subscrie o majorare de capital de 20% şi cumpără un pachet de acţiuni care-i permite să devină proprietară a 51% din capitalul majorat al BRD.

1999

Fondul Proprietăţii de Stat vinde Băncii Europene de Dezvoltare (BERD) 4,99% din capitalul social al BRD.

2001

BRD este listată la Bursa de Valori Bucureşti, în prima categorie, devenind în scurt timp una din cele mai tranzacţionate societăţi.

2003

În urma unei campanii de rebranding, Banca Română pentru Dezvoltare devine BRD - Groupe Société Générale. Noua identitate a băncii consolidează astfel poziţia sa, făcând mai vizibilă identitatea Grupului - mamă.

2004

Société Générale cumpără pachetul rezidual de acţiuni deţinut de statul român în capitalul BRD, participaţia sa crescând astfel de la 51% la 58,32%.

De la privatizarea sa BRD a primit numeroase distincţii şi premii care atesta performanţa şi calitatea serviciilor sale:

- Euromoney : « Cea mai bună bancă din România », acordat în 1999, 2000, 2001, 2002, 2004, 2005 şi 2006

- The Banker : « Cea mai bună bancă din România », acordat în 2003 şi 2006

- Global Finance: "Cea mai bună bancă din România", acordat în 1999, 2000, 2001, 2002.

1.2. Forma, structura capitalului şi a acţionariatului

La data de 31 decembrie 2005, structura capitalului era următoarea :

Acţionarul principal al BRD este Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din zona euro, ale cărui servicii sunt utilizate de 19 milioane clienţi din întreaga lume.

Grupul Société Générale este unul din primele grupuri de servicii financiare din zona euro şi a 7a societate franceză, după capitalizarea sa bursieră (45,1 miliarde de euro decembrie 2005). La finele anului trecut, Grupul, care numără 103.000 de angajaţi, a realizat un venit net bancar de 10,6 miliarde euro şi un profit net de 4,4 miliarde de euro.

Portofoliul său de activităţi se axează pe trei domenii:

1. Reţeaua de retail şi servicii financiare – este prima banca de retail din Franţa, după cifra de afaceri şi numarul de agentii.

Pe plan internaţional Banca de retail are 9,2 milioane de clienţi, în 30 de filiale, care acoperă 26 de ţări. Modelul său este cel al unei bănci universale, care oferă o gamă completă de servicii clienţilor particulari şi societăţilor.

În ultimii ani, Grupul şi-a construit, prin creştere externă sau internă, o reţea de bancă de retail în Europa Centrală şi de Sud-Est: în România, Bulgaria, Grecia, Slovenia, Slovacia, Cehia, Serbia şi Rusia.

2. Banca de Finanţare şi Servicii - SG Corporate & Investment Banking (SG CIB) cuprinde activităţile bancare de finanţare şi de bancă de investiţii. Este în serviciul companiilor, instituţiilor financiare şi a investitorilor în 45 de ţări din Europa, Asia şi continentul american. Este a treia banca de finanţare din zona euro, dupa Produsul Net Bancar şi reprezintă banca de referinţă în cele trei domenii ţinta: piaţa de capital din zona euro, produsele derivative şi finanţările structurate.

3. Administrarea de active şi servicii pentru investitori - Grupul Société Générale este al patrulea administrator de active din zona euro, cu 386 miliarde de euro în gestiune şi peste 1.418 miliarde de euro în custodie. Administrarea de active şi servicii pentru investitori cuprinde următoarele activităţi:

- Gestiunea mobiliară, prin SG Asset Management

- Gestiunea privată, prin SG Private Banking

- Intermedierea tranzacţiilor cu valori mobiliare, prin SG Global Securities Services for Investors.

Conducerea Băncii este asigurată de un Consiliu de Administraţie şi de un Comitet de Direcţie. Atribuţiile Consiliului şi ale Comitetului sunt stabilite prin Actul Constitutiv al Băncii. Preşedintele Consiliului de Administraţie este ales dintre membrii Consiliului. Membrii Comitetului de Direcţie sunt desemnaţi de Consiliul de Administraţie.

Preview document

BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 1
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 2
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 3
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 4
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 5
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 6
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 7
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 8
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 9
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 10
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 11
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 12
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 13
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 14
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 15
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 16
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 17
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 18
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 19
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 20
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 21
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 22
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 23
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 24
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 25
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 26
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 27
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 28
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 29
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 30
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 31
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 32
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 33
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 34
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 35
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 36
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 37
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 38
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 39
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 40
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 41
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 42
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 43
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 44
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 45
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 46
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 47
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 48
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 49
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 50
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 51
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 52
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 53
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 54
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 55
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 56
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 57
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 58
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 59
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 60
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 61
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 62
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 63
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 64
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 65
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 66
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 67
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 68
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 69
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 70
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 71
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 72
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 73
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 74
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 75
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 76
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 77
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 78
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 79
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 80
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 81
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 82
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 83
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 84
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 85
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 86
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 87
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 88
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 89
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 90
BRD - tehnica operațiunilor bancare - Pagina 91

Conținut arhivă zip

  • BRD - Tehnica Operatiunilor Bancare.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Tehnica operațiunilor bancare - realizat la BRD - Groupe Societe Generale din localitatea Iași

Cap 1. Prezentarea societatii bancare.Istoric si evolutie 1.1 Momentul istoric al înfiintarii Înfiintarea Bancii Române pentru Dezvoltare – SA...

Tehnica operațiunilor bancare - BRD

Capitolul I Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1.Scurt istoric al Bancii Române pentru Dezvoltare Istoria sistemului bancar...

Studiu monografic la Tehnica Operațiunilor Bancare - BRD

CAP.1. PREZENTAREA SOCIETATII BANCARE 1.1. PREZENTAREA BRD Banca Româna de Dezvoltare a fost înfiintatÎ prin HotÎrâre de Guvern în decembrie 1990...

Studiu monografic - tehnica și evidența operațiunilor bancare în cadrul BRD-GSG

I. PREZENTAREA SOCIETĂŢII BANCARE. ISTORIC ŞI EVOLUŢIE - MOMENTUL ISTORIC AL ÎNFIINŢĂRII Pe data de 1 decembrie 1990 se înfiinţează Banca Română...

Tehnica operațiunilor bancare - BRD Groupe Societe Generale, Iași

Cap.1.Prezentarea societăţii bancare.Istoric şi evoluţie. 1.1.Moment istoric 1923-1947 Istoria BRD începe în 1923, odată cu crearea prin lege a...

Tehnica și evidența operațiunilor bancare realizat la Banca Comercială BRD - Groupe Societe Generale Iași

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA SOCIETATII BANCARE.ISTORIC SI EVOLUTIE 1.1. Momentul istoric al infiintarii BRD-G.S.G Pe teritoriul Romaniei au fost...

Monografie tehnica operațiunilor bancare

In anul 1923 se infiinteaza prin lege Societatea Nationala pentru Credit Industrial ca institutie publica in care statul detinea 20%, BNR 30% iar...

Tehnica și evidența operațiunilor bancare - BRD-GSG

Cap 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie BRD – Groupe Société Générale SA este o societate pe acţiuni admisă la tranzacţionare...

Ai nevoie de altceva?