Caracteristică salariului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 20327
Mărime: 68.27KB (arhivat)
Publicat de: Leonard Savin
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ecaterina Cechina
Contabilitatea remunerării muncii şi decontărilor cu personalul

Extras din proiect

I Caracteristica economică a salariului. Formele şi sistemele de salarizare.

1.1 Caracteristica generală a salariului.

Funcţionarea oricărui sistem de producţie este de ne conceput fără prezenţa şi intervenţia omului. Munca – factor originar, primar, de producţie reprezintă activitatea specific umană desfăşurată în scopul obţinerii de bunuri economice. Condiţia principală ca nevoia de muncă sa ia forma cererii de muncă este remunerarea sa , exprimată prin procesul de salarizare.

În teorie şi practica economică, salariul ocupă un loc deosebit de important. Termenul ca atare este de origine latină. Salarium – ere suma de bani ce se plătea fiecărui soldat roman pentru cumpărarea sării. Soldatul era un om dependent si i se acorda salarium în virtutea acestei dependenţe. Termenul s-a păstrat în timp şi a căpătat sensul de venit al unui om carte este dependent de altul fie juridic, fie economic, dependenţă stabilită printr-un acord încheiat între părţi. Astfel, încă Guitton sublinia, că „Salariul este venitul ce remunerează proporţional cu timpul lucrat sau cu sarcina exercitată – persoana care este legată de un patron, sau un utilizator de forţă de muncă printr-un contract de încheiere a serviciilor”.

Într-o economie contemporană dezvoltată salariul este principala formă de venit a celei mai mari părţi de populaţie activă. Definiţia cea mai generale a salariului este acea de preţ al forţei de muncă .Salariul este şi un mijloc de comunicare a firmei cu exteriorul ,constituind atât o premisă, cît şi un rezultat pentru activitatea firmei. Deci salariul poate fi privit din două puncte de vedere: ca cost – pentru cel care are nevoie de serviciul factorului muncă (angajatorul) şi ca venit – care participă prin munca lor proprie la procesul de producţie, adică pentru posesorul factorului muncă (angajatul).

Conform Legii salarizării, art.2 „Salariul – reprezintă orice recompensă sau câştig în bani, plătit angajaţilor de către angajator, sau de organul împuternicit de acesta, în temeiul contractului individual de muncă pentru munca executată sau ce urmează a fi executată”.

Salariul a cunoscut numeroase schimbări în ceea ce priveşte mărimea, însemnătatea şi formele de realizare. Esenţa şi dinamica salariului decurg în mod direct de economia de piaţă. Mărimea salariului se stabileşte prin negocieri între patronat, persoane fizice şi juridice care angajează şi sindicatele, ca reprezentant al salariaţilor.

Inegalitatea salariilor derivă din inegalitatea formării şi utilizării capitalului uman, adică din diferenţa pregătirii salariaţilor, a capacităţii lor de adaptare la procesele de muncă şi tehnologice existente la întreprindere.

Caracterul complex as naturii salariului este confirmat de comportamentul celui ce-l primeşte – de posesorul forţei de muncă, care-l raportează întotdeauna la cerinţele existenţei sale pe care si-o doreşte normală. Ţinând cont de aceste considerente, salariul este de două tipuri:

1.Salariul nominal – reprezintă suma de mijloace băneşti pe care lucrătorul o primeşte în schimbul forţei de muncă ce o depune.

Mărimea lui depinde de mai mulţi factori:

- Valoarea forţei de muncă – adică preţul forţei de muncă care se stabileşte pe piaţa muncii prin intermediul cerii şi a ofertei.

- Evoluţia situaţiei economice – în timpul crizelor economice, scăderea producţiei face ca cererea de forţă de muncă sa scadă, şomajul să crească şi în rezultat are loc reducerea salariilor. În perioadele de avânt, când se înregistrează creşteri ale producţiei, cererea de forţă de muncă va fi mai mare şi ca urmare a cestui fapt mărimea salariilor va înregistra o tendinţă de creştere.

- Politica de salarizare. Ea constă dintr-un ansamblu de măsuri luate de întreprindere sau de stat, cu privire la nivelul salariilor pentru bărbaţi, femei, pe regiuni, pe criterii naţionale şi rasiale, tarifare, categorii şi forme de salarizare.

Salariul real, care exprimă puterea de cumpărare a salariaţilor, reprezintă cantitatea de bunuri şi servicii care poate fi cumpărată la un moment dat cu salariul nominal. Această cantitate diferă de la o perioadă la alta şi de la o piaţă la alta. Salariul real este în funcţie de salariul nominal şi de cea a preţurilor, şi se exprimă prin relaţia:

Salariul real = Salariul nominal / Costul vieţii *100%

Indicele costului vieţii ne permite să cunoaştem mărimea cheltuielilor băneşti pe care un individ trebuie să le facă pentru a-şi asigura acelaşi nivel de viaţă în două situaţii care diferă doar prin preţuri. Creşterea costului vieţii ne însoţită de o creştere proporţională a salariului nominal duce la diminuarea salariului real. Pentru salariat cea mai mare importanţă o are mărimea salariului real, deoarece de ea depinde cantitatea de muncă ce o va depune pentru a asigura nivelul de viaţă la care aspiră. Când salariul real atinge nivelul suficient pentru a-şi realiza aspiraţiile de viaţă, salariatul renunţă la munca suplimentară, uneori şi la o parte din munca pe care o depune în mod normal.

Preview document

Caracteristică salariului - Pagina 1
Caracteristică salariului - Pagina 2
Caracteristică salariului - Pagina 3
Caracteristică salariului - Pagina 4
Caracteristică salariului - Pagina 5
Caracteristică salariului - Pagina 6
Caracteristică salariului - Pagina 7
Caracteristică salariului - Pagina 8
Caracteristică salariului - Pagina 9
Caracteristică salariului - Pagina 10
Caracteristică salariului - Pagina 11
Caracteristică salariului - Pagina 12
Caracteristică salariului - Pagina 13
Caracteristică salariului - Pagina 14
Caracteristică salariului - Pagina 15
Caracteristică salariului - Pagina 16
Caracteristică salariului - Pagina 17
Caracteristică salariului - Pagina 18
Caracteristică salariului - Pagina 19
Caracteristică salariului - Pagina 20
Caracteristică salariului - Pagina 21
Caracteristică salariului - Pagina 22
Caracteristică salariului - Pagina 23
Caracteristică salariului - Pagina 24
Caracteristică salariului - Pagina 25
Caracteristică salariului - Pagina 26
Caracteristică salariului - Pagina 27
Caracteristică salariului - Pagina 28
Caracteristică salariului - Pagina 29
Caracteristică salariului - Pagina 30
Caracteristică salariului - Pagina 31
Caracteristică salariului - Pagina 32
Caracteristică salariului - Pagina 33
Caracteristică salariului - Pagina 34
Caracteristică salariului - Pagina 35
Caracteristică salariului - Pagina 36
Caracteristică salariului - Pagina 37
Caracteristică salariului - Pagina 38
Caracteristică salariului - Pagina 39
Caracteristică salariului - Pagina 40
Caracteristică salariului - Pagina 41
Caracteristică salariului - Pagina 42
Caracteristică salariului - Pagina 43
Caracteristică salariului - Pagina 44
Caracteristică salariului - Pagina 45
Caracteristică salariului - Pagina 46
Caracteristică salariului - Pagina 47
Caracteristică salariului - Pagina 48
Caracteristică salariului - Pagina 49
Caracteristică salariului - Pagina 50
Caracteristică salariului - Pagina 51
Caracteristică salariului - Pagina 52
Caracteristică salariului - Pagina 53
Caracteristică salariului - Pagina 54
Caracteristică salariului - Pagina 55
Caracteristică salariului - Pagina 56
Caracteristică salariului - Pagina 57
Caracteristică salariului - Pagina 58
Caracteristică salariului - Pagina 59
Caracteristică salariului - Pagina 60
Caracteristică salariului - Pagina 61
Caracteristică salariului - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Caracteristica Salariului.doc

Te-ar putea interesa și

Contractul Colectiv de Munca în Dreptul Comparat

INTRODUCERE Dreptul comunitar (dreptul muncii în Uniunea Europeană) este constituit din ansamblul normelor (regulilor) juridice, elaborate de...

Contabilitatea relațiilor cu bugetul statului la SC Severnav SA

CAPITOLUL I. CADRUL ORGANIZATORIC DE DESFĂSURARE A ACTIVITĂŢII LA S.C. SEVERNAV S.A. 1.1 Scurt istoric Societatea comercială SEVERNAV S.A. este...

Practică pedagogică

Conform DEX-ului noţiunea de profesor = „persoanǎ cu pregǎtire specialǎ într-un anumit domeniu de activitate şi care predǎ o materie de învǎţǎmânt...

Sănătatea Factorului Uman Exprimată prin Performanțele Capacității de Muncă

CAP.I. INTRODUCERE 1.1. Resursele umane: definiţii, exprimare 1.2. Evaluarea resursei umane (evaluare cantitativă şi calitativă) 1.1....

Salarizarea

CAPITOLUL I Notinea de salariu . I . 1 Definitie ; Caracteristici . Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza...

Piața muncii

Piata muncii Prezentare generala In orice conditii spatio-temporale, activitatea economica implica utilizarea factorului munca ce valorizeaza...

Suspendare Contractului Individual de Muncă

I Reglementarea şi definirea noţiunii Contractul individual de muncă este reglementat de Codul muncii, precum şi de Contractul colectiv de muncă...

Răspunderea Patrimonială a Salariaților

1. Răspunderea patrimonială 1.1 Definiţia noţiunii de răspundere patrimonială Conform art. 270 alin. 1 din Codul Muncii actualizat in 2009...

Ai nevoie de altceva?