Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 13107
Mărime: 106.61KB (arhivat)
Publicat de: Leonard Nicolae
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

CAPITOLUL I

NEGOCIEREA - FORMĂ PRINCIPALĂ DE COMUNICARE ÎN RELAȚIILE INTERUMANE

"Să nu negociem niciodată fără frică. Dar să nu ne fie

niciodată frică să negociem" - J. F. Kennedy

1.1.Conceptul de negociere

Complexitatea vieţii social-economice şi politice, diversitatea afacerilor pe care le derulează agenţii economici fac ca negocierea să se impună drept unul din cele mai preţioase atribute ale vieţii contemporane. Într-un asemenea context, negocierile sunt chemate să răspundă problemelor complexe ce derivă din nevoia obiectivă a dezvoltării continue a relaţiilor interumane, a celor economice, în particular. Ele servesc, într-o mare măsură, eforturilor de diversificare a direcţiilor şi domeniilor afacerilor, având rolul de a da răspunsuri la problemele complexe pe care acestea le presupun

Negocierea trebuie privită drept cel mai eficient mijloc de comunicare, având avantajul că realizează, în cel mai scurt timp, efectul scontat. Ea se referă la o situaţie în care părţile participante interacţionează în dorinţa de a ajunge la o soluţie acceptabilă, în una sau mai multe probleme aflate în discuţie.

În definirea conceptului de negociere se remarcă multe deosebiri, în funcţie de poziţia de pe care acestea sunt abordate. Desigur, în cele mai multe cazuri, negocierea este privită drept forma de comunicare al cărui scop constă în rezolvarea unor probleme cu caracter civil, în general şi comercial, în special. Este sensul restrâns al noţiunii de negociere, cel mai des utilizat.

În sens larg, prin negociere se înţelege acţiunea de a purta discuţii, în vederea ajungerii la o înţelegere. De altfel, şi în Dicţionarul explicativ al limbii române, negocierea este definită drept "o acţiune, prin care se tratează cu cineva încheierea unei convenţii economice, politice, culturale etc." sau "o acţiune de intermediere, de mijlocire a unei afaceri".

Alte definiţii includ în conceptul de negociere "orice formă de întâlniri, discuţii, consultaţii sau alte legături directe sau indirecte". Circumscriind negocierea în domenii specifice de activitate, definirea acesteia este tot atât devariată.

Astfel, potrivit Dicţionarului de economie politică, unde se defineşte noţiunea de negociere colectivă, aceasta este prezentată în sensul de "tratative multilaterale cu privire la probleme de interes comun", în timp ce Dicţionarul diplomatic defineşte un asemenea concept prin prisma importanţei negocierii în acest sector de activitate, respectiv "funcție centrală a diplomaţiei şi mijlocul cel mai important şi mai eficient de rezolvare pe cale paşnică a diferendelor şi conflictelor internaţionale, independent de natura şi amploarea acestora".

Ajungând la domeniul economicului, în general, a comerţului, în particular, negocierile trebuie privite în sensul de "tratative, discuţii purtate între doi sau mai mulţi parteneri, în legătură cu un deziderat economic comun, în vederea realizării unor înţelegeri sau tranzacţii comerciale".

De fapt, negocierea porneşte de la faptul că fiecare parte are interese directe sau indirecte pe care doreşte să şi le satisfacă. Atunci când cei doi parteneri au în vedere dorinţe reciproce, negocierea se încheie relativ uşor, cu succes, iar contactele pot continua. Atunci însă când solicitările uneia din părţi sunt ignorate, rezultatele negocierii nu sunt cele aşteptate, într-un asemenea context, este evident faptul că negocierea poartă amprenta comportamentului uman. De altfel, în ultimă instanţă, scopul principal al negocierii îl constituie satisfacerea unor anumite necesităţi umane.

În concluzie, având în vedere cele prezentate, negocierea poate fi definită ca fiind forma principală de comunicare, un complex de procese, de activităţi, constând în contacte, întâlniri, consultări, tratative desfăşurate între doi sau mai mulţi parteneri, în vederea realizării unei înţelegeri.

1.2. Principalele trăsături ale negocierii

Indiferent de modul în care este definit conceptul de negociere, de poziția de pe care este abordat, o analiză pertinentă a acestuia trebuie să aibă în vedere, în principal, următoarele caracteristici:

- Procesul de negociere este un fenomen social ce presupune existența unei comunicări între oameni, în general, între cele două părți, în particular. Datorită faptului că negocierea este un proces realizat de oameni, aceasta poartă amprenta distinctă a comportamentului uman. Iată de ce modul în care comportamentul uman este perceput reprezintă elementul principal ce stă la baza teoriei negocierii. De fapt, acest comportament determină rezultatul negocierilor, neputând fi însă ignorat contextul social în care acestea se desfăşoară, negociatorul reprezentând o insulă izolată într-un ocean.

- Negocierea este un proces organizat, în care se doreşte, pe cât posibil, evitarea confruntărilor şi care presupune o permanentă competiție. De regulă, negocierea se desfăşoară într-un cadru formal, pe baza unor proceduri şi tehnici specifice. Chiar şi atunci când negocierea se realizează în afara unui asemenea cadru, părțile trebuie să respecte anumite cerințe de ordin procedural şi deontologic, consacrate ca atare de-a lungul timpului.

- Negocierea este un proces cu finalitate precisă, ce presupune armonizarea intereselor. Ea are drept obiectiv realizarea unui acord de voință, a unui consens şi nu neapărat a unei victorii; ambii parteneri (şi nu adversari) trebuie să încheie procesul de negociere cu sentimentul că au realizat maximul posibil din ceea ce şi-au propus. Altfel spus, negocierea se consideră încununată de succes atunci când toate părțile sunt câştigătoare sau consideră că au învins. Aceasta presupune prezentarea propriei poziții, dar şi cunoaşterea poziției celuilalt, prezentarea argumentelor, dar şi ascultarea, cu atenție, a contraargumentelor, realizarea unei judecăți, pe cât posibil imparțiale şi, în final, ajungerea la o soluție acceptabilă pentru toți cei implicați în procesul de negociere. Măsura succesului în negociere este deci dată de modul în care negocierile sunt finalizate prin acordul de voință al participanților. Practica negocierilor arată că principala dificultate în atingerea finalității propuse este aceea că, de cele mai multe ori, negociatorii pleacă de la ideea că interesele divergente trebuie transformate în scopuri comune. Iată de ce este absolut necesar ca, încă de la început, negociatorii să aibă în vedere un deznodământ găsit de comun acord, fiecare parte considerându-se coautoare a acestuia. Mai mult chiar, în teoria negocierilor este o regulă potrivit căreia, niciodată nu trebuie forțată nota pentru realizarea unui progres deosebit, dar clădit pe o slăbiciune conjuncturală a partenerului. Aceasta, cu atât mai puțin în cazurile în care partenerii se cunosc şi negociază în mod direct.

- Negocierea este, prin excelență, un proces competitiv, partenerii urmărind atât satisfacerea unor interese comune, cât şi a unora contradictorii, ce reclamă o serie de eforturi prin care se urmăreşte evitarea confruntării şi ajungerea la soluții reciproc avantajoase. La rândul ei, competiția va permite înfruntarea competențelor individuale în realizarea scopului propus. În pofida faptului că, dincolo de caracterul competitiv al negocierii, procesul ca atare urmăreşte afirmarea elementelor de interes reciproc, în practică sunt foarte puține cazurile în care negocierile se desfăşoară uşor, fără probleme. În ultimă instanță, negocierea presupune concesii reciproce şi repetate, până la atingerea echilibrului, pe care fiecare îl apreciază în funcție de nevoile sale şi de informațiile de care dispune.

1.3. Tipologia și formele negocierii

Există o tipologie variată de negocieri, tipologie determinată de o multitudine de factori. Cei mai importanți dintre aceştia sunt: domeniul social–economic în care se circumscrie procesul de negociere, obiectivele avute în vedere, scopul negocierii, nivelul de desfăşurare a acesteia, numărul participanților, modul, respectiv etapa de desfăşurare a negocierilor etc.

În general, negocierea este un proces social, o formă de comunicare în relațiile interumane. Circumscrise în cadrul unor domenii specifice, negocierile pot avea în vedere obiective economice, politice, militare, cultural-sportive, sociale etc.

Dacă se are în vedere domeniul economic, cele mai multe şi mai importante negocieri sunt cele comerciale, iar în cadrul acestora, negocierile referitoare la afacerile economice internaționale. Astfel de negocieri, materializate sub forma acordurilor, convențiilor sau contractelor internaționale au în vedere prețul, modalitățile de plată, cantitatea şi calitatea mărfurilor, termenele şi condițiile de livrare şi alte asemenea elemente. În noile condiții social-economice, o mare amploare au luat negocierile comerciale interne, negocieri referitoare la contractele de livrări de mărfuri, de locație şi închiriere, de comision, de transport sau depozit etc.

Preview document

Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 1
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 2
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 3
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 4
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 5
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 6
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 7
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 8
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 9
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 10
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 11
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 12
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 13
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 14
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 15
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 16
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 17
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 18
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 19
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 20
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 21
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 22
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 23
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 24
Caracteristici ale negociatorilor în Uniunea Europeană - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Caracteristici ale Negociatorilor in Uniunea Europeana.doc

Te-ar putea interesa și

Importanța fiscalității și reformelor din acest domeniu pentru dezvoltarea economică

Actualitatea temei rezidă în importanţa pe care o are fiscalitatea şi reformele din acest domeniu pentru dezvoltarea economică a oricărui stat....

Politica Agricolă Comună

Introducere Uniunea Europeană are ca misiune fundamentală organizarea relaţiilor dintre statele membre într-o manieră coerentă şi pe baza...

Practică la BRD

Capitolul 1: Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1. Momentul istoric al înfiinţării BRD- Groupe Societe Generale este a doua...

Procesul de integrare în Europa - Uniunea Europeană

“Va veni o zi în care voi, francezi, ruşi, italieni, germani, voi toate naţiunile continentului, fără să vă pierdeţi calităţile distincte şi...

Alimente proteice - lapte și produse derivate. Pește și produse derivate

Laptele si produsele din lapte .Pestele si produsele din peste Introducere Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea laptele si produsele lactate au...

Particularitățile Impozitelor Indirecte în Uniunea Europeană

Introducere Gradul de dezvoltare al unei economii este determinat într-o proporţie însemnată de structura sistemului fiscal, de modul în care...

Politica Agricolă Comună

Introducere Uniunea Europeană are ca misiune fundamentală organizarea relaţiilor dintre statele membre într-o manieră coerentă şi pe baza...

Balanța de plăți externe și echilibrul acesteia. politica comercială comună a Uniunii Europene față de terți

Introducere Balanţa de plăţi reprezintă un tabel statistico-economic folosit în analiză și planificare, prin care se compară și se raportează...

Ai nevoie de altceva?