Caracteristici ale Omului de Afaceri Asiatic

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3879
Mărime: 31.10KB (arhivat)
Publicat de: Remus Călin
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Visanu Tatiana
Ministerul Educatiei Învatamintului şi Ştiinţei al Republicii Moldova Universitatea de Stat din Moldova Facultatea „Stiinte Economice”

Cuprins

  1. Introducere
  2. Capitolul 1
  3. Caracteristici ale stilului omului de afaceri asiatic
  4. Capitolul 2
  5. Diferența dintre sltilul omului de afaceri asiatic cu alte stiluri
  6. Concluzie
  7. Bibliografie

Extras din proiect

Introducere

Performanţele unei afaceri depind în măsură considerabilă de personalitatea indivizilor angajaţi în realizarea ei. Personalitatea umană îşi pune amprenta pe orice fapt, eveniment, acţiune în care sunt implicaţi indivizi. Un om de afaceri trebuie să dispună de foarte multe calităţi care îl vor ajuta să obţină succesul atât de mult dorit. Aceasta presupune o serie de atitudini şi aptitudini care, atunci când sunt pozitive, duc la realizarea obiectivului propus de la început, iar atunci când sunt negative determină eşecul întreprinzătorului. Una din cauzele care împiedică rezolvarea a numeroase aspecte legate de perfecţionarea activităţii este tocmai abordarea nepotrivită a problemelor privitoare la personalitatea omului de afaceri.

Aptitudinile omului de afaceri asiatici sunt preponderent intelectuale. Ele cuprind inteligenţa, intuiţia, spiritul analitic, capacitatea de selecţie şi sinteză, luciditate, previziune etc.

Un bun om de afaceri trebuie să fie creativ, să muncească şi să gândească, să nu aibă teamă de lucrurile noi, ci să fie în permanentă căutare de noi acţiuni, să prevadă, să nu acţioneze la ordin, să aibă tărie de caracter şi să lupte până la victorie. De asemenea, trebuie să fie hotărât să ştie ce, când şi cum să obţină ce are nevoie. Este nevoie de o bună organizare a activităţii desfăşurate, iar în momentul în care are de-a face cu activităţi complexe să ştie să delege. O mare importanţă în cadrul trăsăturilor unui bun om de afaceri este aceea de a avea puterea de a convinge pe alţii asupra propriilor opinii. Dar, bineînţeles, aceasta nu înseamnă să se considere superior sau să creadă că ideile lui sunt cele mai bune şi că numai acestea trebuie acceptate. Un bun conducător respectă ideile celorlalţi şi, de ce nu, învaţă de la ceilalţi. El trebuie să aibă capacitatea de a selecta cele mai bune idei şi de a le pune în aplicare, iar pe cele mai puţin bune să le îmbunătăţească. Numai aşa activitatea lui va fi eficientă şi se va desfăşura în cel mai bun cadru.

Trebuie înţeles încă de la început că profitul nu constituie singurul ideal. Există şi factori motivaţionali ca de exemplu : satisfacţia personală, prestigiul social, solidaritatea umană etc.

Fiecare om de afaceri este interesat ca printre cei cu care lucrează să predomine indivizi care au o atitudine pozitivă faţă de sine, adică să se caracterizeze prin : demnitate, modestie, respectul propriei persoane. În acelaşi timp sunt preferaţi indivizii definiţi prin atitudini pozitive faţă de coechipieri, cei care manifestă prietenie, comunicabilitate, sinceritate, încredere etc.

În afaceri, o importanţă deosebită o au aptitudinile pentru conversaţie, pentru comunicare eficientă. Unii autori denumesc acest lucru – “arta conversaţiei”. Maniera în care faci o comunicare verbală constituie o parte importantă a imaginii şi prezenţei tale în calitate de cadru de conducere. Poţi să ai un coeficient de inteligenţă excepţional şi să fi absolvit facultatea cu nota maximă şi totuşi să nu fii în stare să-ţi expui ideile cu succes în sala de conferinţe semenilor tăi şi colectivului de conducere. Poţi fi extraordinar de competent în mânuirea investiţiilor tale şi totuşi să continui să fii considerat un partener nedorit la masă, de către oamenii pe care îi admiri cel mai mult, dacă nu ai la îndemână o serie de subiecte de discuţie interesante.

În acest sens, se relatează în anumite lucrări următoarele caracteristici pentru o conversaţie reuşită : adaptabilitatea la interlocutor, răbdarea de a asculta, capacitatea de a discuta subiecte variate, simţul umorului, autocontrolul, calmul, claritatea, cultura şi, bineînţeles, bunele maniere.

“Persoanele de caracter se deosebesc mai ales prin felul lor de a asculta, printr-o amabilitate necăutată, adică prin acel ceva care, faţă de politeţe, este ca practicarea unei virtuţi faţă de susţinerea numai în teorie a acelei virtuţi.“ ( Honore de Balzac)

Manierele oamenilor de afaceri sunt expresia întregii lor personalităţi. Prin ele, atât partenerii, cât şi publicul consumator îşi dau seama de adevărata fiinţă care există în spatele aparenţelor.

Temperamentul exprimă latura cea mai stabilă a pesonalităţii. În funcţie de trăsăturile temperamentale s-au elaborat diverse tipologii umane. În afaceri este mai eficient “tipul flegmatic”, caracterizat prin capacitate de concentrare, reacţii echilibrate, stabilitate, calm etc. O mare capacitate de adaptare la împrejurări o are tipul “sanguinic”.

În afaceri reuşita depinde de capacitatea întreprinzătorilor de a identifica soluţii adecvate la problemele pe care le au de rezolvat. Creativitatea este un element structural al activităţii umane, cel reprezentat de activităţile inventive, neînvăţate, singurele în măsură să genereze cunoştinţe şi experienţe noi.

Bibliografie

• Viorelia Lungu Etica prefesională USM 2011

• http://ru.scribd.com/doc/87985623/Cultura-Afacerilor-Cova-Lilia

• http://www.studentie.ro/campus/asia_de_sud_est/c-135-a-15532

• http://www.conspecte.md/curs/etica-si-cultura-afacerilor/codul-manierilor-in-afacerile-internationale-1213.html

• http://www.unibuc.ro/prof/morar_v/docs/res/2012augetica_si_afacerile.pdf

Preview document

Caracteristici ale Omului de Afaceri Asiatic - Pagina 1
Caracteristici ale Omului de Afaceri Asiatic - Pagina 2
Caracteristici ale Omului de Afaceri Asiatic - Pagina 3
Caracteristici ale Omului de Afaceri Asiatic - Pagina 4
Caracteristici ale Omului de Afaceri Asiatic - Pagina 5
Caracteristici ale Omului de Afaceri Asiatic - Pagina 6
Caracteristici ale Omului de Afaceri Asiatic - Pagina 7
Caracteristici ale Omului de Afaceri Asiatic - Pagina 8
Caracteristici ale Omului de Afaceri Asiatic - Pagina 9
Caracteristici ale Omului de Afaceri Asiatic - Pagina 10
Caracteristici ale Omului de Afaceri Asiatic - Pagina 11
Caracteristici ale Omului de Afaceri Asiatic - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Caracteristici ale Omului de Afaceri Asiatic.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Prezentarea stilului de management dintr-o țară din Asia de Sud-Est - managementul în Filipine

1. Scurtă prezentare a conceptului de management comparat Managementul comparat răspunde unei game largi de necesităţi, atât individuale cât şi de...

Cultura afacerii

I. Preliminări Programa cursului „Сultura afacerii” elaborată conform planului de învățământ aprobat de Ministerul Educației al Republicii...

Codul Manierelor în Afacerile Internaționale

1. Diferenţele de cultură. Contrapuneri interculturale Să ne gândim la o situaţie banală din lumea afacerilor internaţionale: Un om de afaceri...

Eticheta omului de afaceri

1. Vizita de politeţe. 2. Reguli cu privire la organizarea convorbirilor. 3. Tipologia meselor de afaceri. 4. Organizarea meselor de afaceri....

Ai nevoie de altceva?