Comerțul internațional - România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 4018
Mărime: 267.33KB (arhivat)
Publicat de: Diana B.
Puncte necesare: 8
Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica
Academia de Studii Economice, Bucuresti
Specializare: Cibernetica Economica

Cuprins

  1. 1.NOTIUNI DE BAZA ..3
  2. 2.TRASATURI .. 3
  3. 3. EFICIENTAECONOMICA A COMERTULUI EXTERIOR 5
  4. 3.1. Aspecte generale . ..5
  5. 3.2. Indicatori de eficienta la nivel macroeconomic . ..6
  6. 4.COMERTUL INTERNATIONAL AL ROMANIEI 10
  7. 4.1.Evolutia si structura pe grupe de produse . 10
  8. 4.2.Orientarea geografica ..13
  9. BIBLIOGRAFIE 16
  10. ANEXE .. 17
  11. ANEXA 1: Comertul internațional al României la 28.02.2019 comparativ cu 28.02.2018 17
  12. ANEXA 2:Comerțul internațional al României (serii lunare)la 28.02.2019 comparativ cu 28.02.2018 .18
  13. ANEXA 3:Evoluția volumului și structurii comerțului internațional al României pe grupe principale de produse la 28.02.2019 comparativ cu 28.02.2018 .19
  14. ANEXA 4:Evoluția comerțului internațional al României pe regiuni geografice la 28.02.2019 comparativ cu 28.02.2018 20
  15. ANEXA 5:Evoluția comerțului internațional al României pe regiuni geografice la 28.02.2019 comparativ cu 28.02.2018 ..25

Extras din proiect

1. Notiuni de baza

Comertul international include totalitatea schimburilor de bunuri si servicii dintre doua sau mai multe state.

Obiectul comertului international este reprezentat de bunuri materiale si de servicii.

Comertul exterior al unei tari cuprinde exportul, importul, reexportul si tranzitul.

Prin export se intelege vanzarea de bunuri si servicii apartinand economiei unei tari, iar prin import, cumpararea pentru economia nationala de bunuri si servicii din alte tari. Exportul si importul de servicii mai poarta denumirea de export invizibil si import invizibil. Reexportul reprezinta activitatea desfasurata de persoane autorizate, de a cumpara marfuri din unele tari si de a le revinde in altele, cu sau fara indigenarea lor. Comertul de tranzit consta in activitatea desfasurata de persoane autorizate, pentru transportul marfurilor straine pe teritoriul national. Transportul poate fi substituit si comertului invizibil.

Comertul international, mai ales in ultimele decenii, a devenit unul din factorii determinanti ai cresterii economice. O expresie a acestei tendinte o constituie faptul ca, in perioada 1951-1991, volumul comertului mondial a sporit cu circa 10,5% pe an, fata de numai 1-2% in perioada interbelica si 5-6% in anii de inflorire a liberului schimb de la sfarsitul secolului trecut.

Interdependenta comert-dezvoltare, bazata pe diviziunea internationala a muncii, se manifesta pe fondul unei dependente reciproce a fluxurilor economice internationale, ceea ce duce la tot mai stransa interconditionare dintre procesele nationale de crestere si evolutia pietei mondiale.

2.TRASATURI

1. Tendinta de crestere a exporturilor mondiale. In perioada 1960-1980, valoarea exporturilor mondiale a sporit peste 15 ori. Datorita recesiunii mondiale, in urmatorii trei ani, 1981-1983 a avut loc o scadere a comertului mondial, urmata, incepand din 1984 - de o inviorare. In 1986 a fost depasit nivelul din 1980, iar in anul 1991 comertul mondial a fost cu 75% mai mare decat in 1980.

2. Accentuarea diversificarii comertului mondial

In perioada postbelica au aparut noi piete (a ordinatoarelor, a microprocesoarelor etc.), iar in prezent se extinde piata internationala a robotilor industriali. De asemenea, a sporit importanta comertului cu brevete, ritmul sau de crestere fiind mai ridicat decat cel al ansamblului comertului international.

3. Cresterea ponderii tarilor industrializate in exporturile mondiale

Aceasta tendinta s-a manifestat in intreaga istorie a comertului mondial. In perioada 1950-1985, ponderea tarilor dezvoltate industrializate in exporturile mondiale a crescut de la 60,8% la 65,6%, iar a tarilor in curs de dezvoltare a scazut de la 31,1% la 23,9%; in anul 1991, ponderea tarilor industrializate in exporturile mondiale a fost de aproape 70%.

4. Inrautatirea termenilor schimbului tarilor in curs de dezvoltare cu cele industrializate

Termenii schimburilor inseamna ce cantitate de bunuri trebuie sa exporte o tara pentru a putea importa aceeasi cantitate de bunuri.

Daca se iau in considerare numai tarile in curs de dezvoltare nepetroliere, in perioada 1975-1993, dupa calculul UNCTAD, rezulta ca acesti termeni s-au deteriorat cu 47%. Cauza acestei evolutii consta in tendinta de ramanere in urma a preturilor la produsele primare. In consecinta, pentru o cantitate egala de produse, tarile in curs de dezvoltare pot obtine o cantitate mai mica de produse.

5. Adoptarea unor noi masuri - tarifare si netarifare - de ingradire a comertului mondial.

Restrictiile tarifare cuprind diferite taxe vamale percepute asupra marfurilor care se exporta; ele influenteaza pretul de vanzare al marfurilor respective. Ingradirile netarifare includ o sfera cu mult mai larga: restrictii cantitative la import, taxe fiscale, stabilirea de norme obligatorii de calitate la import etc.

6. Aspectele ecologice au devenit factori importanti in negocierea unor intelegeri comerciale regionale sau mondiale, ridicand probleme care trebuie sa fie rezolvate in numai cativa ani.

Astfel, obiectivele ultimelor negocieri in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) cuprind inlaturarea subventiilor destinate agriculturii, reducerea barierelor comerciale netarifare si standardelor diferite pentru produse si reducerea pe cat posibil a restrictiilor asupra investitiilor straine.

7. Tendinta de "tripolarizare" a schimburilor comerciale internationale.

Comunitatea economica vest-europeana, impreuna cu SUA si Japonia, au ajuns sa totalizeze aproape trei sferturi din valoarea exporturilor mondiale.

8. In perioada postbelica, spre deosebire de perioadele anterioare, comertul international a devansat ca ritm de crestere nu numai PNB sau PIB, ci si productia industriala si agricola, la nivel mondial.

Aceasta inseamna ca, revolutia stiintifico-tehnica a imprimat o corelatie noua intre dinamica exporturilor si a productiei in sensul ca, aceasta din urma este devansata de exporturi, ceea ce, la scara internationala inseamna devansarea productiei mondiale de catre comertul international. In conditiile adancirii diviziunii mondiale a muncii s-a accentuat specializarea si cooperarea internationala in productie, ceea ce a determinat realizarea pe calea schimburilor comerciale internationale a unei cote parti tot mai mari din productia tuturor statelor.

9. Din compararea comertului international cu evolutia rezervelor de aur si devize centralizate (la nivel de stat) ale lumii nesocialiste, rezulta ca acesta, comertul international, a devansat, atat ca ritm de crestere cat si ca volum valoric absolut, rezervele de aur si devize centralizate ale tarilor nesocialiste. Aceasta devine pentru o buna parte dintre state, o frana in calea dezvoltarii comertului exterior, agravandu-le problema lichiditatii internationale.

Pe parcursul anilor '90, comertul international a cunoscut o crestere rapida, astfel incat in anul 1995, exportul mondial a ajuns la 4,3 trilioane $, o crestere cu 2% fata de anul precedent.

Aceasta crestere este rezultatul urmatoarelor fenomene:

- liberalizarea continua a comertului, indeosebi prin scaderea taxelor vamale;

- intarirea gruparilor regionale de comert;

- cresterea investitiilor in tarile in curs de dezvoltare;

- revigorarea inregistrata de comertul exterior al tarilor din estul si centrul Europei.

Si in urmatorii ani va continua tendinta de crestere a comertului international, in principal, in contextul accelerarii integrarii economice mondiale. In ultimul timp, comertul international a crescut de doua ori mai repede decat productia mondiala. Acesta este rezultatul faptului ca multe firme produc componente si subansamble in una sau mai multe tari si le asambleaza in altele. Multe companii isi stabilesc centre regionale sau globale, pentru anumite produse, pe care apoi le exporta pe tot globul.

O importanta foarte mare o capata comertul intra-regional. Comertul intra-regional a inregistrat o crestere sensibil mai mare decat comertul inter-regional. Exista trei regiuni majore pentru comertul international: America de Nord, Uniunea Europeana si Japonia (impreuna cu tarile ASEAN).

Bibliografie

http://www.rasfoiesc.com/business/economie/comert/COMERTUL-INTERNATIONAL17.php

http://www.imm.gov.ro/evolutia-comertului-exterior-al-romaniei-buletin-informativ-lunar/

http://www.biblioteca-digitala.ase.ro/biblioteca/carte2.asp?id=391&idb=

https://conspecte.com/Geoeconomia/principalele-caracteristici-ale-comertului-international.html

Preview document

Comerțul internațional - România - Pagina 1
Comerțul internațional - România - Pagina 2
Comerțul internațional - România - Pagina 3
Comerțul internațional - România - Pagina 4
Comerțul internațional - România - Pagina 5
Comerțul internațional - România - Pagina 6
Comerțul internațional - România - Pagina 7
Comerțul internațional - România - Pagina 8
Comerțul internațional - România - Pagina 9
Comerțul internațional - România - Pagina 10
Comerțul internațional - România - Pagina 11
Comerțul internațional - România - Pagina 12
Comerțul internațional - România - Pagina 13
Comerțul internațional - România - Pagina 14
Comerțul internațional - România - Pagina 15
Comerțul internațional - România - Pagina 16
Comerțul internațional - România - Pagina 17
Comerțul internațional - România - Pagina 18
Comerțul internațional - România - Pagina 19
Comerțul internațional - România - Pagina 20
Comerțul internațional - România - Pagina 21
Comerțul internațional - România - Pagina 22
Comerțul internațional - România - Pagina 23
Comerțul internațional - România - Pagina 24
Comerțul internațional - România - Pagina 25
Comerțul internațional - România - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Comertul international - Romania.docx

Alții au mai descărcat și

Starea actuală a economiei românești

Introducere Economia actuală a României este în momentul de față o economie de piață, cum este definit și în constituția din 1991, la Titlul IV,...

Datoria externă a României

DATORIA EXTERNA A ROMÂNIEI Prin măsurile adoptate la începutul anului 2017, Guvernul are încredere în capacitatea de mobilizare a mediului de...

Datoria Externă a Romaniei

Datoria externă.Abordare generală Creșterea permanentă a datoriei externe a țărilor în curs de dezvoltare este o problemă de actualitate,o...

Locul economiei României în economia mondială

Economia mondială Economia mondiala este rezultatul unui proces evolutiv al dezvoltării schimbului de activităţi, de la forme inferioare la forme...

Analiza și Previziunea Evoluției Serviciilor de Transport

1. Analiza evoluţiei serviciilor de transport în România în perioada 2002 – 2006 Analiza evoluţiei serviciilor de transport poate fi realizată cu...

Balanța de plăți a României

I. Definitie balanta de plati externa Balanta de plati reprezinta o sinteza a activitatii economico-financiare a unei tari cu strainatatea, ce se...

Piața monetară

1.Piața monetară. Concepte, evoluții, funcții Piața monetară este o componentă principal a pieței creditului, alături de piața financiară, care...

Comerțul mondial al României

-Introducere- “Comerțul reprezintă o îndeletnicire străveche a oamenilor, având o vechime de multe milenii. În cadrul lui, comerțul la mare...

Te-ar putea interesa și

Studiu de caz contractul de Lohn - un susținător fragil al exporturilor românești

Capitolul 1 1. Prezentarea generală a firmei Firma „DELPHI PACKARD ROMÂNIA” SRL situată în Sânnicolaul Mare, Str. Gării nr. 11, a fost înfiinţată...

Contabilitatea operațiunilor de import-export

INTRODUCERE Scurt istoric al comertului international. Teorii ale comertului international. Comertuli international a aparut din necesitatea mai...

Analiza Gradului de Integrare a României în Comerțul Internațional Contemporan

Comerţul internaţional reprezintă modalitatea esenţială prin care se efectuează circuitul de valori şi are ca obiectiv schimbul de produse şi...

Comerțul intern și internațional al României înainte și după 1990

“Comertul exterior al unei tari ne va da oglinda cea mai sigura a starii sale economice. Prin exportul sau va arata puterea de productie a...

Comerțul exterior al României

Comertul Exterior al Romaniei I. Definire. Modalitati de exprimare si calcul Comertul exterior al Romaniei cuprinde toate bunurile materiale care...

Comerț Internațional - România

. Romania 1. Asezare geografica Fiind situată la limita peninsulei Balcanice și acoperind o suprafață eliptică, de 238,391 km² ,România ocupă...

Comerțul internațional cu bunuri al României în trimestrul I 2012 comparativ cu trimestrul I 2011

INTERNAŢIONALIZAREA ACTIVITǍŢII FIRMEI ŞI MOTIVAŢIILE EXTINDERII În ultimele decenii s-a produs o diversificare fǎrǎ precedent a tipurilor de...

Impactul petrolului asupra schimburilor comerciale internaționale

Cap I PETROLUL- sursa de energie pe plan mondial Secolul XX a fost secolul petrolului aşa cum secolul XIX a fost cel al cărbunelui....

Ai nevoie de altceva?