Contabilitatea operațiunilor de import-export

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 23651
Mărime: 150.17KB (arhivat)
Publicat de: Ilie-Luca Avram
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. Cuprins 1
  2. INTRODUCERE 3
  3. CAPITOLUL I 6
  4. Notiuni generale. Delimitari privind tranzactiile comerciale 6
  5. internationale si derularea tranzactiilor in activitatea de comert exterior. 6
  6. 1.1.Dezvoltarea de ansamblu a comertului exterior al Romaniei 6
  7. 1.1.1.Comertul exterior al Romaniei in perioada 1990-2000 6
  8. 1.1.2. Evolutia volumului valoric al comertului exterior cu servicii al Romaniei 7
  9. 1.2. Clasificarea tranzactiilor internationale. Firmele ce isi dezvolta activitatea in cadrul legislativ din Romania 8
  10. 1.2.1. Continutul si structura operatiunilor de import-export 8
  11. 1.2.2 Modalitatile de realizare a activitatii de comert exterior 9
  12. 1.2.4. Cadrul institutional si legislativ in domeniul activitatii 13
  13. de comert exterior in Romania 13
  14. 1.3.Derularea activitatii de comert exterior 22
  15. 1.3.1. Contractul de vanzare internationala 22
  16. 1.3.2. Transportul international al marfurilor 27
  17. 1.3.3. Asigurarea marfurilor pe parcurs extern 29
  18. 1.3.4. Regimul vamal aplicat marfurilor externe 30
  19. 1.3.5. Mijloacele si tehnicile de plata internationala 33
  20. 1.4. Piata de schimb internationala 35
  21. 1.4.1.Principalele valute negotiate pe piata valutara 35
  22. 1.4.2.Organizarea si functionarea pietei de schimb (valutare) la vedere 35
  23. 1.4.3.Organizarea si functionarea pietei de schimb (valutare) la termen 36
  24. 1.5.Balanta de plati externe si echilibrul pe piata de schimb 37
  25. 1.5.1. Formarea cursurilor pe piata de schimb 37
  26. 1.5.2. Rata inflatiei cursului de schimb 38
  27. CAPITOLUL II 39
  28. Prezentarea generala a firmei. 39
  29. 2.1. Infiintarea societatii comerciale “SC INTRANSIV SRL” 39
  30. 2.2. Obiectul de activitate al societatii 39
  31. 2.3. Capitalul social 40
  32. 2.4. Informatii privind conducerea societatii 40
  33. 2.5. Situatia activelor imobilizate 41
  34. 2.6. Informatii privind activitatea de aprovizionare 41
  35. 2.7. Informatii privind activitatea de desfacere 42
  36. 2.8. Informatii privind activitatea de personal 43
  37. 2.9. Evolutia principalilor indicatori 43
  38. 2.10. Norma IAS 21 conform careia societatea comerciala INTRASIV SRL isi desfasoara activitatea. 51
  39. CAPITOLUL III 55
  40. Aplicatie practica. Studiul de caz 55
  41. Contabilitatea exportului de servicii si importului de marfuri a SC INTRANSIV SRL in luna martie 2008 55
  42. 3.1. Importul de bunuri pe cont propriu cu plata la vedere 56
  43. 3.2. Importul de marfuri in comision cu plata la vedere in conditia CIF 57
  44. 3.3. Importul de marfuri pe cont propriu cu plata la vedere in conditia FOB 58

Extras din proiect

INTRODUCERE

Scurt istoric al comertului international. Teorii ale comertului international.

Comertuli international a aparut din necesitatea mai intai a comerciantilor, apoi a statelor de a-si acoperi nevoile de marfuri cand nu existau resurse sau cand acestea erau limitate. In schimbul acestor bunuri, cumparatorii plateau cu marfuri ce constituiau resurse excedentare pentru ei.

Prin dezvoltarea comertului international s-a ajuns la crearea pietei mondiale,care reprezinta sfera schimbului de bunuri cuprinzand totalitatea circulatiei marfurilor diferitelor tari legate intre ele prin diviziunea internationala a muncii. In fapt, comertul international reprezinta o forma de legatura intre pietele internationale. O anumita influenta asupra diviziunii internationale a muncii a avut-o, initial, conditiile naturale,respective mediul geografic, care a determinat aparitia si dezvoltarea diferitelor ramuri ale productiei in anumite regiuni si tari. Surplusul sau deficitul de produse agricole, de productie manufacturatasi, mai ales, de produse ale industriei mecanizate a contribuit puternic la dezvoltarea comertului international.

Prin cresterea sa rapida, comertul international a reprezentat un factor important care a impulsionat dezvoltarea productiei de marfuri si a transportului pe mare sip e cai ferate, precum bancilor si comunicatiilor. Comertul international a strans legaturile nu numai intre tarile ce atinsesera un nivel ridicat in dezvoltarea productiei industriale de marfuri, ci si intre aceste tari si tarile in care predominante erau economia naturala si formele primitive ale schimbului.

La inceputul secolului XXI, scena comertului international cunoaste o evolutie accelerate, au loc profunde mutatii, se redefinesc regulile jocului in schimburile internationale, pietele se liberalizeaza si se mondializeaza accentuat, concurenta in conditiile globalizarii devine mai acerba. Iar utilizarea Internet-ului pentru informare si comert electronic reprezinta viitorul schimburilor in comertul international.

Comertul la mare distanta, fie ca e vorba de comertul exterior, semnificand comertul in afara granitelor tarii, fie ca ne referimla comertul international, desfasurat pe ansamblul tarilor lumii,adduce posibilitati neobisnuite de castig, profitul ajungand, din lipsa de transparenta a relatiei costuri-preturi, uneori, la 300-500% sau chiar1100%. De aici si concurenta acerba din toate timpurile pentru a patrunde si a consolida pozitii atat ale exportatorilor, prin preturi ridicate, cit si ale importatorilor pe piete de aprovizionare ieftine, pretutindeni in lume.

Descoperirile geografice din secolele XV-XVI si inceputul propriu-zis al comertului international au determinat fundamentarea unei noi conceptii privind schimburile de bunuri intre diferite zone ale globului.

Mercantilismul a abordat cu prioritate problematica politicii comerciale externe, a balantei de plati externe, precum si a protectionismului. In acest context, doctrina mercantilista a relevant necesitatea stimularii comertului exterior si a protejarii negustorilor autohtoni, pentru dezvoltarea ramurilor de productie destinate cu precadere exportului.prin subventii bugetare, precum si prin masuri protectioniste, apeland la taxe vamale de import. Mercantilismul dezvoltat a consacrat importanta comertului exterior, care sporeste avutia nationala, inclusive prin realizarea unei balante comerciale excedentare, prin aplicarea si de masuri protectioniste pentru dezvoltarea industriei nationale.

Teoriile liberalismului classic privind cometrul international au fost alaborate spre sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului XIX.

Prima teorie a apartinut lui Adam Smith care s-a referit la principiul schimburilor de marfuri pe orice piata, acest fiind determinat de cantitatea de munca incorporata. Teoria avantajului absolut in comertul imternational, in viziunea lui Adam Smith, incearca sa demonstreze ca este in interesul fiecarei natiuni sa cumpere cat mai ieftin si sa vandal cat mai scump,cu conditia esentiala a desfasurarii comertului in deplina libertate economica.

A doua teorie este teoria lui David Ricardo privind si costurile comparative de productie si avantajele relative in comertul international. Prin costuri comparative, Ricardo intelege cantitatea de munca incorporata in marfa destinata exportului.

Teoria protectionismului in comertul international a aparut ca o reactie adversa fata de teoria ricardiana vizand politica economica externa a liberului schimb.

Reactiile sociale, nationale si intelectuale contra politiciiexterne a liberului schimb au fost sintetizate de Karl Marx pe baza analizei desfaturarii schimburilor de marfuri de pe piata mondiala. Un prim aspect remarcat de acesta este faptul ca pe pietele externe se realizeaza profituri mult mai mari decat pe piata interna. Al doilea aspectse refera la o dezvoltare inegala a diferitelor tari.

Teoriile liberale neoclasice despre comertul international, din perioada interbelica, au aparut ca urmare a unor controverse doctrinaire care au scindat gandirea economica privind comertul international in doua orientari: una liberala, iar alta neconventionala, ce acorda atentie rolului statului, in conditiile erodariiparadigmei liberale traditionale.

Opiniile eterodoxedespre comertul international in perioada interbelica şi-au gasit geneza in faptul ca teoriile liberala nu reuseau sad dea solutii la problemele mai noi si mai grave la nivel macroeconomic si mondial – marea criza economica, decalaje crescande dintre veniturile participantilor la schimburile internationale, cu pierderi indeosebi pentru tarile sarace, inclusive din cauza lipsei unei poncurente pure si perfecte.

In acest sens, in 1936, J.M. Keynes sublinia: comertul international “este astazi un mijloc disperat de a mentine ocuparea mainii de lucru in propria tara pentru fortarea vanzarilor pe pietele externe si restrangerea cumparaturilor, ceea ce nu va face decat sa deplaseze problema somajului spre vecinul infrant in lupta.”

Cum mediul comertului international este mereu in schimbare, realitatea modificandu-se, unele teorii initial corecte se perimeaza in timp, noile fenomene necesitand doctrine noi. Noile procese de anvergura din lumea contemporana, in care se inscriu integrarea regionala, tendinta de globalizare a economiei,rolul societatilor transnationale, al pietelor de capital si noilor tehnologii, reprezinta mutatii cu implicatii majore in ceea ce priveste comertul international.

CAPITOLUL I

Notiuni generale. Delimitari privind tranzactiile comerciale

internationale si derularea tranzactiilor in activitatea de comert exterior.

1.1.Dezvoltarea de ansamblu a comertului exterior al Romaniei

O privire de ansamblu asupra situatiei Romaniei la inceputul celei de a doua jumatati a secolului XX-lea ne conduce la constatarea ca tara noastra se caracteriza printr-un nivel scazut de dezvoltare. Aceasta stare era datorata distrugerilor suferie de Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial, multiplicate de sumele importante platite sub forma de datorii de razboi, deoarece nu I s-a recunoscut calitatea de beligerant.

1.1.1.Comertul exterior al Romaniei in perioada 1990-2000

Activitatea de comert exterior in Romania, in ultimul deceniu al secolului al XX-lea, a fost influentata in evolutia sa puternic descrescatoare atat de factori interni, cat si de factori externi.

Dintre factorii interni sunt de relevat,in primul rand, prabusirea productiei de bunuri si servicii. Astfel,s-au redus la mai mult de jumatate productia industriei alimentare, productia produselor minerale, productia industriei metalurgice, s-a diminuat aproape la jumatate productia industriei constructoare de masini, a scazut cu peste 40% productia de lemn, celuloza, hartie si mobilier, iar cel mai mult a scazut productia industriei chimice,respectivla 23,9% in 2000 fata de anul 1990. de asemenea, o influenta nefasta a avut-o liberalizarea brusca a comertului exterior prin lichidarea monopolului de stat, concomitant cu cresterea exponentiala, de cca. 1000 ori, a numarului de agenti economici cu activitate de export-import lipsiti de cunostinte de specialitate si de experienta. Liberalizara far discernamantul necesar al importului si exportului a provocat dezechilibru cronic al balantei comerciale, cu influente din cele mai negative asupra stabilitatii cursului valutar, precum si al deficituluicontului current al balantei de plati externe si a consolidarii proprii a rezervei valutare.

Preview document

Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 1
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 2
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 3
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 4
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 5
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 6
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 7
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 8
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 9
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 10
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 11
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 12
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 13
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 14
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 15
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 16
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 17
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 18
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 19
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 20
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 21
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 22
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 23
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 24
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 25
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 26
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 27
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 28
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 29
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 30
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 31
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 32
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 33
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 34
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 35
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 36
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 37
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 38
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 39
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 40
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 41
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 42
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 43
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 44
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 45
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 46
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 47
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 48
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 49
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 50
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 51
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 52
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 53
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 54
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 55
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 56
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 57
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 58
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 59
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 60
Contabilitatea operațiunilor de import-export - Pagina 61

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea Operatiunilor de Import-Export.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea Operațiunilor de Export în Comerțul Exterior

CAPITOLUL 1 CONTABILITATEA COMERŢULUI EXTERIOR NECESITATE ŞI SPECIFICITATE 1.1.COMERŢUL EXTERIOR – DEFINIRE, FUNDAMENTARE, ROL Comerţul...

Creanțele Comerciale

Capitolul I Prezentarea teoretică a creanţelor comerciale Creanţele sunt elemente ale activului patrimonial, constituind mijloace economice sub...

Fiscalitate

TEMA DE CONTROL 1 Probleme privind reduceri comerciale și financiare. • Pe data 03.05.N furnizorul X livrează clientului Y mărfuri la preț de...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Operațiunilor de Import

Întroducere Comerţul internaţional constituie o modalitate esenţială de realizare a circuitului mondial de valori şi cunoştinţe, care se...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Standarde de Audit și Asigurare

Obiectivul unui audit al situatiilor financiare este de a da posibilitatea auditorului sã exprime o opinie cu privire la situatiile financiare,...

Te-ar putea interesa și

Sistemul informațional privind contabilitatea și gestiunea stocurilor la SC Telco Import-Export SRL

I. Reglementări privind contabilitatea şi situaţiile financiare ale întreprinderii armonizate cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice...

SC Alfa International SRL

1.1. PREZENTAREA ŞI PROFILUL FIRMEI, SPECIFICUL MEDIULUI DE AFACERI SC ALFA INTERNAŢIONAL SRL este o societate cu capital integral privat,...

Contabilitatea cheltuielilor, veniturilor și rezultatelor economico - financiare

CAPITOLUL I PREZENTAREA S.C. NAPOMAR S.A. CLUJ-NAPOCA 1.1. ISTORICUL S.C. NAPOMAR S.A. S. C. NAPOMAR S.A. este o societate pe acţiuni înfiinţată...

Contabilitatea Operațiunilor de Export în Comerțul Exterior

CAPITOLUL 1 CONTABILITATEA COMERŢULUI EXTERIOR NECESITATE ŞI SPECIFICITATE 1.1.COMERŢUL EXTERIOR – DEFINIRE, FUNDAMENTARE, ROL Comerţul...

Reglementariile Taxei pe Valoare Adăugată după Aderarea României la Uniunea Europeană

CAPITOLUL 1.TAXA PE VALOAREA ADĂUGATĂ (TVA) ÎN ROMÂNIA DUPĂ ADERAREA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ Taxa pe Valoarea Adăugată ( TVA ) este un impozit...

Contabilitatea salariilor și a contribuțiilor asupra acestora, cu exemplificare la SC Jolidon Import Export SRL

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA GENERALĂ A SOCIETĂŢII S.C. JOLIDON IMPORT EXPORT S.R.L. ŞI A ACTIVITĂŢII ACESTEIA 1.1 ASPECTE GENERALE DESPRE FIRMĂ...

Decontări Comerciale și Necomerciale în Valută

Banca este institutia financiara care se ocupa cu mijlocirea creditului si instrumentelor cu putere de plata, in scopul circulatiei monetare. Tot...

Contabilitatea mărfurilor în comerțul cu amănuntul

ARGUMENT Pentru a-şi realiza obiectul de activitate în vederea obţinerii de profit, orice întreprindere cu activitate industrială, comercială, de...

Ai nevoie de altceva?